Кога и с какво захранихте бебетата си?

• 80 845
  • 630
  •   1
Отговори
# 435
 smile3511 smile3511 smile3511 Май само това мога да кажа.

# 436
Здравейте. Май вече съм в подходящата тема  Laughing Дъщеря ми навърши 4 месеца. Събирам информация за захранването и съм решила, че ще изчакам до към 5,5-6 месеца. Общо взето, от наученото стигнах до извода, че не е добре нито много ранно,нито много късно (след навършване на 7 месеца) захранване. При ранното бебешкият стомах не е съвсем готов за такива храни, а при късното може да се получи дефицит, например на желязо. Споделям становището, което съм намерила за правилно при мен, но не ангажирам никого с него. Според мен е хубаво бебето да проявява повече от един от признаците,че е готово за захранване: да проявява интерес към храната на възрастните и да примлясква; да е изчезнал рефлекса на избутване с език; да може да си държи главата стабилно; да иска да суче по-често повече от две седмици. Племенникът ми е захранен на 6+ месеца, когато си показа сам и понесе много добре захранването.

П.П. АМ е максимален заместител на кърмата, та не смятам, че е вредно по някакъв начин. Аз съм замислила, че ако спра да кърмя, когато бебето е захранено, ще давам АМ. Но да не си правя такива планове, че майките около мен, които бяха решили до кога ще кърмят, си казаха "ама чакай още малко; нека още малко"  Laughing

# 437
И аз кърмя на принципа „още малко”  Laughing . Засега съм решила да отбивам, след последните ваксини. АМ не смятам да давам - детето ще е голямо и ще му предложа прясно мляко.

# 438
Lady stardust, да, в зависимост кога ще се отбием, ще минем на АМ или директно на прясно мляко Simple Smile

Да попитам захранилите след 5 месеца, бебето ви прояви ли признаци, че не се наяжда добре (с кърма или АМ)?

# 439
  • град-държава
Лейди, на каква възраст мислиш да дадеш прясно мляко. Аз започнах да давам АМ за запълване на "дупки" и като излизаме, защото изхранвам хлапето чрез изцеждане, а с човешката храна... ами то си иска мляко и без заместено хранене не мога вече да цедя по толкова много, та няма как.

# 440
Да попитам захранилите след 5 месеца, бебето ви прояви ли признаци, че не се наяжда добре (с кърма или АМ)?
Не, а и за мен не е логично да е така. Кърмата е много по-високо калорийна от зеленчуците, няма логика да не се нахранва с кърма, а да се нахранва, като му замениш доза кърма с доза зеленчук. На навършени 6 захраних.

# 441
  • България
И аз съм с такива наблюдения,че АМ ги засища повече от пюретата.

# 442
Кърмата със сигурност е по-засищаща от другата храна. Най-добре е от половин до една година на децата да се дава неограничена възможност да хапват и от двете, те сами ще си вземат колкото им трябва от каквото им е необходимо. До към годинка твърдата храна е за дегустиране, усвояване на умения за дъвчене и боравене с храната като цяло, приобщаване към съвместната трапеза, обогатяване на менюто. За целта е добре и въпросната храна да е с някаква хранителна стойност, а не просто пълнеж като купешките пюрета и инстантни каши.

Иначе моето дете сякаш е с два стомаха - един за кърма, един за твърда храна. Често комбинира на едно ядене и двете, в смисъл хапва, поскуква, хапва и така. На 6 месеца още не му беше изченал рефлекса за избутване или не ми хареса домашните пюрета - не съм сигурна, но на 7 месеца прояде с голям апетит по ЗВБ и така и до днес, на годинка. Смятам да го кърмя до естествено отбиване или до 2 годишна възраст като лимит, който съм си поставила още от началото. Иначе си има всеки ден 4 твърди хранения, които унищожава, просто суче преди и след сън, а понякога и в промеждутъка.

Ако ми беше спряла кърмата по някаква причина, щях да давам АМ, но въобще не съм му почитателка и много се радвам, че не ми се наложи. Но не бих тръгнала да захранвам по-рано, да давам други млека или нещо подобно. Краве мляко в чист вид да пие бих дала като стане на 2 години, иначе и сега понякога използвам за готвене. Но това е само защото е на кърма, иначе може би малко по-рано.

Според мен това с железният дефицит е мит - да, хубаво е да се захрани около 6-ти месец, защото тогава чревната стена вече не е пропусклива, съответно рискът от алергии е по-малък, обикновено тогава рефлексът за избутване с език изчезва,  системата като цяло е достатъчно узряла да приема храна, различна от мляко, детето почва да проявява интерес, да се задържа седнало по-стабилно и т.н., но не и заради желязото. Просто в 6-ти месец по протокол се правят изследвания и се установява, че стойностите са по-ниски, но това е типично за бебетата на тази възраст, тъй като запасите от желязо действително намаляват - това сравнение обаче е с референтните стойности за възрастни. Желязото в кърмата е малко, но се усвоява почти напълно и е достатъчно да покрие нуждите от желязо на бебето поне още няколко месеца. От АМ желязото се усвоява в много по-малка степен, тогава може и да е валиден аргумент да се почне захранване заради това. Във всеки случай идеалният вариант за мен е бавно и постепенно въвеждане на други храни, а не ударно заместване.

# 443
  • град-държава
Дъщеря ми избутваше с език до 9м, а да се цедя си бях сложила срок до 12м, но като гледам ще откарам докато има какво да изцеждам. Доста ми намаля последния месец и тенденцията се задържа щом ми се налага да давам поне веднъж дневно АМ.
Тя също хапва по малко на често, но интерес към човешката храна се върти около 2-3 по десетобалната система. Изобщо АМ смятам е по-удачния вариант пред мляко от кутия и мисля да продължа с него след отбиване. Виждам също, че добре я засища, макар и да го приготвям малко по-рядко, защото иначе го отказва категорично. За сега най-много обича бебешки кус-кус с масло и сирене. Не е фен на кашите, плодовете и зеленчуците без месо. Изобщо не знам как ще я караме.

# 444
Аз бих казала, че моя син прояви ясни признаци на глад. Събуждаше се през час и спеше много неспокойно. Не е било от зъби, защото първия излезе 3 месеца след това. Като въведох и малко хапване вечер нещата се пооправиха. В момента има голям прогрес в спането, нарушаван единствено от зъбоникненето. Три твърди хранения има през деня, отделно суче по 4-5 пъти и нощем от 2 до 5-6 пъти.
Също до 9 месец избутваше с език, а на 10 месеца апетита рязко му се увеличи. Вече не отказва храна, яде си манджите, супичките, овесените ядки, плодовете. Мислех да го пробвам с детска кухня, но май ще пропусна и ще му готвя аз.
Прясно мляко на баткото дадох на година и половина, след като отбих. Той не пожела да пие АМ. Сега на бебето ще дам на горе долу същата възраст (+/-). Принципно след годинката, ако детето няма алергии може да се дава. Лично аз не споделям мнението, че по-добре АМ, отколкото мляко.

Последна редакция: сб, 11 фев 2017, 14:58 от Анонимен

# 445
  • град-държава
А за вечеря какво даваш обикновено?Овесени ядки не мога да прокарам и на върха на лъжичката. Голям зор беше при въвеждането. Ето сутринта това 'и беше закуската с банан и пак не се получи. Каша от спелта с намачкан банан мога да пробутам, но не повече от няколко лъжички. Месните пюрета на обяд ги яде, но много еднообразно въртя едни същи, които яде. Тя просто не иска дори да опитва и с въвеждането на нови продукти е много трудно. Алергии няма, но без заместено хранене в случая при недостиг на кърма АМ ми се вижда по-удачно.
А за супа дъщеря ми така блъска всеки път лъжицата, че даже не съм и опитвала да 'и дам.

# 446
За бебе АМ е по-добре от прясно мляко, без съмнение. Аз говоря за дете над година и нещо като пак казвам, че това са мои виждания.
За вечеря давам или овесени ядки (може и каша) с настъргана ябълка (банан) или кисело мляко пак с плод или ако нашата вечеря е подходяща. Ако яде плод госпожицата може да започнеш първоначално да слагаш в него съвсем малко каша и при успех да увеличиш количеството. Моя син не искаше да яде овесени ядки (фини) в началото, но посвикна и сега му плющят ушите.
Как предлагаш новата храна? Аз вземам сварения зеленчук, смачквам го с ръка и му слагам в устата едно малко парченце. В началото гледах всичко да е мекичко и смачкано, за да не го изплюе.

# 447
Може просто да не иска да яде пюрета и каши, а храна в нормален вид - в този случай ЗВБ може да ви е спасението. Помага просто да я слагате с вас, докато ядете, давате и някакви меки зеленчуци, минати на пара, пред нея, ако иска да яде, ако не иска - да не яде, храните се, вдигате масата и който ял - ял. Ако се кърмите междувременно, може да сте спокойни, че гладно няма да остане детето, а ще прояде, когато й дойде времето. Важното е да няма напрежение, тикане на лъжици, залъгвания и такива неща, защото така се правят злояди деца. Хубаво е инициативата да дойде от детето.

За прясното мляко, при дете на годинка и половина миниму, бих давала вместо АМ, ако нямах кърма. Но не от картонена кутия, а от мандра - имаме такава до нас, уж го носят от някакво село (имат си специален съд за съхранени,е не са седнали някакви баби да продават в шише), купувам, варя и консумирам така.

Овесени ядки, елда и други зърнени неща с плодове вътре (плодовете са задължителни, иначе е безвкусно) обикновено давам за закуска, за обяд и вечеря обикновено давам нещо готвено, примерно днес за обяд има яйце по панагюрски (забулено яйце с обезсолено сирене, малко кисело мляко и разтопено гхи със съвсем малко червен пипер), а за вечеря - киноа (сварена) с броколи (на пара) и после запечени 10-на мин. на фурна с кашкавал. Много бърз вариант за храна, който се надявам, че е и полезен, е намачакани (с най-обикновена вилица) и смесени заедно авокадо, сварен жълтък и малко обезсолено сирене (имам сигурен източник на сиренето, затова и давам толкова смело). Гледам във вечерята да има нещо по-въглехидратно като кафяв ориз/картоф, не че го спазвам винаги, но и в моя случай не се буди от глад.

# 448
Lady stardust, да, в зависимост кога ще се отбием, ще минем на АМ или директно на прясно мляко Simple Smile

Моята и денем и нощем искаше да яде през 1-1,5ч, устисках около седмица, че не бях сигурна дали пък не е временно, и след това почнах захранване, че бях откачила с това постоянно кърмене. Не че веднага имаше ефект де  Laughing Беше на 5+ месеца, още нямаше 6, първият зъб изби на годинката, така че от това ще да е било. След това стана от злоядите деца, това покрай зъбите, та млякото ни спасяваше за известно време, преди да откаже и него. Ако чаках интересът към храната да се появи, сигурно още щеше да е на мляко /сега е на 3,5г/. Никога не е поискала нещо от храната на възрастните, и до сега нови неща не иска да опитва. Като бебе, до към 2-годишна възраст не искаше да дъвче, изобщо не знам за къде бързат със захранването, като знам през какви проблеми минахме. Добре си беше само на кърма  Mr. Green

# 449
За овесените ядки мога да дам идея да добавите освен плодове и кокосово масло. Вкусът става още по-добър и моите мушмороци се скъсват да ядат.

Искам да попитам за киноа - дали мога да редувам с елда и просо и необходимо ли да се въвежда по-внимателно ?

Общи условия

Активация на акаунт