Мами вегетарианки, да се преброим и споделим - 2

• 19 744
  • 312
  •   1
Отговори
# 135
Днес готвих импровизирана леща по индийски, само че без никаква мазнина. Сложих кимьон, ким, джинджифил, индийскико орехче, куркума, къри, карамфил и розмарин, изобщо всичко, което ми звучеше по индийски. Дали е кофти за организма да приема толкова различни подправки накуп? Аз не съм много добра в готвенето готвенето по принцип, сега се уча изобщо да използвам подправки, досега само червен пипер и чубрица съм ползвала и като екстра шарена сол. Иначе лещата не беше лоша.

Кухните са различни, както знаеш индийците слагат много подправки. Особено люто. Simple Smile
И е цяло изкуство как точно се съчетават. Въпрос и на култура, разбира се.

Аз лично предпочитам максимално прости храни и малко подправки. Всяка храна и подправка си има свой вкус. Комбинациите от повече неща обърква вкуса.

# 136
Имам въпрос към кърмещите майки на веганска или почти веганска храна:
Как се отразява соята на вашите кърмачета? Забелязали ли сте някакви реакции при децата си?
Аз не харесвам соята и рядко ям соеви продукти като тофу или базирани на тофу продукти, но понякога, когато нямам време да сготвя нещо човешко и богато на белтъчини, опирам до тези неща. За съжаление на нашия пазар почти всички такива продукти са от изолиран соев протеин - далеч не най-доброто решение...

# 137
нямам време да сготвя нещо човешко и богато на белтъчини
Joy

Извинете за спама  Blush

На моето кърмаче не му се отразява, но аз май не съм яла соеви неща последната година изобщо  Thinking А преди това, когато беше бебе, не му се отразяваше. (не че съм веган, ама да си кажа...)

# 138
Meg1, защо не заместиш измислените соеви продукти  с разнообразни пресни кълнове?

От това по- естествена, жива, богата на протеини и пълноценна храна, здраве му кажи.  Hug

# 139
Аз пък бих сготвила боб или леща   chef Или и двете едновременно, не съм пробвала но си дадох идея  Wink

# 140
Правех редовно кълнове, все още имам семена за калнене от поне 7-8 растения, но си иска време и усилия (още си нямам спраутер  Blush), готвенето на бобови също си има технология - киснене по 7-8 часа, после варене.... Не е като да отвориш пакет тофу и да сложиш в тигана с вода за 5-10 мин...
Под "човешко" имах предвид годно за ядене и полезно за хора  Laughing
Още не мога да се организирам с бебето и да смогна и сготвя нещо, което изисква повече време  Sad
(В последната седмица от бремеността направих едно почти несметно количество печени кюфтета от нахут, които замразих на порции и благодарение на тях и няколко кутии замрацено пюре от коприва успях някак си да не умра от глад в първите 3-4 седмици след раждането)

# 141
  • София
Правех редовно кълнове, все още имам семена за калнене от поне 7-8 растения, но си иска време и усилия (още си нямам спраутер  Blush), готвенето на бобови също си има технология - киснене по 7-8 часа, после варене.... Не е като да отвориш пакет тофу и да сложиш в тигана с вода за 5-10 мин...
Под "човешко" имах предвид годно за ядене и полезно за хора  Laughing
Още не мога да се организирам с бебето и да смогна и сготвя нещо, което изисква повече време  Sad
(В последната седмица от бремеността направих едно почти несметно количество печени кюфтета от нахут, които замразих на порции и благодарение на тях и няколко кутии замрацено пюре от коприва успях някак си да не умра от глад в първите 3-4 седмици след раждането)

Мег, разкажи за спраутера.

Знам, че има една машинарийка, в която слагаш различни семена (немска е) и я си ги полива и затопля и след време те са покълнали колкото е нужно за консумация.
Аз между другото ще се поразровя в интернет!

# 142
Много се радвам,че има такива сред вас, които не дават месо на децата си. Малко проблемно става като тръгнат на градина и започна да обяснявам на учителките и сестрите,че детето не яде месо и съм абсолютно против да му дават. Ние ядем млечни продукти, но месото отказахме преди 10 години.

# 143
  • На небето
Много се радвам,че има такива сред вас, които не дават месо на децата си. Малко проблемно става като тръгнат на градина и започна да обяснявам на учителките и сестрите,че детето не яде месо и съм абсолютно против да му дават. Ние ядем млечни продукти, но месото отказахме преди 10 години.

А сигурна ли си, че няма да му дават, въпреки изискванията ти? На наши приятели, бабата зад гърба на родителите давала месо и колбаси на детето, и те нищо не подозиращи си пращаха детето, докато един ден, то не им казало, че иска салам. Ако е по-малко детето то дори не знае, кое е месо, моя син е на 3г. и скоро видя дядо си да яде кренвирш и ме пита какво е това. Да не говорим как се влияят едно от друго, моя син по-принцип не яде плодове, но види ли другите деца да ядат и той започва да яде (което в случая е добре). Моя приятелка, чието дете ходи на градина, казва, че в къщи дето е ужасно злоядо и яде 2-3 неща, а в детската градина каквото и да му дадат яде. Аз все пак бих била притеснена.

# 144
Имам въпрос към кърмещите майки на веганска или почти веганска храна:
Как се отразява соята на вашите кърмачета? Забелязали ли сте някакви реакции при децата си?
Аз не харесвам соята и рядко ям соеви продукти като тофу или базирани на тофу продукти, но понякога, когато нямам време да сготвя нещо човешко и богато на белтъчини, опирам до тези неща. За съжаление на нашия пазар почти всички такива продукти са от изолиран соев протеин - далеч не най-доброто решение...
Не и се отразява.

Ние си купихме една машинка за кълнове. 31лв е , на 3 нива. Само трябва да слагаш вода 1 път на ден и това е Simple Smile

Ох за градината не знам. Или ще чакам да отвори някоя, в която има възможност за веге хранене или няма да ходим на градина. Може да си пращате децата в нас вместо на градина  Wink

# 145
# 146
# 147
Жени, кажи къде ги продават на такава цена тези спраутъри!!
Тъкмо щях да отговоря на Шивани, че машинката, която описва струва около 100 евро и доставката е малко сложна, специално издирвах доставчих за Европа и намерих, но цената ме отказа.

# 148
Жени, кажи къде ги продават на такава цена тези спраутъри!!
Тъкмо щях да отговоря на Шивани, че машинката, която описва струва около 100 евро и доставката е малко сложна, специално издирвах доставчих за Европа и намерих, но цената ме отказа.

Ей това същото ли е, щото струва 30 лева?

# 149
  • София
Поне в София има една градина с вегетарианска храна http://www.zlatno-zrantse.bg/. Храната е елемент от педагогиката.
Аз писах тук много пъти за успешното хранене без месо на детето ми в държавната градина. Естествено в антропософската градина камък ни падна от сърцето... Там няма начин за грешка (въпреки че е имало еднасгрешена доставка от кетъринга , но учителките са нахранили с друго децата)
Не разбирам как се прави нещо зад гърба на родителите. Каквото и да е то.

Общи условия

Активация на акаунт