За първа година в детската градина! - 3 част

• 14 214
  • 284
  •   1
Отговори
# 255
  • София
ясно, защото при нас, ние ще им ги носим пижамките, за това така реших, че си го пратила с такава, пък те са го научили....
а Филип даже гащите не може да си вдигне, какво остава за ципове и копчета....най-много ако много му се излиза да си нахлузи обувките...обикновенно лювата на десния крак и обратното Simple Smile)) хич не ми е ясно как ще се оправя там....

# 256
абе ще се научи, вярвай  на градинските уроци Simple Smile Деян се научи да сваля и вдига гащи, като му скръцнах няколко пъти да не ме занимава с глупости - походи из къщи спънат от свалените си гащи и неволята го научи Simple Smile
а в градината за два дни се научи да си държи пишката и да я тръска накрая Simple Smile

# 257
  • Бургас
Днес ходих да давам изследванията на моето дете - тръгва от понеделник - показаха ми стаята му.
Дори неочаквано за мен ме вкараха в стаята, където ще бъде.
Имаше 15 деца - очакват се поне още толкова.
От тях десет ревяха, а днес е петък...
Разбрах какво става като ме видяха (всяко чака майка му да влезе) и се дръпнах да не ги дразня, милите!
Но те ме видяха, а аз просто чаках госпожата да ми даде едни листчета за попълване с информация за детето.
Както тихо си проплакваха, започнаха силно да реват и да викат, о, ще ви го спестя!
Оттогава не съм на себе си и не знам как ще изкарам до понеделник! Cry
За условията да не говоря, не съм виждала такова нещо много отдавна, но най-важното е, че децата не ги занимаваха с НИЩО! Имаха общо три плюшени играчки, а за тригодишни това си е нищо.
Само седяха и ревяха. Знам, че така ще е, но не мога да го приема.
Как не се разревах аз си знам, идваше ми всичките да ги напрегръщам. Взех да ги успокоявам, че мама ще дойде, а госпожата ме гледаше като гръмната. Явно не съм била много адекватна, но съм си такава, какво да се прави, майка...

# 258
  • София
какво те притеснява?
сутрин виждам как учителките в нашата градина насърчават децата да се събуват и обуват сами. Всъщност три дни след като тръгна на градина, синът ми започна да си закопчава и разкопчава копчетата на пижамата. Не съм го учила - значи там ги карат. Това много добре, до зимата ще може да се облича съвсем сам.

Мондлър, и аз се радвам, че се включи. А я ми кажи самите учителки често ли боледувате от децата, или вече имате як имунитет? питам от чисто любопитство, нямам скрит подвъпрос.

Ние също не одобряваме родителите да събуват и събличат децата си - първо става лудница в коридора, друго, което си споменала вече, целта е децата да свикнат да се оправят САМИ Peace Аз пролетта се тръшнах с гадна хрема от градината, все още не мога да кажа често или не, защото съм отскоро, но ще ти кажа само, че ако на децата минава за 3-5 дни кашлица и сополи, мен ме държи по 2-3 седмици Sick

Rolela, в нашата група също все още нямаиграчки, дори и счупените от предишната група (бяха предучилищници), не стават за нищо, постепенно ще се набавят материали и учебни пособия, ние също не правим нищо, засега само навън играят, защото ооще нямаме учебните книжки. До края на месеца ще имаме и си почваме учебния процес Peace

# 259
Момичета, благодаря ви за подкрепата.  Hug

Тарталета, това с течението е наистина безобразие. И аз бих вдигнала скандал. Вече и без това хич не си поплювам. Доста директна съм станала.

Ние разгледахме стаите  още преди година, когато избирахме градина. Избрахме тази, защото има отделно спално помещение и просторна занималня. В другата градина легълцата се  прибираха нагоре към стената и беше ужасно тясно. Директорките и в двете се съгласиха не особено охотно да ни покажат стаите, понеже било лято и не били в обичайния си вид.
Тогава също питахме за броя на децата в групите. Отговорът беше 25-26. Сега на родителската среща намекнаха,че имало "обаждания" и натиск да приемат повече. Това някъде регламентирано ли е или на ръководството на самите градини е предоставено правото да го определят?

Натиск може да има само от община/кмет. Всички ясли и градини са под тяхна опека.
Регламент има, но не се спазва-има изисквания един възпитател колко деца може да гледа /съответно с помощта на лелите.../

# 260
  • София
rolela - ако са толкова зле откъм играчки - съберете се родителите и купете за вашата си група...то с 3  плюшки за никъде не са....ако наистина е само това...

# 261
  • Бургас
Angel_Dust, така е, съгласна съм, ще се купят играчки, не в това е проблема, не вярвам в голямата детска градина, в която сме да няма играчки, поне за начало, да се поуспокоят децата. Сякаш с всичко казват, че нямат...
А тези тригодишни деца, за да се поразсеят имат нужда от повече. Сигурно е ужасно да се справиш с това, не ги обвинявам.
Не съм специалист и не зная с какво могат да ги разсеят в този момент, но е трудно да ги гледам как всяко стои на столче и нищо друго не прави, освен да реве, и то не просто да реве, а да се тресе. Sad
Ако ми кажат - донеси играчки, пари за играчки или каквото и да е, за да направим първите дни по-лесни, веднага!

Но ми казват: Донесете тоалетна хартия, мокри, сухи кърпи, сапун, веро, препарат за миене на под!!! Не, нищо чудно, но аз предпочитам в този момент да мисля какво може да се направи, за да им е по-добре на децата, а не за верото и препарата за под! Shocked

# 262
  • София
Дааа, това е тъпо....ако самия персонал седи безучастен...ох, не знам...много се надявам за повече дечица адаптацията да е лека...винаги ще има плачещи, дори и да има най-невероятната база и най-страхотните учителки, просто защото мама и тати не са там....но си е тежко...и за мъничетата и за родителите....

# 263
  • Добрич
На мен също ми е много интересно по какъв начин записват толкова много деца в групите. Броят на децата в групите се определя от  НАРЕДБА № 7  за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващите звена

Чл. 2 (5)  В детските градини, които прилагат системата на делегираните бюджети, броят на децата в група може да бъде определен и над норматива за максимален брой съгласно приложението, но с не повече от 10 на сто.

В Приложението към Наредбата се посочва, че максималният брой на децата в групата може да бъде 22. Значи ако го завишат с 10% става 24. Тъй като в момента детските градини не са на делегирани бюджети явно броят се определя по други показатели. От януари обаче би трябвало всички детски градини да минат на делегирани бюджети. Как ще спазят тогава Наредбата въобще не ми е ясно.

# 264
  • София
Това за 22 не знам, дори в сайта за кандидатстването има много групи официално с по 25 свободни места.... това значи, че официално могат да са 27-28 деца....ако се прибавят тези 10%...така ли?

# 265
И тази случка по кое време беше? Не може ли поне песнички да им пеят или някакви игри да измислят, стихчета да четат и да учат .....?

# 266
  • Добрич
Чл. 2а. (нов,  доп. ДВ бр. 27/2007 г.) (1) В детските градини и обслужващите звена, които не прилагат системата на делегираните бюджети, броят на групите, както и броят на децата и учениците в тях се определят от първостепенния разпоредител с бюджетни кредити съгласно разпоредбите на наредбата.
(2) В детските градини и обслужващите звена, които прилагат системата на делегираните бюджети, броят на групите, както и броят на децата и учениците в тях се определят от директора съгласно разпоредбите на наредбата.

T.e. общините определят броя, когато бюджета не е делегиран. Защо нарушават максималния брой посочен в Наредбата както вече писах не ми е ясно.

Последна редакция: сб, 13 сеп 2008, 00:33 от Вела

# 267
Angel_Dust, така е, съгласна съм, ще се купят играчки, не в това е проблема, не вярвам в голямата детска градина, в която сме да няма играчки, поне за начало, да се поуспокоят децата. Сякаш с всичко казват, че нямат...
А тези тригодишни деца, за да се поразсеят имат нужда от повече. Сигурно е ужасно да се справиш с това, не ги обвинявам.
Не съм специалист и не зная с какво могат да ги разсеят в този момент, но е трудно да ги гледам как всяко стои на столче и нищо друго не прави, освен да реве, и то не просто да реве, а да се тресе. Sad
Ако ми кажат - донеси играчки, пари за играчки или каквото и да е, за да направим първите дни по-лесни, веднага!

Но ми казват: Донесете тоалетна хартия, мокри, сухи кърпи, сапун, веро, препарат за миене на под!!! Не, нищо чудно, но аз предпочитам в този момент да мисля какво може да се направи, за да им е по-добре на децата, а не за верото и препарата за под! Shocked

Айде стигнахме и до този момент.
Една моя позната ми каза преди време "..ама знаеш ли колко е окаяно положението?! Горките деца нямат нищо, държавата нищо не дава..."
Ей тук вече, реших да видя какво точно дава държавата...щото "държавата"-това сме всички ние. Т.е. веднъж даваме под форма на данъци-после под форма на рекет-да, точно такова е!
Всяка една от вас /както направих аз самата/ може да отвори сайта на съответната община и да види бюджета на общината по пера:
-колко деца в ясли  има за тази година и колко пари се отпускат за тях
-колко деца са в детските градини-и също да види сумите за тях-подчертавам-ЗА ТЯХ не, за заплати на персонала-те са в отделно перо, не за ремонти-и те са отделно предвидени..
Та вижте и сметнете-интересно ще ви е. Wink
Не казвам че става дума за огромни пари, но и този рекет е нагъл!
Не може да искат за елементарни консумативи като цитираните, за играчки, за храна...как тогава в частната /при нас цената на месец е 140лв/ е с по-добри условия, по-високи заплати за персонала и по-малко деца???? newsm78
Постоянно чувам оплакващи се родители че все събират пари "за козметичен ремонт на стаята на децата-по 50лв"....после за играчки, че били счупени старите...блокчета, боички..бла-бла дреболии, пребоядисване на играчките на двора, ама да помогнат родителите за ремонт на покрива..и ред други ooooh! Дефакто излиза че е на частна издръжка...

# 268
  • Бургас
Dorothea, петък, в десет часа.

# 269
rolela, аз си помислих, че може би е в по-късния следобед, когато чакат родителите да дойдат. Сутрин нашите пеят песнички, учат стихчета явно. После излизат навън да играят. Синът ми каза,че не играели с играчките в стаята. Зимата ще се занимават с тях.

Един въпрос към преболедувалите имам. Този вирус с хремата и температурата за колко време минава? Аз тази седмица се върнах на работа след 4 годишно прекъсване и се чувствам ужасно неудобно,че ще се наложи да ползвам болничен толкова скоро.

Общи условия

Активация на акаунт