Майчинството - счетоводно - 12

• 71 424
  • 1 059
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Здравейте, имам нужда от компетентно мнение.
Това ли е документа , който се пуска за остатъка до 315 дни, след като вече нямам болнични (октомври ми беше последния от педиатъра) ?

Заповед за ползване на платен годишен отпуск на основание чл. 163, ал. 1 от КТ

..................…….………………………………………………………………………………
(наименование на предприятието)

ЕИК …………….., Адрес ………………, тел. …………… E-mail ……………..

З А П О В Е Д
№ …………../………………. г.

На основание чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда, чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за
работното време, почивките и отпуските   .........
          (посочват се приложените документи към заявлението)
от   20.... г.

Р А З Р Е Ш А В А М:

на   
трите имена на работника или служителя
на длъжност   в   да ползва платен
отпуск при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315
календарни дни за първо (второ, трето, четвърто,   ) дете
считано от   20   г. до   20   г.

За времето на отсъствието ще бъде заместван от   

Настоящата заповед да се връчи на лицето и на длъжностните лица за сведение и изпълнение.

Дата:   20   г.   РЪКОВОДИТЕЛ:

# 886
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
  Здравейте момичета!
  Много ще съм ви благодарна ако ми посочите линк къде в темата е обсъждан моят въпрос- сигурна съм , че я има информацията , но не можах да я намеря.
   Какви документи точно трябва да си подготви бъдещата мама на второ детенце за да получи съответната еднократна помощ?Работи , осигурявана е - не знам друга каква информация трябва Embarassed
  Благодаря ви предварително!

За еднократната помощ се подава Молба-декларация в социалната служба заедно с копие и оригинал на акта за раждане на второто дете и копие от акта за първото дете.

# 887
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, имам нужда от компетентно мнение.
Това ли е документа , който се пуска за остатъка до 315 дни, след като вече нямам болнични (октомври ми беше последния от педиатъра) ?

Заповед за ползване на платен годишен отпуск на основание чл. 163, ал. 1 от КТ

..................…….………………………………………………………………………………
(наименование на предприятието)

ЕИК …………….., Адрес ………………, тел. …………… E-mail ……………..

З А П О В Е Д
№ …………../………………. г.

На основание чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда, чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за
работното време, почивките и отпуските   .........
          (посочват се приложените документи към заявлението)
от   20.... г.

Р А З Р Е Ш А В А М:

на   
трите имена на работника или служителя
на длъжност   в   да ползва платен
отпуск при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315
календарни дни за първо (второ, трето, четвърто,   ) дете
считано от   20   г. до   20   г.

За времето на отсъствието ще бъде заместван от   

Настоящата заповед да се връчи на лицето и на длъжностните лица за сведение и изпълнение.

Дата:   20   г.   РЪКОВОДИТЕЛ:

Не, попълвате това:

Приложение № 2 към чл. 4

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ПЛЕВЕН

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)

ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет..............................................………………...
………………………………………………………………………………………………………………..
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля в качеството ми на ...
(майка/баща/баба/дядо/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане, считано от .................. 20....г.

Декларирам следните обстоятелства:
1.   Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до .......................................... 20... г.
2.   Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ........................... 20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ............... 20.... г., съм осигурен (а) за съответния риск – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за всички осигурени рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3.   Правоотношението/осигуряването ми е прекратено, считано от .................... 20.....г.
4.   Детето ......................................................................................, родено на ............. 20... г. е живо
(име, презиме и фамилия на детето)
и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
5.   Детето не е дадено за осиновяване.
6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
8.   Не съм лишен (а) от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Ползвам отпуск за раждане по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, считано от ...................... 20....г.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Прилагам следните документи:
1.   Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2.   Заверено от осигурителя копие от заповед за прекратяване на правоотношението в случаите на ликвидация или прекратяване на осигурителя.
3.   Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
4.   Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
5.   Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
6.   Копие от протокол на ЛКК за тежко заболяване на майката в случаите по чл. 167 от КТ.
7.   Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето в случаите по чл. 167 от КТ.
8.   Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
9.   Удостоверение за размера на дневното парично обезщетение при бременност и раждане за периоди преди 1 януари 2007 г. – за случаите по чл. 49, ал. 2 от КСО.
10.   През периода на бременност и раждане за остатъка от 135 до 315 календарни дни не продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице.
11.   Други документи...

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В срок 3 работни дни от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата .......................................               Подпис: ..................................
гр. (с.) ....................................

Данни от осигурителя:
1. Към деня на разрешения отпуск за раждане лицето е осигурено за съответния риск да/не; (ненужното се зачертава).
2. Към деня на разрешения отпуск лицето има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не; (ненужното се зачертава).
3. Към ден .............. месец .............. година .............. лицето придобива изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато лицето придобива осигурителния стаж през периода на разрешения отпуск)
4. Законоустановеното работно време за длъжността към деня на разрешаване на отпуска е …..часа.

Дата .......................................            ..............................................................................
гр. (с.) ....................................                                   (име, фамилия, подпис и печат)

# 888
Здравейте
има нужда от малко разяснение. Става въпрос за обещетението при трудова злуполука.
Осигуровките са следните:
октомври 750лв
септември 750лв
август 750лв
юли околи 100 от бюрото по труда
юни пак  околи 100 от бюрото по труда
май 1400 обещетение от една заплата  заради фалит на предприятието
при този случай как се смята каво ще бъде обещетението?

# 889
  • София
ДейзиГ, това ми пращат от работата Thinking
Какво да направя?

Това приложение го попълвах и копие от акта за раждане давах и сега ми дават и това?!

Последна редакция: ср, 05 ное 2008, 14:30 от dgudge

# 890
  • София-Младост
ДейзиГ, това ми пращат от работата Thinking
Какво да направя?

Това приложение го попълвах и копие от акта за раждане давах и сега ми дават и това?!
Няма как и не е логично ти сама да си попълниш заповедта.

# 891
Здравейте, благодарности за този изключително полезен форум и специално на тези, които отделят от личното си време да отговарят тук!

Моят казус е следният. В момента съм в платен отпуск след изтичане на отпуска за отгл. на дете до 2г. Предлагат ми обаче работа на граждански договор. Доколкото знам няма несъвместимост между това, че се водя на трудов дог. в една фирма, а ще извършвам работа по граждански за друга - все пак моля да ми потвърдите!
Проблемът ми в случая е, че за да ми платят по гражданския договор искат да си извадя БУЛСТАТ. Според вас това необходимо ли е, след като си се осигурявам през фирмата, в която съм на трудов договор /макар че в момента съм в платения отпуск след майч. до 2г./?

Забравих да питам и дали ми трябва осигурителна книжка, след като ще работя по граждански договор и тя откъде се издава?

Благодаря предварително   bouquet

Последна редакция: ср, 05 ное 2008, 15:10 от loneky

# 892
  • София
Аз работех на граждански договор без да си вадя булстат Wink , но нека да кажат по компетентните

# 893
  • София
Дейзи, Ала Бала , Благодаря Ви  bouquet
Сега ще видим какво ще правим Thinking

# 894
Здравейте,
имам следния въпрос: след няколко дена ми изтича 315-тия ден на майчинството и после ще ползвам платен отпуск до 2 годишна възраст на детето. Осигурявам се към 2 фирми. Счетоводителката на едната фирма ми каза, че трябва и при тях да подам документи за този отпуск и да продължа да се осигурявам при тях докато детето навърши 2 години. Така ли е наистина или трябва да продължа само към едната фирма?
Не мога да разбера как ще ползвам платен отпуск към двете фирми?

Благодаря предварително.

# 895
  • София-Младост
Здравейте,
имам следния въпрос: след няколко дена ми изтича 315-тия ден на майчинството и после ще ползвам платен отпуск до 2 годишна възраст на детето. Осигурявам се към 2 фирми. Счетоводителката на едната фирма ми каза, че трябва и при тях да подам документи за този отпуск и да продължа да се осигурявам при тях докато детето навърши 2 години. Така ли е наистина или трябва да продължа само към едната фирма?
Не мога да разбера как ще ползвам платен отпуск към двете фирми?

Благодаря предварително.
И в двете фирми ще се водите в отпуск разбира се, но само в едната-първата ще подавате документите, които са необходими за изплащане на обезщетението. Този отпуск се зачита за стаж без осигуровки. Плаща се единствено здравна такава, която е изцяло за сметка на работодателя.

# 896
Благодаря ти Ала-Бала.   bouquet
Тъй като аз си плащам осигуровките там, значи здравните са за моя сметка, както са ми казали.

# 897
Искам да попитам дали мога да се преместя в друга фирма да взимам майчинството тъй като нашия шеф не ни внася осигуровките и май ще фалира и още не ми е изготвил молбата за майнчиството а и последния болничен не ми е изплатен просто не е вкаран в НОИ какво мога да направя?

# 898
Да си задам и аз въпроса, въпреки, че съм убедена, че е вече обсъждан. Счетоводителката на фирмата в която работя ме е притиснала и не успявам да намеря необходимата ми тема. Та на въпроса: Термина ми беше 29.10.2008г., но вече 7-ми ден пренасям и поради факта, че преминахме от един месец в друг на счетито и е дошло време да изчислява заплатите и ми иска болничен иначе щяла да ми пише неплатен отпуск. А акушерката, която ми пише болничните пък казва, че болничен ще ми напише когато родя за периода от термина до раждането, но моето счети не можела да чака и после болничния ми ще изгори. Каква е истината тука и какво може да се направи, за да не се налага неплатен отпуск?
Благодаря ви предварително за вниманието!  bouquet

# 899
  • Пловдив
Да си задам и аз въпроса, въпреки, че съм убедена, че е вече обсъждан. Счетоводителката на фирмата в която работя ме е притиснала и не успявам да намеря необходимата ми тема. Та на въпроса: Термина ми беше 29.10.2008г., но вече 7-ми ден пренасям и поради факта, че преминахме от един месец в друг на счетито и е дошло време да изчислява заплатите и ми иска болничен иначе щяла да ми пише неплатен отпуск. А акушерката, която ми пише болничните пък казва, че болничен ще ми напише когато родя за периода от термина до раждането, но моето счети не можела да чака и после болничния ми ще изгори. Каква е истината тука и какво може да се направи, за да не се налага неплатен отпуск?
Благодаря ви предварително за вниманието!  bouquet

Когато се преносва,гинеколога пише болничен от датата на термина до раждането.Логично е да нямаш още болничен,защото раждането не се е случило .Гинеколога ще ти напише този болничен след раждането.Обясни на счетоводителката това нещо и я помоли за малко търпение от нейна страна.

Леко раждане   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт