ОСИНОВЕНИ, време е да кажем нещата такива, каквито са/2/

• 183 705
  • 271
  •   1
Отговори
# 195
Вече писах някъде и се повтарям.Винаги съм имала слабост към името Калина.Някакво вътрешно усещане.Въпреки всичко обаче се радвам че са ми сменили името.За мен то е нещото  което ме свързва с корените,а не бих искала да имам каквато и да е връзка с тях.Е,все пак има значение,че познавам повечето си био роднини.Ако не ги познавах може би нямаше да съм така крайна в изказването си

# 196
съгласявам се с ЛИНД. най-вече трябва да се водим по детето в конкретния случай. при мен беше изключение, защото познавах детето си преди раждането му. не знам как бих постъпила в различен случай.
не знам как бих постъпила при различни обстоятелства. може би бих сменила името, ако детето не е свикнало много с него, или бих добавила още едно. аз винаги съм имала слабост към двойните имена.
като малка хич не си харесвах името, исках много да се казвам ана-мария. що, нямам идея newsm78
като компромисен вариант е може би най-добре двойното. хем остава рожденото име, хем детето може да си избере как да се казва наистина, когато порасне. и моята е надежда-александра, но всички тук вече и казват алекса. предполагам, че така и ще остане. нядя и е напълно чуждо...макар че и двете имена съм и дала с много мисъл и обич.
трябва, когато се сетя да питам биологичната и майка как е щяла да я кръсти, ако не беше взела решението да я даде за осиновяване.

# 197
  • София
Разбирам доводите за смяна на името, но честно казано, аз бих предпочела да ми бяха оставили старото име. Моето винаги ми е било чуждо, не мога да го припозная и това е. Още много от преди да разбера, че съм осиновена. Измислях си всевъзможни прякори и се подписвах с тях, избягвах да си казвам името и т.н. Това доведе и до някои проблеми с (и без това разклатеното ми) чувство за идентичност, но това е друга тема. Освен това съм кръстена на човек, към когото питая недобри чувства, меко казано, и по никакъв начин не намирам за достоен за уважение, а още по-малко подражание. А и самото име не ми харесва. Та така...

Майка ми е подразбрала от акушерката (осиновена съм от родилния дом) какво е било първоначалното ми име. И аз като Кристи винаги съм изпитвала необяснима слабост към него. Не познавам биологичните си роднини, може би и затова нямам негативни асоциации свързани с името. Но много си го харесвам.

# 198
  • Вън от пространство и време
Да смениш име на голямо дете, което е свикнало да свързва името си със себе си (нали се сещате онази сладка възраст в която кават "Гошко ика вода, Гошко гладен") не е никак безобидно и носи повече проблеми отколкото ползи.

И моето мнение е такова, дори за деца, които все още не могат да говорят, но реагират на името си. Това би могло да е една първа стъпка в нашата адаптация към факта, че детето ни идва с минало в дома ни, към приемането на това минало като част от нашето дете.

Сега си мисля така, а когато осиновявах първото дете в самото начало започнахме да обсъждаме смяна на името в семейството, но ни спря една малка подробност - забелязах, че носи името на един от биологичните си дядовци. Не знам какви мисли са се въртяли в главата на биологичните родители и дали въобще е имало някаква умисъл при даването на име или аз просто си въобразявам, но точно този факт ни спря и не ни позволи да искаме промяна на първото име. За дъщерята беше по-лесно решението. Името ни хареса от раз и въобще не сме обсъждали смяната му.

И, разбира се, не говорим за случаите, когато детето носи име, което за осиновителите е абсолютно неприемливо. Още помня една прекрасна Есмералда в един от домовете, които посетихме със съпруга ми. Ако за нея трябваше да избирам - въобще не бих се колебала и бих сменила името веднага.  Simple Smile

Но и на мен ми е интересно да прочета мнения на повече пораснали осиновени деца.  Hug

# 199
Относно мненията на осиновените деца... newsm78 Мисля, че всяко порастнало дете ще има своята логика и своите преживявания във връзка с името и неговата смяна или несмяна.  Това във случая, обаче, мисля че няма да е от голяма полза на кандидат-осиновителите. Просто те няма как да знаят какво в бъдеще би било 100% добро за детето във връзка с неговото име. Няма как да се предвиди дали порастналото вече дете ще хареса новото си име, дали ще таи носталгия по старото и какви чувства ще има към двете имена. Просто към момента на осиновяването правим каквото преценим за правилно и това е....
Някои родители преценят, че е по-умесно името да се смени, други - че не е. Единствения железен аргумент за мен е този на Линдт - по-голямото дете вече се индентифицира с името си и неговата смяна би довела до допълнителна напрежение и объркване на детето в адаптациония период.
А относно питането на детето да името....Моята госпожица е на 4 год. и половина и ако я питате ще се казва Принцеса Joy. Дали да не й сменя името newsm78

Като цяло мисля, че въпроса за името не е от основополагащо значение за така нареченото "ново начало" на детето, нито за връзките и отношенията в семейството.

# 200
Привет , рядко влизам , но видях че сте писали за имената ,  само да кажа че на мен не ми е пречело особено , не че си харесвах името , но познавам и куп неосиновени деца , които не си го харесват . По скоро постоянното натякване , че  съм кръстена на гадната свекърва  Twisted Evil Twisted Evil и с името си нося характера и ми е било неприятно , но отчитаме и факта все пак че аз друго име освен това не знам да съм имала . Дано направя хубав избор за моето слънчице  Peace Peace Peace

# 201
Малко за разведряване на обстановката.Моята био е надхвърлила себе си в избора на име за мен.Доста гадни имена е избирала за други.Давам пример Цонка,Тотка,Севда Sick

# 202
въййййййййййй, сега можеше да се казваш параскева, айде това не е лошо, обаче можеше да се казваш примерно карфиолка, имало е и такива моди Mr. Green

# 203
при моята не съм сигурна че е било мода,по скоро толкова си може жената Wink

# 204
благодаря на всички които си изказаха мнението по въпроса за смяна на името!

# 205
     Привет,темата за имената ми изглежда приключена,но ми се прииска да ви споделя нещо и за мен.Аз не харесвам името от биотата,моето ми е точно по сърце.Но когато родих първото си дете,исках да не е кръстено на никого и бях измислила име много близко до то това на БМ /но тогава не знаех как се казва тя/,майка ми беше потресена,питаше и не разбираше защо така искам да кръстя детето си.... в крайна сметка ме разубедиха,не наложих мнението си.
    Нали знаете приказката "Кръстено,не сбъркано!",мисля,че не е случайна Thinking

# 206
Дива-не  Hug
Никога не съм харесвала името, което са ми дали при осиновяването, но определено го предпочитам пред това, което са ми дали при раждането.   Просто "новото" ми име е по-хубаво  Wink
И досега има моменти, когато като си го казвам, все едно не се отнася за мен  Rolling Eyes, но честно казано не усещам някаква вътрешна противоречивост.

Нещо интересно, макар и не във връзка с имената http://orthomatic.net/?p=263

Прегръщам ви  Hug

# 207
# 208
Аз лично съветвам момичетата да не четат линка, това са писанията на една очевидно психично не много стабилна жена.

# 209
Кудку, не мога да се съглася с теб Naughty
Чета форума от години и знам драмата на Алексан. Мисля, че би било добре да чуем и другомнение, освен нашите.
Тя е биологична майка, която търси сина си и без това са малко такива, нека да дадем шанс на жената да се почувства по-малко отхвърлена.
Тя знае, какво да очаква във форум пълен с осиновители и осиновени деца и изобщо не мисля, че е нестабилн апсихически. Прочети всичките й постове и ще разбереш, че отдавна не живее на нашия контитнент и може би това е проблемът в изказванията й. Понякога трудно пише на български и трудно се изказва, но не би трябвало да я заклеймяваш като психически нестабилна.
Лично аз бях лошо настроена предигодини срещу нея, все пак е БМ, та по презумпция си отнесе бая негативи...
И въпреки, че винаги сте ме подкрепяли, а аз в повечето случаи съм нагативно настроена към БМ, моля да не пристъпваме към АЛЕКСАН с негативизъм.
Благодаря  Hug

За нас децата, поне за някои от нас, е важно да пишат и БМ, за да знаем какви са били техните причини да ни зарежат. Нали трябва да сме толерантни.
Не всички са като БМ на, Кристи  Hug

Общи условия

Активация на акаунт