Отговори
# 75
Деска, видя ли кво стана, каквото и да кажа, все като обида излиза  Embarassed  ама беше предвидено да е закачка  Wink  А Даяна ще я взема, щото нали знаеш- ние черните трябва да се подкрепяме  Twisted Evil   пък вие бледоликите се оправяйте  Joy

Сабинке, къде се губите?

Дуа, представих си ги трите мечета как пълзят  Hug

Магде, е ще си починеш, щом е дошла бодрата смяна (мама)  Simple Smile

Далка, къде се губите вие?

Сани81, ами късметлийка си, щом не ти дава да готвиш  Wink

ето ви една интересна статия за чужденците в БГ:

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=61&aid=1606

# 76
Здравейте арабкини Laughing- арабелки

Дуа , мерси че питаш . Сега се местим, лудницата е голяма ....освен целите боклуци и багажи /които извират просто/ смяна на телефони, интернет , кабелни , адреси...Благородно ти завиждам за къщата   Това е, което и аз искам, хубава семейна къща...ако ще Бог.  Пожелавам ти мирно небе над къщата ви.  Peace

Деске, ми как няма да те защитя  Wink, то които сме с по 3 , ние си знаем....
Светле , как сте с бебо номер 5.. Heart Eyes

Меланке , много сладки двамата ! Simple Smile

и аз имам доста летни снимки, ама кога ли ще намеря време да ги сложа..

Последна редакция: чт, 18 сеп 2008, 15:50 от harriet TJB

# 77
Деска, видя ли кво стана, каквото и да кажа, все като обида излиза  Embarassed  ама беше предвидено да е закачка  Wink  А Даяна ще я взема, щото нали знаеш- ние черните трябва да се подкрепяме  Twisted Evil   пък вие бледоликите се оправяйте  Joy

не бе Кате не съм се обидила  Grinning,а с тва за бледоликите-пла4еш за съда по правата на 4овека,може ли така да ме дискриминираш  hahaha hahaha hahaha,а от къде да знаеш може 3знаците и те да са от боята newsm78 Thinking-така 4е за всекйи слу4ай се готви,ако у вас няма място -заминаваме у Хасаке  Joy Joy Joy
хари така е,то на 4ужд гръб и 100 тояги са малко Hug

сани никой не се родил нау4ен,то аз като се омъжих с Бг кухя не бях добре ,сега и със сирийската се справям-пък и сайта помага,моми4ета пуснете и линка към арабската готварска 4е аз запо4нах да правя лютеница,после ще докладвам
  bouquet

# 78
Здравейте форумки! Извинявам се ако разводня темата. Въпроса ми е за готварския, но тук ще получа много по компетентно мнение и затова пиша тук. Привлечена от арабската магия, посетих един арабски магазин и си накупих де що видях подправки, но някои от тях са ми много странни и не намирам информация в нета. Ако може да ми кажете в какво и за какво се използват - Затар, Махлеб, Капса и Сахлап. Другият ми въпрос е свързан с арабските сладки. Без да питам си купих 1 кг. и като ги отворих............ нямам думи, страшно тежка миризма. Възможно ли е да са стари или това е вид масло? Благодаря предварително!!!

# 79
  • София
Здравейте момичета,
Най-накрая смогнах и аз да се разпиша.Тия дни и у дома и в работата е голяма лудница... ooooh!Вечер се прибирам в къщи и се започва едно нескончаемо подвързване на учебници, на тетрадки, лепене на етикети, пренареждане на бюра и т.н..Ма това е то-три ученички!Какво да се прави?И това при положение, че през деня майка ми е обикаляла да купува учебни тетрадки, сборници, пособия и т.н..Ако и за  последното  на мен се падаше честта, не знам, какво щях да сторя...Да  ви се похваля- отървах кожата от перспективата да обучавам по немски  6 часа седмично  шестокласниците в нашето даскало.На родителската среща на каката бях страхотно изненадана/КЕФ!!!/, че  най-накрая са намерили човек с необходимата за целта квалификация и стаж... Grinning Grinning
Днес отново съм на родителска -този път на близначките.Ех, няма почивка! SadА и малко ми е чудно, за разлика от други години, тази започнаха директно със сериозно учене и доста домашни.. Rolling EyesНе че се оплаквам, ама явно моичките още ги тресе ваканционен мързел и вечер се налага да ги подканям за туй-онуй!
Хей, Амал, къде се изгуби какво стана с изпита?Скри ли им шапката? Wink
Позачезнаха и други - Дани,Гали, Дала, Лили,Абра, другото Кате,Ясмин, Рали/не свърши ли таз твойта поредна ваканция без нет?!Аз съм ти приготвила куфар, а теб те няма.. Cry/Хайде момичета, по-активно го давайте, на топличко у дома, пред компа WinkДнес и Шехи май трябваше да се появи от Лондон Thinking Hug
Засега толкова, довечера след родителската, ако се вредя за компа- пак ще ви "видя"!Лека вечер на всички ви! Heart Eyes Heart Eyes

# 80
  • по пътеката
дай снимков материал, бе лили! като гледам подправките са от ливано -сирийския регион, там си компетентни мами ,ще ти кажат, само да са на линия! а за сладките  кажи какви са, 4е миризмата  не е добър признак, според мене!
http://en.wikipedia.org/wiki/Za%27atar
http://www.bg-mamma.com/index.php?action=post2
http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab-махлеб
http://www.superluminal.com/cookbook/beverages_sahlab.html

Последна редакция: чт, 18 сеп 2008, 18:43 от marsy

# 81
Благодаря за вниманието! Пращам линкове на въпросните подправки, точно от магазина от който ги купих. А за сладките - те са в кутия и са около 10 вида. Почти всички са с ядки. Едните са като пурички от много тънък лист тесто и много симпатични, другите са от кадаиф, навит като гнездо и вътре с ядки. Останалите са тип баклава нарязани под различна форма и с различни ядки, като преобладава шам фъстъка. Все си мисля, че е някакво масло, понеже преди година бях опитвала турска баклава с подобен дъх. Малко наподабява на овча лой и в същото време на някакво масло, но много тежко. Може би са развалени. Ядките не са трайни,а и няма указание на кутията за годност. Ааа, може и да има ама с арабския съм на вие, та така.
http://gigamarket.1001tours.org/index.php?main_page=index&cP … 60a40b2894217eb53

# 82
ЛИЛИ може и да ти мирише не защото са развалени,а защото са приготвени с нещо от рода на ов4е масло/съмн алараби/ обикновенно по скъпите марки сладки ,а и домашните се правят с такова-много е \на по4ит в региона/Сирия/ ,но поне на мен ми е тежко и ми мирише и не ге го използвам,защото с него се и готви

махлаба- не го използвам

затар- тук се слага като допълнение към закуската,топи се хляба в зехтин после в затар и се яде,или се слага фатаер/от рода на пиците/

сахлаб-поне от това което видях ,е вид нишасте-защото при нас се води с друго наименование

# 83
Добър вечер момичета!   bouquet

Дуа  Hug Да знаеш само с какво удоволствие ти чета постовете...липсвала си ни доста.

Анисим Добре дошла с пустинния тунизийски прах  Heart Eyes ...чакаме снимков материал. Много е красива пустинята...според това, което видях от снимките на Пина и тя скоро се върна от там.  Simple Smile

Лили 80 турските баклави наистина също имат лек аромат на овчо мляко, но не чак тежко. А как са на вкус?
За салепа (на турски) и сахлаб (на ар. ез) знам, че в Турция се пие и е много хубаво на вкус особено с канела. Както е казала дтти като нишесте е , но е по-течно и е много хубаво за студените дни.
Ето това е растението: http://content.answers.com/main/content/wp/en-commons/thumb/d/d2 … ens_Flora_401.jpg
А прахчето за пиене в Турция се продава под тази форма: http://img.alibaba.com/photo/10924852/Instant_Drink_Salep.jpg
Също така и там го слагат в сладоледа (Мараш усуулю) този разтегливия сладолед който е.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2008, 21:16 от Desert Princess

# 84
Ажда добре заварили  Grinning Разкошен е пясъка в Сахара, светло жълт, ситен...истинско злато  Grinning Ох голяма слабост ми е пустинята  Wink Ще кача снимки, само да намеря малко време....

Марси, къде сте вие в Тунис, да не се окаже, че сме минали покрай Вас...то такова препускане беше, че само с живеещи в Сус имаше време за среща....

Лили, това ли са сладките: арабски сладкиши Cleopatra 1.000 kg ....ако да, пише че са с масло - ghee:

микс от арабски сладкиши Cleopatra в луксозна метална кутия
съдържание
Garaebeh = захар, брашно, топено масло (ghee)
Barazeck - захар, брашно, топено масло (ghee), сусам
Mamoul walnuts - захар, брашно, топено масло (ghee), орехи
Mamoul pistachio - захар, брашно, топено масло (ghee), шам фъстък
Mamoul dates - захар, брашно, топено масло (ghee), шам фъстък фурми
Mamoul - захар, брашно, топено масло (ghee), шам фъстък, плодове
внос: Сирия

Това го копирах от сайта, който даде. Там е дадена и снимка, която отговаря на твоето описание  Peace

# 85
  • по пътеката
ани,няма как да сте минали, ние сме до алжир ,на другия край на тунис! май около 400 км е от сус! ние сме  към планина, макар 4е температурите са пустинни ,то4но при нас!радвам се, 4е си видяла тунис, о едната страна поне, то май по -населената!и покрай морето! кое от храната ти хареса? то и по райони е разли4но , но все пак!

# 86
marsy, на този оазис Шебика, на който ни водиха, казаха че е много близо до границата с Алжир, също и сафарито с джипове, но там си беше пустош .... От храната, май не сме опитали кои знае какво, повечето традиционни ястия бяха с кускус+ някакво месо и подправки, които оцветяват кускуса в жълт или червен цвят. Не беше лошо, тези пържените "хлебчета" с пълнеж вътре също бяха хубави  Peace Различни сладки работи, от някакъв вид твърдо тесто - пържени май ..но не бяха тежки и много често с пълнеж от фурми и разбира се хендито- на мен ми хареса, много е освежаващо  Simple Smile Но в хотела, кухнята беше смесена по принцип. Рибите също бяха хубави, но аз по принцип не си падам много по морските деликатеси.

# 87
вместо лека нощ- един хадит :

Пророка Мухаммед (Аллах да го благослови и с мир да го дари) е казал,че няма
нещо,което да ни осигури Рая.
Само с Милостта на Аллах се влиза там.
Има хадит,който разказва за двама братя:
единия бил много религиозен и спазвал всички
мюсюлмански традиции,а другия пиел,
злорадствал и трупал богатство чрез лъжи.
Един ден,религиозния брат си казал:,,Ето:аз се моля,постя
и служа на Аллах според предписанието.Сега за малко ще
опитам от забранените неща,от които моят брат има явна наслада,
после ще се помоля за прошка и Аллах ще ми прости греха...
Решил той и тръгнал и не след дълго:умрял.
Умрял преди да е потърсил прошка и убежище при Аллах.
Хадиса предава,че въпреки праведния си живот преди изкушенията,
той ще е от обитателите на огъня

# 88
  • по пътеката
е, зна4и нищо не сте опитали тогава, ани! Thinking нито тажина, нито фтаир, нито псиса, нито асида, нито месшуиа, както и брик със скариди, нито млухия, ажа, мергез, харша, макарона бил хут, мокли или тестира! помниш ли  нещо таквова да сте опитали поне, малко от многото неща тук!?? сухите сладки са много трайни, само да сте уцелили ка4ествено направени! а тези дето се пържат, макруд, злебия, уетнин ел кади,  йойото, самсата са за  по-бързо консумиране! ако може веднага! трябва винаги да  си пази 4овек втория камилски търбух за екстрени дегустации!  Mr. Green bowuu  chef  bouquet

# 89

Момичета   bouquet

и аз съм тук....То ,от мен отърване Няма-както казва половинката в пристъп на просветление  Joy
Просто не мога да се добера до компа и на споко да се разпиша   bouquet
Станах като Шиланчето-...всяка вечер все някой идва.Уж за малко-само две приказки,а то ...става часът за ядене и ......Обичам гости,ама  Раян само тва чака  и  не иска да спи ...и така -до 1-2 посреднощите.
Абе ,карай-здраве да е!
Ще ходя до България -чакам само паспорта на Раян да излезе и веднага вземам билета-цените вече са ниски,....куфарите са полуготови отдавна-от посолството ми казахаче ще е готов в края на септември,началото на Октомври.....дано!Децата вече страдат-чакат ме с нетърпение   Hug Hug
Ами това е от мен...
Ще гледам да съм по-редовна и по-в час вече
Поздрави на всички   bouquet

А, забравих да питам-Пустинна Принцеске за пръв път виждам пък аз такъв сладолед...Много инетресно фото-е пък как не пада тоя ми ти сладолед.?! От какво е направен? Дай ми още малко инфо и фого ,моля те -мойта дъщеря се опитва да си прави глогинка-страничка в нета и  Един такъв Танцуващ -както тя каза-Сладолед много е заитригува .

Последна редакция: чт, 18 сеп 2008, 23:17 от dala

Общи условия

Активация на акаунт