Скъсани коленни връзки- къде се оперирахте?

• 432 667
  • 879
  •   1
Отговори
# 705
Някой може ли да ми каже какво раздвижване и какви упражнения може да се правят след артроскопия на коляно (скъсан менискус)? И веднага след операцията ли да се правят или трябва да мине известно време?
Може би някакъв рехабилитационен център някой да препоръча...
Не разбрах дали е минала операцията или предстои.
Аз ходех тук.
http://www.bmd-kinetika.com/therapy/
Успех на всички възстановяващи!
Предстои на 17 април.
След операцията ще ти обяснят - след няколко дена започва рехабилитацията, при нас беше едно велико разкарване за направления - от личната, ортопеда, после пак, но като цяло имаш право на два курса рехабилитация, които поне при моя син бяха достатъчни.
Успех!!!

# 706
Някой може ли да ми каже какво раздвижване и какви упражнения може да се правят след артроскопия на коляно (скъсан менискус)? И веднага след операцията ли да се правят или трябва да мине известно време?
Може би някакъв рехабилитационен център някой да препоръча...
Не разбрах дали е минала операцията или предстои.
Аз ходех тук.
http://www.bmd-kinetika.com/therapy/
Успех на всички възстановяващи!
Предстои на 17 април.
След операцията ще ти обяснят - след няколко дена започва рехабилитацията, при нас беше едно велико разкарване за направления - от личната, ортопеда, после пак, но като цяло имаш право на два курса рехабилитация, които поне при моя син бяха достатъчни.
Успех!!!
Благодаря!

# 707
Възстановяването от на менискус  изобщо не може да се сравнява с това  на ПКВ, особено ако обича да спортува.

# 708
Честита Цветница на всички!!! Пожелавам ви цветно настроение и много усмивки!

Хора, изчетох горе долу всичко за пластика на ПКВ. Четох и чуждоезиични материали доколкото се справям с езика. И един въпрос ми се върти....и не мога да намеря спокойствие за моя начин на живот и за възраста на която съм

1. Може ли без пластика и какви са рисковете и + и - на този вариант и доколко ще повлияе на начина ми на живот.

На 37 съм, не съм спортист, но обичам движението (танци, ски, колело, планини - всичко в любителски вариант .......за удоволствие)

# 709
  • TX

Хора, изчетох горе долу всичко за пластика на ПКВ. Четох и чуждоезиични материали доколкото се справям с езика. И един въпрос ми се върти....и не мога да намеря спокойствие за моя начин на живот и за възраста на която съм

1. Може ли без пластика и какви са рисковете и + и - на този вариант и доколко ще повлияе на начина ми на живот.

На 37 съм, не съм спортист, но обичам движението (танци, ски, колело, планини - всичко в любителски вариант .......за удоволствие)
връстници сме и са ни общи интересите или може би аз съм по скоро от т.н неделни спортисти + сряда Simple Smile и на така зададения въпрос към професора който ме оперира, човека ми обясни, че би могло да не се прави пластика при една наистина много здрава мускулатура, но на по късен етап би се стигнало до ерозия на ставата. Също се бях набълбукала с информация и реконструкцията е вече факт.

# 710
"На по-късен етап ерозия!?" Дъра-бъра. Проблем ще е ако има скъсан менискус или парченце от менискуса, което да блокира ставата. Това са кьор фишеци на ортопедите за сплашване. Rage

Хайде да видим къде е ерозията след 20 години? Къде е? Но след операцията е по-зле. За ските е опасно. Някои използват шина.

https://www.youtube.com/watch?v=xnM4Uyg7dEE

# 711

Здравейте отново!
Ще започна първо с минусите... Ще трябва да се лишите от изброените по-горе любими неща за известно време. Възстановяването наистина е доста трудоемко (изисква много усилия предимно от лекуващия се) и продължително. Операцията не е лека. Напълно е възможно, дори често се случва никога да не успеете да възстановите предишната си мускулатура на болния крак, тъй като ще имате винаги "едно на ум" за него и ще го пазите.

Дотук с минусите, сега плюсовете. Вие сте все още млада и това коляно ще ви трябва още дълго време. Сега вероятно изпитвате нестабилност в колянната става. Всяко едно рязко движение, дори стъпване върху неравност може да е предпоставка за "излизане" на ставата, още болки и отоци. Отделно, скъсването на предна кръстна връзка често е съпроводено с увреда на менискус. Увреденият менискус пък увеличава триенето между ставите, което е предпоставка за развиване на артрозни процеси. При мен, например, на ЯМР не се видя скъсване на менискус, но по време на самата операция се оказа, че същият е доста увреден и беше изрязан частично. Всички тези неприятности могат да се решат чрез качествено направена пластика на връзката. Менискусът не се регенерира за съжаление, но при всички положения е по-добре да бъде изрязан, отколкото да да има "заседнали" парчета между ставите.

Всичко това пиша с уточнението, че не съм специалист. Мнението ми е на база собствен опит, опит на мои познати, четене в И-нет и консултации със специалисти. Личното ми мнение е, че с оглед на ползите в дългосрочен план е по-добре да се направи операция, още повече при млад човек, който се движи активно. Разбира се, всеки си преценява за себе си.    

# 712
Благодаря ви хора.... Hug

# 713
Днес ме оперира д-р Петров, само хубави неща мога да кажа  за него. Скъсани връзки. Искам да питам, някой продава ли шина с градуси?
0888208280

# 714
Днес ме оперира д-р Петров, само хубави неща мога да кажа  за него. Скъсани връзки. Искам да питам, някой продава ли шина с градуси?
0888208280

Потърсете на "продавам шина градуси". Надявам се да не са ви оставили без шина в момента.

# 715
Здравейте,
Да ви се похваля през 2011 ми правиха артроскопия понеже ми блокира крака (контузих го на футбол) по време на операцията се видя и че връзката е скъсана, изчистиха я и след 1 месец ми правиха 2-ра оепрация за самата връза. Всичко мина нормално, възстанових се, но след 2 години играх футбол и отново контузих коляното, резутатът е, че най-вероятно съм разкъсал предната кръстна връзка пак и леко съм овредил вече частично изрязаният минискус.
Първият път взеха от сухожилията зад бедрото , сега остава вариянта от сухожилието под капачката

Въпросът ми е, на някой правили ли са му 2-ра операция на ПКВ ? Как е чувството, как е възстановяването ?
Интересува ме мнение и за този double bundle процес , нещо не са ми го предлагали като вариент ?

# 716
П.С

Мнение за ортопедията в ТОКУДА, мисля там да си я правя този път операцията при Аделин Иванов

Благодаря

# 717
  • TX
Д-р Мурадов"Св. София"мисля прави по тази double bundle технология.
А вземане на сухожилие от бедрения кондил (както е при теб първата) съм чувала, че не е устойчива връзката във времето (така каза професора който ме оперира, когато го разпитвах как и по каква технология ще ме прави) После дръж ни тук в течение как са се развили нещата за теб. Желая ти да са в благоприятния за теб вариант! 

# 718
Бедрената кост завършва с 2 кондила, между тях е интеркондиларната ямка.Това е кост , а не сухожилие.

double bundle acl

https://www.google.bg/search?q=double+bundle+acl&biw=1280&am … %252F%3B600%3B400

# 719
Здравейте,
Много добър материал за Double bundle reconstruction и обяснението за "анатомично" въстановяване на връзката.
Не съм сигурен дали някъде в България се прави така ( даже и при Т.Георгиев и Д.Хубенов) :

http://www.orthonet.pitt.edu/content/doublebundle.htm

Общи условия

Активация на акаунт