имате ли кредит?

• 72 639
  • 679
  •   1
Отговори
# 150
  • Linz
Някак, като знам с колко труд и усилия, съм си изкарала парите и не ми се ще да ги давам наведнъж...
Ето тук се различаваме- аз предпочитам да ги дам наведнъж и да забравя. Точно защото парите не се изкарват лесно, не искам да плащам цената на дивана + отгоре.
С Jarrita сме писали едновременно.

# 151
Както каза aunt Ogg - разнични хора сме и мислим различно. Всеки има своите доводи и вярва, че те са верните. Peace
Момичета,   bouquet.

# 152
  • София
В такава ситуация аз бих изчакала по-добри времена за големите покупки, защото лихвата се яваява сериозен процент от заплатата ми. И определено ще направя всичко възможно да започна по-добре платена работа, защото с 300 лв. не се живее.
Съгласна съм,Рени,и аз бих потърсила по-добри варианти в такъв случай.Но е факт,че хора с подобни заплати имат куп кредити и уреди на изплащане.Това,на което се надявам аз като положителен ефект от кризата /ако въобще може да се нарече така/ е,че банките ще бъдат по-внимателни при  кредитирането.

# 153
О.К. Всички сме прави за себе си, така е.
Никол, абсолютно съм съгласна, че който не може да си прави сметката не го може и с кредит и без кредит. Това за поамериканчването го казвам като тенденция, която ми е направила впечатление, не че това важи за всеки или че съм абсолютно против всякакъв кредит. Но не мога да се сдържа да отбележа следното. Добре, с кредит ще си купиш  пералнята  и няма да я усетиш като вноски, но ще я имаш сега. Така е. Обаче  сега нямаш (а искаш да имаш) и: печка, съдомиялна, телевизор, компютър, камера, лаптоп, хладилник, мебели (а само 1 диван струва повече от пералнята), жилище. За да ги имаш и тях сега, дори не всички, достатъчно е само жилището напр. плюс едно две от другите неща, даже не слагам ремонта, вноските вече няма да са по 70 лева на месец и ще ги усещаш и още как (ето напр. само плащаш вноска от 250 евро за жилище плюс 70 лева за пералня и плюс 70 лева за печка, е сумарно вече вноските ти са 640 лева), и ще ти висят на шията не 1, а доста години (при някои цял живот, защото след печката и пералнята следват другите неща, а като порасне детето има и -курс по английски за 1 година равен на 1 пералня, в 7 клас-курсове равни на 2-3 перални). Ето за този вид "живот на кредит" говоря аз и него визирах в моя пост като опасен за здравето в пряк и преносен смисъл... на хората и за икономиката изобщо. Надявам се стана ясно, че и с кредити това да имам всичко сега, на момента, без да го усещам и без изобщо да ме затруднява е доста илюзорно и измамно ...и невъзможно, говоря за масовия случай, не за отделни хора.

# 154
... Обаче  сега нямаш (а искаш да имаш) и: печка, съдомиялна, телевизор, компютър, камера, лаптоп, хладилник, мебели (а само 1 диван струва повече от пералнята), жилище. ...

Амиии, тогава имаш избор между 4 възможности:
1. не купуваш нищо в очакване да събереш пари с години - това трудно става, защото излизат нови и по-скъпи стоки, а парите постоянно се обезценяват - т.е. трудно достигаш нивото да купиш всичко или ти трябва много повече време; т.е. оставаш само с усилията и с желанието;
2. преценяваш кое от нещата ти е необходимо най-много и теглиш "поносим" за бюджета ти кредит - примерно, жилище, печка, хладилник и пералня /за едно ново домакинство това са наистина важни неща/; ако нямаш възможност за толкова много неща, вземаш само жилището или първото най-необходимо нещо - изплащаш и така...;
3. вземаш всичко накуп и нямаш пари да го изплатиш; след време банката идва и ти го взема - т.е. никаква полза;
4. ако пък можеш да си позволиш да изплащаш всички неща на кредит - вземаш всичко накуп сега и ги изплащаш постепенно, вместо да купуваш всеки месец по нещо и да се ядосваш с ремонти, монтиране и т.н.
А и ако човек трябва да разчита на кредит, за да праща детето си на курсове, по-добре изобщо да не тегли кредити.
Винаги съм се чудела на моя позната - те живеят такъв живот изцяло на кредит и им е адски трудно да го изплащат - с времето се "увътрят" все повече и повече. Дори скоро теглиха потребителски кредит, за да плащат за училищния автобус на детето им /то е в частно училище - също с кредит/, а майката и бащата минават за и от работа пеша през 3-4 квартала, за да не дават пари за билетчета и заплатите им отиват директно в банката. Тя твърди, че й остават 20-тина лв. джобни на месец и с тях пазарува за вкъщи...
Е, това вече си е истинско заробване и затова /както казва Валенцето/ трябва строг контрол - примерно, ако тези хора останат без работа, ще останат и на улицата - просто банката ще им вземе всичко, защото досега не са изплатили нищо изцяло...
Подобни случаи ми напомнят поговорката: "Каквото сам си направиш, цяло село не може да ти направи." Peace

# 155
Частно училище на кредит ми звучи като виц  newsm78

# 156
  • София
А с какво кредитът за курсове на детето е по-лош от този за пералня или за екскурзия? Всеки лев, който е даден за децата може да се сметне за дългосрочна инвестиция, а не само за добра родителска грижа. Това е инвестиция в образование, която в бъдеще може да донесе само и единствено печалба на детето - влизане в добра гимназия или университет или нещо друго. Нещо подобно като студентски кредит, но тъй като няма детски такъв родителят тегли потребителски.

# 157
Тогава не ли по-добре парите да се пазят за висшето образование, а не за гимназиалното такова? При мен подобни дилеми изобщо няма, защото в Плевен няма частни училища, но ако нямам пари спокойно да отделя за частна детска градина или частно училище, кредит няма да изтегля със сигурност.

# 158
А с какво кредитът за курсове на детето е по-лош от този за пералня или за екскурзия? Всеки лев, който е даден за децата може да се сметне за дългосрочна инвестиция, а не само за добра родителска грижа. Това е инвестиция в образование, която в бъдеще може да донесе само и единствено печалба на детето - влизане в добра гимназия или университет или нещо друго. Нещо подобно като студентски кредит, но тъй като няма детски такъв родителят тегли потребителски.

Това е ясно, но аз писах, че приемам кредити, когато човек има възможност да ги изплаща - т.е. предполага се, че трябва да разполага с някакви средства, а парите за добро образование са нещо, за което е добре да се помисли много по-рано, а не да се чака ножът да опре до коала и тогава да се тегли кредит за това. Ясно е, че парите за образование често са една от най-добрите инвестиции, но пък да теглиш кредит и да дадеш детето си в частно училище, когато не можеш реално да си позволиш това може да означава, че в един момент няма да можеш да плащаш за училището и детето ти да остане без образование. Това е рискова инвестиция и е добре да бъде гарантирана, а не да се разчита на кредит... Peace

# 159
Да, доста по-добре е детето да е в държавно училище изначално, отколкото да ходи 3 години в частно и да го спреш по финансови причини.

# 160
  • София
И как да се помисли по-рано? Като американците още от бременеенето да се прави сметка за колеж ли? Като ги гледаме сега с тази криза и те не са от спестовните и сметката за колеж на детето е мираж. При тази инфлация и непрекъснат преход спестяването също е под въпрос. Какъв е смисълът да правиш влогове като парите се обезценяват за толкова години? На всичко отгоре още от малка възраст по децата се правят доста харчове и проблем се оказва липсата на държавни градини и се започва с парите за частните.   Peace
Що се отнася до мен не бих теглила кредит за частно училище, но има и друг момент - зависи от училището и за кой период от живота на детето става въпрос.

Като по правило хората не правят сметка на възможностите си, а обикновено се надценяват. А в БГ едва ли са много хората, които биха теглили за образование и обучение на децата си, защото нямат идея за такива нематериални инвестиции. Предпочитат да е нещо материално или за тях самите (най-често чувам за екскурзии).

# 161
Така ли?  Учудваш ме.  Аз си мислих, че българите дават мило и драго за образованието на децата си.

# 162
  • София
Може, но малка част от българите.
Всъщност, това с образованието има две страни. От една страна на думи всеки се бие в гърдите, но дали всъщност прави нещо по въпроса. Ако съдим по нивото на (не)грамотността) на голяма част от децата, по-скоро практиката е обратна. От друга страна много хора са готови да дадат мило и драго, ако имат какво да дадат. И друг път съм отбелязвала, че извънкласните занимания са скъпи и далеч не всеки може да си ги позволи, да не говорим за частно училище.

# 163
Таксите в частните училища не се ли дават на вноски през годината? И това не обезсмисля ли тегленето на кредит напълно? Въобще според мен частното образование си е ОК, когато си напълно спокоен и отделяш парите, без изобщо да те затруднят. Иначе ми се струва излишен напън, при положение, че в България все още има и хубави държавни училища.

Колкото до извънкласните занимания, не знам, тук в Плевен за малките деца изобщо не са скъпи.

# 164
И как да се помисли по-рано? ...

Амиии, още с раждането на детето му правиш застраховка за образование и започваш да му внасяш пари по сметка /пак/ за образование. За да не ти изяде инфлацията парите, инвестираш в стабилна валута, в акции или в злато /не говоря за гривни и синджирчета  Wink/.

Общи условия

Активация на акаунт