Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 7 част

• 20 352
  • 398
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте мами,
в момента съм в 6 месечен неплатен отпуск по майчинство от 1 юли до 30 декември...въпроса ми е след това веднага мога ли да ползвам и полагаемите за двете години платен отпуск,държавен служител съм...дали имат право да ми я откажат?и след като бащата работи в чужбина нямам ли право да ползвам и неговите 6 месеца отпуск?

# 331
Здравейте!
Моя позната мисли да се връща на работа след изтичане на 2 годишния отпуск за отглеждане на дете. Работодателят обаче ще я възстанови на работа, но на друга длъжност, по-различна от тази, където е титуляр преди излизане по майчинство. А на тази позиция да остане заместващата я, защото се справя по-добре с работата.
Има ли той това право? Ако няма, възможно ли е след като я върне на титулярното място, след известен период пак да я премести на друга длъжност?
Благодаря Ви предварително!

# 332
Здравейте! Имап нужда от помощ. От това, което изчетох до сега( само част от тази тема  Embarassed), разбрах, че обещетението, което получавам, не може да е по-малко от заплатата, която съм получавала (реално, което получавам е по-малко) Аз имам ползвани само 10 дена болнични преди 45 - те дена, които реално не се смятат тъй като родих 14дена преди термин. Значи аз трябва да получавм в най-лошия случяй средния размер на заплата ми 6 м преди да 45 дневния болничен, нали така?
Благодаря и дано съм обяснила разбираемо въпроса си

# 333
Здравейте!Искам да попитам дали някой знае точно на коя дата превеждат детските???

# 334
Здравейте,отново имам въпрос...
Със сигурност ли от догодина и пенсионирани баби и дядовци ще могат да ползват програмата "В подкрепа на майчинството" и как ще става доказването на роднинската връзка?Те също ли ще получават една минимална заплата + осигуровки?
Благодаря предварително за отговора.

# 335
 Искам да попитам дали са приели и обнародвали в държавен вестник предложението за отпуск по бащинство,който е 15работни дни след раждането на детето?

# 336
  • София
Здравейте мами,
в момента съм в 6 месечен неплатен отпуск по майчинство от 1 юли до 30 декември...въпроса ми е след това веднага мога ли да ползвам и полагаемите за двете години платен отпуск,държавен служител съм...дали имат право да ми я откажат?и след като бащата работи в чужбина нямам ли право да ползвам и неговите 6 месеца отпуск?
Ако платеният отпуск не е ползван в годината за която се отнася, работодателя е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година. Ако това не е станало тогава държавният служител има право сам да определи времето на ползването му, като го уведоми за това в седемдневен срок преди ползването на отпуска. Така че по принцип работодателя не може да откаже да си ползваш отпуските, които ти е полагат за двете години.
Единият родител може да ползва 12 месеца неплатен отпуск за гледане на дете до 8 години само когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.

# 337
  • София
Здравейте!Искам да попитам дали някой знае точно на коя дата превеждат детските???
около 20 то число, най - късно до 25 ти

# 338
Здравейте.Искам да задам въпрос,може би вече има такова питане,но сте изписали доста и нямам време да чета всичко сега,за което искам да се извиня.
В края  на 7 месец съм от бремеността си и сега ше започна да се осигурявам(не работя само  през последната година,като имам стаж преди това)Бащата на бебето,с който нямаме брак,но ще признае детето,се осогурява на висока заплата и бихме искали той да ползва майчинството.
Възможно ли е това?
Дано съм успяла да обясня ситуацията...

# 339
  • София
Здравейте.Искам да задам въпрос,може би вече има такова питане,но сте изписали доста и нямам време да чета всичко сега,за което искам да се извиня.
В края  на 7 месец съм от бремеността си и сега ше започна да се осигурявам(не работя само  през последната година,като имам стаж преди това)Бащата на бебето,с който нямаме брак,но ще признае детето,се осогурява на висока заплата и бихме искали той да ползва майчинството.
Възможно ли е това?
Дано съм успяла да обясня ситуацията...
Отпускът поради бременност и раждане т.е 315 те календарни дни се ползва само от майката. След като изтече този отпуск и излезеш в отпуск за отглеждане на дете до 2 години вече ще имаш право да прехвърлиш майчинството бащата, бабата или дядото на детето, ако работят по трудов договор. Но тогава вече се получава обезщетение, чиито размер тази година е 220 лв.

# 340
Благодаря ти за бързия отговор.
А при положение,че сега ме назначават на работа(молбата ми е с днешна дата)на минималната заплата,ще получавам ли нещо въобще? Явно консултациите ми със счетоводители не са били правилни
Как ме е яд...
 #Cussing out

# 341
Здравейте на всички мами!
Имам един въпрос.Може би и някоя друга мама е била в моето положение.Извинявам се ,ако вече е отговаряно на въпрос като моя,но във фирмата ми не знаеха как се процедира,защото нямали такъв случай като моя.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год.възраст;но също така и бременна в 28 седмица.45-дневния болничен преди раждане съвпада с датата на раждане на първото ми дете ,т.е. със изтичане на двете години майчинство.Та може ли  да започне да ми тече отпуска за бременност и раждане/315дни/,без да се налага да се връщам на работа,макар и за един ден?Нещо такова ми споменаха във фирмата,но не бяха сигурни.
Благодаря предварително!

# 342
  • София
Благодаря ти за бързия отговор.
А при положение,че сега ме назначават на работа(молбата ми е с днешна дата)на минималната заплата,ще получавам ли нещо въобще? Явно консултациите ми със счетоводители не са били правилни
Как ме е яд...
 #Cussing out
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябва към датата на излизане в болничен да имаш 6 месеца осигурителен стаж, като не е задължително да е преди излизане в болничен и да си на трудов договор. След като имаш стаж преди това и ще те назначат на ТД няма проблем да получаваш обезщетение, като размера на обезщетението не може да бъде по малко от МРЗ. След като те осигуряват на МРЗ тогава ще получаваш като обезщетение минималната заплата.

# 343
  • София
Здравейте на всички мами!
Имам един въпрос.Може би и някоя друга мама е била в моето положение.Извинявам се ,ако вече е отговаряно на въпрос като моя,но във фирмата ми не знаеха как се процедира,защото нямали такъв случай като моя.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год.възраст;но също така и бременна в 28 седмица.45-дневния болничен преди раждане съвпада с датата на раждане на първото ми дете ,т.е. със изтичане на двете години майчинство.Та може ли  да започне да ми тече отпуска за бременност и раждане/315дни/,без да се налага да се връщам на работа,макар и за един ден?Нещо такова ми споменаха във фирмата,но не бяха сигурни.
Благодаря предварително!
Отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст включва и деня на раждането на детето. Доколкото разбирам ти от тази дата излизаш в отпуск поради бременност и раждане, и според мен двете майчинства се застъпват макар и за 1 ден. Не е нужно да се връщаш на работа, просто трябва да представиш при работодателя болничния за 45 дни преди раждането.

# 344
Здравейте,
Предварително се извинявам ако вече е задаван въпроса ми.
Моя приятелка роди в началото на 9-я месец. Наблюдаващия я гинеколог й беше издал І болничен за 45 дни преди термина. От родилния дом са й издали вторият болничен за след раждането. Двата болнични се застъпват за този въпросен период от 1 месец. Та въпроса ми е такъв:
Налага ли се някакво преобразуване на болничните и ако "да" кой да го направи? Ако "не" в НОИ няма ли да направят проблем от това застъпване?
Предварително благодаря

Общи условия

Активация на акаунт