Цьолиакия - тема 2

• 47 375
  • 466
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте,мамчета!Пак чета и препрочитам за n-ти път,да не би някъде нещо да съм пропуснала.И като гледам колко много знаете,за всички тези изследвания,всяко едно за какво е,кое къде се прави и кое за какво е ,наистина си мисля че знаете повече от някои доктори!Възхищавам ви се,шапка ви свалям!Аз силно вярвам,че всичките тези знания,старанието ни,грижата и всеотдайността към децата ни,един ден ще се възнагради!Както е писала Деница,трябва да живеем с тази мисъл,че всичко си струва,и един ден децата ни ще са ни благодарни!Усмихнат ден и целивки на дечицата ви!

# 106
Не знам как се казва. Взеха му венозна кръв и я изпратиха.д-р Пантелеева го видя  и каза че не било сугорно-според нея е отрицателно, а според докторите в Пловдив е положително. А според вас?

# 107
Извинявам се за объркването, просто видях че и вие, Диана, имате negative и pozitive на изследването и съм ги съпоставила.
Направих много вкусно кексче с круши, ако мъжа зареди батериите на апарата, ще го снимам.
Прави се както обикновено, но се слагат 2 круши на парченца: 2 яйца, 0,5 ч.ч. захар (фруктоза), 0,5 ч.ч. царев. олио, 1 ч.ч. безгл. брашно, 0,5 ч. л. сода и 2 круши. Пече се 20 мин. на 180 градуса и после още 10 мин. с фолио отгоре - да не е глетаво.

# 108
Днес правих същият сладкиш,само че с настъргани ябълки,казва се фъч.Слага се канела и  една чаша орехи,може и смляни.Става много бързо и е вкусен.Ще пробвам и с круши.

# 109
Здравейте всички! Биси, превел съм материалчето. Това е една примерна молба за спонсорство, която според мен може да не бъде задължително същата, а да се промени или допълни. Аз лично съм допълнил на едно две места, ще ти го пратя може би тази вечер, като се прибера от работа.
Абе седя и си мисля, понеже всички лекари ни уверяват, че дори и при незначително приемане на глутен се достига до влошаване на тънкочревната лигавица. Аз имам предположения, че може би не при всекиго би се случило това. Мисля, че при определени хора (имам предвид нас засегнатите) би било възможно разграждането на този белтък, стига наистина да не се прекалява. Не че аз умишлено злоупотребявам, но неумишлено със сигурност. А същевременно се чувствам добре. Имайки предвид това, че и 24 години съм приемал глутен неограничено, който ме познава и ме е виждал преди да започна диетата а и сега, не би сметнал, че аз имам непоносимост към него.
Казвам това, не за да се противопоставя на лекарското мнение, а защото мисля че малко надежда за всички ни не е излишна. Не случайно позитивно настроените хора живеят по-добре. Та ако можем чрез мислите си да си внушим, че ще бъдем и ние ОК, то нищо чудно и да постигнем целта си  Wink

# 110
здравейте давате ли на децата си някакви бонбони от магазина например от желираните или други

# 111
Големите целиаци,доколкото знам ,могат ат време на време да си позволяват да нарушават диетата,не им се отразява така както при децата.Може би скритият глутен не е проблем при тях.Или вилите са по-устойчиви,и антителата,произведени в следствие малкото приет глутен,не могат да им навредят,или от малко глутен изобщо организмът не реагира,или наисти ако е малко глутенът се разгражда...Или  тези мои разсъждения са пълни глупости!Аз съм питала Данчо какво се е случило когато са захранили детенцето му с глутен за да му вземат биопсия,след 5 год. строга диета,той каза-нищо!Никакво неразположение,нито подуване,нито разстройство-нищо!И все пак биопсията пак е показала заличаване на вилите!Това не мога да си го обясня.Значи може да си ядеш глутен,нищо да ти няма,но всъщност да ти има.Следователно диетата може да се прекрати единствено след изследвания на биопсия,вилите трябва да са здрави.Така както е станало с Деница.Това са мои лични разсъждения,може нищо да не е вярно.Нека някой ако знае,да ме поправи и да обясни.

# 112
Здравейте. Ето тук има рецепти за да си разнообразим  храната на децата.
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=10129.0
Аз засега живея  с идеята че един ден Василена ще може да си хапва от всичко.
Преди ден изпратихме писмо  до производител на кисело мляко за наличието на консерванти в продуктите им. Ето отговорът, но лично аз се съмнявам и засега съм решила да си го квася сама. " Русалката" я изпробвахме с йод и не се оцвети.

Здравейте, г-н Вълчев!
 Във връзка с конкретния Ви въпрос , моля, отбележете, че в кисели млека Верея, Ханско, Фибела, Русалка и Виталакт не се влагат пълнители на основа нишесте, или други с алергена глутен.
 Всички натурални млечни продукти на ОМК АД се произвеждат от свежо краве мляко и живи български закваски.
 С поздрав:
 Йолита Ботева
Обединена млечна компания АД

# 113
Страхотна си, Герганче! Ще има да готвиме!   chef Браво, че ги намери тези рецепти и са толкова разнообразни!   bouquet
Svetman, мисля си че при по-големи хора реакцията е по-забавена. Ето виж при Радост на Биси, те май почти година са били без симптоми...
Пък от друга страна, ако си го "израснал", т.е. ако си се оправил ще е най-хубавото нещо!  Laughing Пожелавам ти го! А и може понеже при тебе израза на заболяването е бил основно кожен, да не точно целиакия  newsm78. Дано! Това ще ни зарадва и нас, че с годините се преодолява...

# 114
M_Nik, напротив, при мен беше много зле положението, моята атрофия на тънките черва бе достигнала до такава степен, че направо си бяха гладки като ледена пързалка и възстановяването им е много по-забавено, отколкото на малко дете. Но си мисля, че ако приемам по няколко грама, мисля че не би имало проблем. Мисля да си направя след година, 2-е отново биопсия и ще разбера дали греша или не.

# 115
Аз четох някъде, че на дечицата вилите се възстановяват за около 6 месеца, докато при възрастните периода е доста по-дълъг. Можело да минат и години.
Някъде по-напред бяхте споменали за IgA. В какви граници е при вашите деца. На Вики му беше в норма но на долната граница.

# 116
На Калоян IgA=45. Какви са границите?

# 117
Референтни стойности 0,70-5,0gr/l (това е от Цибалаб). На Вики му е 0,90. Някой знае ли какво точно означава това IgA.

# 118
Здравейте!На Макси му е 1,99 г/l.А ето и другите-АLAT-52,ASAT-70,ГГТР-5,АФ-238,общ белтък-55,7албумин-31,8,кр.захар-4,91...

# 119
Референтни стойности 0,70-5,0gr/l (това е от Цибалаб). На Вики му е 0,90. Някой знае ли какво точно означава това IgA.
Това е имуноглобулин А. Ако го няма или е под долната граница се смята за симптом на имунна недостатъчност. Хората често страдат от инфекции на дихателните пътища и храносмилателния тракт.

При нас е бил 0,79g/L, а сега е 0,55g/L, но границите са 0.32-1.14.

Много е лоша тази практика, че не ти дават всички изследвания от болницата. Само пишат някакви стойности в епикризата и иди се ориентирай кое какво е.
Аз обаче от Варна ги копирах всички изследвания, а от София ги преписах, тъй като оставят папките на первазите пред стаите.
Винаги си вземайте целите изследвания, защото от епикризите много трудно се разбират стойностите, а след време и се забравя.

Последна редакция: сб, 25 окт 2008, 13:22 от В_и_В_и

Общи условия

Активация на акаунт