Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 7 част

• 20 352
  • 398
  •   1
Отговори
# 45
За тези 20 дни ще си се вземе брутната заплата или осигурителния доход, пропорционално на отработените дни.
Примерно март са 20 работни дни. Ти си болничен от 11 март. За периода 1.03.-10.03 вкл. имаш 5 отработени дни. За тези дни се взима 1000/20*5= 250 лв. брутна заплата или осигурителен доход. За останалите 15 се взима осигурителният доход, от който е изчислено обезщетението за болнични.

Благодаря, anii_ta!   bouquet

# 46
Искам да попитам: аз се върнах на работа след 2 годишния отпуск за гледане на малко дете (през октомври 2007 г.). Сега, обаче, през лятото няма кой да ми гледа децата и искам да изляза в дълъг платен отпуск, който ми се е натрупал през годините. Има ли право работидателят да ми откаже и щом децата ми по принцип са настанени в детско заведение, но то почива през лятото, мога ли да си взема неплатен отпуск?Благодаря!

# 47
  • София
Искам да попитам: аз се върнах на работа след 2 годишния отпуск за гледане на малко дете (през октомври 2007 г.). Сега, обаче, през лятото няма кой да ми гледа децата и искам да изляза в дълъг платен отпуск, който ми се е натрупал през годините. Има ли право работидателят да ми откаже и щом децата ми по принцип са настанени в детско заведение, но то почива през лятото, мога ли да си взема неплатен отпуск?Благодаря!
Работодателя не може да откаже ползването на стара отпуска.
чл.176от КТ
(2) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползуването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително.
Не става въпрос за разрешаване на ползването от страна на работодателя, а за уведомяването му, че отпускът ще се ползва, считано от .... и датата се определя от правоимащия служител.
Можеш да ползваш неплатен отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст независимо, че то е настанено в детско заведение, което не е на пълна държавна издръжка (детска ясла или градина, за която се дължи такса).

# 48
Страхотна си, много ти благодаря за изчерпателния отговор!  Hug След малко имам среща с началника си да обсъдим този въпрос и искрено се надявам, тъй като съм държавен служител, да няма някакви пречки в Закона за държавния служител, които да ми попречат и по някакъв начин да възпрепятстват плановете ми за отпуск. Заплатата ми е под 500 лв., а вие добре знаете, че за тези пари едва ли бих могла да наема гледачка, която да е за двете ми деца.  Още веднъж - сърдечно благодаря за консултацията, която ми идва точно навреме!

# 49
  • София
За държавния служител е същото
Чл. 59. от ЗДСл(2) Когато отпускът е отложен, органът по назначаването е длъжен да осигури на държавния служител ползването му през следващата календарна година.
(3) В случай че органът по назначаването не осигури ползването на отложения отпуск до края на следващата календарна година, държавният служител има право сам да определи времето на ползването му, като го уведоми за това в седемдневен срок преди ползването на отпуска.

Чл. 63. Държавният служител има право да ползва и отпуски за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване, за отглеждане на малко дете, за кърмене и хранене на малко дете, при смърт или тежко заболяване на родител при условията, по реда и в размерите, предвидени в чл. 162 - 167а/неплатен отпуск за отг. на дете до 8 години/ от Кодекса на труда.

# 50
Здравейте,
имам голям проблем.Ще съм ви благодарна да ми помогнете!
Остават ми още 6 месеца майчинство.Днес ме накараха да подпиша документ,с който ме уведомяват,че ми закриват длъжността.Аз от 5 години съм военнослужеща.Имам подписан договор за още 4 години.Казаха ми,че трябва сама да ходя по поделенията и да си търся работа. Twisted Evil
Ако не си намеря свободно място от къде ще ми изплащат майчинството /аз съм по стария закон и майчинството ми се изплаща от работодателя,а не от НОИ/?

# 51
  • София
Здравейте,
имам голям проблем.Ще съм ви благодарна да ми помогнете!
Остават ми още 6 месеца майчинство.Днес ме накараха да подпиша документ,с който ме уведомяват,че ми закриват длъжността.Аз от 5 години съм военнослужеща.Имам подписан договор за още 4 години.Казаха ми,че трябва сама да ходя по поделенията и да си търся работа. Twisted Evil
Ако не си намеря свободно място от къде ще ми изплащат майчинството /аз съм по стария закон и майчинството ми се изплаща от работодателя,а не от НОИ/?
За съжаление с прекратяване на осигурителното правоотношение т.е трудовия договор се прекратява и плащането на  обезщетението по чл.53 от КСО т.е обезщетението за отглеждане на малко дете. Дано си намериш свободно място, успех!!!

# 52
anii_ta,Благодаря за бързия и точен отговор!  bouquet
Нали когато сме в майчинство законите са на наша страна!? newsm78От казаното до тук не виждам да е така!?
При нас военнослужещите има малка разлика от цивилните граждани.Или поне така си мисля аз.При нас при съкращаване на длъжността излизаме в разпореждане още 6 месеца,през които трябва да ни се изплаща парично обезщетение в размер на заплатата,която е за съответното звание.А при мен този срок съвпада с края на майчинството ми. Rolling Eyes
Въобще не знам!Много съм объркана в момента а и не знам къде и към кого да се обърна за съвет,дори и платен.
Ако някой знае нещо и може да ми даде съвет,то нека го направи!
Благодаря ви!

# 53
  • София
Принципно майките имат закрила при уволнение и военнослужещите жени също ползват тази закрила.
Чл. 210. ЗОВСРБ Кадровите военнослужещи жени ползват правата за специална закрила на жените по Кодекса на труда с изключение на правото на надомна работа.

# 54
Принципно майките имат закрила при уволнение и военнослужещите жени също ползват тази закрила.
Чл. 210. ЗОВСРБ Кадровите военнослужещи жени ползват правата за специална закрила на жените по Кодекса на труда с изключение на правото на надомна работа.

Към кого да се обърна,за да ползвам тази закрила? Thinking
Аз не усещам никаква закрила.Напротив,казаха ми,че ще се съгласят по-трудно да ме вземат някъде в друго поделение,защото съм все още в майчинство!?Къде е логиката!? newsm78

# 55
  • София
След като Закона за отбраната препраща към Кодекса на труда, предполагам че можеш да попиташ в Инспекцията по труда.

# 56
anii_ta,благодаря ти!
страхотна си!

# 57
Здравейте, майчета!
Сега и аз търся малко помощ. Месец май малката навършва 9 месеца и аз се връщам на работа, а баба й (моята майка) поема майчинството. Въпроса ми е колко дни трябва да съм на работа за да ми се актуализира заплатата и да мога да изляза в платен отпуск, който доста съм събрала(около 70 дни от минали години)?
По принцип мисля, че в платен отпуск можеш да излезеш, веднага след прехвърлянето  на майчинството, но за да ти е актуализирана заплатата, май са необходими 10 отработени дни. Но нека и някой по-компетентен да отговори! Peace

Благодаря ти Emsy!
Аз също бях чула нещо такова за 10-те дни ама исках да съм сигурна за да мога да се обоснова пред началството.   bouquet

# 58
Здравейте, надявам се да можете да ми помогнете.  Praynig
В майчинство съм и от 21.04 ще започвам работа. Проблема е, че напускам от старата работа и започвам нова, а трябва да прехвърля майчинството на майка ми. С прекратяване на стария ми договор, прекратяват и майчинството (считано до 21.04.08). От новата фирма ме назначават на 21.04 и ми казват, че старата трябва да попълни Приложение № 3. Така ли е наистина? В старата фирма ще ми разпишат справката, но искат аз да я попълня, т.е. да изчисля колко дни съм ползвала отпуска и колко ми остават. Не знам как се изчислява. Синът ми е роден на 20.07.2006 г., а излязох в болничен преди раждане на 12.06.2006 г.
Другият проблем е, че майка ми е в майчинство на племенника, което изтича на 27.04.2008 г. Ще е проблем ли, ако двете майчинства се застъпват за няколко дни?
  bouquet

# 59
Здравейте! Бих искала да питам, колко е като продължителност така нареченото "социално майчинство", тогава, когато бременната е безработна, но здравно осигурена. Другото което ме интересува е, има ли право на болничните за бременност и майчинство, тези които започват 45 дена преди термина.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт