Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 7 част

• 20 352
  • 398
  •   1
Отговори
# 315
  • Sofia
Здравейте,

Искам да Ви попитам следното, детето ми този месец става на 1 годинка и от август съм на работа, т. е. от 11 мес. възраст, но смятам да си продължа майчинствоти да прекъсна работа отново, доколкото разбрах нямат право да ми го откажат, но все пак ако може малко инфо точно какъв е редът?
Благодаря предварително...

# 316
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,

Искам да Ви попитам следното, детето ми този месец става на 1 годинка и от август съм на работа, т. е. от 11 мес. възраст, но смятам да си продължа майчинствоти да прекъсна работа отново, доколкото разбрах нямат право да ми го откажат, но все пак ако може малко инфо точно какъв е редът?
Благодаря предварително...

Трябва да си подадете всички документи за ползване на отпуск за гледане на дете до 2 год.

# 317
  • Sofia
Благодаря за бързия отговор, но работодателя няма право да ми го откаже или да ме съкрати нали?

# 318
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Благодаря за бързия отговор, но работодателя няма право да ми го откаже или да ме съкрати нали?

Няма право. Ако се притеснявате подайте си документите с входящ номер при работодателя.

# 319
  • Sofia
Благодаря!

# 320
Здравейте! Искам да помоля за съвет, тези които имат и ползват ПИК за проверка в страницата на НОЙ. Къде точно в справки да вляза, за да си проверявам сумите, как и къде да си въведа ПИК? Където и да кликна освен по ЕГН ми дава грешка. Защо се получава това, дали НОЙ в момента има проблем със сайта или аз не правя нещо като хората???
Другият ми въпрос е ако се осигурявам на 500лв., каква сума трябва да получа като майчинсто първите 9м.- 90% от 500лв. или от това което се получава чисто на месец? Как точно се изчисляват тези суми? Благодаря ви предварително за отговора.

# 321
  • София
Здравейте! Искам да помоля за съвет, тези които имат и ползват ПИК за проверка в страницата на НОЙ. Къде точно в справки да вляза, за да си проверявам сумите, как и къде да си въведа ПИК? Където и да кликна освен по ЕГН ми дава грешка. Защо се получава това, дали НОЙ в момента има проблем със сайта или аз не правя нещо като хората???
Другият ми въпрос е ако се осигурявам на 500лв., каква сума трябва да получа като майчинсто първите 9м.- 90% от 500лв. или от това което се получава чисто на месец? Как точно се изчисляват тези суми? Благодаря ви предварително за отговора.
Влизаш в Е-услуги, след това Справки по ЕГН и БУЛСТАТ, после Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН  - тук въвеждаш ЕГН и ПИК. / https://benefits.nssi.bg/EGN/ тук даваш yes
Обезщетението за бременност и раждане се изчислява като се вземе 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение за периода от шест календарни месеца, преди излизане в болничен. Така полученото дневно обезщетение се сравнява със среднодневното нетно възнаграждение за същия период и се изплаща по - малкото от двете.

# 322
Благодяря за бързия отговор, но изглежда сайта има проблем, защото не мога да вляза, дава ми грешка! Ще пробвам по- късно пак:)

# 323
  • Разград
Здравейте,
ситуацията ми е следната.
Детенцето ми е на 10 месеца и аз започнах работа, като все още не съм решила какво да правя с майчинството (помолих работодателя ми да изчака известно време). Имам 2 опции:
1. Да го прехвърля на моята баба, негова прабаба, която и без това го гледа.
2. Да получавам 50% от майчинството, като работеща майка.
И в двата случая ме интересува какви права имам като болнични (да не дава Господ, но кой знае), споменава ли се нещо за командировки и т.н. И къде мога да прочета повече относно тези права.
Много Ви благодаря!

# 324

Здравейте.Имам следния въпрос-преди да родя бях на трудов договор със срок на изпитание 6 месеца.Този срок още не е изтекъл защото излязох болнични.Интересувам се след като се върна на работа ползвам ли се от някакви защити от закона при съкращения като майка на дете под 3 години или докато не ми изтече срокът на изпитание могат по всяко време да ме съкратят?

# 325
А по време на неплатения отпуск лицето,което го ползва здравно и социално осигурено ли е?

# 326
През последните 6 месеца съм на 4 часов работен ден. Брутната сума получена от работодателя ми за 4 часов работен ден  е 1382 лв. за 6-те месеца. Това е сумата, на която съм осигурена. Това означава ли, че болничния по майчинство ще ми бъде 207лв., грубо пресметнато?

# 327
  • София
А по време на неплатения отпуск лицето,което го ползва здравно и социално осигурено ли е?
При неплатен отпуск по чл.160 от КТ има здравно осигуряване като вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице, ако неплатеният отпуск е по негово желание. Ако  неплатения отпуск продължи повече от 30 работни дни, след тези 30 дни периода е без осигуряване.
Когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете здравната вноска е за сметка на работодателя.
Неплатения отпуск до 30 работни дни и неплатения отпуск за отглеждане на дете се зачитат за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски.

# 328
  • София

Здравейте.Имам следния въпрос-преди да родя бях на трудов договор със срок на изпитание 6 месеца.Този срок още не е изтекъл защото излязох болнични.Интересувам се след като се върна на работа ползвам ли се от някакви защити от закона при съкращения като майка на дете под 3 години или докато не ми изтече срокът на изпитание могат по всяко време да ме съкратят?
Трудовия договор със срок на изпитване може да бъде прекратен до изтичане на срока му без предизвестие. В изпитателния срок не се включват ползваните болнични или отпуски. По време на изпитателния срок нямаш защита от уволнение. Работодателят може да те освободи по всяко време.

# 329
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Имам следния въпрос:

В момента се намирам в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Искам да го прехвърля на мъжа ми и знам процедурата- четох. Обаче - налага се да напусна работа считано от 01.10. и веднага ще ме назначат на друго място. В такъв случай Справката от предприятието, където работи майката, която е нужна за прехвърлянето на майчинството - от къде трябва да е издадена- от работодателя, където напускам или от новия работодател - където ще съм от 01.10. назначена?

Общи условия

Активация на акаунт