Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 7 част

• 20 352
  • 398
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Здравейте, надявам се да можете да ми помогнете.  Praynig
В майчинство съм и от 21.04 ще започвам работа. Проблема е, че напускам от старата работа и започвам нова, а трябва да прехвърля майчинството на майка ми. С прекратяване на стария ми договор, прекратяват и майчинството (считано до 21.04.08). От новата фирма ме назначават на 21.04 и ми казват, че старата трябва да попълни Приложение № 3. Така ли е наистина? В старата фирма ще ми разпишат справката, но искат аз да я попълня, т.е. да изчисля колко дни съм ползвала отпуска и колко ми остават. Не знам как се изчислява. Синът ми е роден на 20.07.2006 г., а излязох в болничен преди раждане на 12.06.2006 г.
Другият проблем е, че майка ми е в майчинство на племенника, което изтича на 27.04.2008 г. Ще е проблем ли, ако двете майчинства се застъпват за няколко дни?
  bouquet
Първо от старата фирма трябва да ти изплатят обезщетение за неизползван платен годишен отпуск по чл.224 от КТ, за периода през който си била в майчинство и евентуално ако имаш и преди това останал. Но е хубаво да пуснеш едно заявление за изплащане на това обезщетение. И второто трябва да попълнят Приложение 3 от наредбата за работното време почивките и отпуските - "Справка от предприятието където работи майката" в два еднообразни екземпляра едното за твоята работа другото за тази на майка ти. Щом си излязла майчинство на 12.06.2006 през 2007 си била в заварено положение и би трябвало фирмата да ти е плащала до 315 дни 90% от брутното. Ако е така това означава, че си излязла в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст от 23.04.2007 г. От тук нататък броиш дните до 20.04.2008 г. вкл. и ги пишеш като ползвани. И дните от 21.04.2008 до 20.07.2008 г. остават за ползване. Пак провери датите да не съм сбъркала нещо.
Мисля, че на майка ти няма как да и плащат от НОИ две обезщетения за едно и също нещо.

# 61
  • София
Здравейте! Бих искала да питам, колко е като продължителност така нареченото "социално майчинство", тогава, когато бременната е безработна, но здравно осигурена. Другото което ме интересува е, има ли право на болничните за бременност и майчинство, тези които започват 45 дена преди термина.
Благодаря!
Ако не си на трудов договор можеш да получаваш от Дирекция "Социално подпомагане" месечна помощ за отглеждане на дете до една година в размер на 100 лв., като доходът на член от семейството трябва да е по-нисък или равен на 300 лв. Също можеш да получиш от ДСП и еднократна помощ за бременност, като доходът пак трябва да е по-нисък или равен на 300 лв. Размера и е 150 лв. Тя се изплаща за се изплаща за периода от 45 дни преди определения термин за раждане.

# 62
Благодаря за информацията. Ще е от полза на момичето.   bouquet

# 63
здравейте , в момента съм в неплатен отпуск по майчинство, който е 6 месеца ( по ново му)  Sick След тези 6 месеца имам ли право на още неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години? След като изтекат 6 месеца мога ли веднага да си пусна още неплатена отпуска за отглеждане на дете? Hug

# 64
  • София
здравейте , в момента съм в неплатен отпуск по майчинство, който е 6 месеца ( по ново му)  Sick След тези 6 месеца имам ли право на още неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години? След като изтекат 6 месеца мога ли веднага да си пусна още неплатена отпуска за отглеждане на дете? Hug
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл.167а от КТ e размер 6 месеца за всеки от родителите. Този отпуск не може да се преотстъпва т.е майката има право на 6 месеца и бащата има право на 6 месеца неплатен отпуск.

# 65
anii_ta много благодаря за отговора   bouquet

# 66
Моля някой ако знае как да ми помогне, сега съм в болничен от 1 месец понеже имам малко проблеми с бременноста но от ной ми пратиха писмо че нямам 6 мес. работени  а са само 5 така казаха и съм нямала право на болничен, а до лятото съм била студентка изнамерих едни 20 дена преди 5 години които ми се водиха в една забравена трудова книжка и се каня да ги представя но не зная дали ще ми ги признаят, и как да си набавя този 1 месец губя повече от 2 месеца майчинство а то са си пари? ще се радвам някой да помага мерси предварително Praynig

# 67
Здравейте !Много съм притеснена.Случаят е следния.2-рия болничен,който ми е даден при раждането ми е  изтекъл на 24.03.08г и аз трябваше да отида при л.лекар на детето за 3-ти болничен.Нали така?Обаче съм се заблудила за месеца като си мислех, че изтича на 24.04.08.Закасняла съм с 1месец.Какво да правя?Утре ще отида при л.лекар но незнам дали ще ми дадат3-тия болничен.А в НОИ какво ще кажат?Ще го приемат ли?Моля ви за отговор....

# 68
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте !Много съм притеснена.Случаят е следния.2-рия болничен,който ми е даден при раждането ми е  изтекъл на 24.03.08г и аз трябваше да отида при л.лекар на детето за 3-ти болничен.Нали така?Обаче съм се заблудила за месеца като си мислех, че изтича на 24.04.08.Закасняла съм с 1месец.Какво да правя?Утре ще отида при л.лекар но незнам дали ще ми дадат3-тия болничен.А в НОИ какво ще кажат?Ще го приемат ли?Моля ви за отговор....

Би трябвало педиатъра да издаде болничния само датата на издаване ще се различава

# 69
Здравейте, надявам се някой да може да ми отговори защото ми е много належащо  Rolling Eyes Скоро се върнах от чужбина след дълъг престой там и ми предстои раждане след 5 месеца. Навсякъде чета че за да получаваш майчинство е нужно 6 месеца преди датата на раждането да си бил на трудов договор. А ако сега започна работа фиктивно и си плащам осигуровките ще ми се полага ли после майчинство тъй като нямам пълни 6 месеца, или няма смисъл изобщо да започвам?

Предварително благодаря!!!

# 70
Здравейте, надявам се някой да може да ми отговори защото ми е много належащо  Rolling Eyes Скоро се върнах от чужбина след дълъг престой там и ми предстои раждане след 5 месеца. Навсякъде чета че за да получаваш майчинство е нужно 6 месеца преди датата на раждането да си бил на трудов договор. А ако сега започна работа фиктивно и си плащам осигуровките ще ми се полага ли после майчинство тъй като нямам пълни 6 месеца, или няма смисъл изобщо да започвам?

Предварително благодаря!!!

За да получавате обезщетение трябва да имате натрупан осигурителен стаж 6 месеца, които не е задължително да са точно преди бременността и към момента на излизане в болничен да сте назначена на трудов договор. В този случай в е гарантирано обезщетение една минимална работна заплата - 240 лв. към този момент.

# 71
Благодаря за бързия отговор!   bouquet

# 72
Аз всъщност се интересувам дали ще ми изплащат 90% от заплатата, ако съм работила на съответната работа само 5 месеца преди раждането.
Благодаря!

# 73
Аз всъщност се интересувам дали ще ми изплащат 90% от заплатата, ако съм работила на съответната работа само 5 месеца преди раждането.
Благодаря!

Да, а за шестия месец ще сложат минимална заплата, ако имате 6 месеца осигурителен стаж. В противен случай обезщетение ще започне да ви се изплаща след като съберете щест месечния стаж

# 74
Точно това ме интересуваше, много благодаря!!!

Общи условия

Активация на акаунт