Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 7 част

• 20 352
  • 398
  •   1
Отговори
# 90
 Simple Smile Все пак Ви благодаря много.
Това което можах да разбера, е че няма значение от коя дата излизам в болнични преди раждане. От която дата ми се издаде листа за болнични от тогава почват да се броят 315-те дена за изплащане на 90-те % от заплатата.
Нали така, или пак не ми е станало ясно  Embarassed

# 91
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Simple Smile Все пак Ви благодаря много.
Това което можах да разбера, е че няма значение от коя дата излизам в болнични преди раждане. От която дата ми се издаде листа за болнични от тогава почват да се броят 315-те дена за изплащане на 90-те % от заплатата.
Нали така, или пак не ми е станало ясно  Embarassed

Болничния има дата на започване от там се броят 315 дни, не от датата на издаването му.

# 92
Имам следния въпрос: От м.12.07г съм назначена на постоянен трудов договор с осигуровки върху 400лева.От м.01.08г съм в болничен/паталогична бременност/ ,при което НОИ ми изплаща болничния върху МРЗ. По време на болничния работодателя дължи ли други осигуровки освен здравните. Как ще ми бъдат изплатени болничните за 315 дни по майчинство.

# 93
  • София
По време на болнични работодателя дължи само здравни осигуровки. Обезщетението са бременност и раждане, ще се изчисли като се образува нова 6 месечна база, преди първия ти болничен 45 дни преди термин. След като сега взимаш МРЗ и обезщетението не може да бъде по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, то най вероятно и за периода от 315 те дни ще получаваш МРЗ.

# 94
Работодателя не може да откаже ползването на стара отпуска.
чл.176от КТ
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.

Това вече почти го наизустих, но искам още малко помощ. На 20.05.2008 ми изтичат 315-те дни и след това майка ми поема майчинството. Уговорих се с работодателя си, че ще се върна на работа за 2-3 седмици и ще си взема платената отпуска от 2006 и 2007 г., но днес научих, че имали намерение да ме държат поне 1-1,5 месец и тогава да ми разрешат отпуска.
Въпроса ми е, този член важи ли и за мен при положение, че до 20 май съм в тези 315 дни?
Мога ли да оспоря принудителното задължаване да остана 1 месец на работа използвайки този чл. от КТ?

# 95
Предполагам, че въпросът ми е вече задаван, за което се извинявам! В шестият месец и съм от вече месец в болничен, който смятам да продължавам да взимам до издаването на 45 дневния полагаем, пада се някъде към 20 юли, та въпросът ми е такъв, сега ми дават 80 % обезщетение върху заплата, това означава ли, че после 90-те % ще бъдат изчислени върху тези 80%, които взимам сега, заплата ми не е малка и искам да си сметна горе-долу колко ще взимам през 9-те месеца след раждането? Също така ме интересува дали повишението на заплатите се отразява на хората, които са в болничен по това време? Благодаря предварително!   bouquet

# 96
  • София
За дните в болничен за база се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението за болнични, а не самото обезщетение.
Повишението на заплатата няма как да се отрази на обезщетението за болничен, защото то се изчислява от предходен 6 месечен период. А след това в обезщетението за бременност и раждане в базата ще влезе осигурителният доход, от който е изчислено това обезщетението, ако преди това си била в болничен. Трябва да си била на работа за да се отрази повишението на размера на обезщетението.

# 97
До колкото разбирам, с полагаемия първоначално 45 дневен отпуск за бременност и раждане, и след това с 9-месечния ще получавам 90% от заплатата си такава, каквато е в действителност, а не колкото сега получавам до като съм в болничен. А, за да ми се отрази в заплатата повишението, което ще бъде с дата 1 юли, при положение, че излизам в полагаем отпуск от 20 юли, колко време е необходимо да бъда на работа? Дано да съм задала правилно въпроса си?  Hug

# 98
  • София
След като излизаш в болничен за бременност и раждане от 20 юли базата ще ти е януари - юни и новата заплата няма как да се отрази върху обезщетението. Ако работиш целия юли и излезеш август в болничен тогава юлската заплата ще ти влезе в базата. Става ако лекаря се съгласи да ти измести термина с 10 дни. Другия вариант е да ти издаде болничния от 1 август, но тогава ще загубиш 10 дни от 315 - те, просто първия болничен ще ти е за по малко дни.

# 99
здравейте!
имам следния въпрос ,ако в момента се върна на работа на по-малко от 8 -часов работен ден(единия вариант е 4часов , другия -2 часа на седмица ). детето е 1г и 8 месеца и тръгва на ясла, дали губя правото на 50% от майчинството.благодаря предварително за отговора!

# 100
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
здравейте!
имам следния въпрос ,ако в момента се върна на работа на по-малко от 8 -часов работен ден(единия вариант е 4часов , другия -2 часа на седмица ). детето е 1г и 8 месеца и тръгва на ясла, дали губя правото на 50% от майчинството.благодаря предварително за отговора!

Първо се връщате на работа и после детето тръгва на ясла и не губите обезщетението от 50%

# 101
здравейте!

Първо се връщате на работа и после детето тръгва на ясла и не губите обезщетението от 50%
независимо на колко часов работен ден?

# 102
  • софия
Здравейте на всички
Започнах работа Януари.2008.Договора ми е от 11.01.08г.До Октомври 2007 бях в майчинство и напуснах работа.Ноември и Декември 2007г не съм работила.Сега,живот и здраве трябва да излезна в 45 дневен отпуск преди раждане на 19.06.
Въпросът ми е-на базата на кои месеци ще ми се иизчисляват болничните и съответно майчинството?
Благодаря ви предварително

# 103
  • София
Щом излизаш болничен за бременност и раждане на 19.06.2008 г. тогава базата ще ти е декември 2007 - май 2008 г.

# 104
Здравейте, ето я и мойта питанка: детенцето ми е на 2.6 год, върнах се на работа на 21/11/2007, продължавам да работя, но вече бременна с второ.
1) До навършване на 3 годинки на първото ми дете имам право на неплатен отпуск нали? Но не съм сигурна на каква сума работодателят трябва да ме осигурява, когато съм в неплатен отпуск, който ми се полага, на цялата заплата или на МРЗ. В случай че вземам неплатен отпуск до излизане в болничен по майчинство, след това 9 месеца след раждането как ще ми се изчисли обезщетението?На базата на осигурителния доход през това време или...?
2) В случай че съм в болничен до излизане в такъв по майчинство пак същият въпрос, как ще ми се изчисли обезщетението за 9те месеца след раждане, като се има в предвид че ме осигуряват на цялата ми заплата?
3)Има ли някакво значение, че вече имам 6 месеца трудов стаж за изчисляването на обезщетението, което трябва да получавам през 9 те месеца или ще се гледат 6те месеца непосредствено преди 45 те дни преди раждане?
Предварително благодаря за отговорите и се извинявам ако се повтарям!

Общи условия

Активация на акаунт