1, 2, 3 - ЯНУАРЧЕТО брои; А, Б, В - знае даже да чете

• 14 918
  • 285
  •   1
Отговори
# 105
Честито, Анту! Много здраве и много любов!  bouquet

# 106
  • София
Анту и Vili4ka Честит празник и весело изкарване!

Вече ми се губят и сливат  дните и нощите, та не знам оплаках ли се, че от събота Ками вдига температура . Побъркал ме е от рев и киселост, не му е добре и не признава никой друг освен мен, тая нощ съм станала около 80 пъти и следствието е, че май настинах и аз.
Вивка само твоят ситен шрифт ме крепи. Grinning
ilindi4ka радвам се, че се завърна.
[desi] благодаря за споделения метод относно цветовете, но при нас май няма да е резултатен, защото той пита "Тая кола кой цвят е ?" и ако сочи зелена как да му казвам червена. После пита "Тая червена кола каква е?" , а тя е синя и аз казвам синя. Явно много цветове му влизат в главата, но като се вълнува само от коли, а те са с хиляди нюанси се налага да казвам и "светло синя" напр. често. Или не съм разбрала нещо от метода или в нашия случай не действа - кажи какво мислиш.

# 107
  • София
Кажете ми отива ли на уж улегнала жена, при това подписала ПЕТИЦИЯ срещу задължителното въвеждане на училищно обучение от 6-годишна възраст, да се чуди толкова за преместването, но като става въпрос за "на мама момчето", а и от къде да знам как ще се развива и дали ще е готов след 3 год.? Не е лесно да знаеш какво искаш. За мен е важно всяко ваше споделено мнение по въпроса все още! Hug
Като реша ще ви уведомя, та да отдъхнете от този казус! hahaha

# 108
  • там където ме зове сърцето!!!
Честит Рожден Ден ,Анту!!!

Бъди здрава , щастлива , влюбена и
доволна от живота!!!Весел празник !!
Н А З Д Р А В Е !!!

Честита Годишнина, Виличка!!!

Желая ви дълъг и щастлив семеен живот,
годините и житейските бури
 да правят любовта ви още по силна !!!

# 109
Неда, като те питат ще отговаряш Simple Smile
Повтарянето на червен е в друг смисъл.
Като му говориш по цел ден, гледай да показваш цвета на всяка втора дума дет се вика  Mr. Green като те попита за колата, ти си кажи, че е синя, но допълни - Я погледни там! тази кола е червена, Същата като моята червена блуза и твоите червени панталони/или там каквото червено има наоколо/ извади си червените чинии, купи му червена черка за зъби, отдели му дамо червените кубчета от конструктора - или само червените колички Simple Smile така, че да има възможност да вижда и чува цвета постоянно.
Когато започне да го разпознава /а не да гадае/ вкарай така и синия.
Обаче вече няма всичко да е синьо, а ще е"Виж , ти позна - това е червената кола. А тази кола е синя. Блузата на мама е червена, а твоята синя...."
То няма начин да не те пита за други цветове, но ти го насочвай накъде да гледа  Mr. Green

# 110
Дес, и Калоян повръща , когато реши ! #Cussing out Само като ме види със спринцовката(знае , че е лекарство )и започва да се прави , че ще повръща и доста често именно това и се случва !! Cry  С храна се случва , но мнооого рядко (като е болен на няколко пъти ми го направи -хапва защото е гладен , а после явно му става тежко и сам се разтоварва Mr. Green), аз и го оставям да яде само това което си иска , ако и колкото иска !По този повод се сещам последните дни преди да го спра от яслата сестрата ми разправяше как  добре се справя  вече , как и слуша (мислех , че се е объркала Mr. Green), и изпълнява , което според нея си е голям напредък защото "той е раснал на свобода , без ограничения" ooooh! (е не е баш така ама знам ли щом така изглежда отстрани  Mr. Green)!

nellykoyo и ние сме от този отбор! Wink

petenceto, браво за "р"-то  Hug(трудна буква си е  Wink)!

ilindi4ka,ще свикне  Hug, пожелавам ви да е по-бързо  Hug!
А за  близилката -вълшебно средство е  Laughingи аз я използвам при пазаруване с Калоян Mr. Green!!

[desi] , ние инхалациите ги правим в яслата и нямаше време да се "запознае " с апарата , но успях ме да направим още няколко (не му сложих маската , а му дадох сам да си я държи -ефекта беше поразяващ) Hug!Искам да те питам при вас (олеее как звучи  Blush)има ли някаква възраст ,до която смятат , че е нормално детето да не говори, защото повечето педиатри тук -казват че до 3 години не е притеснително Thinking

mishlentze, не мисля , че в 3 капки клеева тинктура ще има кой знае колко алкохол !Сега се сещам за капките за колики -Бейбинос и те са на спиртна основа и повечето билкови сиропи са спиртен извлек на съответните билки  ooooh!

Как си вписвате имената на децата под определената дата?
Това може да го направи майката , която е пуснала  темата ! Hug

Neda, отива " на уж улегнала жена" да се чуди какво да прави,именно защото става дума за "на мама момчето"  Wink !Знам , че се притесняваш , но нали като тръгна на ясла е имало и други негови набори , те предполагам ще са там , няма да го бият по -големите  Mr. Green, а бебетата ще го направят по грижовен , заниманията ще отговарят на възрастта му, в градината юни ще е с набора си  Wink !

# 111
Някой ще ми отговори ли?

# 112
Някой ще ми отговори ли?
Аз ти отговорих! Wink  Hug
Ако искаш може и да се включиш в темите , разказваме за децата- притеснения , радости .. , е и  за себе си разказва ме  Laughing

# 113
О, много благодаря, извинявай, малко съм разсеяна, че свекърва ми ми се обади, че малката е повърнала и се притесних, а съм на работа. ooooh!

# 114
VIVKA, незнам за Бг педиатрите Shocked, обаче всеки логопед в БГ ще ти каже, че ако детето на 2 години не свързва 2 думички в изречение проблем вече има.
Детето да "Говори" е образно понятие - на много деца преди 3 години езика не им се разбира, обаче ако детето свързва 2 и 3 думички в изречение, може да си поиска нещо, да обесни нещо което го впечатлява и т.н. може просто да става въпрос за слабичка мускулатура в устата и затова да не му се разбира и "да не говори". Но дори и така да е - логопеда може с няколко сесии да помогне и да се навакса бързо и детето да "проговори".

Обаче ако не свързва думи в изречение на 3 години - тогава проблема вече е много сериозен.... Тея педиатри трябва да  са луди да чакат толкова за дете което не общува с говор. Има и друго де...че не е лесно да кажеш на някоя майка - виж, детето ти има проблем.... поне аз си мислех доста време, че момченцата нали проговаряли късно  .... Embarassed Много малко майки знаят, че могат дори с бебе, което иска само пасирана храна да се отиде на логопед и да се реши проблема.  Че на логпед се ходи със злояди деца, с такива с беден речник,проговарящи "бавно" със срамежливи и т.н. и т.н.  не само със заекващи деца и говорни дефекти /те са по-скоро изключение/

Истината е една - ако нещо ви притеснява - търсете логопед, работещ с деца 0 до 3 години:  да ви успокои, че всичко е ОК с детето или да ви даде съвет как да му помогнете да "проговори". Има такива логопеди, които работят с бебета и малки деца в БГ -   поне за София знам със сигурност  Mr. Green  

Аз Ерик го водех 6 месеца между 2 и 2.6г.  докато почна да бърбори и прави изречения. профилактично  Mr. Green
Сега пак ще почнем - по веднъж в месеца и да вземаме "домашно" да си правим у дома. заниманията с малки деца са игри - от правена на сапуненени балони до разглеждане и "четене" на книжки, каране на колички по пода...ей така - на игра. Показват какво и как да се прави у дома и така. Не боли, не щипе, децата не плачат  Mr. Green (най-много за някоя играчка като си тръгват  Mr. Green )

# 115
О, много благодаря, извинявай, малко съм разсеяна, че свекърва ми ми се обади, че малката е повърнала и се притесних, а съм на работа. ooooh!
Няма нищо, случва се !! Hug Дано с  малката да не е  нещо сериозно!!! Praynig

[desi], нашият педиатър като му кажа , че Калоян не говори отговора е -"Е, ти да не искаш да рецитира!Мъжете са  такива  ,по -късно проговарят " ooooh! Не са луди -безотговорни са и са превърнали професията си в бизнес  Cry !Знам , че първата реакция на всяка майка е отричането , но то няма да реши проблема според мен и колкото по -рано се вземат мерки , толкова по -добре!!
Значи аз под говор ,разбирам така както си говорим ние  Laughing !
Яслата ,в която е Калоян   има   логопед и психолог, които наблюдават и работят с децата!Имам успокоението , че всичко е ОК  Simple Smile , но си продължавам  Blush !И ние правим сапунени балони , редим пъзел  , кули от кубчета, колите по цвят , големина, или голяма-малка  (това му е любимото занимание и сам си го измисли -понякога кака му минава и ги размества докато той не гледа и щом забележи, че не са така като ги е оставил , веднага си ги оправя , веднъж видя  че тя му ги размества и от тогава щом се приближи до нещата му не я изпуска от поглед  !Казва изречение от 2-3 думи , но ряяядко, най често като си играе сам , като е впечатлен от нещо или много го е страх !

# 116
                                                     Честит Рожден Ден,Анту!

Честита Първа Годишнина Виличка!

Трудно мога да се включа в разговора за говора на децата,тъй като Ади говори от доста време.Но аз си мисля,че все пак децата приличат на родителите си.Аз на пример и на работа ми се чудят неспирам да говоря.Вкъщи е същото постоянно си разговарям с детето говоря му като на възрастен,то също ми говори така,кара ми се ако нещо не е на мястото/на баща си също/ и т.н.
Извинявам се че съм кратка но много ми се спи.

# 117
Честит Рожден Ден,Аничка!Да си здрава и много силна да се бориш с трудностите,много любов да даряваш на околните и те да ти отвръщат със същото! Hug Heart Eyes  bouquet

Вили,честита ви годишнина!Още мнооооого такива да посрещнеш с любимият човек до теб!  bouquet Hug

Ние все още борим разни остатъчни кашлици и хреми.Уж се пооправиха,а от днес малкото пак се разкашля и "говори" едно такова дрезгаво Shocked Ще отскочим пак до педито утре.А Вяра днес и спрях сиропите,не е напълно оздравяла,ама.....Оххх омръзна ми с тия кашлоци и сополи ooooh!
А за клеевата - самата аз я опитах,както си трябва разредена-ми изобщо няма и следичка вкус на алкохол Thinking Ама това с мозъчните клетки дето казвате че алкохолът убивал ме втрещи #Crazy Убедена съм че на децата ни няма да се случи щото са приемали клеева тинктура Sick

# 118
  • Madrid
Анту,честит рожден ден!Бъди усмихната,щастлива и здравето да е най-добрия приятел в твоето семейство!!!

Виличка,дълъг семеен живот ти пожелавам,да е изпълнен с доверие и топлина!!!

За говореното ще ви споделя.Баща ми до три години не е говорил,воден е по спецалисти.Изведнъж е проговорил,с изречения.Добре е ако майката има претеснение,да се консултира,но предварително притеснение не е наложително.
Вивка,щом Калоян казва 3 свързани думи, по негово желание,едва ли е проблем.
Мишленце,как е Ники след операцията?
Неда,дано премине лошия период при Камен с бързината на светлината,предполагам,че си изтощена вече.Аз като се сетя,ча Самуил започна да спи около 7 месечна възраст и то само в някоя от нощите.Помня като беше на четири месеца,че спа четири часа без прекъсване,аз почерпих приятелки на другия ден,просто се чувствах ужасно свежа. Sick

# 119
Добър ден, красиви, и благодаря за пожеланията!  Hug
За говоренето - Стефан говори много, в общи линии не млъква, обаче изговаря огромна част от думите по бебешки. Познайте например какво е "опадата".  Tired Поправям, поправям и поправям - не, та не - "опадата" и това е. Иначе прави изречения от много думи, свързва по няколко изречения в малък текст, пее песни, рецитира стихчета (има много силна памет, убедила съм се), но в повечето случаи само аз му разбирам какво говори.  Confused Надявам се скоро да почне сам да се коригира. За доста думи виждам, че е научил правилното произношение и вече така си ги казва, но и много голяма част, както казах, кара по бебешки. В никакъв случай не бих могла да кажа, че говори като възрастен. Това, от една страна ме радва, защото мога да си записвам бидери и после да се смее на тях, като порасне, но от друга страна се притеснявам не е ли вече време да започне да произнася думите по-правилно.
Вивка, моят мъж е проговорил доста късно, към 3 май. Айде, 2 и 1/2 да кажем. Сега не мога да кажа, че е изостанал с развитието, даже напротив, но има проблем с правопис и правоговор.  Confused Според мен просто не му е обърнато внимание като малък, сега нещата едва ли биха могли да бъдат коригирани. Не че е нещо страшно, което да му пречи, но аз като филолог ги забелязвам тези неща. А свекърва ми едва наскоро разбра, че децата й не могат да казват "л" и казват "уъ" - дефект, който лично мен ме вбесява, но няма да го връщам за едното "уъ" я!  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт