Сглобяеми къщи 2

• 303 292
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Хайде бе, хора, направо не личи по темата, че идва пролет Sad Ами предлагам да живнем малко, да обменим новини, да се почувстваме значими и ние с гайдите /разбирай дървените къщя/  Wink Имам питане: някой има ли прясна информация за цената на дървения материал и за качествата му естествено, доколко е сух, рендосан?

В частност да споделя, че ние се спряхме на гредова конструкция. Ако чете Любознателна и ако проявява интерес за обмяна на инфо и идеи, може да ми пише и на лични, тъй като вчера видях по стари снимки, че точно това е, което и ние измислихме - вкл. и в частта на изпълнение - със собствени сили и ентусиазъм  Wink newsm78

Поздрави на всички   bouquet

# 121
Благодаря! newsm03 smile3525  И вие можете  да си имате такава! Уф че самонадеяно прозвуча! smile3503

# 122
Камелия85, задавам въпросите си тук, за да могат и другите да четат отговорите. Те са много и започвам с някои от тях:
От какво се състоят външните стени на къщата като материали?
Конструктивния проект кой го прави за пред общината?
Съпруга ти участва ли в строежа на къщата и как стоят нещата със строене в София т.е околностите й?
Занимавате ли се с изграждането на фондамента?
Какво ще кажете за движението на конструкцията и има ли скърцане?

С половинката проявяваме интерес и ще зададем първо въпросите си, ще умуваме и тогава ще говорим по-сериозно с вас Rolling Eyes. Всъщност ние сме достатъчно сериозни, става въпрос за едноетажна къща около 100кв.м. и се колебаем още какъв ще е градежа newsm78

# 123
Камелия85, задавам въпросите си тук, за да могат и другите да четат отговорите. Те са много и започвам с някои от тях:
От какво се състоят външните стени на къщата като материали?
Конструктивния проект кой го прави за пред общината?
Съпруга ти участва ли в строежа на къщата и как стоят нещата със строене в София т.е околностите й?
Занимавате ли се с изграждането на фондамента?
Какво ще кажете за движението на конструкцията и има ли скърцане?

С половинката проявяваме интерес и ще зададем първо въпросите си, ще умуваме и тогава ще говорим по-сериозно с вас Rolling Eyes. Всъщност ние сме достатъчно сериозни, става въпрос за едноетажна къща около 100кв.м. и се колебаем още какъв ще е градежа newsm78
1- Външните стени са от гипскартон и 4см стериопор,после мрежа и две раце шпакловка-това е за тази цена която даваме. Иначе може да се направят от гипсфазер,осб или водоустойчив шперплат-това оскапява материалите,но не оказва влияние на цената за работа. 2- С проекти и озаконяване не се занимаваме ! 3- Да лично той ги строй - иначе няма как да стане на тази цена ! 4- Да занимаваме се и с фондамента стига цената която ви дадем да е по-добра от софйските фирми,защото ние трябва да си включим всички разходи-път,спане и тн. 5- Мога да кажа спокойно че няма никакво скарцане и е страхотно да се живее в такава къща,зимата е топло а лятото хладно ! При нас на първия етаж който е около 70кв.м - 4 спални,коридор,баня и тоалет - се топлим с една духалка в коридора и е 30 градуса. Втория етаж е 70кв.м - хол и кухня - имаме климатик и го държим на 22 градуса ! Ако някой не му се вярва - може да дойде да провери ! Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 124
Благодаря за изчерпателния отговор   bouquet

# 125
Благодаря за изчерпателния отговор   bouquet
Да, но има няколко много важни въпроса, на които бих искала, ако може Camellia85 да ми отговори:
-Дървесината обработена ли е и по какъв начин?
-Статиката на конструкцията кой я изчислява след като говорим, че поемате поръчки само на чертеж, рисуван на ръка?
-Закрепването и отводняването на конструкцията от фундамента по какъв начин се гарантира?
Благодаря.

# 126
Е, отнасяше се за въпросите, които сме задали иначе имаме и още:
- не ми стана ясно структурата на стените- гипсокартон отвътре, вата, гипсокартон отвън и тогава изолацията ли?
- озаконяването на такава къща как става, след като плана й е на ръка?
- какво е покривното покритие?

Със сигурност ще има още, умувкаме си постоянно newsm78

# 127
Благодаря за изчерпателния отговор   bouquet
Да, но има няколко много важни въпроса, на които бих искала, ако може Camellia85 да ми отговори:
-Дървесината обработена ли е и по какъв начин?
-Статиката на конструкцията кой я изчислява след като говорим, че поемате поръчки само на чертеж, рисуван на ръка?
-Закрепването и отводняването на конструкцията от фундамента по какъв начин се гарантира?
Благодаря.
Веднага отговарям. Дървесината се намазва цялата отвсякаде с нафта или прегоряло масло. Конструкцията си я изчислява съпруга ми - което не е въобще сложно,просто има отстояния и игли които трябва да се спазят и за които информация може да се вземе отвсякаде. закрепването на конструкцията е с анкери към фондамента,къщата е достатъчно тежка за да не я издуха вятъра - ако това имате впредвид-фундамента е над земята и следователно няма как да се наводни, а на покрива се слагат улуци и ги отвеждате кадето решите ! 

# 128
Е, отнасяше се за въпросите, които сме задали иначе имаме и още:
- не ми стана ясно структурата на стените- гипсокартон отвътре, вата, гипсокартон отвън и тогава изолацията ли?
- озаконяването на такава къща как става, след като плана й е на ръка?
- какво е покривното покритие?

Със сигурност ще има още, умувкаме си постоянно newsm78
Да правилно сте разбрали за стените,само се прави и конструкция между гипскартоните ! Озаконяването се прави с типов проект който може да се закупи от фирми които се занимават с това, а може и да се построи незаконно,после се прави констативен протокол и ако са спазени границите с комшийте се почва озаконяване-все пак живеем в България,ако не сте забелязали половината държава е незаконна Laughing Laughing Laughing! Покривното покритие при тази цена е бурдолин на два пласта с грунд !

# 129
  • София
Аз имам два въпроса:
- как стои въпросът с осигуряването срещу земетръс? никъде не видях дървените елементи да се съединяват чрез зарязване, а само с планки, което не е достатъчно.
- как стои въпросът с пожарозащитата (отвън и отвътре)?
- за незаконното строителство: ЗУТ вече изключи като възможност узаконяването на незаконни постройки

# 130
Аз пак не разбрах дали дървесината е изсушена или не. Мога и още много въпроси да задам, но няма да го направя, защото това е загуба на време.
Само да отбележа, че узаконяването на сглобяемата къща си е като узаконяването на масивната, не е като да построиш барака за куче. Ние три години ходихме по мъките докато узаконим проекта (за който също платихме доста сериозна сума) и вземем разрешително за строеж. Що се отнася до това, че можеш да направиш фундамент и да изградиш цяла къща и после с констативен протокол да я узакониш - това е абсурд  Outta Joint Баща ми работи 30 години в общината точно в отделите, които се занимават със строителството и 100 пъти ни предупреди дори и една копка да не правим преди да сме взели разрешителното за строеж(глобата беше около 10 000 лв. Whistling).
Що се отнася до типовите проекти-направо да им се учуди човек на тия архитекти и конструктори за какво ходят да учат по 5 години, като това всеки може да си го намери отвсякАде...И тук да отбележа, че на нас ни беше необходимо повече от година време да намерим архитект, който да се наеме с проектирането на такъв тип къща...
Затова смятам, че тук има доста изказвания, които са меко казано, несериозни. Жалко само, че това ще убие един иначе перспективен бизнес като сглобяемите къщи още в неговия зародиш...

# 131
galenaa, ние мислим импрегнирането да  си го направим с пръскане с компресор, има откъде да вземем. И да е по-голям разхода, спестява страшно много време. Имаме в момента дървен навес, който се захванах лятото да лакирам - страшно е трудоемко, особено където е греда до OSB, защото там трябва да е с четка, с валяк не става по ъглите.
Не бъркай импрегниране с повърхностно защитаване на конструкцията. Това както го описваш си е точно повърхностно нанасяне на защитен слой и е препоръчително да се прави след вакуумното импрегниране. Вакуумното импрегниране и хубаво нещо, но не е чак толкова задължително. Освен това с четка не се нанася препарата, а само с помпа и какъв е проблема с OSB-то не мога да разбера. Така или иначе всичко се скрива, защо трябва да внимаваш да не изцапаш OSB-то. Но каквото и да правиш, като не е изсушено дървото както трябва и калибрирано след това, проблемите си стоят. Затова и не препоръчвам изграждането на място на конструкцията. Имайте на впредвид, че дървото се суши до 14-15% влажност. Като го пренесете на обекта до 2-3 седмици не е вложено в конструкцията, влажността му се вдига, съответно измята и от това вече се сещате какво следва. Докато готови елементи, направени в цехове, те вече няма как да поддадат, събрани са в едно и няма такива проблеми, а и много по бързо се монтират и натоварват.

За цените - според моето скромно мнение и наблюдения на пазара, цени под 320 евро на м2 без проекти и основа, но всичко друго включено, има нещо съмнително от към качество. Оферти от рода 300 евра с основата и проектите са смешни. Като се има на предвид, че основата излиза около 70-100 евро на м2....
Ето това е истината, чак сега видях, че има наистина сериозни постинги в тази тема. Казвам го като човек, който е преминал през това, inj77 е наистина специалист, личи си. Препоръчвам на всички, които се интересуват живо от темата да прочетат внимателно неговите постинги, нещата се покриват на 100% с това, с което се сблъскахме ние  Peace

# 132
  • Варна
Добре, за знанията на inj77 няма да коментираме защото .... той си знае, а живот и здраве и вие ще научите след време Laughing Въпрос имам към Avgusta - сподели сами ли си правихте къщата или фирма ви я монтира, дървения материал ваш ли беше? Засега толкова и в зависимост от отговора имам още питанки. Другото е ясно /без проект и узаконяване/, че са бла - бла приказки. Нещо като кекс на око да правиш без списък на продукти поне  Wink

# 133
Къщата ни е готова на конструкция и поради горните причини още не е монтирана. Все пак вече имаме ясна представа какво ще ни струва фундамента и ред други неща...
Материала го купихме сушен от Велинград, импрегнирахме го във вана със специални импрегнанти против вредители, плесени и пожар. Конструкцията я изработихме точно по проекта в нашия цех. Нашата къща ще е на панели Peace
Междувременно продадохме парцела, къщата+арматурата складирахме в цеха и си купихме апартамент. Просто преценихме, че на този етап финансово няма да издържим да довършим нещата както трябва, складирахме къщата, оправихме апартамента и ще търсим нов парцел.
Моята идея беше да си прецените добре. Много хора се хвърлят към тези къщи с идеята, че като не могат да си позволят да дадат по 1000 евро на квадрат за апартамент, могат много по-евтино да си построят къща с многократно по-добри качества-изолационни и други. Няма такова нещо. Къщата, като всяко хубаво нещо, си има своята цена, трябва да сте подготвени затова. Все пак градите дом за един цял живот и трябва всичко да е изпипано в детайли.  Другото е компромис, който често се заплаща скъпо и прескъпо.
Ние например ходихме, търсихме, никъде в България не можахме да намерим фирма, която да ни направи конструкцията, която да отговаря на нашите критерии за безопасност. Затова си я направихме сами  Peace

Последна редакция: пн, 09 фев 2009, 13:16 от Avgusta

# 134
  • Варна
Ясно, сега разбирам, че имате цех и това променя нещата и гледната точка. Но разбирам и нова, че закупуването на материала е в минало време, което пък не дава отговор на въпроса ми за цена - не е актуална към днешна дата. Въпросът ми е щом сами сте си правили заготовките със сух материал, как импрегнирахте? Ако да, как го правихте - потапяне, пръскане, мазане? И не се ли притеснявате, че колкото и сух да е от стоене ще му се качи влажността - тогава сушилня ли ще търсите?

Съвсем съм съгласна по отношение на качеството и сигурността - няма място за компромис Peace

Общи условия

Активация на акаунт