Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 644
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 425
Само да вметна, че легенът с гореща вода от едно време не е за дезинфекция (няма какво да се дезинфекцира, освен ръцете на бабичка  Laughing) и същата тази гореща вода, но вече от модерен източник (кана, котлонче и пр.) се ползва все за същите цели и днес Simple Smile

# 1 426
Gichka, а ти успя ли да родиш нормално след секцио?

Да, щастлива съм, че бебето ми се роди по нормален път, но в друга болница. Но нямах естествено раждане в смисъла, който се има предвид тук. А сигурно можеше... Все пак съм благодарна, че поне имах право на избор и че се съобразиха с него. За жалост не навсякъде е така и точно за това е тази петиция.

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 23:43 от Gichka

# 1 427
Янечек, само да спомена прелюбопитния факт, че по времето на "бабичките" в болницата процента на майчина смъртност се е движел около 17 на 1000, защото  т.нар. бабички поне са си миели ръцете.  Simple Smile Сори, за офф-а.
Редактирах.  Blush

Последна редакция: ср, 28 окт 2009, 21:12 от zozima

# 1 428
  • ул. "Мечтание"
Янечек, само да спомена прелюбопитния факт, че по времето на "бабичките" в болницата процента на майчина смъртност се е движел около 17%, защото  т.нар. бабички поне са си миели ръцете.  Simple Smile Сори, за офф-а.

Това може да е много и малко! Сега колко е, за да направим сравнение, сама по себе си цифрата нищо не ми говори. Сори, ако е писано по въпроса преди това, пропуснала съм го.

# 1 429
Някой знае ли къде мога да видя статистики за перинаталната смъртност в България (бебета и майки) за период от 30 г. назад (или 20 г. назад)?

# 1 430
  • ул. "Мечтание"
Някой знае ли къде мога да видя статистики за перинаталната смъртност в България (бебета и майки) за период от 30 г. назад (или 20 г. назад)?

Тук има малко - http://www.nsi.bg/SocialActivities/Health.htm

Но статистиката е много обща и обхваща период от 10 години някъде.
Надявам се някой да може да предостави по-подробна информация и конкретно за статистиката свързана с бременността и раждането.

# 1 431
Янечек, само да спомена прелюбопитния факт, че по времето на "бабичките" в болницата процента на майчина смъртност се е движел около 17%, защото  т.нар. бабички поне са си миели ръцете.  Simple Smile Сори, за офф-а.

Имало е болници с почти 100% смъртност на майките  Peace

# 1 432
  • Варна
Перинаталната смъртност и смъртността от вродени аномалии, взети заедно, намаляват през последните 10 години - вижда се в данните от статистиката. Дори и повишената раждаемост през 2007 и 2008 е съпроводена от по-ниска смъртност.

# 1 433
Ами само от тези данни нищо не може да се каже; аз затова исках да видя стистискитие 20-30 г. назад....

# 1 434
За съжаление статистиките в българия са леко изкривени, защото преждевременните раждания и раждането на малко бебе се водят аборт, и не влизат в статистиката.

# 1 435
  • в страната на чудесата
За съжаление статистиките в българия са леко изкривени, защото преждевременните раждания и раждането на малко бебе се водят аборт, и не влизат в статистиката.
не е така. само ако са преди 6 месец.    Mr. Green

# 1 436
Винаги съм смятала, че такава петиция трябва да тръгва от лекари, а не от пациенти! Защото лекарите, които израждат, би трябвало да виждат както положителните неща, така и негативите от една или друга медицинска намеса в естествения ход на раждането.
Чудесно е, че се включи д-р Сираков. И дано петицията стигне до ушите на светилата, до тези от които зависи БГ стандарта за АГ!
Подкрепих петицията, защото смятам, че макар да не е идеална, трябва де използва за начало на диалог с лекарите. Не за размяна на обвинения! Дори и рутинните процедури са били въведени за облекчение на майката и детето и намаляване на смъртността, макар от днешна гледна точка да не изглежда така. И ако в някои болници вече отдавна са премахнати, целта на тази петиция е да се подобри положението във всички останали, нали така?
Не бива и да се прекалява с това кое е естествено. Неасистираното раждане просто е висока смъртност, и ако не дай боже нещо стане, няма да има даже кой лекар да се обвини.

# 1 437
Неасистираното раждане просто е висока смъртност, и ако не дай боже нещо стане, няма да има даже кой лекар да се обвини.

Петицията няма никаква връзка с неасистираното раждане! Тя е за правото на избор за активно естествено раждане. Такова в момента не е практика в нито една българска болница, но с много усилия е възможно да се постигне...
А ти просто се заблуждаваш по отношение на смъртността при неастираните раждания - тя е най-ниска от всички възможни! Разбира се, тази статистика е резултат от много фактори, които като цяло не могат да бъдат постигнати от повечето родилки, а и не е нужно - нали за това има акушерки и лекари  Peace

# 1 438
Нямах предвид петицията, като писах за неасистираното раждане. Подкрепих я, както написах. Просто ми се струва, че от активното естествено раждане крачката до това да отречем всякаква медицинска намеса е малка (и натам вървят някои от постовете в тази тема, да не говорим за други теми). Решението за това как да протече едно раждане, трябва да остане за лекаря, който обаче трябва да познава алтернативните щадящи методи.
Що се отнася до смъртността при неасистираното раждане, наистина до такова се допускат само случаи, при които вероятността за усложнения е минимална. Така че наистина може да имат малка смъртност, не съм запозната с цифри.

# 1 439
Нямах предвид петицията, като писах за неасистираното раждане. Подкрепих я, както написах. Просто ми се струва, че от активното естествено раждане крачката до това да отречем всякаква медицинска намеса е малка (и натам вървят някои от постовете в тази тема, да не говорим за други теми). Решението за това как да протече едно раждане, трябва да остане за лекаря, който обаче трябва да познава алтернативните щадящи методи.
Що се отнася до смъртността при неасистираното раждане, наистина до такова се допускат само случаи, при които вероятността за усложнения е минимална. Така че наистина може да имат малка смъртност, не съм запозната с цифри.

решението за това как да роди принадлежи на жената, не на лекаря и това е записано в хартата за правата на човека, и в хартата за правата на пациента
за неасистирани раждания по света се допускат 90% от жените-т.е изключение правят тези с наистина сериозни медицински проблеми и смъртността при това е по-малка отколкото ако същите тези жени родят както се ражда у нас

Общи условия

Активация на акаунт