Баклава и базбуса всички арабки заслужават да вкусят - празнична 88

• 30 478
  • 291
  •   1
Отговори
# 60
В интерес на истината не съм контактувала с Дивана, по-старите мами сигурно я познават по-добре, marsy е от него във форума мисля и може би Ели от Саудиа.
Нафасима не влиза във форума незнам дали има причина за това, жалко защото е страхотно момиче. Може би ще ни зарадва с някоя новина за бебе и от суеверие не влиза тука...

# 61
Веси, по каква линия си била в Кайро,а сега и в Кабул??Семейството ти с теб ли е?Рестрикциите само за чужденците ли се отнасят или и за местните?Какво е положението на жените - това най-много ме вълнува.Колкото и да са ограничени контактите ти не може да нямаш представа...
Наде, аз бях започнала да чета отначалото и си спомням за разказите на Дивана за Афганистан,но сега пак ще погледна,защото ме интерсува повече.Макар,че те са отпреди няколко години.А Нафасима я засякох,но пък вече не разказваше за там и май ще трябва и в други теми да се ровя,за да прочета тя как е видяла нещата...

# 62
Веси, по каква линия си била в Кайро,а сега и в Кабул??Семейството ти с теб ли е?Рестрикциите само за чужденците ли се отнасят или и за местните?Какво е положението на жените - това най-много ме вълнува.Колкото и да са ограничени контактите ти не може да нямаш представа...
Наде, аз бях започнала да чета отначалото и си спомням за разказите на Дивана за Афганистан,но сега пак ще погледна,защото ме интерсува повече.Макар,че те са отпреди няколко години.А Нафасима я засякох,но пък вече не разказваше за там и май ще трябва и в други теми да се ровя,за да прочета тя как е видяла нещата...
По служебна. И не мога да приказвам мн по този повод, моля да ме извините smile3505 На лична мога да споделя, но във форума не бива... Цялото семейство сме тук, а то се състои от мен, съпруга ми и сина ни. Роднините ни са си в Бг. Рестрикциите са за чужденци. А представата ми наистина е мн бедна...
Инак, каквото знам, мога да го кажа. Първо, да попитам дали сте гледали филма по бТВ за Афганистан, на В. Петков? Там има доста неща, за които и аз научих от него. За тези, за които е достъпен DMCA-removal-from-Google, препоръчвам да си го изтеглят (аз го теглих 1 мес, но бях очарована след това Simple Smile ) .
Относно жените... какво да Ви кажа, повечето са в неравностойно положение. Но има и такива, които са си извоювали свобода, относителна, есстеф-ствено, но все пак свобода. И то, благодарение на богатото си семейство. Инак казват, че жената тук е като добитък... Колкото и жалко да е. Повечето ходят покрити с бурка, доста по-малко са само забрадени или забулени, не знам как е правилно да се каже.
Ами.. за това се сещам в момента, ако има нещо, питайте, стига да знам, ще отговоря Simple Smile
Поздрави!
П.п. Току-що видях, че модератори са Тоти и Дивиана... дали не сбърках, защото дивана знам какво е, но Дивиана не ми е известно...

Последна редакция: пт, 03 окт 2008, 18:58 от esstef4e

# 63
Мерси за отговора.Аз първо прочетох в личните и сега чак тук.Значи уви нещата за жените не са се променили особено.Те тези с парите навсякъде са добре,на мен мисълта ми беше за другите,обикновените...
А Дивана и Дивиана не са ли две различни персони  newsm78

# 64
Мерси за отговора.Аз първо прочетох в личните и сега чак тук.Значи уви нещата за жените не са се променили особено.Те тези с парите навсякъде са добре,на мен мисълта ми беше за другите,обикновените...
А Дивана и Дивиана не са ли две различни персони  newsm78
Знам само, че ако се уредят на работа, обикн е съсипваща... за малко пари, но често иам такива, които живеят на гърба на мъжа си, ако работи. Има страшно мн просяци и просякини по улиците, на някои това им е основната "професия". Най ме е яд, като видя някоя мърлява, размятаща немито и почти рахитично изглеждащо бебе, дерящо се до посиняване, как ако и предложиш вода или храна, започва да те гледа със свиреп поглед, да приказва нещо ядно и да споменава "give me 1 $" на всяка трета дума... е, да ме прощават... не мога да дам на всички! Те са стотици... А и са неблагодарни...

# 65
Много пусто тук тази вечер.Къде се изпокрихте всички  newsm78
Аз дочетох книгата и ми застана една буца в гърлото, та искам да се разсея малко. Затова ще ви разкажа за английската сватба от миналия месец,че доста се забавих...
Традицията там е такава (което не значи,че стриктно се спазва), че родителите на булката поемат разходите по тържеството. В нашия случай беше така и сватбата се състоя в градчето на булката, недалеч от Лондон. На самото подписване присъстваха само най-близките - баби,дядовци,родителите,братята ( и булката, и младоженецът имат по двама братя) и съпругите/приятелките им. В една много приятно обзаведена стая, със старинни мебели, служителката бракосъчета младите. Без излишни високопарни думи,с мнго премерена емоция и високо оценено чувство за хумор (знаете, в такива моменти напрежението и вълнението са голями).Казаха си "Да",заклеха се във вечна вярност,размениха си пръстените.След това бабата на младоженеца (същата баба,за която ви писах,че до скоро е преподавала йога и е супер свежа) прочете едно много хубаво стихотворение за любовта.Последва самото подписване и снимките - първо вътре,после вън.За наш късмет облаците от сивото английско небе се разнесоха и почти изгря слънце. След това поехме към къщата на дядото на булката,където щеше да се състои приемът. Младоженците,кумът и шаферките продължиха със снимките - а и как иначе - братът на булката беше докарал от Кент специално за сватбата старинен бял ролс ройс - от тези откритите.
Къщата на дядото се намира край един поток,с огромна градина и е съхранила духа на старата английска аристокрация.В рода има един министър-председател (от 1840-и някоя година) и един известен английски философ. Премиерът е останал в историята освен с всичко друго и с факта,че докато е живял на Даунинг стрийт, там се е родило едно от децата му.Доскоро това беше последното бебе,родено там.Но Тони Блеър промени това - неговото последно дете също се роди докато той беше премиер.
Започнаха да пристигат гостите, градината и салонът на къщата се изпълниха с елеганти млади и по-малко млади хора,пиещи шампанско и разговарящи.Беше интересно да се наблюдават гостите - имаше един шотландец с килт например (традиционната им карирана поличка), един младеж с ярко цикламена коса, имаше и бебешоци - кой от кой по-издокаран.
(Пускам това и продължавам да пиша,за да не изчезне)

Последна редакция: пт, 03 окт 2008, 21:15 от Old Sport

# 66
Веси, аз мисля че това е проблем във всяка бедна страна. Например много пъти даже тук в центъра на Русе има еднамалка циганка, която проси. Като и дадеш дава ти "благословия", а ако не и дадеш стотинки, почва да те кълне...
Момичета, коя имаше или щеше да има контакти със др. Стаменов. Тъкмо гледам Биг Брадър и настръхнах. Идея си нямах, че има толкова бездетни семейства. Ще погледна после и страницата Искам бебе....

# 67
Ясмин е имала,а страхотна щеше да ходи при Стаменов.Не ми разваляй настроението допълнително,Наде  Naughty Дано държавата най-сетне се светне,че трябва сериозна държавна политика в това отношение и финансиране най-вече...

# 68
Шехи, сорри, то и на мене ми стана гадно. Отидох в страницата, взех един банер и го сложих в моята интернет страница, но това е нищо. Ще видя какво друго мога да направя.... Стискам палци и ще се моля за всички мами с подобен проблем,,, а ти доразкажи твоята приказчица, аз ще слушкам....

# 69
И така към 4ч се събраха всички гости. Междувременно си поваля на няколко пъти,но точно,когато младоженците пристигнаха дъждът спря и слънцето се усмихна благосклонно. Последваха още снимки, поздравления и т.н. Време беше за хапване и пийване.В градината беше издигната огромна шатра,в която имаше маси, покривки,свещи,цветя, дансинг - усещането беше за луксозен ресторант. Дори над дансинга шатрата беше черна с миниатюрни лампички,които напомняха за обсипано със звезди небе.
Най-напред всички гости минаха и честитиха на младоженците и родителите им, пожелаха им щастие. Подаръци аз лично не забелязах  - повечето носеха пликове с картичка и чек вътре.
Вечерята се състоеше от предястие със сьомга и още няколко вида риба, след това основното се сервираше на бюфет - и и радостта ми бе голяма,като видях,че има дори зеленчуков тажин  Mr. Green Напитките бяха стандартните бих казала - бяло и червено вино,шампанско наляха,когато трябваше да се вдига тост,после имаше кафе и чай.Десертът беше много ефектно декориран - с истински теменужки.
Традицията там повелява бащата на булката, младоженецът и кумът да произнесат реч. И тримата се справиха блестящо - пак без излишна сантименталност,но с много чувство и най-вече хумор. Винаги речта на кумът се очкава с най-голямо нетърпение,защото вади на показ случки от живота на младоженеца,които той не би искал да споделя  Mr. Green Е, имаше и такива моменти,но всичко беше премерено и след речта булката все още искаше да бъде с младоженеца.А това е най-важното в този и във всеки следващ ден. Танците бяха открити от младото семейство. За доброто настроение се грижеше кубинска група - породиста кубинка пееше,а мургави кубинци свиреха от цялата си душа.Купонът започваше. В един ъгъл в страни от дансинга имаше бар,на който забъркваха мохито.Мммм,веднага се наредихме на опашката и ние  Mr. Green Когато кубинците спряха да починат, шоуто продължи - младоженецът (който по принцип се занимава с продуциране на филмова музика и работи с един доста известен режисьор) се качи на сцената и започна да свири рок с групата си.Беше като на рок концерт - само дето публиката се състоеше от жени с голи гърбове и секси рокли и мъже с вратовръзки и костюми.Танците продължиха.Който огладняваше,можеше да се подкрепи с пресни сандвичи или различни видове сирена. Мисля,че никой не остана гладен или жаден.
И понеже естествено се поражда въпорсът за ползването на тоалетната - и това беше уредено по изискан начин - в една част на двора бяха застопорени две малки каравани (използвам думата поради липса на по-точна),в които по стълбички се влизаше в тоалетни - но не пластмасови или нещо подобно,а облицовани с дърво и мрамор,досущ като истинските.
Към полунощ беше време да си ходим...
Това са накратко прекрасните ми спомени от една приказна сватба.

В албума съм качила малко снимки - ако ви е интересно,погледнете ги.Ще опитам да добавя и още сега. Peace

# 70
Веси, аз мисля че това е проблем във всяка бедна страна. Например много пъти даже тук в центъра на Русе има еднамалка циганка, която проси. Като и дадеш дава ти "благословия", а ако не и дадеш стотинки, почва да те кълне...

Аз съм сигурна, че и тук, ако не дадесх, гневните думи са клетви, но...
А знам и в Бг как е, сигурно и на др места, но е грозна картинка, защото жените са цели, но мъжете са все инвалиди и картинката е умопомрачителна.... Направо настръхвам, само докато го пиша.
Това, да не можеш да си имаш детенце е голямо наказание... Не го пожелавам никому, даже напротив! Нека няма такива хора на земята!
А по повод сватбите, не знам тук как е, била съм само на годеж. Мн интересно е и тук. За годежа плаща бащата на момичето. Доколкото помня, за сватбата бащата на момчето. Не се носят подаръци, само цветя. Хапване, пийване, танци и приказки и никакви снимки! Снимки прави само един фотограф, който дава снимките на семейството и те решават на кой да дадат от тях. Имаше и един с  камера, но пак за лично ползване е филма. Инак, годениците се снимат с всеки, който мине да ги поздрави. След поздравите младите се отделят в отделно помещение, да хапнат и да си поговорят. После бащите им поднасят подаръци, доколкото разбрах пари и кошница със сладки. Хапването не мога сега да обясня лесно, но алкохол нямаше, само безалкохолни и всичко бе донесено на куп. От предястието (което според мен беше нещо като пелмени с пълнеж от кайма и зеленчици, полято с бял сос и лютиво) до десерта, който представлява страхотен крем с ядки. Имаше спанак, Кабули пилау, телешко с червен сос и разни такива, съвсем не изискани ястия, техни си, някой вкусни, др не чак толкова Simple Smile Накрая на хапването се появяват годениците сред гостите с нови тоалети. Поднасят се чай, сладки ядки и вода. Но това е смесен празник, в сми, че и мъжете и жените са заедно. А знам, че е рядкост. Позволяват си го май само таджиките (ако не бъркам, че те тук са ми голяма мъгла, хазари, таджики, пущини, има и др май... ). Предимно са отделени, мъжете в една зала, жените в друга. Не знам как се чувстват горкичките годеници... Та така, след годежа не могат да се срещат насаме младите, докато не мине сватбата. Позволява им се само с придружител. А снимките са забранени, защото жените си позволяват голи рамене и ръце. Което е пълен абсурд извън дома. И така, аз, въпреки забраната, си позволих да снимам полюлея уж, та щракнах отдалеч и годениците, но... тихо, не казвайте на никой Simple Smile
Поздрави!

# 71
  • София
Шехи,къде го продължението на разказчето,а?! newsm78Сори,сори, сега видях, че си го пуснала..Отивам да го чета.
Цитат
Наде, аз бях започнала да чета отначалото и си спомням за разказите на Дивана за Афганистан,но сега пак ще погледна,защото ме интерсува повече.Макар,че те са отпреди няколко години
Ако те интересуват нещата в Афганистан, бих ти препоръчала  още две книжки, освен тези на Халед Хосейни.Едната е на датска журналистка, която по време на престоя си като военен кореспондент там ,отсяда в дома на местен книжар и става свидетел на взаимоотношенията в семейството му/отново с две жени като при Мариам и Лайла/, на беднотията, на издевателствата над жени и деца и т.н...Казва се "Кабулският книжар".Верно, че статистиката я определя също като бестселър, но на мен лично ми се струва,че  е малко едностранчива и сухо поднесена.Другата е "Кабулските лястовици" на един алжирски писател-Мухаммед , не помня фамилията му.Но тя не е от решаващо значение, тъй кат авторът е познат с псевдонима си Ясмина Кадра.Наскоро чух, че има негова книга и за Палестина с доста интересен сюжет.Палестински лекар след атентат лекува редица ог жертвите, до момента , когато разбира, че камикадзето извършило атентата е жена му..Отритнат от близки и приятели , той тръгва по трудния път на истината, т.е да разбере , защо жена му е постъпила така..По този път среща редица ислямизирани и фанатизирани хора...Любопитно ми е отразяването на палестинско-израелския конфликт през призмата на арабски писател ThinkingАко някой я чел, нека сподели впечатленията си..Днес нещо май го обърнахме на литературен форум,при това с доста тежка тематика..Я да поразведрим обстановката с една почерпка:

Аз от вчера ви я дължа тази почерпка, тъй като 02.10 ни беше сватбен ден, ама нали не влизах във форума.. Wink

# 72
Теди, последната книга,за която говориш я видях и за малко да си я купя,но вече бях награбила няколко книги и нямаше да ми стигнат парите.Другият път ще си я взема и ще ти кажа дали ми е харесала.Мерси за другите две заглавия!! Наистина го обърнахме на литературен форум днес - да добавя само и аз,че сватбата,закоято разказах беше а ла Великият Гетсби.И това е една вечна книга,а и филмът е великолепен.
Още много годишнини да имате и да ги празнувате всички заедно!!!  bouquet

# 73
  • София
Шехи,благодарско за пожеланията!
Разгледах снимките и атмосферата от сватбеното тържество верно наподобява прием, направен от J.Gatsby  Laughing  Mr. GreenАма с търсенето и намирането на прилики си само дотук, нали..че по-нататък случващото се в романа на Фицджералд хич не е толкоз розово .А снимкaта с тоалетните направо ме разби! #Crazy

Последна редакция: пт, 03 окт 2008, 23:12 от sarated

# 74

здравейте момичета!!!!
аз малко отсъствах и нямах време да наваксам с инфото ...тия дни обаче смятам да разгледам какво сте споделили...
... та влезнах само да ви поздравя... Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт