СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 891
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 900
Измислих алтернатива..при равен брой точки..- да влизат по азбучен ред Simple SmileSimple SmileSimple Smile Или..по височина? Или...по килограми? Или...по това кой най-хубаво пее? Или..по броя на думите, които ползват в речника си? Или...по това, кой може сам да си включи компютъра...Или...по това, кой може да нареди най-бързо пъзел от 24 части (или ...от колкото там се прецени,че ще успеят всички да подредят..)
Така де..аз предлагам, на децата с равен брой точки, да се състезават в реален изпит..
Може да е..кой пръв ще се съблече, или облече или кой ще си сгъне най-добре дрешките..Или..кой пръв ще си оправи креватчето..Или..кой тича най-бързо? Или..кой може да каже някоя скоропоговорка най-правилно...Или...давайте предложения Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Хем и за децата ще е забавно...хем родителите няма да се чувстват прецакани..ако не са им подготвени децата..
..
Помня,че в Горна баня , имаше тест за прием на децата...(нали се водеше за надарени деца)...та...идеята може да допадне на Дирекция Образование.. Simple Smile

# 901
Разширение на съществуващи детски градини
Имам 2 въпроса:
1. В колона брой групи, това нови групи ли са или са колко общо групи стават за съответната година?
2. Знае ли някой тези групи за 2009 година, дали са само първа или от всички ? Конкретно мен ме интересува градина 51, там има 4 групи - това само първа група ли е? (А, дано, ама не ми се вярва...)
Най-точен отговор ще получиш от директора на градината.Едва ли и 4-те групи ще са все първи.Освен това ще са в двуетажна постройка с физкултурен салон, чийто строеж още не е започнал и едва ли ще е готова 2009г.Конкурса вече е спечелен , договора е сключен, сега средата на януари 2009г., крайния срок  за е декември 2009г., не вярвам да го построят до тогава .

# 902
  • Нови искър
Извинете ама не става ще ли въпрос за детски градини ясли и т.н. за ощетени няма смисъл да говорим защото всички сме в кюпа ощетени сме защото на нито една от по горе пишещите детето и не е в такова заведение няма смисъл да се дърля ме дразним и да кажем на кои по му мирише идеята май на тая тема е да изчистим нередности около приема на класиранията за приема в държавно заведение за нашите деца или може би бъркам.
Вие го направихте на селски пазар не забравяйте че ДЕЦАТА НИ СА ОЩЕТЕНИТЕ
лек ви ден от мен

# 903
  • София
Извинете за въпросите, защото малко бях прекъснала да следя тематая а физи4ески ми е невъзможно да изчета всички дискусии по темата. Може ли да ми дадете някои разяснения за нашата ситуация.
Доколкото разбирам, все още се дискутира новият регламент.
Дъщеря ми е родена на 01.03.2007 и естествено е от тези деца, които към септември няма да има 3 навършени години за градина. Какво е това за родените до 31 март? Ще може ли да кандидатстваме тази година, или да и вкарам данни и желания ни чак през 2010 година?
Ще има ли значение адресната регистрация последно?
Благодаря предварително за инфото.

# 904
                   31  март 2007 година отиват в ДГ през 2010 година когато навършват 3 години.Сега може да бъде приета в детска ясла.Абсолютно сигурна съм защото нашия юнак е роден на 3.04.2007 година и трябва да ходи още една година на ясла.Дето на мен хич не ми харесва това. Sick Искам да тръгне на ДГ от септември.

# 905
Кандидатстването през интернет, макар и удобно за ползващите интернет, реално прави нещата много по-мудни и много по-"тежки". Губи се връзката между директор и родител и..реално, се губи възможността детето предварително да бъде подготвено къде точно ще ходи на детска градина..и...признавам,че ми липсва личното кандидатстване в конкретната детска градина( това чисто сантиментално), но...

Тия дни се замислих..Ние добре си нищим критериите тук, но има родители, които изобщо нямат идея как се ползва компютър..Дори да успеят да си регистрират детето в системата с помощтта на някой друг, то....цялото последващо "обслужване" на системата чрез е-мейл изобщо няма да им е по силите..
Това...по някакъв начин лишава доста деца от възможността да бъдат приети в ДГ..
През миналата година директорките на ДГ можеха да кандидатстват от името на детето, но..сега всичко ще е толкова много по-сложно,че за тях би било невъзможно да го правят (и не им влиза в задълженията)..

# 906
Тия дни се замислих..Ние добре си нищим критериите тук, но има родители, които изобщо нямат идея как се ползва компютър..Дори да успеят да си регистрират детето в системата с помощтта на някой друг, то....цялото последващо "обслужване" на системата чрез е-мейл изобщо няма да им е по силите..
Това...по някакъв начин лишава доста деца от възможността да бъдат приети в ДГ..
През миналата година директорките на ДГ можеха да кандидатстват от името на детето, но..сега всичко ще е толкова много по-сложно,че за тях би било невъзможно да го правят (и не им влиза в задълженията)..

Тази възможност остава и сега!Ако нямаш възможност сам да се регистрираш и кандидатстваш донасяш молба до директора и той те включва в системата.При това молбата можеш да донесеш по всяко време - няма дата за старт.

Последна редакция: пт, 06 фев 2009, 16:48 от Didia

# 907
Има ли някаква помяна в критериите след въпросната редакция - версия 9
Долу цитирам пост на kg.sofia.bg с дата 27.01.09

Ето критериите от последната редакция - версия 9, която е предадена на общината за допълнителни проверка и внасяне в СОС:

5.6. Критериите, точките за класиране и необходимите допълнителни документи към датата на записване са:

#   Критерий / Точки за класиране / Допълнителни документи:

К1   Поне един родител има постоянен адрес на територията на Столична община или
поне един родител е редовен студент във ВУЗ и има настоящ адрес на територията на Столична община   
1 т.   
За студенти: Служебна бележка от акредитиран ВУЗ и бележка за настоящ адрес на територията на Столична община

К2   Работещ родител (или в отпуск по майчинство), който е социално осигурен или
родител, който е редовен студент във ВУЗ на територията на Столична община   
по 1 т. за родител   
Служебна бележка от работодателя или от НОИ (за самоосигуряващи се)
За отпуск по майчинство: Служебна бележка, че родителят е в отпуск по майчинство
За студенти: Служебна бележка от акредитиран ВУЗ на територията на Столична община

К3   Детето е близнак/тризнак или има брат/сестра родени с разлика не по-голяма от 2 години   
1 т.   

К4   Детето има братя/сестри до 18 г.   
по 1 т. за брат/сестра

К5   Детето има брат/сестра, които са записани в детска градина в момента и ще посещават детската градина след прием на детето   
1 т. само за съответната градина

К6   Детето посещава държавна детска ясла на територията на Столична община най-малко 6 месеца преди записване   
1 т. само за ЦДГ   
Служебна бележка от държавна детска ясла на територията на Столична община

Социални критерии по документи:

К7   Детето има неизвестен родител в удостоверението за раждане или отнети родителски права   
2 т.   
За отнети права: Съдебно решение

К8   Детето има починал родител   
по 3 т. за починал родител   
Смъртен акт

К9   Един или повече членове на семейството има нетрудоспособност над 70%   
по 2 т. за всеки нетрудо-способен член от сем.   
Протокол на ТЕЛК

К10   Детето е настанено в приемно семейство или семейство на роднини и близки по ЗЗД   
3 т.   
Съдебно решение или писмо от съответната дирекция "Социално подпомагане"

К11   Детето е в риск по ЗЗД   
3 т.   
Писмо от Агенцията за закрила на детето

К12   Детето има специални образователни потребности и може да се интегрира в обща група   
3 т.   
Решение от Комисия ЕКП към Регионалния инспекторат по образование (РИО)

Социални критерии с комисия:

К13   Изключителни обстоятелства   
0 до 6 т. с комисия   
Решение на Комисия за изключителни обстоятелства към Дирекция „Образование”

Служебни критерии:

К14   Детето има поне един родител или баба/дядо, които работят в детска градина на Столична община   
3 т.   
Служебна бележка от детска градина на Столична община

К15   Детето има поне един родител, който работи като педагогически персонал в основни и средни училища на територията на Столична община   
1 т.   
Служебна бележка от училище на територията на Столична община

К16   По преценка на комисия, назначена от Директор на градина (максимум 1 дете на група)   
2 т. само за съответната градина   
Решение на комисията

5.7. За всяко дете, автоматично се дават допълнителни точки по реда на желанията:
1)   в градината по първо желание – 3 т.;
2)   в градината по второ желание – 2 т.;
3)   в градината по трето желание – 1 т.

# 908
Извинявайте, че питам но имам следния проблем детето ми ходи на ясла в ОДЗ. Имам желание да кандидтства в ЦДГ /сменя ме адреса/ В такъв случай ще ползваме ли допълнителната точка за ясла? Питах в сайта но отговорът им е стандартен - да чакам официално новия регламент Благодаря предварително74А

# 909
  • София
Извинявайте, че питам но имам следния проблем детето ми ходи на ясла в ОДЗ. Имам желание да кандидтства в ЦДГ /сменя ме адреса/ В такъв случай ще ползваме ли допълнителната точка за ясла? Питах в сайта но отговорът им е стандартен - да чакам официално новия регламент Благодаря предварително74А
Не. Точката (ако я има) ще е за самостоятелна ясла.

# 910
  • София
Lovi - татко.

По новия преокт за регламент версия 9, ще отпадне задължението на директорите на ДГ да регистрират деца в системата.

"3. РЕГИСТРИРАНЕ

3.1. За да участват в процеса на кандидатстване и прием, децата и родителите трябва да са регистрирани в ИСОДГ. Регистрация може да се извършва по всяко време.

3.2. За да се регистрира, всеки родител трябва да създаде профил за достъп до ИСОДГ и да въведе: трите си имена на кирилица, ЕГН/ЛНЧ, дата на раждане, постоянен адрес по лична карта, адрес на местоживеене, телефони и адрес на е-поща за контакт.

3.3. Родителите са отговорни да осигурят е-поща, която приема съобщения на кирилица (кодирани в UTF-8) и е конфигурирана да не филтрира съобщения от ИСОДГ.

3.4. Регистрираният родител създава профили за всяко дете от семейството до 18 години. В детския профил се въвежда информацията от удостоверението за раждане: трите имена на кирилица, ЕГН/ЛНЧ, дата на раждане, място на раждане и информация за другия родител.

3.5. Съществуващите профили на деца в ИСОДГ от 2008 г. се запазват заедно с кандидатурите за текущите групи и историята на кореспонденцията. Те се обвързват с нов профил на родителя чрез автоматичен диалог при първото влизане в ИСОДГ с ЕГН на детето след датата на обявяване на групите от септември. След създаване на профил на родителя, достъпът до профила на детето ще се осъществява само чрез профила на родителя.

3.6. В профила на детето в ИСОДГ се съдържа информация за критериите за кандидатстване и техния статус, списък с кандидатурите и техния статус, история на всички значителни промени на профила и кандидатурите. Поддържа се запис на цялата кореспонденция по е-поща, която е изпращана към родителя или получавана от него чрез формата за обратна връзка или формата за извънредни обстоятелства.

3.7. Профилите на родителите се идентифицират с адреса на е-поща, въведен в профила. Профилите на децата се идентифицират с ЕГН/ЛНЧ.

3.8. Родителите могат да променят паролата си за достъп по всяко време. При поискване чрез формата за обратна връзка, паролата се обновява служебно и се изпраща единствено на адреса на е-поща, въведен в профила на родителя.

3.9. Профилът на всяко дете се управлява само от един родител. Обикновено това е родителят, който е регистрирал профила на детето в ИСОДГ. Другият родител може да вижда информацията в профила на детето, но не може да я променя.

3.10. За целите на този регламент, семейството се определя от връзката между профилите на родителите и децата. Профилите на всички деца в семейството трябва да принадлежат към профила на един и същи родител, който може да ги управлява. Едно дете може да принадлежи само към едно семейство. Един родител може да управлява профилите на деца само от едно семейство. Един родител може да вижда информацията в профилите на всичките си деца, независимо дали са от едно семейство.

3.11. Личните данни на регистрираните деца и родители се пазят с високо ниво на сигурност в ИСОДГ и са защитени по ЗЗЛД.

3.12. Родителите могат да задават въпроси относно регламента за прием и функционирането на ИСОДГ чрез форма за обратна връзка. Отговор по е-поща се получава до два работни дни. В периоди на голямо натоварване, отговор се получава до четири работни дни. Отговорите на често задавани въпроси се обобщават и публикуват в ИСОДГ своевременно."

Този въпрос го дискутирахме на последната работна среща. Оказа се, че при изискванията на новия регламент в пъти ще нараснат задълженията на директорите. Защото освен регистрацията, ще трябва да следят ежеседмично всички профили на децата. По регламент има една регистрация на родител и след това отделни регистрации на всяко едно дете в семейството поотделно. Което силно ще затрудни нормалната  работа на директорите.

Последна редакция: пт, 06 фев 2009, 20:41 от Lovi

# 911
                   То оплескахте цялата система   Mr. Green защо сега  да не затрудните максимално и родителите без компютри. Все още има с какво да ни изненадвате  Mr. Green Като гледам в цялата ни държава сме се заринали от работа и за това сме на тоя хал.Да измисляме глупости   ни бива и отгоре,Що не се измисли нещо дето полза да има от него.
                   Щурчо е права,че системата беше замислена САМО да замести опашките на студа пред градините,ама нали всички сме Българи и можем всичко. Mr. Green Не можахме да преживеем факта,че има и други с по-бързи пръсти и по-добри компютри! Mr. Green Та като се завихриха едни разговори.Резултата е това,че същите предимства отново останаха само ,че завоалирани като критерии.Що не се загледате и не помислите и да видите КАКВА нова система сте сътворили."Пременил се Илия и пак у тия".   Mr. Green Само дето откак у-ще съществува в света има условия  при които се тръгва,а ние забъркахме каши та преди 31 май,та след...и докато мъдрите се намъдруват,лудите се налудуват.Като ,че ли ни бяха малко нервите та си спретнахме още!

# 912
                   То оплескахте цялата система   Mr. Green защо сега  да не затрудните максимално и родителите без компютри. Все още има с какво да ни изненадвате  Mr. Green Като гледам в цялата ни държава сме се заринали от работа и за това сме на тоя хал.Да измисляме глупости   ни бива и отгоре,Що не се измисли нещо дето полза да има от него.
                   Щурчо е права,че системата беше замислена САМО да замести опашките на студа пред градините,ама нали всички сме Българи и можем всичко. Mr. Green Не можахме да преживеем факта,че има и други с по-бързи пръсти и по-добри компютри! Mr. Green Та като се завихриха едни разговори.Резултата е това,че същите предимства отново останаха само ,че завоалирани като критерии.Що не се загледате и не помислите и да видите КАКВА нова система сте сътворили."Пременил се Илия и пак у тия".   Mr. Green Само дето откак у-ще съществува в света има условия  при които се тръгва,а ние забъркахме каши та преди 31 май,та след...и докато мъдрите се намъдруват,лудите се налудуват.Като ,че ли ни бяха малко нервите та си спретнахме още!

Ндам...миналата година срива ни беше крив..- сега сами сме си криви..
Защото, вместо да се хвърля енергията където трябва- в построяване на нови Дг и в читав софтуер и хардуер за въпросната система, ние..решихме,че са нужни критерии..
Казвам "НИЕ", макар аз никога да не съм искала да се слагат критерии и до последно не успях да разбера логиката на тия родители, които искаха "Колкото може повече критерии, така,че да се джуркат колкото може по-малко деца"...просто..защото ми е ясно,че нормалните деца, дето не отговарят на въпросните критерии, си остават ощетени отвсякъде..
Ама..ей на..сега ще ни приемат един нов регламент, че свят ще ни се извие...
И не само за 2009г..ами ...все така ще си го има..за срамотите..
Аз продължавам да твърдя,че най-спреведливо е по време - защото отчита и заинтересоваността на родителите, а не само връзките им и служебното им положение..
Както стана ясно на всички- специални случаи има и винаги ще има (впрочем и винаги е имало, но не сме знаели, а и мащаба не е бил като тази година)..
Та...ако г-н Джонев и СИРМА, която представлява, вместо цяла година да чакат какви критерии да предложат на СОС, бяха поработили върху обезпечаването на системата..нямаше да има нужда от тия безкрайни теми в които всеки гледа в канчето на другия..
Ама..за мое огромно съжаление, разбрах за проекта за нов регламент много, много късно..- вече бяха минали поне 10 работни срещи и ...някой се бяха "изходили" компетентно от името на всички родители, че...времето не било честно да е критерий..и, че..трябвало намкакво си..
Е...честито..Не виждам защото се мрънка в този смисъл..
Дидиа е права- каквото поискахме, това ни се дава..- нов регламент..
Е..няма да ни устройва.., ще ни затруднява, но..за това пък...СИРМА ще спят спокойно, защото срив няма да има..

# 913
  • Нови искър
Не се притеснявайте! Датата и часът на кандидатстването няма да имат отношение към класирането. Може да се регистрирате и да кандидатствате по всяко време от обявяването на свободните места през март до датата на първоначалното класиране – 30.05.2009 г.
или аз не разбирам или ме правят на тъпа това означава че пак ли ще има срив в класирането по горе написаното е от саита кг на исодг вече това дг ме изглежда като друго  Sad

# 914
                  Защо трябва да има срив?Можеш да кандидатстваш и попълваш необходимите данни почти два месеца.След като не важи датата и часа на кандидатстване няма значение дали си кандидатствал на 1 март или на 30 май.

Общи условия

Активация на акаунт