Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 7 част

• 20 352
  • 398
  •   1
Отговори
# 75
Добър ден, интересуваме варианта за продължение на майчинството след изтичането на първата година от соц. грижи. 

# 76
преди да ти изте4е маи4инството от социалните трябва фирма да те назна4и на работа за няколко дни и тогава директно нои те изтеглят .имаш право на о6те 1 година маи4инство по 220лв. и след това на 4 месеца платена борса.успех

# 77
Аз имам няколко въпроса Simple Smile
- самотните майки получават ли нещо допълнително, освен майчинството ?
Какви документи трябва да се подготвят и къде се депозират ?
- не съм сигурна, но съм мяркала нещо за изплащаше на еднократна сума при раждане ? Има ли такава сума, в какъв размер е и какви документи са необходими, за да се получи ?

Много благодаря Simple Smile

# 78
искам да попитам следното.До средата на бремеността си работих в заведение,но го закриха и за да не прекасвам стажа си,се прехварлих в друга фирма само формално като си пла6тах осигуровките.Дала сам и 3те болни4ни на с4етоводителя,но той оше не ги е занесал в НОИ,а детето ми ве4е е по4ти на 3 месеца и съответно не сам полу4ила нито изплащането на болни4ния(45 дни преди раждане),нито маи4инство.Тои все обещава да оправи нещата,но нищо.Просто е много разсеян и безотговорен,дори ме беше изльгал 4е ги е подал,но ходих  да проверя в НОИ.Дори да оправи сега нещата,немога да му се доверя в понататьшните му деиствия(нали има още стьпки за подаване на декларации до 315 дни и до гледане на дете до 2год.)Вьпроса ми е мога ли да сменя някак си фирмата сега,и да се водя на друго място, и новия с4етоводител да ми оправи бакиите.Аз искам да си гледам детето до навьршване на 2 год.Благодаря ви предварително

# 79
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
искам да попитам следното.До средата на бремеността си работих в заведение,но го закриха и за да не прекасвам стажа си,се прехварлих в друга фирма само формално като си пла6тах осигуровките.Дала сам и 3те болни4ни на с4етоводителя,но той оше не ги е занесал в НОИ,а детето ми ве4е е по4ти на 3 месеца и съответно не сам полу4ила нито изплащането на болни4ния(45 дни преди раждане),нито маи4инство.Тои все обещава да оправи нещата,но нищо.Просто е много разсеян и безотговорен,дори ме беше изльгал 4е ги е подал,но ходих  да проверя в НОИ.Дори да оправи сега нещата,немога да му се доверя в понататьшните му деиствия(нали има още стьпки за подаване на декларации до 315 дни и до гледане на дете до 2год.)Вьпроса ми е мога ли да сменя някак си фирмата сега,и да се водя на друго място, и новия с4етоводител да ми оправи бакиите.Аз искам да си гледам детето до навьршване на 2 год.Благодаря ви предварително

Неподадените документи няма как да ви ги оправят от друга фирма. Можете да се прехвърлите в друга фирма след изтичане на отпуска в размер на 315 дни, за да не изгубите нищо от обезщетенията. Другия вариант е да си подадете молба за напускане след изтичане на третия болничен и после да се водите на работа един ден и да си пуснете молба за разликата до 315 дни в нова фирма.

# 80
  Здравейте,аз съм майка на близнаци и искам да попитам дали имам  право на 2 дни платен отпуск за всяка година за децата.Прочетох го в кодекса на труда ,но не помня точно:за две живо родени деца се дават по два дни докато децата станат на 18години.Аз съм на безсрочен трудов договор и сега се върнах от майчинство и попитах счетоводителката за тези 2 дни.Тя ми отговори че в колективния трудов договор ни с фирмата ,няма такава точка и съответно,не може да го ползваме.в нашата фирма има и други майки с по 2 деца,но не са се интересували досега.Въпроса ми е имаме ли право на тези 2 дни,след като ги има в кодекса на труда и какво да направим след като ни отказват да ни ги дадат?Благодаря предварително!

# 81
  • София
  Здравейте,аз съм майка на близнаци и искам да попитам дали имам  право на 2 дни платен отпуск за всяка година за децата.Прочетох го в кодекса на труда ,но не помня точно:за две живо родени деца се дават по два дни докато децата станат на 18години.Аз съм на безсрочен трудов договор и сега се върнах от майчинство и попитах счетоводителката за тези 2 дни.Тя ми отговори че в колективния трудов договор ни с фирмата ,няма такава точка и съответно,не може да го ползваме.в нашата фирма има и други майки с по 2 деца,но не са се интересували досега.Въпроса ми е имаме ли право на тези 2 дни,след като ги има в кодекса на труда и какво да направим след като ни отказват да ни ги дадат?Благодаря предварително!
За да имаш право на платен отпуск за две и повече живи деца това наистина трябва да е уговорено в колективен трудов договор.
чл.168 от КТ Ако е уговорено в колективен трудов договор работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се ползва, когато работничката или служителката пожелае и не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение.

# 82
Здравейте,този месец ми свършват болничните и трябва да подам молба за отпуск за отглеждане на дете до 2год.Счетоводителката ми не е много наясно затова питам тук-въпросната молба в свободен стил ли е или има някакъв формуляр за попълване?Благодаря.

# 83
Здравейте,този месец ми свършват болничните и трябва да подам молба за отпуск за отглеждане на дете до 2год.Счетоводителката ми не е много наясно затова питам тук-въпросната молба в свободен стил ли е или има някакъв формуляр за попълване?Благодаря.

Приложение № 3  към чл. 5

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………….

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете
на основание чл. 53 от КСО

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ...................................
осигурен при осигурител/като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя/посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля в качеството ми на ...
(майка/баща/баба/дядо/осиновител/лице, при което е настанено детето по реда на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете, считано от .................................. 20... г.

Декларирам следните обстоятелства:
1.Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до ......................................... 20... г.
2.Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ...........................20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението – ...............20... г., съм осигурен/а за съответния риск – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за всички осигурени рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия се стаж.
/данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение/
3.Детето ..., родено на
(име, презиме и фамилия на детето)
.................. 20... г. е живо и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
4.Детето не е дадено за осиновяване.
5.Детето не е настанено в детско заведение.
6.Детето не се отглежда от безработно лице по програмата “В подкрепа на майчинството”.
7.Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
8.Не съм лишен/а съм от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.Ползвам отпуск за отглеждане на малко дете, считано от ......................... 20.....г.
1.През периода на отглеждане на детето не продължавам да упражнявам трудова дейност като самоосигуряващо се лице.
2.Не съм дал/а съгласие детето ми да се отглежда от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 от КТ (баща,баба или дядо) – отнася се за случаите, когато майката (осиновителят) ползва отпуска за отглеждане на малко дете.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Прилагам следните документи:
1.Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2.Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
3.Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
4.Копие от протокол на ЛКК за тежко заболяване на майката в случаите по чл. 167 от КТ.
5.Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето в случаите по чл. 167 от КТ.
6.Препис от съдебно решение или от заповед на директора на дирекция “Социално подпомагане” за настаняване на детето по реда на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД в семейство на роднини или близки или в приемно семейство.
7.Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
8.Декларация за изплащане на обезщетението – приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
9.Други документи ...

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от настъпване на промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата .......................................               Подпис: ..................................
гр. (с.) ....................................

Данни от осигурителя:
1. Към деня на разрешения отпуск за отглеждане на дете лицето е осигурено за съответния риск да/не; (ненужното се зачертава)
2. Към деня на разрешения отпуск лицето има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не; (ненужното се зачертава)
3. Към ден .............. месец ................. година ................ лицето придобива изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато лицето придобива осигурителния стаж през периода на разрешения отпуск)

Дата .......................................            ..............................................................................
гр. (с.) ....................................      (име, фамилия, подпис и печат)

# 84
Благодаря

# 85
Predwaritelno se izwiniawam za latinicata!

Deteto mi e na 1g i 4 m,no az se wyrnah na rabota t.e. imam prawo na 50% ot parite za mai4instwo.Wyprosyt mi e: sled kato polu4awam 50% mai4instwo 6te mi se pla6tat li bolni4nite,kogato se nalojat takiwa i ima li zna4enie dali bolni4niat 6te e za gledane na deteto,ako e bolno ili 6te e za men,kogato az sym bolna?dano da ste me razbrali....

# 86
Predwaritelno se izwiniawam za latinicata!

Deteto mi e na 1g i 4 m,no az se wyrnah na rabota t.e. imam prawo na 50% ot parite za mai4instwo.Wyprosyt mi e: sled kato polu4awam 50% mai4instwo 6te mi se pla6tat li bolni4nite,kogato se nalojat takiwa i ima li zna4enie dali bolni4niat 6te e za gledane na deteto,ako e bolno ili 6te e za men,kogato az sym bolna?dano da ste me razbrali....

Това са сдва различни вида обезщетения и според мен би трябвало да ви плащат и двете

# 87
Здравейте, имам следния въпрос на който от социалните не можаха да ми отговорят. На 17,05,2008 детето ми навършва 2 год. имах наета детегледачка от соц.подпомагане /програмата в помощ на майчинството/ , през месеците които беше на работа и се полага отпуска която така и не можа да използва - какво става с натрупаната отпуска? изплаща ли се или след 17,05,2008 ще я пуснат в полагащата и се отпуска?
Дано да бях ясна и да сте разбрали въпросите ми
моля ви за отговор Praynig

# 88
Здравейте
И аз имам един въпрос!
45-те дена преди термина ми се определя за 15 юли 2008г. 6-те месеца за изчислението на болничен за бременност и раждане ще се взимат месеците от януари до юни. От февруари месец ми е повишена заплатата и аз искам да поработя цял юли месец за да може при изчислението да влязат месеците  февруари - юли (а не януари-юни) и от 1-ви август да изляза в болнични преди раждане, разбира се ако ми разреши лекаря.
Та въпроса ми е ако изляза от 1 август в болнични преди раждане няма да се съберат тези 45 дена до термина. След раждането продължава ли да се броят тези 45 дена или се прекратява в деня на раждането и се почват другите 42 дни след раждане?
Дано да съм била ясна с въпроса си.
Този мой въпрос зададох и в друга тема, но не ми беше много ясен отговора, затова се извинявам, че повторно я задавам в форума бг-мамма.
Благодаря Ви предварително!

# 89
Здравейте
И аз имам един въпрос!
45-те дена преди термина ми се определя за 15 юли 2008г. 6-те месеца за изчислението на болничен за бременност и раждане ще се взимат месеците от януари до юни. От февруари месец ми е повишена заплатата и аз искам да поработя цял юли месец за да може при изчислението да влязат месеците  февруари - юли (а не януари-юни) и от 1-ви август да изляза в болнични преди раждане, разбира се ако ми разреши лекаря.
Та въпроса ми е ако изляза от 1 август в болнични преди раждане няма да се съберат тези 45 дена до термина. След раждането продължава ли да се броят тези 45 дена или се прекратява в деня на раждането и се почват другите 42 дни след раждане?
Дано да съм била ясна с въпроса си.
Този мой въпрос зададох и в друга тема, но не ми беше много ясен отговора, затова се извинявам, че повторно я задавам в форума бг-мамма.
Благодаря Ви предварително!

Сигурно не ви харесва моя отговор, но за момента пак аз трябва да ви отговоря. И отговора ми пак ще бъде същия

Общи условия

Активация на акаунт