Баклава и базбуса всички арабки заслужават да вкусят - празнична 88

• 30 730
  • 291
  •   1
Отговори
# 150
Страхотна, стискам ти всички палци и се моля за теб! Praynig

Та войната е между коалицията на арабските държави (водена от Египет и Сирия) и Израел. Военните действия се водят основно на Синайския полуостров, Голанските възвишения и околните територии и са с променлив успех за воюващите страни. Прекратяването на военните действия става с решение на Обединените Нации. Войната има важни последици. Арабският свят,  унизен от поражението на Египетско-сирийско-йорданската коалиция  след Шест-дневната война (1967г.), се чувства отмъстен след поредицата победи, отбелязани по време на настоящия конфликт. Това усещане за възмездие проправя пътя за последвалия мирен процес, както и за либерализацията в Египет известна с термина "политика на infitah". Споразумението от Кемп Дейвид, подписано скоро след това, довежда до нормализиране на отношенията между Египет и Израел - за първи път арабска държава признава Израелската държава. Египет, който досега бавно се е отдалечвал от Съветския Съюз, напуска окончателно съветската сфера на влияние.
Infitah на арабски означава "отворена врата" и визира политиката на Садат за отваряне на вратите към частните инвеститори в Египет. В годините след Октомврийската война Садат извършва редица реформи в Египет  - политически: признаването независимостта на Израел и икономически: ограничава влиянието на обществената сфера за сметка на увеличващите се местни и чуждестранни инвестиции в страната. Политиката на Садат е силно повлияна от идеята за свободния пазар, като същевременно запазва и елементи от социалистическата концепция. Политическата линия на Садат е не само идеологически,но и политически мотивирана: сближавайки се все повече със Запада и с богатите и влиятелни членове на Египетското общество, той се дистанцира от ерата на Насер и осигурява политическата си стабилност. През 1977г политиката на infitah довежда до избухването на размирици, включващи стотици хиляди египтяни, когато държвата обявавя преустановяване на субсидирането на редица хранителни стоки от първа необходимост.
Толкова по геополитическите въпроси за днес  Mr. Green
Рали, знам откъде ти е инфо-то, затова исках да ти разширя познанията,да знаят те,че сме начетени,не само красиви  Mr. Green Мерси за поздравчето,дано да е нещо за разкършване,че ми е много студено! Crazy

# 151
  • София
Здравейте мами,
Гледам се е заформил проблем с модераторите, касаещ качването на снимки с размер по-голям от позволения.ОК,правилата са дадени, за да се спазват - този факт не подлежи на дискусия.Но сред тези правила, които уж внимателно съм чела,не съм видяла ограничение относно броя снимки в един постинг.Така, че проблемът най-вероятно остава единствено и само в размерите.
Бях решила леко нахалничко да изпреваря Шехи с инфо по въпроса за Арабско-израелската война през 1973 , ама не ми се отвори парашутът Mr. Green Mr. GreenВиждам, че вече е публикувала обещаното.Ама за да не трия, ще пусна и написаното от мен.Нали не се сърдиш, скъпа? Wink
По време на празника Йом Киппур, точно на 6 октомври 1973 г., египетските и сирийски войски извършват едно внезапно нападение. Прекосявайки Суецкия канал, египетската войска навлиза в Синайския полуостров, който бил под израелски контрол и успява да премине през "границата Бар-Лев", която била установена след войната от 1967 и била смятана за “непроходима”. През това време Сирия провела една успешна операция и се придвижила към Голанските възвишения. Израелската войска била напълно изненадана. Войниците, които били отишли на служби в синагогите по случай празника Йом Киппур, се втурнали през глава към фронтовете. Същевременно израелското радио прекъснало традиционното си Йом Киппур мълчание и подало сигнал за тревога.

Въпреки, че Захал (израелските защитни сили) претърпяват големи загуби, на 9 октомври, използвайки конвенционалните си оръжия, успяват да спрат напредването на арабските сили. Не след дълго напредването на сирийската войска към Голанските възвишения било спряно. През това време обаче битката с Египет, който сега притежавал по-силна войска и бил в по-благоприятна стратегическа позиция, продължила по-продължително. Според общото убеждение усилената оръжейна подкрепа на Вашингтон, започнала след втория ден от войната, спомогнала за спечелването на победата от Израел.
Такъв грип ли, настинка ли ме е съборила, че едва си стоя на краката.Главоболие, хрема, кашлица - всичко накуп!
За капак сутринта преди да тръгна на работа, получих призовка от районния съд.След като се подписах, отворих я и какво да видят очите ми?! ShockedЧЕЗ по съдебен път ме приканва в 14-дневен срок да платя дължима сума за електроенергия в размер на около 300 лв. за последните 3-4 месеца от 2008, лихва за забавянето и съдебни разноски по делото, и всичко това, касаещо  фирмата ми /Едноличен Търговец/, надлежно закрита по законовия ред още през 2001 год. newsm78Обаждам се в ЧЕЗ и там ме чака нова изненада,служителката ми цитира като задлъжнял обектът на адреса, на който наистина преди 7 години се помещаваше офисът ни.Казвам й ,че тази партида е закрита и че имам документ за това , а тя ми обяснява, че и до ден днешен последната се води на моето ЕТ! #CrazyСега и с тях трябва да се разправям, абе направо пълно безхаберие цари у нас за жалост ooooh!

# 152
Привет момичета  bouquet
Виждам, че малко са ни скастрили понеделнишки, но вярвам, че ще сме послушни вече Simple Smile и няма да ни затворят арабската раздумка  Hug
Темата ни така или иначе се е превърнала в културно-образователна тези дни (което аплодирам възторжено  Joy ) та и на мен ми дойде музата да ви пусна малко инфо за 6ти октомври. Нали чета за изпити, та смело си губя времето  hahaha Ето по-интересните неща, случили се на тази дата:

Събития:
1582 - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.
1889 - В Париж започват представления е световноизвестното кабаре Мулен Руж.
1919 - Съставено е 40-то правителство на България, начело с Александър Стамболийски.
1973 - Израел е нападнат едновременно от Египет и Сирия, започва Войната от Йом Кипур.
1979 - Папа Йоан Павел II става първият папа посетил Белия дом.
1981 - Египетският президент Ануар Садат е убит

Родени: Любен Беров, Сюлейман Демирел, Хафез Ал-Асад, Димитър Туджаров - Шкумбата

Починали: цар Самуил, Огюст Бернард, Николай Лилиев, Ануар Садат (той е и нобелов лауреат)

Празници:
Египет - Ден на въоръжените сили
Сирия - Годишнина от Октомврийската освободителна война
Туркменистан - Ден на паметта (ден на народния траур по повод на огромният брой жертви, които държавата дава при земетресението през 1948 г.)

Има още много неща и лица, заслужаващи да се споменат, но много щеше да натежи инфото  ooooh! Подбрах само най-ярките и по-близките до нашата тема Simple Smile

На всички   bouquet Hug  bouquet

# 153
Теди, радвам се,че ме допълни!Ти си нашият пълководец!Само да уточня,че войната не се води за спечелена от никой,а приключва след намеса на Обединените нации и следва конференция в Женева.Аз исках да наблегна именно на факта,че след войната се случват много значими неща - а именно началото на мирния процес,който за съжаление не е приключил и до днес.
Иначе за изненадката от ЧЕЗ - няма думи.Ясно е,че ти предстои хабенето на много нерви,но дано поне бързо приключи и тази простотия.Стискам ти палци! Peace
Латеа, мерси - интересни неща научих и от твоя пост!  bouquet

# 154
Момичета, пиша само за да кажа, че Лили има бан... не знам до кога е този път, ама лоша работа... сигурно заради снимките на шейха и пауните... Апелирам към една молба от нас към модераторите да я пуснат!!  Peace Ще липсва!!

# 155
Аз вече тържествено обещах,че няма да пускам никакви снимки.Освен всички да се откажем ...

# 156
  Здравейте момичета! Много неприятно започва новата седмица Cry
  Тъкмо изчетох снощи всичко- интересните разкази на Веси , Хубавата новина от Другарче, Продължението на приказката на Шехи...качих снимчици от нашата сватба в албума и седнах с едно кафенце да си похортувам с вас , но ми се изпари ентусиазма след като прочетох предупрежденията и бан-а на Лили Tired
  Искам само да поясня за снимките , които бях пуснала аз снощи- много съвестно и прилежно намалих всяка от тях с размер 150x100 , така че подредени в 2 реда да не надвишават 470x600. Само че  не съм съобразила че височината може да е 600, а не ширината и това е моето провинение -тоест моята снимка е била 600x200:oops:Извинявам се , за което и в никакъв случай не съм имала намерение умишлено да наруша правилата! Макар, че дали по невнимание или умишлено правилата са си правила Embarassed
И аз също като Шехи , ще си спестя всички неприятности и повече никакви снимки няма да пущам- не си заслужава заради няколко pxl в повече!

Наистина не ми се пише сега- поздравявам всички , желая ви хубава , лека , усмихната седмица Hug

# 157
Дина, разгледах снимките!Много се развеселих (макар,че и на мен настроението ми се беше изпарило).Аз съм забравила от кой град си ти  newsm78 Сватбата е на наша територия, нали така?! Играете ли все още хорце с таткото,да поддържате форма  Grinning Жената с погачата и мъжът с бъклицата кои са??

Последна редакция: пн, 06 окт 2008, 16:10 от Old Sport

# 158
Аз днес съм на всяка манджа мерудия   Blush
Дина, много са хубави снимките! А детенце ви е същински ангел, има очи като маслинки! И аз да се включа в клюкарската хроника Simple Smile Къде е сватбата, какъв брак имате сключен?

# 159
  Шехи,Латеа- радвам се , че съм ви разведрила Laughing
  Аз щях да пиша по-подробно за снимките и за сватбата преди да ги пусна, после изгубих муза , но за вас- винаги!
  Аз съм от Димитровград- сватбата е там. Точно това щях да пиша , че за малко разнообразие ще ви представя не "сватбата не една Българка в Бахрейн" , а "сватбата на един Бахрейнец в България" Laughing
  Имаме подписан брак в Бахрейн в съда със съдия , свидетели и т.н.  Но самата сватба решихме да е в България, мъжа ми е огромен фен на българсите традиции, култура , език , а семейството му също много харесват страната, хората , климата , храната -така че за всички беше много желано и приятно приключение. Направихме я с всички български традиции, а жената и мъжа с бъклицата и питката са по- големия му брат и съпругата му , които много добре влезнаха в  Grinningроля
  Мъжа ми играе хоро и преди и сега с голям мерак, присъстващите Бахрейнско гости на сватбата също го научиха и си поиграха Joy

# 160
Цитат
мдаа... правилата са си правила, и щом чак тежката атрилерия дойде... не е на добре положението!!  Извинявам се за което, но не виждам защо хора, които нямат вина трябва да страдат от затварянето на темата?? Индивидуалния бан е достатъчен!

Eye of Ra , индивидуалният бан не е достатъчен. Ще ти дам и пример: Водна лилия получи 10 дневен бан, защото след моя постинг с молба за спазване на правилата, напълни един постинг с изображения. Банът й изтече, върна се и направи същото. Е! Какво да направя повече според теб?

Цитат
понеже виждам,че съм попаднала в графата "двойкаджии" имам едно питане - само на една снимка в постинг ли имаме право?Не се заяждам,просто питам,защото явно не ми е ясно.Аз винаги следя снимките,които публикувам да са с допустимите размери или по-малки.Досега - вече поне в 10 теми пиша и пускам снимки,никой нищо не ми е казал.За да ни е мирно селото, дори и да не получа отговор на въпроса си,спирам да пускам каквито и да е снимки.
Цитат
Но сред тези правила, които уж внимателно съм чела,не съм видяла ограничение относно броя снимки в един постинг.Така, че проблемът най-вероятно остава единствено и само в размерите.
Old Sport и sarated , за предпочитане е една снимка в постинг, защото стана ясно, че не можете да следите за размерите.
Когато не сте сигурни, публикувайте изображението като линк, който иска ще го отвори и види.
Всички изображения взети заедно /т.е. общ сбор/, трябва да правят:
ширина: до 470 пиксела
височина: до 600 пиксела

Цитат
Момичета, пиша само за да кажа, че Лили има бан... не знам до кога е този път, ама лоша работа... сигурно заради снимките на шейха и пауните...

Да, има бан. Заради снимките. Отново. Този път е 20 дневен. Следващият ще е безсрочен.

# 161
хайде аз да ви пусна едно тестче малко за разведряване Simple Smile, случайно минах през Клюкарника и го видях там  Peace

http://www.xrite.com:80/custom_page.aspx?PageID=77

Рафи, Дина много хубави булки сте били  Heart Eyes

# 162
Дина и ние погледнахме вашите снимки. Много хубава булка си била и ти като Рафаела.... Това другото семейство и те ли са от Бахрейн?

# 163
Дивиана,благодаря ти за разяснението. Само един съвет - уточнете това,че дадените максимално допустими размери се отнасят не до едно изображение,а до всички картинки общо в едно мнение,защото в момента пише ето това и подвежда хора,като мен например:
Как да поставите картинка в мнение?

Максимално допустим размер на изображение, публикувано в мнение:
ширина - до 470 пиксела
височина - до 600 пиксела

Ако се откажем да пускаме картинки и следим лично това да се спазва, има ли начин да махнете бана на Лили?

Дина, и аз мисля,че много добре се вписват бахрейнските роднини у нас! Другият път,като си дойдеш, свиркай да се видим - снаха ми е от Харманли и мога да съчетая едно гости у тях със среща с теб!

# 164
  • по пътеката
привет мацки! ще станем най-ску4ната тема без картинките, но нали по дрехите посрещат, по акъла те помолват да останеш, хехе! не ми се приема, 4е някой ще го пратят  аут заради картинки, наистина няма нужда да ги слагаме тогава! давайте ги на линк, дай боже да не ми е баннат   линка от нашите красавци, дето само ни дебнат къде скиторим из нета!  Crazy
дина, рафаелке, страшни булки сте!   bouquet  bouquet  bouquet
дина ,тебе в кулинарската тема, още по снимките те познавам и се облизвам!  bowuu  chef супер са ти резултатите!  bouquet
олди давай драмата, 4е съм днес малко на слънце в настроението, мога да понеса сълзите  и подсмър4анията! утре като се стъмни и задуха и затрака студа, искам само любовни и слън4еви спомени, ей такива като на латеа в йордания или мексико! разме4тах се! аз 4акам  на голямо следобедно кафе някой на сладка приказка! и да аз пък си избрах оноая ярката одая  с ярко 4ервените  драперии!  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт