Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Искате да помагате на други майки да кърмят? Мислите за ЛЛЛ лидерство? - FAQ

 • 10 774
 • 152
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136Ла Лече Лига лидерите са част от традиция, която тръгва още от началото на човечеството - една майка подкрепя друга майка в изкуството на кърменето.

Вие сте жена, която:

    * с удоволствие е кърмила детето си?
    * би искала да сподели тези радости с други кърмещи майки?
    * знае от първа ръка за предимствата на този естествен начин за разбиране и задоволяване на нуждите на бебето?
    * има време и желание да е доброволец в организация, която помага на жените на местно ниво, както и по света?

Звучи интересно? Тогава Ла Лече Лига лидерството може да е за вас!

Ла Лече Лига лидер-консултантът знае от личен опит какво е да започнеш да кърмиш новородено и защо кърменето е важно за по-голямото бебе. Тя е важна част от организация, която е световно призната за авторитет по въпросите на кърменето. Тя е една от 6,000 активни лидери, които имат достъп до информация от Ла Лече Лига на повече от 30 езика.

Да помагаш на другите

Новата майка, която кърми, извлича полза от окуражаването и практичната информация. Ла Лече Лига лидерите осигуряват това чрез месечни срещи, по телефона или лично, както и по други начини.

Подкрепа от майки за майки

Като използва опита си и обучението от ЛЛЛИ, лидер-консултантът осигурява и съдейства за подкрепата от майки за майки. Тя насърчава дискусиите и изследването на различните подходи към майчинството чрез кърмене и по-дълбоко разбиране на нуждите на бебето и уникалната роля на майката да посрещне тези нужди.

**************************

Интересувам се от кандидатстване за Ла Лече Лига лидерство...

Къде и кога се провежда обучението? Обучението се провежда дистанционно, когато няма начин да е лично и обичайно е обстойно и напоително (т.е. не е в определени фиксирани дни), защото всеки се движи със собствен темп и прави нещата тогава, когато може. Семейството е на първо място; след това са другите лични ангажименти, а след това идва и доброволческата работа - въпреки че е изключително важна и помага на много хора, все пак е доброволческа и има приоритети, които всеки определя сам така, че да работи най-добре за него, семейството му и организацията.


Това струва ли пари и колко? Какво стои във финансовата част: членски внос към Ла Лече Лига 20 лева; закупуване на книга - The Womanly Art of Breastfeeding, най-известната и най-добра книга за кърмене, сега в осмо допълнено и преработено издание, която е интересна за всички майки (в момента около $10-13, в зависимост дали е-формат или на хартия); след преминаване на първия етап на обучение - такса от 10 Евро за кандидатстване за лидер; при акредитиране към международната организация - еднократна такса от 5 Евро и после вместо членски внос, годишен лидерски внос към ЛЛЛИ (не към ЛЛЛБг) от 10 Евро. Всичко това се разпределя във времето, т.е. не се случва накуп. Обичайно обучението заема всичко между няколко месеца и няколко години (съответно и разпределението на парите) - изцяло в зависимост от това, колко бързо се движи човек. В случай на тотална финансова невъзможност, защото въпреки че сумите не са големи, хората имат различни възможности, има фонд за подпомагане, предвиден за тази цел.


Как точно протича обучението и какви са тези етапи? Първият етап се провежда с български лидер и най-общо казано изследва дали кандидатът е подходящ за лидер, дали споделя ЛЛЛ философията, дали организацията е подходяща за него. Провежда се устно или писмено, както е най-удобно. В допълнение има скайп чат за който желае, в който пишат лидери и кандидат лидери; в чата се обсъждат различни неща, свързани с обучението, с мениджмънт на кърмене, комуникационни умения и пр. От време на време се правят обучителни семинари. Първият беше на 3-4 юли, подробности за него могат да се видят тук: http://lalechebg.com/2010/06/lll-workshop-3-4-07/. Програмата му беше малко по-различна от обявената, но не по-малко интересна.Беше много успешен и беше от полза на обучаващите се момичета, които дойдоха. Планира се следващ семинар за есента, датата още не е ясна, вероятно края на октомври или началото на ноември. Междувременно сесиите, които бяха проведени на семинара, сега се повтарят под формата на уебинари, за да могат и кандидати за лидерство, които нямат физическа възможност да пътуват, да присъстват виртуално.

Вторият етап е, след като лидерът, който е водил първата част, прати препоръчително писмо, както и още някои неща от кандидата и след одобряване (ако лидерът е преценил правилно и кандидатът наистина има качества и ресурси да стане лидер) се почва втората част, за момента на чужд език. Втората част е практически насочена също, с изследване на много ситуации и примерни положения, които да покажат знанията на кандидата и уменията му за общуване. Когато и тя приключи, ако е успешна, се получава международна акредитация за ЛЛЛ лидер.


Колко време заема обучението? Всички части на кандидатстването за Ла Лече Лига лидерство се разпределят във време, удобно за кандидата и съответно се движат преди всичко с неговия темп. Най-кратката известна акредитация е за 13 дни; най-дългата, за която знаем, е три години Simple Smile Времето, което ще отнеме обучението, като цяло зависи от желанието, ентусиазма и времето на кандидатстващия.
 

Какво да правя, ако имам желание да стана лидер, но не владея чужд език? Повечето хора владеят някакъв чужд език на ниво четене и писане, тоест могат да четат и да разбират текст на чужд език и могат да пишат на него дотолкова, че да ги разбере отсрещната страна. Повечето новости, статии, изобщо актуална информация за кърмене (пък и не само) излиза на английски. Част от нея се появява на руски. Докато на български много малка част се появява преведена. Библиотеката на кърмаческия форум в бг-мамма е голяма и пълна, но някой път човек се нуждае от нещо различно и езикът може да е спънка. Няколко майки, кандидатстващи за лидерство, успешно комуникират с помощта на Гугъл преводач Simple Smile Други се справят с помощта на приятел или познат, който да превежда кореспонденцията от и на български. Начини има, стига да има желание. Обучението може да протича на много езици и актуална информация за кърмене може да се набавя също на много други езици, например: руски, немски, италиански, испански, френски, китайски и т.н. Ла Лече Лига е международна организация с клонове в 86 страни, което гарантира, че има най-разнообразна информация на повечето говорени езици в света!
 

Това, което ЛЛЛ лидерът прави, е:

- да помага на майки (по телефон, мейл, на живо, изобщо с различни средства за комуникации)
- да организира месечни срещи за майки
- да се поддържа в крак с новостите в областта на кърменето
- помага на други майки за лидерство, ако се интересуват
- държи връзка с организацията


Допълнителни дейности могат да са много и различни и са изцяло по желание - например да се водят лекции за кърмене или да се пишат/превеждат ЛЛЛ публикации, да се посещават родилни домове, всякакви най-разнообразни дейности според желанието и възможностите на човек. Може и да се ограничи само със задълженията по-горе и това е напълно приемливо; може да избере да започне с по-малко отговорности и след това да реши да задълбочи ангажимента си в определени сфери.

 
Това е обучение, предвидено за майки с деца - на съобразени порции, които да се вместят удобно във времето между грижите за семейството, евентуалните служебни ангажименти и личното време.

Ла Лече Лига: помагаме на майките и бебетата от 1956-та! Станете част от тази вълна!

За допълнителна информация и за необходимите условия за кандидатстване за лидерство вижте още: http://lalechebg.com/leadership-faq/ Това е превода на Thinking About LLL Leadership? Frequently Asked Questions (FAQs)


Благодаря ви, че отделихте време да прочетете тази информация за ЛЛЛ лидерство. Надяваме се, че се чувствате позитивно по отношение на избора си, независимо дали ЛЛЛ лидерството е подходящо за вас в този момент или не.

Последна редакция: ср, 18 авг 2010, 19:43 от Бу

# 1
 • Мнения: 5 401
Кандидат за обучаващ се в близко бъдеще и най-вече след одобрение от половинката!  Grinning

Искрено се надявам да направим опашка от желаещи и да те затрудним максимално!  Hug

# 2
 • Мнения: 1 327
 Пу втора на опашката  Peace

# 3
 • Мнения: 3 718
Впис...ще прочета по късно  Peace

# 4
 • Мнения: 1 216
ОлАааа!
Интересно четиво, благодаря Бу

# 5
 • Мнения: 2 614
Ще използвам тривиалното "запис" и ще чета на дневна светлина!  Mr. Green

# 6
 • Германия
 • Мнения: 7 646
Мда, след 2 седмици съм точно на workshop засягащ съвместяването на ЛЛЛ и семейството.
В момента familiy first е взело надмощие.

# 7
 • Мнения: 3 718
Ще споделиш ли после Пепеляшке?

# 8
 • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
 • Мнения: 2 975
И аз набутвам в темата с моите желания! Ще прочета още веднъж по-подробно Hug

# 9
 • Мнения: 2 631
  bouquet и аз тук  Hug

# 10
 • Мнения: 272
Поздравления за всички безкористни мами, които смятат да станат лидери!!
Лично аз съм много вдъхновена от идеите на ЛЛЛ, че след като ги открих осъзнах колко близки до сърцето ми са техните концепции, не само за кърмене, хранене, а затова как да бъда майка като цяло.
Смятам по тази причина да стана член и по този начин да подпомогна чудесната им работа.

# 11
 • Мнения: 42
Бу, аз мисля, че мога да се справя с тази задача. Притежавам и доста умения, да розговарям с хората и да ги изслушвам. Мисля, че това също е важно. За изминалите осем месеца, три родили мои приятелки са вдъхновени от изключетилното кърмене, от ЛЛЛ и вече успешно кърмят децата си, с което се гордея. Много често се допитват до мен , черпейки от моя досегашен макар и скромен опит в кърменето. Притеснява ме факта , че все още нямам такъв голям стаж в кърменето. За сега само 8 месеца, но смятам че се справям добре. Мога ли да кандидатсвам за лидер и ако е така към кого да се обърна? Кога да направя първата спъпка или да изчакам детето ми да стане на 1 година?

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 136
zizu m1, можеш да се обърнеш към мен Simple Smile
Аз съм 'подкрепящ лидер' (a.k.a. sponsoring leader) за сега за България (което съвсем не изключва възможността желаещи майки да се свържат директно с ЛЛЛ от уебсайта или горния адрес и друг да им бъде подкрепящ лидер, ако имат качества за ЛЛЛ лидери).
Така или иначе лидер не се става твърде бързо, така че няма пречка да започнем да говорим скоро - детенцето ти със сигурност ще е минало 9-10 месеца, преди да се стигне до евентуална кандидатура.
Предполагам, ще се видим на ЛЛЛ срещата в събота Grinning

# 13
 • Мнения: 2 132
zizu m1, можеш да се обърнеш към мен Simple Smile
Аз съм 'подкрепящ лидер' (a.k.a. sponsoring leader) за сега за България (което съвсем не изключва възможността желаещи майки да се свържат директно с ЛЛЛ от уебсайта или горния адрес и друг да им бъде подкрепящ лидер, ако имат качества за ЛЛЛ лидери).
Така или иначе лидер не се става твърде бързо, така че няма пречка да започнем да говорим скоро - детенцето ти със сигурност ще е минало 9-10 месеца, преди да се стигне до евентуална кандидатура.
Предполагам, ще се видим на ЛЛЛ срещата в събота Grinning
Малко офф, ама понеже сигурно ще ходя в София събота и няма да се видим - Прочете ли ЛС? Simple Smile

# 14
 • Мнения: 5 401
... след одобрение от половинката!  Grinning

Вече напредвам с одобрението, да ви се похваля, аха-аха и съм получила "зелена светлина"!  Party

П.П. Радвам се, че направих опашка, дано прелее в задръстване!  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт