Хиперактивност с дефицит на внимание - тема 6

• 61 077
  • 482
  •   1
Отговори
# 270
pasinet, споделям радостта ти. Hug Знаеш, че при нашите дечица за всяко нещо се иска много търпение. За съжаление аз не винаги проявявам такова.  Confused
А четенето на книжки е мой много болен въпрос. Опитвам се да и чета и после заедно да направим анализ на стихчето или приказката, смного въпроси, за да и помогна да доразвие въпросите си и речта. Но не ми се получава. Въпреки че избирам кратки приказки (за целта ползвам от онези книжки с твърди корици и листи), тя губи търпение и определено губи нишката на действието.  Confused Незнам как да подходя. А имам огромно желание да и чета.
Аз лично пиша все по-рядко, защото започнах работа и времето не ми достига. А и сега имаме много повече проблеми с Мими покрай предучилищната. Затрупани са с домашни, писане на букви и числа. Все едно си имам първокласничка у дома. ooooh! И ми е ужасно трудно на този етап да я накарам да схване идеята за събиране и изваждане на числата.

# 271
И ми е ужасно трудно на този етап да я накарам да схване идеята за събиране и изваждане на числата.

Това го искат в началото на предучилищтната група ли да го прави?  #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy #Crazy

Това не се ли учи в 1ви клас? Или поне аз навремето тогава се учих да смятам. newsm78

В градината "задачките" ни бяха - ако иванчо имал 3 ябълки и изял едната колко му останали...или ако му дали още една...т.е. едно по-вече, едно по-малко и дотам. Обаче не написани 2+1 ...ами "нагледни" - "изял една ябълка" .....  за 1+2 3+4 и т.н. се изисква малко повече абстрактно мислене - нещо което не смятам, че дете в предучилищна възраст притежава.... нито пък, че ТРЯБВА да притежава. На тая възраст сметките би трябвало да се правят на пръсти, и то задължително на пръсти, а не на ум. Ако ги правят на ум вече може да се заподозре че нещо "не е наред" с  детето според мен ...

# 272
Деска, в детската градина смятат на пръсти. Но на Мими и това и идва абстрактно. Може би защото така няма как да брои, сочейки с пръст. Тя само така се справя с броенето, всяка фигура (или каквото и да е там) посочва с пръст и започва "Едно, две, три...", отмествайми пръст към всяка следваща.
Притеснява ме и друго. Сега броят звуковете в думата. Пак на пръсти, изговаряйки звук по звук. Мими се затруднява, ако не види думата изписана и да изброи буквичките в нея. Confused

# 273
Броят звуковете в думите? Ей тези хора в предучилищната какво искат, за първи клас ще остане ли нещо.  ooooh!

# 274
то и аз ще се затрудня да броя звуковете ако не ги напиша  newsm78
От това пък файдата каква е  newsm78 newsm78 newsm78 не ми е много ясно....

За пръстите - научи я като отброява пръстче да го свива- така няма да има нужда да го посочва.

Що не искаш от учителките изисквания на МОН за предучилищна...нещо ми се струва прекалено сложно това което ги карат да правят.... Как така ще броят звукове без да е изписана думата...
Срички айде как да е, ама звуковете... много ми е странно това. В 1ви клас да не би да трябва и да могат да четат като тръгнат ?????????? нещо тука не се свързва... смятането - ОК, на пръсти, ама с числата от 1 до 5 - т.е. едната ръка ще стигне с другата да си сочи. 
Събиране и изваждане до 10 при всички положения е материал за 1ви клас, а не за предучилищна.
ПО-голямо и по-малко също. Броенето на звуците - да не говорим....

При нас за 1ви клас искат да "познава някои букви", да може да си напише името, да брои до 10.
Моя син сега брои на обратно /10-9-8-../ сам си е решил да го прави, и ОТ-то ми се накара, че съм му давала пак "задачки", които не трябвало...

# 275
  • София
Ето изискванията Марианке, сваоооооооо, ти вероятно не си разбрала добре.Броят звуците, но задължително визуализирайки думата - даже с картинки и квадратчета.
Има две програми за обучение за предучилищна "Моливко", и "Ръка за ръка".Мими доколкото си спомням е по Моливко.Наистина е по трудната програма, и обикновенно я избират от ръководството на градината с цел престиж и по добра подготовка за евентуални тестове за първи клас в училищата, където се правят такива.Дъщеря ми беше по нея.Накрая на учебната година в детската вече преписваше кратки изречения ръкописно, и смяташе.За Мишо е гадничка, но пък сестра му сега го кълчи на нея по старите си учебници, докато си играят на училище  Mr. Green

Може ли да се оплача от себе си  Embarassed.Преди няколко дни Мишо докато седеше на тоалетната чиния акайки, и придържайки с ръка инструмента му каза с най сериозен тон (на инструмента) - "ще правя секс"  #Crazy  #Crazy  #Crazy.Когато успях да си затворя устата  Shocked му казах най тъпото нещо за един родител в нашия век.Казах му, че това е забранена дума, и да не я казва.Попита ме човека какво е секс, аз първо изтрещях, а после му казах да побърза да си обува ботушите, че закъснява за детска.Вчера разбира се ме направиха на нищо терапевтите му, и аз хъкайки мъкайки обещах да му обясня думата.Да, ама сега нали вече обясних, че е забранена дума, и човека не повдига повече въпроса.Иде ми да се гръмна направо  #2gunfire И да знаете време му било да му говоря за секса без да изпадам в подробности.Как бре хора да обясня на момче таквоз нещо.Ако оставя на таткото кой знае докъде ще се разпрострат обясненията му  Sick

# 276
Моя още не е използвал думата секс, вероятно не я е чул от никъде, но за сметка на това и аз му казвам да не използва думата чурка в градината и да не говори за нея, че може само в къщи на мен и баща си, ако има да каже нещо по въпроса. Защото сутрин например имаме голям проблем със сутрешната неизбежна ерекция и трудна работа е обуването на панталоните, защото го боли и докато не спадне оправия няма. Той си е свикнал да си говори нормално за такива неща , не му се и карам ако го хвана да мастурбира, само ако е съблечен чисто гол и то зимата за да не се разболява. Но пред госпожите му забранявам да говори за това, че като ги знам какви са. Дали го спазва нямам идея, но не са се оплакали по такъв повод.

# 277
Марианко, аз на твое място ще наритам госпожите

от децата се иска в КРАЯ на годината да могат да
"Разпознава и назовава графични знаци на някои печатни букви, свързани с наименованията на познати лица и предмети"

какво писане на букви ги гони тея....
детето трябва да познава някои буквички в книжката, а не да ги пише....

Катина, ние тая работа с 11 годишния я свършихме тази година. И пак съм на мнение, че му беше рано. Накрая детето заключи, че никога нямало да има 3 деца като мама и тате, щото щяло да му се наложи да прави секс цели 3 пъти  hahaha

# 278
Катинка, програмата на дъщеря ми е по "Ръка за ръка". Там не видях думите да са визуализирани с букви. Има нарисуван предмет. Под него пет квадратчета. Тя трябва да зачертае толкова квадратчета, от колкото звука се състои думата. Ако аз не я изпиша с букви някъде на отделен лист, тя не може да се справи със задачата. И на открит урок присъствах. Никъде не визуализираха думата с букви, а само с квадрати. Което затормози мен самата, пък какво остава за децата.
Деси, четох изискванията на МОН, не ги спазват. Доста по-сложни неща учат. Изискванията според МОН за едно дете в предучилищна група са далеч по-прости. Не знам на какво основание учат децата да пишат, броят, смятат и четат още сега. Вече са стигнали до цифрата 8 и буквата И. Имаме си освен учебни тетрадки и такива на квадратчета и с тесни и широки редове. ooooh!

П.П. Катинка, поздравления за Мишо! Heart Eyes Аз мога само да си мечтая един ден да ме попита: "Мамо какво означава еди какво си?" . Не спирам да се надявам де. Mr. Green

# 279
Катина, ние тая работа с 11 годишния я свършихме тази година. И пак съм на мнение, че му беше рано. Накрая детето заключи, че никога нямало да има 3 деца като мама и тате, щото щяло да му се наложи да прави секс цели 3 пъти  hahaha
smile3532 Сладур! На мен не ми се е налагало да обяснявам тази дума, но ми се наложи да обяснявам защо си слагам дамска превръзка. Embarassed Моята госпожица изпитва истински ужас от кръв и когато се опитах да и обясня, че това ще и се случи, когато стане жена, тя беше категорична, че не иска да става жена. Mr. Green

# 280
Добре, че поне за дамските превръзки няма да ми се налага да му обяснявам скоро, момче е все пак. Но веднъж ме видя с такава и каза, че съм с памперс.  hahaha

# 281
Добре, че имаме момчета  Joy И  най-малкия като ме "свари", ме пита "Ти памперс ли имаш?" Mr. Green

# 282
  • София
Ама защо чак на 11г. обясни за секса  Shocked Не сте ли позакъснели?

На Моника съм и обяснявала за секс, лезбийки, педерасти, гейове, садисти, мазохисти и то отдавна, но постепенно според това колко информация може да понесе.Все още не съм обяснила подробно секса в детайли като семеотделяне и проникване, но все пак малко по малко обяснявам.Като например когато ме попита за сефте какво е секс(май беше колкото Мишо) и обясних, че това е когато мъж и жена се целуват и изпитват удоволствие от прегръдката и целувката, и докосването на телата си.Попитах имаш ли въпроси?..........Тя ме попита какво е "Дама пика?"  Joy След време попита какво е педераст и аз обясних уклончиво мъж обичащ да прави секс и живее с мъж вместо с жена.Попитах за въпроси...........пак попита нещо друго.Умишлено питам и ако попита за още подробности - ще обясня.Максимално точно обяснявам с конкретна терминология - няма да избегне да научи тези думички, и е добре да знае значението им.Като например думите пички, к*р, и т.н.По добре да ги знае от мен обясненията, отколкото от някоя "компетентна" съученичка.Все още не се притеснява да пита, защото знае, че ще и отговоря, а няма да и се скарам за въпросите.При Мишо обаче изтрещях от въпроса, а и ме е страх, че още не схваща разликата между редно и нередно.Шляпа си какво, кога му дойде на душата, като например ц*ици - чул го отнякъде/не от вкъщи/ и забавлява децата в детската като го повтаря, а те се кикотят, и естествено клеветят на госпожата и чакат сеир да го напердаши  Mr. Green.Обясних му, че това е гърди, и че тази дума не се използва пред възрастен човек.После ми се наложи да обясня какво е възрастен, защо възрастен е не само дядо и баба, и още един милион въпроси.Той задава страшно много въпроси, повтаря ги по сто пъти, и ако отговоря това означава още сто въпроса  Crazy
Та ако не схване добре идеята за секса има вероятност да опъне госпожата да я целува и да и обясни, че прави секс, а ако натисне с тези думи някое момиченце, а  Crazy.Ще има да влизам в едни филми и екшъни..........не е истина.Той не само задава невероятно тъпи въпроси, а и обяснява невероятно тъпи неща.Например пита сестра си как се казва, и на колко е годинки сто пъти.Или и обяснява че се казва Михаил Мирчев сто пъти дневно.Пита децата в детската "къде отиваш" сто пъти, и "къде беше" сто пъти.Знае отговора, ама пак пита - за да участва в разговора - щото не може да се сети какво да каже и задава тъпи въпроси.И може спокойно да преразкаже обясненията ми пред някое дете - представям си го даже по този начин.Събличат се за лягане, а той спокойно би легнал при момиченце и да и каже "правя секс"- целувайки я.Точно в негов стил е  CrazyЩе търся помощна литература - може и да измисля начин да се справя.Приемам идеи за детски книжки по тази тема.

# 283
Аз под секс имах предвид бебеправене.
А за секс като гушкане и целуване съм обяснявала като е бил малък - хората които много се обичали и се гушкали и целували и си раждали бебета, не ме е питал КАК, или кой ги слага в корема. Сега реши да се образова и ние го образовахме, после той една седмица не ми говори, щото как така можело да съм го родила от "интимните" си части... еди кого си майка му го родила през корема, и тока раждали интелигентните майки....
Обаче и тука са малко по стриктни с децата какво виждат - няма откъде малко дете да се сети за педераси, лизбийки и правене на секс докато е малко... освен ако родителите не го просветят. Разбира се, в училище си говорят, обаче неща от рода на "интелигентните майки раждат през корема" .

Чак сега на дневен ред излезе темата, и то защото учеха за СПИН-а в училище, че се предавал по полов път, та аз обесих какво е това Simple Smile
А може просто моя син да е по-голям дечко, знам ми... Знае какво е педерас, така си викат един на друг в училище  Crazy за да се обиждат .... иди им обесни, че и да са такива, още не са се развили за да им проличи  Joy

А за маструбирането примерно - ние обеснихме, че това е нещо което е само за него - нито мама, нито тате, нито който и да било друг не бива да разбира че го е правил и се прави насаме. Може да опиташ, да обесниш, че това е нещо само негово, за което никой не трябва да знае и кой не трябва да разбира, че се е пипал там. 
Същото и за секса - аз на моите съм обеснила, че никой неможе да иска от тях това, както и те да го искат, ако и на 2мата не им е приятно. В това, число влиза прегръдките също. Т.е. неможеш да прегърнеш, докоснеш и т.н. друг човек освен ако изрично не си го попитал и той да се е съгласил.
Друго което можеш да обясниш, е че само ГОЛЕМИТЕ им е разрешено да го правят. Моя 11 годишния се задоволи със отговора на кога ще правя секс - като станеш голям и имаш жена /и нали беше по темата със СПИНа - след като се проверите 2мата, че нямате СПИН Crazy /.

Аз има проблем да обясня на малкия батко напоследък, че не може да вика комшийчето /момиченце/ да се къпе с него или като ходи в тоалетната, нито той да влиза при нея... Моите синове срама нямат, нали са свикнали да си се разхождат голи из къщи пред мене - явно го приемат за нормално....

# 284
Ето изискванията
Има две програми за обучение за предучилищна "Моливко", и "Ръка за ръка".
Има още една система по която учеше сестра му преди 2 години и на мен лично много повече ми харесва-  "Аз ще бъда ученик" на издателство 'Изкуства'. Там заданията са много ясно и точно формулирани.
 "Моливко" изобщо не ми харесва. Моят син е по системата "Ръка за ръка', но и тя не ми допада особено, защото е объркана и аз лично не мога да прослядявам какво се учи. Няма конкретни въпроси по заданията и аз лично се затруднявам да го "изпитам" в къщи върху това, което са дискутирали в клас. Купила съм си ръководството за учителя ама да не мислите , че съм го отворила  Embarassed
Ние сме много далеч от обясненията за "секс' . Вероятно вината е моя, защото и сестра му , която е втори клас още не ми е задавала този въпрос. Лелеее, много сме назад  Sad Иначе малкият "плаши" палачинката с репликите на вълка;'ей, палачинке пази се ще те ям"  ама това май е доста далеч от секса  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт