Малко помощ за рецепти за Цептер:)

• 166 363
  • 793
  •   1
Отговори
# 735
  • Варна
здравейте момичета,

чудех се, някой пробвал ли е да направи катми в цептерския тиган, ще се радвам да споделите опит, ... и рецепти

# 736
  • Пловдив
В сезона на тиквичките, ако някой има рецепти да даде...

# 737
Аз съм си измислила една рецепта,е,може и да я има някъде измислена вече Simple Smile-режа ги на лодки ,издълбавам с една лъжица,издълбаното режа на малки кубчета. Няколко леко сварени картофа на кубчета,сирене,яйца,копър,нарязаните кубчета тиквички-омесвам,пълня лодките и пека или в тигана с вода и олио леко на дъното,или в тава. Може да се запече накрая на горен реотан. Лятото ги предпочитам пред тези с кайма.
Другото което ползвам за гарнитура или за спагети е нарязани моркови на колелца,а тиквичките на по дебели колелца и после на половинки-това в сгорещен тиган с малко олио да се запържат,после сол и балсамико.
Фаворит ми е тиквички на грил тигана,но моят не е на Цептер и не знам как стават в цептерския.
А аз исках да попитам дали знаете колко струва керамичната белачка на Цептер,защото имам една за продаване? Аз мисля че е 5€,но правилно ли съм разбрала?

# 738
  • Враца
Тиквичките са един от любимите ми зеленчуци и присъства доста често на нашата трапеза. Представям ви част от рецептите в албумите ми, като вариациите могат да са според вкуса ви:

Задушени зеленчуци със соев сос

Пилешки шишчета със зеленчуци

Кюфтета от тиквички с млечен сос

Руло с тиквички, пилешко и сушени домати

Мусака с тиквички и моцарела

Любимата ми постна мусака с тиквички и домати - заливката е прясно мляко, брашно, сирене и яйце. Подправката по желание може да е копър, босилек, чесън или каквото харесвате

Торта от тиквички с млечно - майонезен сос по рецепта на Елена

Мусака с тиквички

Тиквички с копър и чесън в нов вариант

Тиквички на тиган с млечен сос

Пълнени тиквички с домати на тиган
 - подобно на рецептата на Denito, но плънката е вътрешността на тиквичките, домати, зехтин, могданоз и копър и поръсени със сирене и кашкавал

Гръцка мусака (със зеленчуци печени на тиган - скара)

Друга любима рецепта е за салата от зеленчуци на скара. Изпичат се на сух тиган (който аз ползвам вместо скара) тиквички нарязани на ленти по дължина, моркови по същия начин, лук на шайби. След изпичане се оставят да се задушат в комбито или друга купа с капак. Нарязват се на ивички и се подправят със зехтин, соев сос и магданоз.

За катмите аз ползвам една рецепта останала от баба ми, която правя поне 3-4 пъти месечно и са ни любими, независимо дали за вечеря или за закуска, солени или сладки. Идеалната им плънка за нас е солени -  микс от сирене и кашкавал; кашкавал и смлени в блендера шунка или филе. От сладките класиката сметана, шоколад и банан, или сладко и сметана.

Denito Правилно си запомнила цената на белачката  Peace

И понеже е сезонът на ягодите и черешите и началото на правенето на сладка бих искала да попитам има ли някой представа как да си направя желе от ягоди без да използваме готовите фиксове  newsm78

И докато не съм пропуснала да ви покажа новите видеорецепти, които открих наскоро. Много интересни идеи показват и си заслужава да се види. Предаването върви по руските телевизии и се нарича Готовить здорово с Zepter

# 739
http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … %82%D0%BC%D0%B8/1

Здравейте, ето по тази рецепта правих катми, които изпекох на грилера. Станаха много сполучливи  Simple Smile

Последна редакция: пт, 30 авг 2013, 22:32 от makaweli

# 740
  • Враца
Еха много добре са се получили браво smile3501 smile3501 smile3501

И понеже именно за грилера се замислям от известно време кой точно грилер имаш и какво готвите в него освен катми и месца на скара

Това са и моят вариант на катмите стъпка по стъпка

# 741
  • Варна
Здравейте момичета,
много ще се радвам да споделите опит с етажното готвене, Цептер предоставя такива възможности, а не ги използваме пълноценно. На мен не винаги ми се получават ястията, може би неправилно ги комбинирам, но или остават недосготвени, или са преварени ... Единственото  което винаги ми се получава е - в тенджерата боб, и отгоре в сито-чинията на пара месо само посолено, защото ако го мариновам и боба придобива друг вкус. Дайте изпитани рецепти Simple Smile

# 742
  • Враца
Това, което аз правя е обикновено комбинирам ястие с гарнитура + десерт. Това, което се сещам на първо време:

І етаж - кюфтенца по чирпански (кюфтенца, моркови, лук, домати + подправки)
ІІетаж -  картофките към тях
ІІ етаж - млечна баница

І етаж - супа
ІІ етаж - месо със зеленчуци (Месото овкусявам със суха марината т.е смес от подправки и малко зехтин да се образува гъста паста)
ІІІ етаж сос към втори етаж - бял или червен или десерт

І етаж - ориз със зеленчуци (моркови, грах, царевица, броколи, задължително дългозърнест или бланширан ориз за да не слепва)
ІІ етаж - пилешки пържоли без подправки (няма нужда нищо да се соли защото подправям ястието със соев сос)
ІІІ етаж - десерт по желание - млечна баница, крем карамелена торта с кроасани

В книжката за БГ кухня има примерни рецепти, както и в новата книга Технология за здраве също има много интересни варианти

Това като комбинация, което аз правя е примерно ако варя тиква или царевица на втори етаж да не подправям основното ястие с прекалено ароматни подправки (чесън например). На втория етаж както споменах използвам суха марината, но може и да са мариновани предварително месцата - ако има чесън в маринатата (както правят готовите мариновани меса) ще мирише. Аз мариновам със соев сос и мед и оцет балсамико + подправки или с лимонов сок и подправки и зехтин. Въпрос на вкус е, но когато не е едно ястие е хубаво подправките да не са прекалено силни.

Другото, което съобразявам е да не се получава преваряване на едното и неготово друго ястие е примерно крем карамел на ІІІ етаж комбинирам с печено цяло месо на първи или боб

Последна редакция: пт, 05 юли 2013, 11:27 от wb

# 743
Здравейте и моял за извинение, ако е коментирано вече.

Питам:  1) Става ли Цептера за индукционен котлон ?

2) Как да разпозная от дистанция тигана-скара от обикновения им тиган или те обикновен нямат. Ще купувам отдалеч и не искам да сгреша. Затова моляд ами кажете номера, изписан отдолу или друга индикация.

3) Тиган, в който правите палачинки, има ли и кой номер е. Предполгам, не е оребрения или се бъркам ?

Поздрави

# 744
  • Варна
Съдовете на Цептер стават за индукционен котлон, тигана скара се нарича грилер- лесно се различава от другия по дъното. Има и тиган за палачинки, но не му знам номера наизуст.

# 745
  • Враца
Както werka е споменала съдовете на Цептер работят на индукционен, обикновен, керамичен или пък газов котлон. Грилера, това е оребрения съд, в който makaweli е показала катмите няколко поста по-долу. Аз обаче бих препоръчала "обикновения" или по-скоро универсалния тиган на Цептер. Него използваме за скара, баници, ястия, палачинки, десерти. Той е 2.7 л и може да си приготвим дори супа.

Цептер имат и тиган за палачинки, който е много симпатичен, но аз лично съм по -практичен човек и бих предпочела един съд да ми върши работа за повече неща от палачинки.

Ето това е линк на съдовете с техните кодове. Също може да се разгледа в сайта на Елена, защото има повече инфо за съдове и продукти
Съдчето за палачинки е

с код TF-009-20-S и е без капак
с диаметър ф20 см и обем 900 мл

Универсалният тиган или съд на Цептер представлява това

Той е с код TF-027-24  (което означава 2.7 литра обем, 24 см диаметър) и с капак с термоиндикатор

Реална снимка на тигана може да се види в албумите ми в почти всяко второ ястие.

Тиганът е отпред вляво, а в дясно е същия тиган, но с диаметър ф20 и обем 1,5 литра

Негова разновидност е TF-040-24 който е с обем 4 л и е средно между тиган и съд.

Сканирах актуалният каталог със съдове, съответно кодове, обеми и диаметър. Съжалявам, че долните редове са отрязани точно с номерцата, формата н аскенера ми е идея по-малък

Последна редакция: пн, 15 юли 2013, 12:06 от wb

# 746
Много благодаря за отговорите!  bouquet

# 747
  • Варна.....
Само да кажа, че тигана за палачинки не е особено добро попадение- тъй като дъното се нагрява силно, съответни маслото също прегаря, а палачинките се изпичат прекалено бързо. Не препоръчвам. Един Тефал върши много по- добра работа.

# 748
  • Враца
Маслото при мен прегаряше дори и в тефлоновия тиган. Ето защо аз предпочитам да добавя към сместта малко олио или разтопено масло и намазвам само преди изпичането на първата палачинка или катма

# 749
Гледам, че тези грилери са все едно различни видове ако се съди по оформлението на капака.
Едните са с дръжка на капака с терморегулатор, други са само с черна пластмаса със знака на "Цептер", а третите - с бяла пластмаса със знака. ПОследните две си имат метална халка също, но сърцевината е едноцветна пластмаса и нямат термопоказател.

Интересува ме какво означава това или са само различни модификации капаци, а долната част е еднаква.

Общи условия

Активация на акаунт