СТРАСТИ - класиране, записване, ГРАДИНИТЕ В СОФИЯ

• 99 880
  • 1 846
  •   1
Отговори
# 1 380
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не веднъж съм си мислила и аз за тези неща - всеки път, когато се появи нов човек, задаващ своите понякога наивни въпроси. Когато нов човек дойде тук да търси информация се предполага, че започва да чете от първата страница. Тогава не може ли на тази първа страница първият пост да съдържа обобщена актуална информация до момента?(Както отчетните теми имат списъци най-отпред?)

# 1 381
Може. И съм съгласна да го слагам, стига някой да ми го изпраща на ЛС  Wink.
За тази тема, обаче не вижда смисъл, вече. Така или иначе е на найста страница. Както се появи актуално инфо ще го отделя в нова, а тази ще изпратим по живо, по здраво.
Хубав ден на всички ви!

# 1 382
Ами Гневна, мого ясно, че ние ще го отнесем. Нали се сещаш как ще изглежда пред света, такива като нас да си вредят децата, пък многодетните майки да не успеят. Ако имам повече деца, надали ще отстъпя място на майка само с едно. Тия 8000 деца все по някакъв начин трябва да се съберат, така им е било лесно - така са го направили. Нали чу отговора на въпроса в "Часът на мама", защо не се строят градини? ---Как да не се строят, има една нова градина в "Младост"!--- Ето! Има една нова вече! Какво искате? На годинка, по градинка!

Peace

Аз като многодетна мам мога ли да се изкажа в подкрепа на дечицата, дето са по едно в семейство  newsm78...Значи...да споделя..Въпросни нов регламент НЕ подпомага многодетните майки! Той подпомага само част от тях. И..във всъщото време подпомага преобладаващо семействата с две деца.
Миналата година критерия за многодетни беше :"Многодетни семейства с 3 и повече деца до 10г"
Тази година "многодетни" е пропуснато и..така основно семействата с деца до 18г ще са с по две деца..т.е..не се облагодетелстват САМО многодетните..(друг е въпроса,че не всички многодетни семейства се "облагодетелстват" И тази година..., но е вярно,че тази година повече семейства на многодетни ще имат шанс от миналта година.., макар да не знам дали има много семейства като моето с по-големи деца от 18г  и бебе за ясла и/или градина)
При всички случаи, ако остане този критерий, за деца до 18г, то..нека поне да е за многодетни семейства с деца до 18г..(так амен лично пак няма да ме "огрее"с  точки за девойките и дори за баткото може би? но...поне няма да са толкова дискриминирани семействата с едно дете (на които аз , дето съм с 4 ще стана равностойна тогава Simple SmileSimple SmileSimple Smile )
Ей.,...подмладиха ме тия критерии...Кого ли трябва да черпя.. newsm78

# 1 383
  • Върху лъчите на Слънцето.
Ей.,...подмладиха ме тия критерии...Кого ли трябва да черпя.. newsm78

*щурчо* , както знаем, много от "правилните управленски решения" се взимат от г-н Джонев, ако ли не, то пак той има "пръст" в тази работа!  newsm78 Може би трябва него да черпиш... Wink Ех, изпусна момента в предаването...  Laughing

# 1 384
  • Sofia
Към Лови татко, Ели и Щурчо - ще ходите ли в понеделник на срещата?

# 1 385
Както и по-напред съм казала - има логика в точката за второ дете. Не, че е нещо повече от едничкото такова (равни са!) , но трезвото мислене у мен е съгласно с тази точка, защото две деца = повече разходи. Но от тук ще се появи и нуждата и да се докажат доходите, защото знаем, че има варианти всякакви - на богади много-дву-детни и на бедни еднодетни, и обратно. И щом логиката подсказва, че много-дву-детните имат повече разходи, то трябва и да видим кой какви приходи има, за да е по-истинско това "трабва", и тази точка за 2-ро, 3-то... дете.
Аз съм ЗА махането на точката за работещ родител. Защото когато родителя иска да работи, но не може да си намери работа, каква е неговата вина? Защо детето му трябва да се наказва? Ще кажете, че има много, които не работят, но и нямат намерение да започват работа. Има как да се отсеят - отново чрез доходите. Вярно е, че не винаги ще се декларира "истината" , но то си личи... социалните правят разни проверки на адреси... сложно е, но не е невъзможно! Аколко са случаите на фиктивно осигуряващите се? Те по цял ден могат да киснат по кафетата, децата им ще са в ДГ, а аз нито ще работя, нито детето ми ще е в ДГ.
Нали се сещат социалните как ще се зарадват, ако трябва да обиколят всички "социално слаби" само заради едното кандидатстване в ДГ. А дохода в България е най-трудно доказуемият критерий, за съжаление. Иначе си права за бедните и богатите и необходимостта от градина, но не виждам как ще стане.

Аз пък не съм съгласна с чак толкова социална дейност ...
Защо  ли? Защото от както се помня плащам данъци. И от моите данъци се сформират отчисленията , които Общината прави като "дотации" за всяка ДГ.
Значи..ако имам висока заплата, давам повече пари за построяването и поддържането на ДГ, училища и т.н , отколкото някой по-беден родител (особенно такъв, дето никога нищо не е работил и един лев данък не е платил)
Та..верно, неговото дете мизерства...в сравнение с моето, ама..хайде моля да не си гледаме по паниците!!!!!!!!
Родила съм 4 деца и на всички съм осигурила добро образование и т.н...Искам същото и за най-малкто си дете. ЗАЩО да ме/го/ни  лишават от това МИ/МУ/НИ право ???
Сори, ама...ако бях безотговорна  майка народила 4 мизерстващи деца, които са в риск, - сега щяха да са с предимство..
А като съм подходила отговорно - да се спасявам..
Честно ли е?
НЕ Е ЧЕСТНО!!!
Няма да одобря социален критерий при равен брой точки!
СОРИ.
Приемете го като егоизъм, но искам да знам за какво си давам парите в тази държава и да се ползвам от услугите, които плащам!
Моето дете има АБСОЛЮТНО равни права с едно социално слабо дете.
Общината да плаща помощи на социално слабото, за да не мисерства, а не да лишава моето от образование!
 #Cussing out #Cussing out #Cussing out
Не искам доходите да са определящи.
В крайна сметка...всяко нещо трябва да има някакви граници!

# 1 386
Просто ти дадох пример,когато еднодетно семейство дори изпреварва двудетното!!

Така, че не приемайте всеки критерий, като директен прием.

Има много случаи, в които едното дете ще измести второто, което преди е влизало бесусловно.

Има много такива деца с предимства, които чакат на опашката и ще отпаднат, защото не събират точки по другите критерии.

Едно дете няма как да измести второто дете, при този регламент, който обсъждаме..НЯМА НИКАКЪВ ШАНС да се случи, ако и двете деца са здрави и прави и родителите им също (пу-пу)

Говорим при сходни обстоятелства:
Две деца в двудетно и в еднодетно семейство.
Едното и другото имат двама здрави и прави родители и те самите са здрави и прави..
Имат шанс да са равни, ако
- еднодетното дете е ясленче, а другото не е
НИТО ЕДНА възможност еднодетното да "изпревари" двудетното
И..МНОГО ВЪЗМОЖНОСТИ двудетното да изпревари еднодетното:
- ако е ясленче
- ако братчето / сестричето е породено
- ако братчето/сестричето ходи на ДГ и ще ходи
- ако е породено и братчето/сестричето ходи на ДГ
...
Аз ли само не виждам равноправност  newsm78

# 1 387

В този смисъл откъдето и да го погледна, си признавам че сега ми е много по-трудно. Но не държа на точката за второ дете. Просто смятам че или остава заедно с брат/сестра в ДГ или и двете се махат. Не мисля че семейство с едно дете в ДГ е по-нуждаещо се от семейство с деца с по-голяма разлика или семейство, в което и двете деца не ходят на ДГ.

Peace Peace Peace

# 1 388
  • гр.София
 Щурчо,точно в описания от теб случай на 1но и двудетно сем-во-отиват на жребий и еднодетното може да измести двудетното.
 Повтарям-условието е единственото дете да излиза от ясла (или в двудетното да има неработещ родител).

# 1 389
Ако въобще се доредят да стигнат до жребий. Защото тази година, както и миналата и както и всички други предходни години, децата, които имат братчета и сестричета в ДГ пак ще съберат повече точки.

# 1 390
Ами опитах се да организирам подписка. Ако искате да организираме протест пред общината в понеделник. Никой не може да ни спре да се затресем там с децата си и да стоим докато влизат в ОС. Иначе какво предлагате... Няма 8000 места, всеки си дърпа към неговата черга, на никой не му пука дали е справедливо или не, но и да не се занимаваме с глупости...

Герчо, аз планирам в понеделник 16-ти да съм пред Московска 33...
Ако не ме пуснат вътре (защото..знае ли се..може места да няма..), та..ако не ме пуснат, мога да държа и плакат Simple SmileSimple SmileSimple Smile
Ако искаш- пиши на лични да се разберем нещо?

# 1 391
  • София
Щурчо,точно в описания от теб случай на 1но и двудетно сем-во-отиват на жребий и еднодетното може да измести двудетното.
 Повтарям-условието е единственото дете да излиза от ясла (или в двудетното да има неработещ родител).
а може и 2 ното семейство да нямат регистрация в софия, ето пак шанс еднодетното да изпревари двудетното Peace

# 1 392

Това е единственото условие, при което СТАВАТ РАВНОПОСТАВЕНИ..
НО...АКО се приеме критерия за 1 точка за ЦДГ на децата от чистите ясли...(която г-н Джонев официално обяви за спорна по БТВ в "Часът на мама")... та..родителите на такива деца...много да не разчитат на тази точка..

# 1 393
Ако въобще се доредят да стигнат до жребий. Защото тази година, както и миналата и както и всички други предходни години, децата, които имат братчета и сестричета в ДГ пак ще съберат повече точки.

Две деца в сейство - 1т.
Брат/сестра вече посещаващ яслите или ДГ - 1т
.......................................................
2т срещу  0 в еднодетно семейство... и ТОВА е масов случай..

Породени деца- 1т
Две деца в сейство - 1т.
.........................
3т... срещу 0 на дете от еднодетно семейство..
...
И..тия деца хич не са малко...

И..къде е равнопоставеността, когато 1т в повече вече дава някакво предимство, а 2т...получават децата с баща неизвестен или с отнети права (но пък не получават точките за работещ родител, защото липсва такъв).... и 2т повече от стандартните 3т почти гарантират прием на детето..., пък 3т получават полу-сирачетата и всички от социалните критерии...т.е..предполага се,че тия 3т трябва да им гарантират прием навсякъде...

НИКОЙ не е в състояние да ме убеди,че семейство с
Породени деца- 1т
Две деца в сейство - 1т.
би трябвало да има ПОВЕЧЕ права от семейство на едно дете полу-сираче...(което няма д аполучи точка за втория си "работещ родител"...защото просто го няма..)

...

# 1 394
а може и 2 ното семейство да нямат регистрация в софия, ето пак шанс еднодетното да изпревари двудетното Peace

Или майката да е без работа, ...?

МОЖЕ..
АМА ние говорим за две семейства с равен друг статус... И двете са софийски семейства от както се помнят, и двамата родители работят....То..иначе...ако сметнеш,че може семейството да не са софиянци и да нямат постоянен адрес тук, ако не работи майката...то...еднодетното ще си стои с едната точка за работещ баща...

Общи условия

Активация на акаунт