Консултация с логопед - тема 3

• 176 340
  • 759
  •   1
Отговори
# 405
  • Бу-у-урга-а-ас
Моят съвет е да не се ядосваш. Това първо няма да помогне и второ - може да нанесе дълбоки психологични травми на детето и то да се затвори в себе си. Помисли, колко й е трудно на нея, да бъде вечно неразбрана, дори и да иска да сподели нещо. Това в малко по-голяма възраст наистина води до сериозни психологични сътресения. За това е много важно детето да усеща пълната подкрепа и разбиране в семейството си. Похвално е, че отрано сте започнали работа с логопед. От една страна е много удобно, че логопедът е в градината и занятията се провеждат там, но от друга страна това ви отнема възможността да следите пряко как протича процесът на работа и след това да работите целенасочено и у дома. Помисли за вариант съботно-неделно посещение на логопед. Когато си пряк свидетел на работата в кабинета сама ще виждаш възможностите на детето, както и темпа на развитие. Мислите "тя нарочно не иска да говори, въпреки че може" не са градивни. Детето за да не говори, значи наистина има причина да не го прави и това едва ли е инат.

# 406
  • Варна
ronieta, детето ти е съвсем нормално. Няма никакво забавяне в говора.
Съвета ми е да не я притискаш за нищо. Понякога прекаленото фокусиране върху нещо може да доведе до проблеми.

(Пропуснах да добавя, че мнението ми не е професионално, родител съм на дете с проблеми в речта. Peace)

Последна редакция: пн, 22 мар 2010, 20:17 от Хексе

# 407
здравейте. благодаря за отговорите. не мисля че я притискам, напротив опитвам се под формата на игра да прилагам препоръчаните ми упражнения от логопеда, но ми се струва че дъщеря ми се справя по-добре с упражненията в детската градина, отколкото пред мен. мерси още веднъж.

# 408
Във Виница не се плаща нищо, а в Карин дом се плаща, и то таксата за цял месец-включва 8 посещения - по 2 седмично.

Orhid моля те сподели какви са точно посещенията в Карин дом , разбирам че всичко зависи от спецификата на детето и затова се работи със комбинирани специалисти, но всички те едновременно ли работят, престоя на посещение дълъг ли е и подобни.
Блгаодаря предварително .

# 409
  • варна
 Ще ти пиша по-късно на лични, че сега нямам много време. Peace

# 410
  • Пловдив
Здравейте, синът ми е на 6 и половина, оконателната диагноза(след дълго съмнение за хиперактивност) е Дисфазия на развитието. Вече доста говори. Но доста неправилно. Това което най ме притеснява е изпускането на "кратките" форми - например" Искам ходя село" вместо " Искам да ходя на село" . Има ли някакви малки трикове, с които да го подбутна да се сеща, че трябва да ги изговаря, а не да си ги спестява, защото така ще му е много трудно в първи клас, предвид писането като цяло.

# 411
  • София
Аз пуснах отделна тема с въпроса си, но реших да попитам и тук, след като AnMary ми посочи линка, за което благодаря!   bouquet

Въпросът ми е следният:
Дъщеря ми е на 4 години и 4 месеца. Говори много правилно, като от 2,5 годишна говори "като дърто", както се изказа един познат. Wink Преди около седмица започна да казва много отчетливо "р". Дотогава го заместваше с "л" или с някакъв хъркащ звук, както всички малки деца. Явно е била много впечатлена и щастлива от този факт. Ние, разбира се, също я поощрявахме да пробие с това "р" най-после. Но няколко дена по-късно, след като беше свикнала с това, че вече изговаря "р"-то, забелязах, че тя замества (почти) всяко "л" с "р". Отначало ни беше смешно. Аз, разбира се, я поправям веднага. Тя повтаря думата, но отново с "р" вместо "л".  Confused Сега обаче, след като тя продължава та заменя "л" с "р", започвам да се чудя дали всъщност да се пристеснявам или не. Нямам представа какво повече бих могла да направя от това да я поправям, да я карам да повтаря правилно думата, да й обяснявам, че буквата "л" си я има независимо от "р" и под. Тя очевидно толкова се старае да говори правилно, че направо си се престарава... Думи като "гоРяма", "наРи", вРюбили", "разваРям"... Ужас!  ooooh! Но! Тъй като е фенка на Уинкс, забелязвам, че имената на Флора и Блум не се бъркат при никакви обстоятелства...  hahaha

Ще съм благодарна за мнения и съвети как да си върна "л" на мястото му. Или е въпрос на време и ще се върне само.

bouquet

# 412
mimiskaHug!
И ние сме така. Всъщност проблема е по-дълбок, в различни моменти замества различни звукове. "Много съм гоРяма".
От днес ходим на логопед.  Peace

# 413
  • Бу-у-урга-а-ас
Въпрос на време е. Не спирайте да я поправяте, като изговаряте правилно думата. Направете си упражнения в домашна атмосфера. Изброявайте видове дрехи, различни храни, цветовете...Хвалете детето и го насърчавайте да подобрява речта си!

# 414
  • София
Благодаря!
  bouquet

# 415
Здравейте, аз съм посещавала Карин Дом неведъж и съм със страхотни впечатления, познавам част от работещите там. Има невероятни специалисти, разговаряла съм с много родители, чиито деца са постигнали много, работещите се обучават най-вече в Англия, присъствала съм на занимания на рехабилитатор, на логопед, на занимания с аутисти, социална терапия, Монтесори и т.н.

# 416
  • Варна
Здравейте
Да опиша какво е положението при нас - сина ми е на 3 г 3 м, говорим му на два езика, той разбира и двата, но и от двата езика ползва малко думички. Не разказва как е минал деня в яслата. Как да го стимулирам да говори?

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 11:21 от Ашли

# 417
zdraveite moje bi ne tuk triabva da pi6a no i az imam problem da6teria mi e na 3 god i 2 meseca i vse o6te ne govori kato iskliu4im dumata mama vodila sam q na УНГ nqma problem sas sluha
6te se radvam da mi pi6at na li4ni maiki s podoben problejavascript:void(0);m u decata im i da obmenim opit ve4e ne znam kakvo da pravia  newsm45 pomo6t molia pi6ete mi na li4ni

# 418
Мился че няма нужда да се обсъжда на лични а направо в темата за труднопроговарящите деца :

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=434778.180

# 419
Зравейте! И аз имам едно питане - дъщеря ми е на 3г. и 7м. Още от бебе, винаги съм се стремяла да избегна т.нар. "бебешки език", държах всички да й говорят нормално. От момента, в който започна да говори по-разбираемо, всички думи са правилни /с някои изключения, разбира се/.  Но някои букви ги изговаря странно - когато казва С го казва с език м/у зъбките, З - по същия начин. Когато казва Ц звучи като Ч.
Чудя се дали да я заведа на консултция при логопед, или това е говорен дефект, който не може да се поправи. Опитвам се да покажа как се изговаря С и З, казвам й да си затвори зъбките и езичето да е зад тях. Тогава успява, но в ежедневието не се сеща.
Благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт