Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 7 част

• 20 352
  • 398
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здравейте, ето я и мойта питанка: детенцето ми е на 2.6 год, върнах се на работа на 21/11/2007, продължавам да работя, но вече бременна с второ..............
...Предварително благодаря за отговорите и се извинявам ако се повтарям!
1. От 2004 г. неплатеният отпуск вече е неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. т.е до навършване на 8 години на детето всеки от родителите имат право на 6 месеца неплатен отпуск. Като той може да се ползва и на части. По време на неплатения отпуск работодателя плаща само здрава вноска върху 240 лв. за 2008 г. При изчисляване на обезщетението за бременност и раждане за времето на неплатен отпуск в базата се взима МРЗ.
2. Ако ползваш болничен за временна неработоспособност преди болничния за бременност и раждане при изчисляване на обезщетението за бременност и раждане в базата се взима осигурителния доход, от който е изчислен болничния за временна неработоспособност.
3. Обезщетението са бременност и раждане, ще се изчисли като се образува нова 6 месечна база, преди първия ти болничен 45 дни преди термин.
 Peace

# 106
  • софия
Здравейте на всички
Започнах работа Януари.2008.Договора ми е от 11.01.08г.До Октомври 2007 бях в майчинство и напуснах работа.Ноември и Декември 2007г не съм работила.Сега,живот и здраве трябва да излезна в 45 дневен отпуск преди раждане на 19.06.
Въпросът ми е-на базата на кои месеци ще ми се иизчисляват болничните и съответно майчинството?
Благодаря ви предварително
« #99 сряда, 21 май 2008, 13:58 »   

--------------------------------------------------------------------------------

Щом излизаш болничен за бременност и раждане на 19.06.2008 г. тогава базата ще ти е декември 2007 - май 2008 г.

Добре,но няма ли значение това,че Януари не ми е пълен месеца и Декември не съм работила?

# 107
Много благодаря!!!!!

# 108
Моля ви за отговор и ви благодаря првдварително.Разбрах 4е 12дни преди излизането ми в болни4ни 45дни преди раждането,ми е прекратен трудовия договор.И сега немога да полу4авам маи4инство от НОИ.Водя се като безработна.Мога ли да подам документи в сошиални грижи,поне да взимам 100лв и какви трябва да са тези документи.Болни4ните трябват ли ми или ве4е не.

# 109
  • София
Здравейте на всички
Започнах работа Януари.2008.Договора ми е от 11.01.08г.До Октомври 2007 бях в майчинство и напуснах работа.Ноември и Декември 2007г не съм работила.Сега,живот и здраве трябва да излезна в 45 дневен отпуск преди раждане на 19.06.
Въпросът ми е-на базата на кои месеци ще ми се иизчисляват болничните и съответно майчинството?
Благодаря ви предварително
« #99 сряда, 21 май 2008, 13:58 »   

--------------------------------------------------------------------------------

Щом излизаш болничен за бременност и раждане на 19.06.2008 г. тогава базата ще ти е декември 2007 - май 2008 г.

Добре,но няма ли значение това,че Януари не ми е пълен месеца и Декември не съм работила?
Няма значение. Базата винаги е 6 -те месеца преди месеца на излизане в болничен. За месеците, в който не си работила в базата ще се вземе минималната работна заплата.

# 110
  • София
Моля ви за отговор и ви благодаря првдварително.Разбрах 4е 12дни преди излизането ми в болни4ни 45дни преди раждането,ми е прекратен трудовия договор.И сега немога да полу4авам маи4инство от НОИ.Водя се като безработна.Мога ли да подам документи в сошиални грижи,поне да взимам 100лв и какви трябва да са тези документи.Болни4ните трябват ли ми или ве4е не.
Първо можеш да получиш еднократна помощ за бременност, като доходът на член от семейството трябва да е по-нисък или равен на 300 лв. Размера и е 150 лв. Тя се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане. Прилагат се следните документи
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане
2. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане
3. лична карта
Другата помощ е месечна помощ за отглеждане на дете до една година в размер на 100 лв., като доходът на член от семейството пак трябва да е по-нисък или равен на 300 лв.
Прилага се:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията
2. копие от удостоверението за раждане на детето
3. лична карта (за справка)
Тези документи са основните, но най - добре първо да отидеш до Дирекция "СП" към която си и да си направиш справка, защото понякога изискват и други документи.
 Peace

# 111
Здравейте мами!Искам да питам за следното-мога ли да изляза в болнични още в началото на бременноста та чак до края?Питам,защото ми се иска да застъпя с първото майчинство,а шефът иска да ме съкрати веднага щом се върна на работа след 2 месеца?Благодаря предварително!

# 112
  • София
Можеш да излезеш в болничен, но мисля че имаш право на 180 дни преди първия ти болничен за бременност и раждане. Питай лекаря ти колко дни може да ти дава.

# 113
Здравейте бъдещи и настоящи мами,въпроса ми е следния:малкият ми син е на 2,2год.,след изтичане на майчинството ми си ползвах 2 мес. платен отпуск.Не искам да се връщам на същата работа,искам да ме съкратят и да след това да ми плащат от бюрото по труда.Вазможно ли е?Доколкото разбрах те нямат право да ме съкратят докато детето не навърши 3год.

# 114
  • София
По принцип е така, работодателят може да уволни само с предварително разрешение на Инспекцията по труда  служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст.
Иначе, ако напуснеш по взаимно съгласие ще получаваш от бюрото по труда минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца. Иначе срока е в зависимост от продължителността на осигурителния стаж. За 2008 г. минималния размер на обезщетението за безработица е 100 лв., а максималния размер - 200 лв.

# 115
Ай, че полезна тема!  newsm20 на всички които отговарят!!
Та тъкмо се чудех...

Ако съм осигурявана на 220 но искам да взимам максималната сума за майчински, как трябва да постъпя, ако работодателя не желае да ме осигурява на остатъка? МОга ли да се самоосигуря за остатъка от сумата , каква е процедурата и колко бих платила за 6те месеца?

# 116
anii_ta благодаря ти за бързия отговор.Имам още един въпрос:ако работодателя ме уволни как стои въпроса с бюрото по труда.Пак ли за 4 мес.  минималния размер на паричното обезщетение,което е 100лв. или зависи от стажа ми(който е 6год.)

# 117
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Та тъкмо се чудех...

Ако съм осигурявана на 220 но искам да взимам максималната сума за майчински, как трябва да постъпя, ако работодателя не желае да ме осигурява на остатъка? МОга ли да се самоосигуря за остатъка от сумата , каква е процедурата и колко бих платила за 6те месеца?

Можете само ако сте регистрирана като самоосигуряващ се

# 118
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
anii_ta благодаря ти за бързия отговор.Имам още един въпрос:ако работодателя ме уволни как стои въпроса с бюрото по труда.Пак ли за 4 мес.  минималния размер на паричното обезщетение,което е 100лв. или зависи от стажа ми(който е 6год.)

Зависи по кой член от Кодекса на труда ви освобождават

# 119
Та тъкмо се чудех...

Можете само ако сте регистрирана като самоосигуряващ се

Аз съм с ЕООД, самоосигуряваща ли съм ?

Общи условия

Активация на акаунт