Подкрепете активното естествено раждане в БГ!

• 146 669
  • 3 189
  •   1
Отговори
# 1 410
  • в страната на чудесата
уф, иве, направо ми стана гадно. разбиваща си.
какво да се прави. докторите да четат за случайността Simple Smile да попаднат на някой, който чете. бих искала да мога да те черпя едно малко за последния абзац  cheers
между другото доц. сираков е един много ерудиран гинеколог и би било жалко от любезното му участие тук някой да изгради погрешна представа...

# 1 411
iva D,разбира се,че родилката трябва да знае на какви процедури ще бъде подложена,с какви медикаменти ще бъде третирана и тн.Тя трябва да бъде информирана,а не да може да решава дали тези процедури да й бъдат приложени.

Извинявай, но с това мнение, че НЕ ТРЯБВА ДА ИМАШ ПРАВО НА ИЗБОР ЗА ТОВА КАК ТЕ ЛЕКУВАТ, би трябвало да се обръщаш към ветеринар за медицинска помощ. Само втеринарите не искат разрешение от пациентите си за това как да ги лекуват. Слава Богу твоята позиция противоречи на хартата за правата на човека и за хартата за правата на пациета, която е разлепена във всяка българска болница и не се споделя от никой излязъл от робовладелския строй.

Все повече обаче се убеждавам, че като има жертви ще дойде и насилник.

# 1 412
Archangel,тава беше доста грубо.

# 1 413
  • в страната на чудесата
не е грубо. това е истината. макар че ако питаш някой от организациите за защита на правата на животните едва ли ще мислят същото.
никой няма право да ти прави нещо без твое знание и съгласие. няма друго мнение. има липса на иформираност за човешките и пациентските права.
сигурно си чувала за стотиците дела в америка, които пациенти водят срещу лекари затова, че са направили нещо без съгласието им. един фрапантен пример: един човек получава травма, оперират го и по време на операцията изваждат и някакъв пирон, който е бил забит в черепа му. сметката естествено е дебела и човекът ги съди, защото не са го попитали дали иска да го извадят. и печели делото.
тук не говорим за това колко трябва да знае една бременна жена, а че трябва нейния или който там се занимава лекар да я информира за причините и рисковете от всяка манипулация, която предприема на нея или детето.
нали правиш разликата?

# 1 414
«...искам обучени акушерки за раждане у дома!»
В Холандия, страната в която, като че ли е най-разпространено това раждане, РАЗРЕШАВАТ на жената да ражда в къщи само ако жилището и се намира НЕ ПО-ДАЛЕЧЕ от 10 мин. от най-близката АГ болница.

Д-р Сираков, живяла съм в Холандия и имам познати, родили у дома. Не им се РАЗРЕШАВА да си раждат у дома, ако са НЕ ПО-ДАЛЕЧ от 10мин от най-близката болница. При тях така е организирана бърза помощ, че до всяко кътче за 10мин да пристигне линейка.

С другото съм съгласна - за да има полза от тази петиция и да предизвика промени, е необходимо тя да има повече "тежест" - зад нея да застанат повече лекари и още повече акушерки. Иначе и аз подкрепям на 100%.

Последна редакция: вт, 27 окт 2009, 13:01 от Gichka

# 1 415
Archangel,тава беше доста грубо.

грубо е, доколкото отразява грубата истина
на мен ми е шокиращо да видя, как има хора, които искат да нямат никакви човешки права и не подкрепят другите да имат.Ужасно е и тъжно.

# 1 416
Понеже така и така си загубих половин ден да преглеждам темата, искам да кажа само още едно нещо: секцио по желание е в следствие на факта, че на жените им се вменява, че раждането е нещо ужасно. Със сигурност всяка жена е чувала разкази колко боли и колко е отвратително (обикновено дори от собствените си майки, които не са имали информация, за да знаят че това, което са им правили в болницата, е неестествено и че има начини да се роди с малко болка и с повече удовлетворение). Също така и от някои лекари, които по време на консултациите не разговарят с майките за раждането, не ги подготвят емоционално и психически, не им създават впечатление, че раждането е нещо нормално, а ги плашат, че боли и е много опасно (лично на мен са ми го казвали, като изразих желание да родя нормално след секцио, не ми да доха дори право на избор - затова се наложи и да си сменя лекаря в последния момент). Страхът е много силен фактор!

Ако се промени нагласата към раждането и бременността, ако се създава позитивно отношение към тези процеси, приятелско отношение в болниците и т.н., по-малко майки ще избират секциото. Да не говорим, че положителната нагласа и вдъхването на увереност на майките със сигурност ще допринесе и за по-големия брой успешни раждания без необходимост от намеса.

# 1 417
Gichka, много си права, раждането в България непрекъснато се представя като някакъв непосилен ужас, а много жени постоянно изтъкват своята "саможертва" при раждането на децата, което винаги много ме е дразнело. Все пак милиони години жени са раждали и продължават да раждат, ако беше чак такова неколкодневно мъчение, застрашаващо живота, едва ли щеше да ни има въобще. За съжаление стои въпросът до колко този портрет се дължи на "прекрасните" условия (медицински, личностни и битови), в които раждаме...
Приветствам желанието на доц. Сираков да влезе в дебат по темата, дано има и много негови последователи, защото за мен това е верния път към промяната и повече усмивки в родилните зали:)

# 1 418
  • София
Gichka, а ти успя ли да родиш нормално след секцио?

# 1 419
Винаги съм смятала, че такава петиция трябва да тръгва от лекари, а не от пациенти! Защото лекарите, които израждат, би трябвало да виждат както положителните неща, така и негативите от една или друга медицинска намеса в естествения ход на раждането.
Чудесно е, че се включи д-р Сираков. И дано петицията стигне до ушите на светилата, до тези от които зависи БГ стандарта за АГ!

# 1 420
Ако се промени нагласата към раждането и бременността, ако се създава позитивно отношение към тези процеси, приятелско отношение в болниците и т.н., по-малко майки ще избират секциото. Да не говорим, че положителната нагласа и вдъхването на увереност на майките със сигурност ще допринесе и за по-големия брой успешни раждания без необходимост от намеса.

Eдва ли само позитивната нагласа ще ти помогне да родиш безпроблемно, това е просто наивно дори да си го помисли човек. Колкото и положително да ми е отношението към раждането, колкото и весели теми за раждането да съм прочела, това няма да промени биометричните ми данни, нито ще свие главата на бебето ми, така че да може да слезе в малкия таз. Не смятам, че лекарката, при която си следя бременността е някакъв изрод, който нарочно ще ме плаши, че нормалното раждане при мен най-вероятно ще завърши със секцио по спешност, само и само да ме вмести в графика си. Лекарят, който следи предишната ми бременност казваше абсолютно същите неща. Приемам, че просто искат да ме щадят, както и бебето, защото едно травматично раждане може да е много по-зле за бебето отколкото секциото.
Петицията подкрепих, защото считам, че майките, които искат асистирано естествено раждане са онеправдани и единственият начин да получат каквото искат е да си родят у тях, а не защото съм против АГ-съсловието.
Всъщност точно защото едно време не е имало лекарска помощ, единственият дезинфектант е бил леген гореща вода, а най-компетентният израждащ - бабичката на селото, раждането е било ужасно и смъртността при родилките и бебетата е била висока. Оттогава е твърдението, че раждащата е с единия крак в гроба, точно когато са раждали в домашни условия, без лекарска намеса.

# 1 421
Янечек, не мисля, че положителната нагласа би помогнала при медицински покаzания zа секцио  Wink . Но и никой не мисли така, предполагам. По-горе ставаше дума, че се вменява страх и zатова много жени си каzват "Ще ми стане нещо, като раждам, на мен или на бебето, много ме е страх, zатова я по-добре сигурното секцио." В смисъл, понякога си е иzлишен тоя страх, не че нещо  Peace
Не миссля, че става дума zа твоя или конкретен случай  Peace

# 1 422
  • ул. "Мечтание"
медицинските показания за секцио обикновено се получават много преди забременяването и са именно поради липса на положителна нагласа и появата на емоционални конфликти, които майката не е успяла да реши на време. Peace

# 1 423
  • в страната на чудесата
лейди, би ли пояснила, че аз като по-тъпа не разбирам как при пелвео-фетална диспропорция емоциите помагат да родиш вагинално и естествено?

# 1 424
  • ул. "Мечтание"
Май не четете какво имам предвид! Но не е темата тук да го обсъждаме.

Общи условия

Активация на акаунт