Програмата за детегледачките - 3

• 51 921
  • 718
  •   1
Отговори
# 315
  • София...........
Здравейте:)
Удостоверението от НОИ може ли да се вземе преди изтичането на 315-те дни(моите изтичат на 12 .12.2008г.) и колко време важи?

# 316
Днес свекърва ми е отишла да подпише договор , и понеже е от ноември има право на 2 дни платен отпуск до края на годината/така ми каза жената от социалните , макар че аз ги смятам 3/, но също така ми каза , че ако аз изляза в отпуск трябва и свекърва ми да е в отпуск.
Днес разбрах , че шефа ми искал цялата фирма да си вземем отпуските до края на годината и аз имам 10 дни/искам да си ги ползвам/ , та какво става с баба ни тогава , за останалото време /другите7-8 дена/.Тя в неплатен ли трябва да бъде и  аз трябва ли да уведомявам социалните или просто да отбележа в графика за месеца, който се попълва newsm78
Благодаря ви предварително   bouquet , дано сте ме разбрали , че то с тия обяснения  Embarassed
А по отношение на санкциите жената ми обясни , че ако не ги открият на адреса ще им звъннат да ги питат къде са , с две думи никой няма да гледа веднага да ти наложи санкция и да ти отреже парите , както тя се изрази " и ние сме хора и си имаме деца, и знаем колко им се стои в къщи " Peace

# 317
"обстоятелството дали лицето е с право на парично обезщетение по чл. 53, ал. 1 или по чл. 54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване"

A ако не  е ползвано това обезщетение, в смисъл ако майкаата не се е върнала на работа преди навършването на 2 годишна възраст на детето и не е ползвала това обезщетение по чл. 53, ал. 1 или по чл. 54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, трябва ли да се напише в удостоверението?

# 318
  • София
Удостоверението от НОИ може ли да се вземе преди изтичането на 315-те дни(моите изтичат на 12 .12.2008г.) и колко време важи?
Не може,трябва да имаш право на отпуск по чл.164 от КТ,а то се придобива след изтичането на тези 315 дни.В удостоверението трябва да е посочено датата от която се разрешава този вид отпуск и паричното обезщетение което ще получаваш по чл.53 или чл.54.

# 319
  • София
"обстоятелството дали лицето е с право на парично обезщетение по чл. 53, ал. 1 или по чл. 54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване"

A ако не  е ползвано това обезщетение, в смисъл ако майкаата не се е върнала на работа преди навършването на 2 годишна възраст на детето и не е ползвала това обезщетение по чл. 53, ал. 1 или по чл. 54, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, трябва ли да се напише в удостоверението?

В какъв смисъл "не се е върнала на работа",напуснала ли е, или продължава да ползва отпуск за отглеждане на дете до 2г.?

# 320
Нашият договор ще се подпише на 26 ноември, представете си, защото шефката на СП-Разград....била отпуска. Това за мен е плитък опит за прецакване, това са си 10 дни. Всички работим и знаем, че когато шефа си почива, живота не спира. Не може да няма заместник, това на нищо не прилича.

# 321
Здравейте момичета, този уикенд нямах достъп до интернет,но благодаря на всички Вас ,ползващи програмата които ни дават полезна информация за нея  bouquet.
В случай, че реша да излезна от програмата, освободя детегледачката и отново изляза в отпуск за гледане на дете до 2г възраст, какъв ще бъде размерът на обезщетението ми? Предвиждат ли се санкции?
Да,може отново  да си ползваш отпуска за отглеждане на дете до 2г.възраст по чл.164 от КТ. като ще получаваш обезщетение 50% от майчинството /50% от 220лв,а през 2009г-50% от 240лв/.Санкции няма,но ще трябва да попълниш един куп документи.

Ами фактът, че намаляват обезщетението с 50% си е не малка санкция. Същото ли е положението, ако в рамките на тези 2г се върнеш на работа и след някой и друг месец ти се наложи да ползваш отпуска си отново, пак ли 50%?

# 322
  • София
rpet явно не се разбрахме,ако решиш да си ползваш отново отпуската за отглеждане на дете до 2г. ще получаваш целият размер на обезщетението, ако се върнеш на работа тогава получаваш 50% от него.

# 323
ЕТО ПРИМЕРЕН ОБРАЗЕЦ:
УДОСТОВЕРЕНИЕ

Фирма =====, вписана в търговския регистър на СГС с решение по ф. д. ...... год., със седалище в гр. София и адрес на управление София ........................, БУЛСТАТ № ....................., представлявана от ........................ – управител,

издава настоящето удостоверение на

ТРИТЕ ИМЕНА, ЕГН
с адрес:,
лична карта издадена на

в уверение на това, че:
1. служителката е осигурена за всички осигурителни случаи по трудово правоотношение
2. в периода от 25.04.2007 до 12.11.2007 г. е ползвала платен отпуск за отглеждане на малко дете, съгласно чл.164 ал.1 от Кодекса на труда
3. от 13.11.2007 г., поради прекратяване на платения отпуск по чл. 164 ал.1 от Кодекса на труда по нейно желание и завръщане на работа считано от 13.11.2007 г., ще получава обезщетение по чл.54 ал.1 от КСО в размер на 50% от обезщетението по чл.53 от КСО.

Детето ТРИТЕ ИМЕНА е първо по ред и е родено на 28.07.2006 г.

ТАЗИ БЕЛЕЖКА СЕ ИЗДАВА ОТ ОСИГУРИТЕЛЯ!

[/quote]

Мила, Барби, на служителката във Варна, която приема заявленията  не и било достатъчно това удостоверение. Хванах я, че говори наизуст и не се замисля, какви измишльотини извират от устата и. Каза, че искала и служебна бележка, където ясно да пишело, че съм на трудов договор все още. ooooh! Е, нали си го пише ..... 1. служителката е осигурена за всички осигурителни случаи по трудово правоотношение....., но тя не, искам и служебна бележка.

Първо по телефона ме подведе, че нямам право по тази програма във Варна, защото постоянният ми адрес е в друг град. И трябвало там да пусна заявление. Аз и обясних, че имам настоящ адрес във Варна, но тя с важен тон ми каза че за майките не правели компромиси.  newsm78 Но сега на място, друга песен започна да пее, а и аз от форума се бях подготвила, за което благодаря искрено на всички, които споделят подробно как протичат нещата.

Въпреки че свекървата ми е роднина, ме предупреди да подготвим свидетелство за съдимост. Как може такъв произвол..., много съм разочарована за слабата подготовка по тази програма на служителите по места. Sad

# 324
  • София
Pineapple, служителката ти иска служебна бележка от работодател, защото, доколкото виждам от линийката, детето ти попада във възрастта между 2 и 3 години, а в този случай е задължително ти да си в трудови правоотношения.

# 325
  • София
Pineapple съжалявам, че те разиграват така,все още се срещат негативно настроени или недостатъчно информирани служители. Но пък има и много на които работата им спори и се отнасят с разбиране и позитивизъм. Не се разочаровай важен е крайния резултат Wink
Този примерен образец,който съм публикувала е за майки заварено положение, на които децата не са навършили 2г. Заварено положение разбирай тези които си получават обезщетението от НОИ чрез работодателя.За това и той трябва да им даде и въпросното удостоверение. Ако детето ти е между 2 и 3г.Искай от работодателя да ти издаде подобна служебна бележка:

СЛУЖЕБНА БЕЛЕЖКА

Фирма =====, вписана в търговския регистър на СГС с решение по ф. д. ...... год., със седалище в гр. София и адрес на управление София ........................, БУЛСТАТ № ....................., представлявана от ........................ – управител,

Настоящата служебна бележка се издава на ...................................ЕГН...............................,лична карта№,адрес,в уверение че работи в.................................... без прекъсване от ..............по безсрочен/срочен трудов
договор от .............  на длъжност..........................и е осигурена за всички осигурителни случаи по трудово правоотношение.
Настоящата бележка се издава за да послужи пред..................

Счетоводството на работодателя ти може да я структурира по друг начин ,аз ти давам пример какво трябва да съдържа.
УСПЕХ!

# 326
  • София
Може да ми е глупав въпроса, но някъде мернах, че таткото ще гледа детето и да го назначат като детегледач.... А няма ли някакъв вариант за майката, при мен нещата вървят аз да си я гледам 3тата година( не смне приети в градина) и тр. да изляза неплатена отпуска, с какво ще ми помогне държавата? Не искам да си оставям детето на чужди хора, а и от роднините май няма кой да назнача.....
За съжаление няма такъв вариант и аз исках да си я гледам ,но уви майката няма право  Sad

ЕМИ БЪЛГАРСКА РАБОТА!

Бащата може да е детегледач, а майката не!

# 327
Може да ми е глупав въпроса, но някъде мернах, че таткото ще гледа детето и да го назначат като детегледач.... А няма ли някакъв вариант за майката, при мен нещата вървят аз да си я гледам 3тата година( не смне приети в градина) и тр. да изляза неплатена отпуска, с какво ще ми помогне държавата? Не искам да си оставям детето на чужди хора, а и от роднините май няма кой да назнача.....
За съжаление няма такъв вариант и аз исках да си я гледам ,но уви майката няма право  Sad

ЕМИ БЪЛГАРСКА РАБОТА!

Бащата може да е детегледач, а майката не!

абсолютно българска работа !!
Аз в момента съм в неплатено майчинство 6 месеца , а искам да си гледам детето до 3 г и не мога , защото трябва мъжът ми да стои в къщи и да си ползва '' майчинството неплатено '' 6 мес , а аз да започна работа , защото от 2008 г той вече няма право да ми го прехвърли на мен  Close Twisted Evil

# 328
Момичета, Клео беше писала, че ако бабата гледа детето не е необходимо здравна книжка и свидетслтво за съдимост, а само декларация, която се попълва от майката. Някой знае ли какво представлява и от къде се взема. Във Варна тези документи ги искат независимо, че става въпрос за баба на детето.

# 329
Момичета, Клео беше писала, че ако бабата гледа детето не е необходимо здравна книжка и свидетслтво за съдимост, а само декларация, която се попълва от майката. Някой знае ли какво представлява и от къде се взема. Във Варна тези документи ги искат независимо, че става въпрос за баба на детето.
Tази декларация ти я дават социалните/заедно с др документи/, наистина ако ви е роднина не се искат тия неща и при нас беше така Peace
Щом програмата е за цялата страна навсякъде тр да е едно и също , ама защо има толкова разминавания  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт