Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ - 8

• 34 087
  • 283
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
MTV, и аз точно над това помещение умувам в момента. Според предния ми идеен план пералното трябваше да е на втория етаж, в помещение достатъчно голямо и за гладачно, нооо се наложи почти кардинално да го променя, заради парцела и поради това, че аз също не искам тераси там, само веранда. Сега мисля как да сместя една малка тераска (проформа), стаичка с големи, плъзгащи прозорци, като отнема част от площта на пералното навътре, така че когато там има пране да са открехнати, а когато няма  ни лук ял, ни лук мирисал. Водена съм от идеята, че и на мен не ми се разнасят кошове с дрехи из етажите. А дори и домашна помошница да си наема, тя да шари нагоре - надолу, пак аз ще си организирам прането на бельото. Знам, че това не е най-добрия вариант, но има ограничения в бюджета и не мога да си позволя голямо перално помещение със сушилня и екзотична  гладачка долу в мазето, както трябва да си е.

# 106
  • sofia
Здравейте! Може ли да се включа в темата с малко"новобрански" въпроси - на нас тепърва ни предстои цялото ходене по мъките със строежа на къща, така че ще съм ви супер благодарна ако помагате със съвети. Като начало може ли да ме ориентирате за актуална цената на кв. м. груб строеж и цена с всичко - инсталации, дограма, порив и т.н. Ние ще строим вила около 120м2, на един етаж. Първо се бяхме насочили към сглобяемите къщи с метална конструкция, дори почти сключихме договор с една фирма, но те в последния момент решиха да променят цената почти двойно и се отказахме.. И после с който и да говорим всеки ни казваше, че конвенционалното строителство е по-евтино, та се обръщам към вас за реални цифри. За сглобяемата къща ни искаха 350 евро до ключ, наистина ли с тухли излиза по-евтино от това? И също факторът време - колко време строите вашите къщи? Предварително благодаря за всяка споделена информация   bouquet

# 107
Ако говориш само за грубото строителство - предполагам че с тухлите ще ти е по евтино. Иначе на един етаж, 120 м2 е доста скъпо удоволствие като цена за м2 - защото фундамента и покрива са най скъпото нещо в една къща! т.е. твоя случай е точно такъв!

# 108
  • Пловдив
pasta, добре дошла и на теб на строителния мегдан.

Що се отнася до цената на грубия строеж (без дограма, тя не се включва в така познатото понятие груб строеж, също и инсталации)на кв. м. тя при всички положения е много относителна. Срещала съм цифри в диференциала от 250 Е до 450 Е, нормални цени, не че не биха се надхвърлили, първо според изискванията на инвеститора, второ скритите административни такси и подкупи за одобрения, разрешения и прочие. Ти ме подсети да отделя време, ако намеря през уикенда и да направя разбивка примерно за 100 кв. м груб строеж вложени материали и труд и пак ще е със стокастична грешка, сиреч относително, но поне ориентировъчно.
Конвенционалното строителство  не е по-евтино. И е по-бавно. И е абсурд да се остойности около 350 Е до ключ. Освен ако не се използват кирпичени тухли, обрани от бивши селско-стопански постройки и желязо взето от оградата на  АПК.
Аз лично не бързам да построя и да се нанасям, мъжа ми може би да  hahaha но тук има дами и господа, които споделят че за около година са си приключили строежите.

# 109
Първо за перално-гладачното помещение.Почти съм благодарна , че този въпрос ми е убягнал от вниманието , когато проектирахме , защото сигурно щях да съм в същия транс , като вас.Моето помещение е малко , на първия етаж е и там ще са пералнята , сушилнята и разни други работи.Не харесвам дрехи проснати по тераси и в момента простирам на сушилник на терасата , а тя е с висок , плътен парапет.Смятам да простирам по същия начин на верандата.Относно разнасянето на прането , мисля че всеки трябва да го съобрази с начина си на живот.Аз не харесвам кошове за пране разхвърляни по стаите.Затова и не ми пречи дрехата , който е за пране да я сваля в пералното , когато слизам от спалнята.Всъщност май цялото разкарване по стълбите не ме притеснява.Повече ме беше грижа дали на верандата на втория етаж ще се излиза и от трапезарията и от кухнята !  Mr. Green

AlexaS , за Марково не знам как стои въпросът с водата, но мога да предполагам , че е същото като в Белащица.Ако питането ти е заради термопомпите , всички досега са ни казали , че няма вода за такова нещо и никой в Белащица не е с термпомпа.За сонда мисля , че няма проблем .Там вече става въпрос за дълбочината на сондажа , на кой метър ще изкарате вода.Всъщност последното , което ни казаха за термопомпата , е че ако бием 70 метра няма да има проблем.Само , че като ги сметнеш в пари си идва доста огромна сума , а и пак никой не поема гаранция.Ако земята в Марково е същата , то и за сондаж взимат 3 пъти по-скъпо , отколкото в града.

pasta , както желязото е паднало в момента , цената на грубия строеж по-всяка вероятност ще е по-ниска от казаната от теб , но не и до ключ.За грубия строеж от основи до покрив мога да ти кажа цена , но може би тя вече е по-ниска заради спада на цената на желязото - около 200-210 евро/кв.м.Като тази цена при вашата опростена архитектура би трябвало да е още по-ниска.За изолация и дограма нищо не мога да кажа , защото това ще стане другата година.Някой от завършващите строежа може да ти даде актуални цени за дограма и инсталации.
Относно времето за строеж - качественото строителство е минимум две години !

П.П. Сетих се нещо да питам !  AlexaS , тези прозорци и през зимата ли ще стоят отворени ? Ако е така , то тогава на тази стая ще трябва да направиш изолация и на вътрешните стени.Поне така си мисля аз.Аз лично не бих се спряла на вариант да суша дрехи в стаята дори на отворен прозорец.През зимата съм вкарвала сушилника в хола и съм оставяла открехната вратата на терасата.Последствията са били две - студ и влага по стените и прозорците !

Докато пиша и видях два нови отговора.Относно фундамента - зависи какъв ще е.Ако няма изба , тогава се копаят само ивични основи , а те не са толкова скъпи колкото , ако се копае за подземни помещения.Ради май беше показала такива основи и може би тя е информирна за цената им.Ние имаме изба + ивични основи и в момента в земята са заровени 100 кубика бетон.Ако основите бяха само ивични числото щеше да е далеч по-малко.

# 110
  • Пловдив
Диди, тази стая всъщност няма да е точно стая, а издатък към пералното, което ще се пада над входа. Не ми пречи и през зимата да е отворено. Изолация естествено ще има, но тя не е толкова скъпа. Все пак като очаквам гости ще затворя прозорците, за да не е нелицеприятно.  Тази част, за щастие не ми се пада фасада. Не мога да си представя да си просна дрехите на нормален простир. Иначе на село...ще ги мятам гащите по оградата  Joy
Относно водата: информативно се интересувах. Мъжът ми не иска да ги чуе тези термопомпи. Съседите са избили вода на 35 м., а Марково, по акведукти е снабдявало Пловдив с питейната течност. Ако не се лъжа и сега повечето водопроводи от р. Въча минават оттам. Иначе за терена ние сме на по-малко от 2 км. от вашия парцел, писах ти че един баир ни дели, по-скоро поленце с могилка.  Laughing, 5-минутно колоездене.

Последна редакция: чт, 02 окт 2008, 01:14 от AlexaS

# 111
Ами ако земята е същата е все камънак тогава , виж я в албумчето.И заради този камънак искат една камара пари при сондажа на метър.За поливане сигурно ще свърши работа.И ние разчитаме на това.Може пък и на онази от септичната инсталация !  Joy

Какво не им харесва мъжа ти на термопомпите ? Първата такава доколкото съм осведомена е монтирана сигурно преди повече от 30 години в резиденция Перла.С такава е и резиденцията в Сандански.Аз дето не съм зиморничава и държа като куче на студ ме кефеше страшно топлината в стаите и това , че никъде нямаше радиатори.Но пък като ходиш по пода .....  Heart Eyes

# 112
  • Пловдив
Редактирах, докато си писала.

Абсолютен спам: Да си била на награждаването на отличилите се на Панаира?

Последна редакция: чт, 02 окт 2008, 01:21 от AlexaS

# 113
То не че няма вода , но е много на дълбоко и са някакви , не карстови , ами .... друго име беше май , води.Т.е. както ни го обясниха на разбираем език - днес ги има , утре ги няма , местят се и нямат постоянен дебит , какъвто е нужен за термопомпа.Въпросът с вертикалните серпентини тепърва ще се проучва , но лично мен много ме блазни мисълта за термпомпа , а и мъжа де.Топло през зимата , хладно през лятото и никакъв труд по поддръжка , в смисъл ежедневен .

П.П. Ако трябва да колоездя през нивите  Mr. Green , предпочитам да дойда пеша !  Joy

# 114
  • Пловдив
Отоплението и охлаждането е мисия на мъжкото тяло, в това число включвам и цепене на дърва от синчето, да се учи, ако се наложи. Мен това не ме вълнува. Зиморничава съм, искам да ми е топло. Каква ще я сътвори мъжа ми, не зная. Бълнуваше за пиролизните изпълнения на Вийсман, но е цифра като инвестиция, и трябва човек, мравка, като от прословутия виц, да тика гориво в камерата. Пък ме отряза за дизайнерската, о мъка. Аз заради камината искам къщата. През уикенда ще говоря с баща си.

Нищо не каза за наградите, или нещо се разминахме в стремежа от моя страна да не спамя излишно.

Последна редакция: чт, 02 окт 2008, 01:45 от AlexaS

# 115
Леле , AlexaS , как без онази камина ?! Не се предавай ! Бой до последен дъх ! А пък щом не го мързи твоя , да прави каквото сметне за необходимо - моят е мързелив и не му се занимава.Но ако си по топличкото , геотермалното подово отопление ще ти хареса много !  Peace

Какви награди ? Аз нещо не вдявам , но може и да е от късния час , пак само с теб като кукумявки дремем тук !  Mr. Green

# 116
  • Пловдив
Наградите на панаира. Златните. Гергов нали трябваше да се изтъкне. Стори ми се, че те мярнах с мъжа ти някъде там.

Относно това дали е мързелив: о-хоооо, ако питаш него и палатка му стига, достатъчно е да си покрие рускоезичната литература. Пък е и стиснат.
Камината ще си я получа аз, но въпроса не е само в декора.

# 117
  • густо майна Филибето
На мен ми стана любопитно как простират по света и открих това http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=292189.0
Аз смятам да дам своя принос за опазване на околната среда и да не си купувам сушилня, ползвайки безплатно слънце и възползвайки се от това, че у наше село още не са забранили простирането навън Grinning Нещо ми е трудно да си представя целогодишно да суша 4 спални комплекта всяка седмица на сушилник. Rolling Eyes Зимата суша в стаите под климатиците и това е всяка вечер, прането стои до обед, ужасно ми е писнало, но пък отвън се вмирисва на въглищата, които горят в половиния квартал, отделно саждите. Имам предчувствието, че ще ми се наложи да продължа традицията за зимното пране Confused Смятам да гладя там, където са всички, или поне където има телевизор Simple Smile

Някой беше споменал мазе - ако има възможност, да си направи, чудесно прохладно местенце, където да си складилаш зимнина (ако ползваш) - зеле, трушии, картофи, ябълки, гроздето се запазва до Нова Година, дините в някои случаи също. Консервите могат да се купуват и в големи количества, ако попаднете на сполучливи, и да се складират там. До начин на живот е това със зимнината, аз бих искала да имам мазе (но няма Sad)

# 118
Да кажа и аз.На първия етаж в кухнята ще бъде пералната ,там ми е най - удобно да я вържа с водата / кухната и банята зад нея т.е от кухнята влизам в банята - съществуват/ .Там ще монтирам и сушилната , така че и нея да вържа към мръсен канал да изтича водата. На втория етаж ще имам една тераса - обща за двете детски , и там ще сложа сушилка - от тези дето се разгъват настрани и ще простирам в хубавото време. Доста ще тичам на горе - надолу , но няма проблем.Не мисля на двора който не е голям - общо 460кв.м. , и където ще си направя място за релакс - трева , цветя , градинска мебел и т.н. да метна накрая и една тел и да се вее какво ли не Joy егати пейзажа  smile3502 ще стане. Ааааа не.

# 119
Аз се чудя къде сте ,а то вие в нова тема Joy
ljuboznatelna -как сушиш през зимата пране за цялата ви челяд.Аз лично се родих откакто имам сушилня,не само,че не простирам ,но и не гладя.
Диди и аз си мисля за термопомпа и сега се захващам да проучвам

Ние може би до 10 дена ще започнем да строим.Дай боже ,че вече ми писна

Общи условия

Активация на акаунт