СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 910
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 885

От друга страна...ако тия деца нямат това право да кандидатстват, то..реално в мига вкойто навършат възрастта за да си упражнят това право, то..места вече няма, защото всички места от приема за въпросната година са се напълнили с родените преди това..
И..дай да видим шанса на дете, родено на 31 декември за детска градина?
И шанса на дете, родено на 1 януари същата година..(или следващта, за да са само с един ден разлика)

Е това е точно моя случай - според сегашната справедлива система, мога да кандидатствам през Декември 2009 за ... място в първа група....Нали е ясно кога ще се доредим? Само да допълня, че според сега действащите наредби детето трябва да постъпи в първи клас заедно с набора си, изключения има само за деца със СОП и подобни специални случаи...Т.е. отпада варианта да тръгне първа група следващата есен.

# 886
Дива ирландска пешеходка , естествено,че отпада..
АКО кандидатстват при навършване на 3г за 1 група (по рожденна дата), твоето дете, ще има право догодина да кандидатства за 2-ра група...Познай колко места ще има? И какъв шанс?..Впрочем ..и моето така...и още доста други.. Но пък..за родените до 31 май ще има места..ЗА ВСИЧКИ..или поне за кандидатствалите..
Удобно, нали?
...
Във версия 9 е залегнало кандидатстването по набори.Ако се приеме, децата родени от 1 януари до 31 декември (и дори до 31 януари следващия набор) ще имат равен шанс да кандидатстват и..съответно да бъдат приети според броя на точките си..(ех..дано от СОС измислят нещо,че да не ощетят децата от семейства с едно дете, защото това никак не е справедливо, но към момента не е домислено във версия 9..)
Разбира се, можем да очакваме всякакви изненади от СОС...
За това..не бих могла да те успокоя,че детето ти ще има право на равен шанс с другите деца..(защото СОС, може да реши,че няма право да кандидатства, ако няма 3 навършени години към датата на започване на учебната 2009-2010г  (1 септември за ДГ) и..като рабрахме от Дидиа, според Закона за Народната просвета би трябвало да е точно така..)
Мисля си...лятото вместо почивка на морето, тази година да спретна един детски кът в офиса си..И..може да почна да гледам почасово децата на други майки като мен, дето работят...поне моето да не скучае..Силно се надявам колегите да нямат нищо против децата...

Последна редакция: чт, 05 фев 2009, 17:50 от *щурчо*

# 887
  • Sofia
..
Във версия 9 е залегнало кандидатстването по набори.Ако се приеме, децата родени от 1 януари до 31 декември (и дори до 31 януари следващия набор) ще имат равен шанс да кандидатстват и..съответно да бъдат приети според броя на точките си..(ех..дано от СОС измислят нещо,че да не ощетят децата от семейства с едно дете, защото това никак не е справедливо, но към момента не е домислено във версия 9..)
Разбира се, можем да очакваме всякакви изненади от СОС...
За това..не бих могла да те успокоя,че детето ти ще има право на равен шанс с другите деца..(защото СОС, може да реши,че няма право да кандидатства, ако няма 3 навършени години и..като рабрахме от Дидиа, според Закона за Народната просвета би трябвало да е точно така..)
Ако СОС реши, че едно дете няма право да кандидатства ако няма навършени 3 години ще е в противоручие с разпоредбата на чл.18 от Закона за Народната просвета, която гласи, че Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас. b]
Изискването за минимална три годишна възраст е за постъпването в ДГ, а не е за момента на кандидатстването, който винаги е предхождащ.

# 888
Eliona, така де..права си...ама децата родени декември, няма как да са навършили 3г към 1 септември, 15 септември и дори 1 октомври, нали? Това значи ли,че те няма да имат право да кандидатстват, ако не се приеме кандидатстване по набори, а остане варианта по възраст към постъпване в ДГ? ..защото..нали не вярваш,че при липсата на места, някой ще ги чака да навършат 3г за да постъпят....?

# 889
  • Sofia
Eliona, така де..права си...ама децата родени декември, няма как да са навършили 3г към 1 септември, 15 септември и дори 1 октомври, нали? Това значи ли,че те няма да имат право да кандидатстват, ако не се приеме кандидатстване по набори, а остане варианта по възраст към постъпване в ДГ? ..защото..нали не вярваш,че при липсата на места, някой ще ги чака да навършат 3г за да тръгнат..?
Вярвам, или по-скоро искрено се наядвам, че това няма да се случи!!!

# 890
И аз искрено се надявам..Все пак това не са никак малко деца.. Ако няма равен шанс да влязат всички деца, то поне трябва да им се осигури равен шанс да кандидатстват всички..

# 891
Здравейте,
За пръв път днес видях следното:
Разширение на съществуващи детски градини
Имам 2 въпроса:
1. В колона брой групи, това нови групи ли са или са колко общо групи стават за съответната година?
2. Знае ли някой тези групи за 2009 година, дали са само първа или от всички ? Конкретно мен ме интересува градина 51, там има 4 групи - това само първа група ли е? (А, дано, ама не ми се вярва...)

Мерси, предварително на тези, които ще ми отговорят   bouquet

# 892
                          Моите уважения към г-н Джонев,но до сега не е извадил дублираните желания на децата и няма справка,която да каже : Има 100 деца кандидатствали на 10 места,50 на 6 и т.н.Ще седна и ще извадя от чакащите в един район едно дете произволно взето на колко места кандидатства.Да видим какво ще се получи.И това за едно дете.Г-н Джонев ако отчита 8000 неприети пък после извади ,че неприетите са 1000 значи ли това ,че са увеличили местата с 7000 ?  Mr. Green
                          А за тая велика глупост с разделяне на децата до 31 май и след 31 май - просто нямам думи.Мое лично мнение е ,че е най-добре дечицата да си тръгват от септември на ДГ без значение дали са родени на 1 .01 или на 31.12.До края на годината децата са вече оформен колектив с изградени здравно-хигиенни навици.И ако тогава дойде ново дете то просто е извън колектива и адаптацията му е доста по-трудна.Да влезе в детски колектив за едно 3 годишно дете е доста трудна работа.Мога да пиша още и още и още...и това го знае всеки работил с деца.
                          За адаптацията на детето - аз съм привърженик на това детето да остава в ДГ още първия ден и да се сложи дори на креватчето да спи.Може да си го вземат родителите в 13.05,но да знае,че там се и лежи в креватче.Това не значи обаче,че ако има дете което трудно се адаптира трябва да се насилва и да се принуждава пищейки да лежи или седи с другите деца.Строго индивидуално е адаптирането и за това си трябва индивидуален подход.Аз гръмнах колегите преди няколко години ,като изкарах една седмица с внуче и дядо и баба.Трудно ми беше да се грижа за старците  Mr. Green Бяха минали 75 и детенце-първо внуче ...а бе весела картинка. Важното е ,че детето свикна ,а и бабата и дядото видяха ,че ....не ядем деца!  Mr. Green Така,че зависи отново от учителите в групата как да се постъпи.Аз лично съм склонна да не травмирам детето,децата в групата ,а и самата себе си с излишно спазване на някои безумни според мен изисквания. Laughing

# 893
............... Това не значи обаче,че ако има дете което трудно се адаптира трябва да се насилва и да се принуждава пищейки да лежи или седи с другите деца.Строго индивидуално е адаптирането и за това си трябва индивидуален подход................. Така,че зависи отново от учителите в групата как да се постъпи.Аз лично съм склонна да не травмирам детето,децата в групата ,а и самата себе си с излишно спазване на някои безумни според мен изисквания. Laughing
Искам да си учителка на моето дете!   bouquet  Hug

Сега сериозно, има, две притеснения, първо, че изобщо няма да се докопаме до място в градината и второ, ако пък по чудо това стане, какво ще правим със спането. Синът ми не може да заспива сам от новородено и винаги е спял по малко и се е налагало да го приспива някой...
Аз също не можех да спя в градината следобед и имам ужасно кошмарни спомени как се държаха с мен, защото не исках (а аз просто не можех) да спя  Confused Обиждаха ме, щипеха ме, скубеха ме... Не искам това да се случва и с детето ми!

# 894
И аз искам Дидиа да е учителка на моето дете..Отдавна съм го казала, но..макар и чудесна и градината и учителката и директорката..са ми много далеч като район за да мисля в тази посока..
Но..дай Боже да приемат детенце и то..да попадне на читави учителки..(защото и в най-непрестижните градини има такива, които обичат децата и се грижат за тях с любов)
Искам да кажа на Тунчето,че понякога децат ане могат да спят в къщи, но спят чудесно в детските градини.
А също,че деца, които спят добре в къщи, често трудно спят в градините..
Според мен, най-важното за адаптацията на детето в градините са...........родителите и изобщо обкръжението на детето.
Масово разпространено схващане е,че децата страдат в градините и...на когото кажех,че детенце е на ясла или градина, винаги първия въпрос е бил:" Плаче ли"?
Такова отношение към детската градина, ако е "нормално" в средата в която живее детето и родителите мислят само дали плаче, дали яде и колко страда за тях и фокусират вниманието на детето върху това..то и детето почва да се фокусира върху това и..гледа да не ги разочарова.. Grinning
За това, има деца, които плачат от първия до последния ден- не защото не им харесва в градините, а защото знаят,че родителите им очакват тъкмо това от тях (или поне сигналите, които подават към детето са точно такива с притесненията си дали пък оставяйки детенцето си далеч от тях не постъпваш неправилно, не го ощетяват от към внимание и грижа..) Истината е,че много често за родителите е по-трудна раздялата и...понякога те страдат повече от факта,че детето им не плаче, а някой дори се гордеят с това,че детето им тъгува за тях..(това важи и при оставяне на бабаи, гледачки и т.н..не само за ДГ.., но.. от цялата работа детето просто расте по-несигурно..иначе се адаптира )
..

# 895
Абе момичета, вие не знам криво ли четете, или нарочно искате да нагнетявате напрежението...
значи да разгледаме МЕТО дете, роден 2006, януари. Според мен беше редно да имам рправо да избера с кой випуск кандидатствам и да избера единия от двата и да кандидатсвам САМО  с него.
НО такава опция не ми беше дадена, каза се че кандидатсвам само с набор 2006. В същото време обаче, на 03.01. 2099 детето навърши 3 години и според ЗАКОНА, който стои над всяко решение на СОС, имам вече правото не само да кандидатсвам, но и да бъде прието и записано детето. Тъй като никой, даже г-н Джонев, не е толкова глупав, че да оспори закона, то ми се активира т. нар. предварително кандидатсване, което обаче хич не трябва да е предварително, а да си е нормално! Е, с какво ощетявам аз дугите деца?! С това че сега имам шанс да се класирам в текущо класиране, което е подредено по критерий време и ВСИЧКИ на опашката са кандидатсвали една година преди мен и аз съм най-най-най- накрая, без никакъв шанс...Ощетявам някой само ако имам предимство, каквото нямам. От друга страна ако ми бяха позволили да кандидатсвам с предния набор, сега детето вероятно щеше да е прието и записано, а да освободи място в яслата. Кой вариант е по- добре- да заема място в яслата още една година, и място на опашката за Дг, или да е с предния набор?!
Иначе това с еполучава само за този набор. Доколкото разбирам за следващите години този проблем ще се избегне.
Така че ощетени няма, освен мен и детето ми разбира се, но не вярвам щурчо да си признае че още не е много в час с някои неща и че й трябва малко да навлезе в материята...е, някой ден вярвам че ще сме на едно мнение, дано да е скоро
Лека вечер

# 896
Плодова фея, според мен предварително е, защото все още не е приет регламента разглеждан от СОС, след него вече ще има реално и надявам се справедливо класиране. Предполагам на всички родители изписва същото нещо. Ти си точно обратния на нашия случай - най добре да мислим и да борим неуредиците, вместо да се обвиняваме взаимно... Peace

# 897
Ми борим се, борим се, и изведнъж идва някой, който иска обратното и смята че е прав, без да е изобщо наясно със ситуацията, предисторията и т.н....и нещата все така ще се решават на парче

# 898
Абе момичета, вие не знам криво ли четете, или нарочно искате да нагнетявате напрежението...
значи да разгледаме МЕТО дете, роден 2006, януари. Според мен беше редно да имам рправо да избера с кой випуск кандидатствам и да избера единия от двата и да кандидатсвам САМО  с него.

Ами...и аз смятам,че моето дете, макар и родено юли месец, също беше редно да имам право да избирам с кой випуск да кандидатства и да избера единия от двата и да кандидатствам само с него. Може да искам да тръгне на 6г на училище, нали? Още повече, че той знае и умее доста повече неща от немалко деца родени в предишния випуск..

НО такава опция не ми беше дадена, каза се че кандидатсвам само с набор 2006.

И на мен... И знаеш ли..това изобщо не ме учудва...Просто и твоето и моето дете не са имали навършени 3г и съответно правото да кандидатстват и да бъдат записани в ДГ..

В същото време обаче, на 03.01. 2099 детето навърши 3 години и според ЗАКОНА, който стои над всяко решение на СОС, имам вече правото не само да кандидатсвам, но и да бъде прието и записано детето. Тъй като никой, даже г-н Джонев, не е толкова глупав, че да оспори закона, то ми се активира т. нар. предварително кандидатсване, което обаче хич не трябва да е предварително, а да си е нормално! Е, с какво ощетявам аз дугите деца?! С това че сега имам шанс да се класирам в текущо класиране, което е подредено по критерий време и ВСИЧКИ на опашката са кандидатсвали една година преди мен и аз съм най-най-най- накрая, без никакъв шанс...Ощетявам някой само ако имам предимство, каквото нямам. От друга страна ако ми бяха позволили да кандидатсвам с предния набор, сега детето вероятно щеше да е прието и записано, а да освободи място в яслата. Кой вариант е по- добре- да заема място в яслата още една година, и място на опашката за Дг, или да е с предния набор?!
Иначе това с еполучава само за този набор. Доколкото разбирам за следващите години този проблем ще се избегне.

Ама нали това говорим- че всички деца, които пропуснат класирането ОСНОВНОТО с местата и разчитат само на текущите класирания за да бъдат приети, нямат шанс!!! Ей в това положение обаче, ако не се кандидатства по набори, а по възраст, ще са ВСИЧКИ деца, които са родени СЛЕД заветната дата ( в случая 31 май, но би могла да е всяка дата в която се обявява основното класиране на децата) Ние с теб просто нямае спор. Само дето ТИ говориш за своето дете, че е ощетено (приемам,че всички деца, родени до 31 януари...(макар,че според мен и родените февруари и март, че защо не и докогато родителите им искат) са в същата ситуация)..Но сама разбираш,че АЗ приемам това за каприз, защото всички тези деца са имали точно равен шанс с децата родени след датата 31 май... Казуса, който аз поставям за разглеждане ( с децата родени СЛЕД 31 май) е именно факта, че те нямат НИКАКЪВ шанс да бъдат приети..Тук не говоря да имат шанс за избор... Пожелавам ти следващото ти дете да се роди в края на годината, за да разбереш какво искам да кажа..пък и да не се чувстваш ощетена...

Така че ощетени няма, освен мен и детето ми разбира се, но не вярвам щурчо да си признае че още не е много в час с някои неща и че й трябва малко да навлезе в материята...е, някой ден вярвам че ще сме на едно мнение, дано да е скоро
Лека вечер

О..признавам.Единствените ощетени сте ти и твоето дете.
Сега по-добре ли е?
Нека ти кажа, че аз се чувствам ощетена (от името на моето дете, мога дакажа,че и то би трябвало да се чувства така, ако разбираше за какво иде реч) от факта, че сега децата до 18г ще се разглеждат като част от многодетно семейство, а миналата година, когато сестра му беше на 17, това не беше така. (Ако беше, той отдавна щеше да е приет с предимство).Сега обаче, каката стана на 18 навършени, а докато дойде септември 2009, ще е почти на 19, та...това, че съм многодетен родител, може да ми служи само за "Браво" от някой, които си дават сметка каква отговорност е това.
Нека ти кажа, че се чувствам ощетена и за това,че моята отпуска по майчинство, за разлика от ВАШАТА (на всички, които имате 1, 2 и 3 деца) е САМО 6м , а не до навършване на 2г на детето и ...реално мястото ми (ако има хработодател) отдвана щеше да е спряло да се пази. Но..това разбира се си е мой проблем, нали? Защото сама съм си избрала да си родя 4 дете..
Да, така е..Но датата на която да городя, не съм я избрала сама. .. А явно е трябвало..
Нека ти кажа още,че се чувствам ощетена от името на детето си и за това,че получих съобщение от СИСТЕМАТА,че се откриват 2 нови групи в желано от мен ОДЗ, за набор 2006, но..МОЕТО дете няма да бъде допуснато до кандидатстване, понеже е родено СЛЕД 31 май.
Е...кое дете е по-ощетено, а?
..
Изобщо не искам да се мерим по ощетеност..Ако от това ще ти стане по-добре...не се чувствам ощетена ВЪПРЕКИ всички тия неща, защото аз си имам моите прекрасни 4 деца и ВЪПРЕКИ всички проблеми, които ДЪРЖАВАТА ми създава успявам да им осигуря необходимото образование, покрив, храна и..каквото се сетиш..И ..знаеш ли какво..МОЕТО дете не е най-важното, когато се решава регламент за това как да се разпределят недостигащи места.
Аз напълно осъзнавам това.
Точно по същия начин осъзнавам,че всички причини да се чувствам ощетена, всъщност са мои лични причини, а не на детето ми. И децата, чийто родители не са в моята "категория", нямат вина за това и..имат същите права, както и моето дете.
Осъзнавам факта,че ако тръгна да пиша жалби и да доказвам, колко съм нуждаеща се, със сигурност, детето ми ще бъде записано в желана от мен ДГ.  Но осъзнавам също така, че някое друго дете ще е лишено от това.
..
Но..никога няма да се примиря с това, някое дете, което и да е то и на когото и да е дете, да има повече ПРАВА да кандидатства само защото е родено преди някава дата..Това..просто ми идва в повече.

# 899
Ми борим се, борим се, и изведнъж идва някой, който иска обратното и смята че е прав, без да е изобщо наясно със ситуацията, предисторията и т.н....и нещата все така ще се решават на парче

Ти за собственото си дете ли се бориш, или за критерии?
Защото..ако е за критерии, трябва да си щастлива,че сега, по новия регламент, децата родени през м. януари, ще имат право да кандидатстват и с предишния набор.
ЗАЩО не си доволна от това, а се чувстваш ощетена?
..
Защото миналата година не си имала това за своето дете, нали?
Е...аз съм така с 18г възраст на децата в многодетните семейства. Но не се сърдя. Реално, в момента, (тази година) за мен е все едно дали ще е до 10г или до 18г, но въпреки това се борех за майките, които имат по-голяма разлика на децата, защото знам, че е справедливо..и защото те са многодетни майки, независимо на колко години са им децата. И имат право да ползват някакво предимство заради този факт.
И..се борех за този критерий и възрастовата граница НЕЗАВИСИМО,че мен лично не ме касае.
И..на майките, които се чувстват ощетени от отзи критерий, искам да кажа,че не вярвам да са много майките, които имат подобна по-голяма във възрастта на децата си. Но и само две да са, заслужават това предимство..А няма да ощетят останалите повече, от някой парашутист, връзкар, който ще бъде пробутан като специален случай, само заради общественото си положение..
Мисля,че трябва да може човек да погледне по-широко от личните си интереси..и точно за това, намирам нашия спор за неуместен в тази тема..
Приемам,че твоето дете има по-голяма нужда от детска градина, а ти от работа..
Но това не променя факта,че ако се кандидатства по възраст, това ще е несправедливо за ПОНЕ 50% от децата в София...
И не приемам твоето мнение,че аз не съм запозната с предисторията...С твоята лично не съм, но с предисторията на проблемите на СИСТЕМАТА съм доста детайлно запозната..И..според мен, проблема никога не е бил в критериите..а в многото пропуски на системата..и в невъзможността на СИРМА да я обезпечи (дори такава, несъвършена) .. Но..това е минало..и е редно да гледаме напред и да мислим какво може да се направи оттук нататък..
..
А иначе..за емоциите относно личните проблеми, до които е довела въпросната СИСТЕМА, ако са основателни- действай като специален случай..АКо от общината преценят,че е основателно искането ти- ще ти намерят място като специален случай..
УСПЕХ

Общи условия

Активация на акаунт