имате ли кредит?

• 72 639
  • 679
  •   1
Отговори
# 165
Да си купиш жилище на изплащане си е нормално навсякъде по света, но да си вземеш на изплащане микровълнова, фотоапарат или ютия си е признак на обедняване от където и да го погледнеш.

Виждам,че си цитирала моя пост. Няма значение дали някой ме приема като обедняла или забогатяла искам само нещо да довмькна.
Давам пример с момента ,в който си купухме леглото-защото и такова нямахме. Имахме две вьзможности-да си  купим евтино полско легло с матрак за 400 лв веднага кеш и да си купим бьлгарско ,красиво от масив без ламелната скара и матрака за 600 лв или с тези неща за 1000 лв на изплащане за няколко месеца. Избрахме втория вариант. Имахме пари да платим по-евтното легло,но предпочетохме да вземем по-скьпо ,но качествено и красиво легло,което ще ползваме доста повече години. Лихвата,която сьм платила беше цената на това да разполагам с повече пари в себе си всеки месец, да си спя на леглото сега на момента и да ползвам нещо наситина красиво .

Не мисля,че изплащането на кредит на подобен род стоки би определило човек като по-неплатежо способен от този,които ще си вземе нещо  кеш,но ще си стиска задника и няма да си купи нищо друго за известен период. И имайки предвид това,че ползващия кредит плаща по-скьпо(вкл.лихвата) излиза,че има по-голяма вьзможност за плащане .Вьпроса е дали му стиска да се раздели с тези пари.  Peace

# 166
  • София
Малко не по темата, но за мен частното училище в Бг, на този етап е абсолютно безсмислен разход. Много по-безсмислен дори от екскурзия , примерно. Независимо дали можеш или не да си позволиш таксите.

Иначе за примера с миялната(или сушилня беше) : За 500лв, ако не мога да я купя наведнъж бих я платила с кредитната карта. И всеки месец се премятат насам -натам едни пари, докато си покрия вноските напълно, като това може да стане без начисляване на никакви лихви. Ако няма да ми е възможно-ще я купя на лизинг и ще я изплащам 6 месеца, примерно. Ако сушилнята струва 1000 лв. -най-вероятно с лизинг за година или година и половина. Ако струва 2500- баси сушилнята,честно! Няма никакъв начин да ме убеди някой ,че си заслужава да дам толкова пари за сушилня!  hahaha  Исках да кажа,че всеки си прави сметка за какво си заслужава да даде пари и за какво -не. Мога да имам телефон за 1000лв, но не мога да повярвам,че ми трябва такъв, като ползвам предимно червеното и зеленото копче, а тях ги има и при телефоните от 100лв.  Joy  Същевременно ще пръсна сума кинти в кръчмата ,с приятели, защото искам да си прекарам добре. Други хора са на противоположното мнение и не бих могла да кажа,че не са прави. Всеки си има приоритети, така да се каже!  Joy

# 167
... Но не мога да се сдържа да отбележа следното. Добре, с кредит ще си купиш  пералнята  и няма да я усетиш като вноски, но ще я имаш сега. Така е. Обаче  сега нямаш (а искаш да имаш) и: печка, съдомиялна, телевизор, компютър, камера, лаптоп, хладилник, мебели (а само 1 диван струва повече от пералнята), жилище. За да ги имаш и тях сега, дори не всички, достатъчно е само жилището напр. плюс едно две от другите неща, даже не слагам ремонта, вноските вече няма да са по 70 лева на месец и ще ги усещаш и още как (ето напр. само плащаш вноска от 250 евро за жилище плюс 70 лева за пералня и плюс 70 лева за печка, е сумарно вече вноските ти са 640 лева) ...

Тук е мястото на Потребителските кредити.
Като не могат да си позволят друго, ще си вземат най-необходимото, за възможно най-дълъг срок:
- диван 720 лв.
- телевизор 280 лв.
- пералня 330 лв.
- печка 300 лв.
- кухня 580 лв.
- мивки, батерии и т.н. 500 лв.
- спалня 600 лв.
- детска 600 лв.

До тук грубо 4000 лв., ще изтеглят 5 000 лв. и 1000 ще стоят за курсове за детето.

За 5000 лв., срок 10 г., вноската е пак 70 лв.
Другия вариант е просто да си ги харчат тия 70 лв., да си живеят с принципите, че не трябва имат кредити и да спят на земята   Peace

# 168
На мен пък телефона ми е от първа необходимост, защото половината си работа върша по тел. и въпреки това не ме влече изобщо да имам лъскав или най-нов модел. Просто телефоните и техните модели не ме вълнуват, както и всякаква друга техника, телевизори, перални, печки и т.н. Считам ги за неща от първа необходимост, чието предназначение е да си вършат работата и оттам нататък какви са и що са, какво значение има.

Всеки е прав за себе си, затова няма лошо който иска да взима всичко на кредит, а който не - изобщо да не позлва кредити. Светът е шарен Wink

Никол, ако трябва да изтегля 5000 лева за 10 години, аз определено ще предпочета да спя на пода, докато ми дойде акъла в главата и си намеря нова работа.

# 169
...
За 5000 лв., срок 10 г., вноската е пак 70 лв.
..

А и никой няма да ги убие, ако решат да не плащат по 70 лв. 10 г., ами вземат да внасят по 700 лв. 1 г. - така хем по-бързо ще ги изплатят нещата, хем ще си ги ползват със здраве /едновременно, а не сега едно нещо, после друго/ хем след 1 г. няма да дължат нищо на банката.
Защото в този случай - 5000 за 10 г. /колкото и да съм фен на кредитите/ - ще действам като Тесс  Wink.

...
Никол, ако трябва да изтегля 5000 лева за 10 години, аз определено ще предпочета да спя на пода, докато ми дойде акъла в главата и си намеря нова работа.

# 170
Азаф, те точно за това говоря.
Тес, виц, не виц, има и такива.
За образованието го дадох примера, защото с нарастването на възрастта на децата те също гълтат все повече разходи и ако не си напреднал малко с материала дотогава, излиза, че трябва и за това да теглиш кредит. Защо. Например моя седмокласник (давам абсолютно реални цифри) тая година ми струва следното. 600 лева за английски (не съм го спряла) плюс 1340 лева за подготовка за кандидатстване плюс допълнително (за по-сигурно) по 100 лева на месец за частен учител по математика (и това е евтино, ако е при "известен" учител сумата е 240 лева) или за годината общо 3 000 лева.  Ама ако имаш голям кредит или няколко малки и идва 7 клас - какво правиш - или се нагърбваш с оше един такъв или лишаваш детето си от възможността (казвам възможност, а не реалност, защото това е инвестиция, която може да се изплати стократно, но може и да потъне в пясъка) то утре да има по-добър стандарт на живот. Е така става набълбукването и спиралата, която описва и Азаф.
В темата очевидно пишат разумни жени, но за съжаление в държавата има толкова малоумници, ето от това ме е страх. Само за пример, идете в темата заслужават ли си марковите дрехи в "красива мама" или нещо такова беше и ще видите, че там една сладурана предпочитала да скокне до Лондон със самолета да си вземе кожено яке за 300 паунда, а не за 1000 в София, защото го приемала за инвестиция това яке-носила го 3 години. Е, какво да кажа, онемях. Примера е извън темата, но илюстрира колко всъщност финансово неграмотни хора има в държавата, а кредитите са в раздел "финанси" образно казано.

# 171
По този повод малко настрани от темата, напоследък по клюкарските вестници се е появила фолкпевицата Луна, която обяснява, че живее в имението за 5 млн. долара на годеника си американец, а с всяко влизане в магазин само за ластичета за коса и шноли дава 30 000 долара, което са си смешни пари  Mr. Green Отделно по 100 000 евро оставя в магазините за дрехи, почти колкото оставял Майкъл Джексън  Grinning Казвам ви, че интервюто с нея ме развесели много яко  Peace

# 172
Сетих се и още нещо - добре е да предвиждаш и бъдещите периоди, ако искаш да теглиш кредит.
Примерно, защо да не вземеш нещо на изплащане, ако предвиждаш бъдещи приходи? Примерно, миналата година спешно ни трябваха нови телефони - старите се скапаха - аз не държа на естри и си взех "по-обикновен", но на мъжа ми му трябваше такъв с "екстри", заради ученето и работата. Купихме ги през октомври и ги взехме на изплащане за 1 г. - с идеята, че на Коледа щяхме да имаме пари да ги изплатим напълно /през октомври нямахме тези пари в кеш, а не можехме да чакаме до Коледа без телефони/ - 2 месеца внасяхме месечните вноски и си ползвахме телефоните, а през декември отидохме, изплатихме ги докрай и закрихме кредита...

Казаблана, много ме кефиш.  bouquet

Тесс,  ooooh! Joy - и на мен ми вдигна настроението.

# 173
Tess, всеки подрежда нещата според приоритетите си, това беше просто пример, един иска печка, друг телефон, един се стреми към това да не усеща вноските, друг към това да го изплати възможно най-бързо, въпреки, че това ще го накара да се органичава за ежедневните неща, няма правила, важното е, че на човек му се дава възможност и тя не е толкова страшна, ако иска я ползва, ако не - не   Simple Smile

За по-високо платена работа - който е предприемчив, има образование и т.н. - да, но има нискоквалифицирани хора, които нямат таква възможност. След 4-5 г. обаче, заплатата им пак ще е ниска на фона на останалите, но ще е по-висока спрямо днешната, съответно и вноската ще е още по-незначителна Simple Smile

казабланка, остави красивите мами, че ще ни заключат  smile3520  Mr. Green

# 174
Никол, съгласна съм, хубаво е, че има възможности, но едва ли тази вноска ще си остане 70 лева за 10-те години и въобще крайно неефективно ми се вижда да изтеглиш такъв кредит за такъв период. Иначе няма лошо, за който е изгоден, да си го ползва. Но веднъж имайки подобен кредит, теб почват сигурно да те блазнят следващите материални придобивки, добавяш нов кредит и т.н. и така докога?

За мен нещо е мое, ако вече съм си го купила изцяло, ако ще трябва да го изплащам месеци наред, не го и искам (аз така ги чувствам нещата).

# 175
... Но веднъж имайки подобен кредит, теб почват сигурно да те блазнят следващите материални придобивки, добавяш нов кредит и т.н. и така докога? ...

Докато доходите ти го позволяват.
...
За мен нещо е мое, ако вече съм си го купила изцяло, ако ще трябва да го изплащам месеци наред, не го и искам (аз така ги чувствам нещата).

Защото си подсигурена с най-необходимото. Питай една майка на 3 деца дали ще събира 10 м. по 30 лв. за пералня и ще жули на ръка или ще дава по 30 лв. 1 г. и за 1 час ще е в дома й.

Предполагам влияние оказват и убежденията на родителите ни  Peace

# 176
  • София
При това положение ще жуля на ръка, и хич не ми пука. Няма да ми е за първи път. Чаршафи и одеала са малко трудни за ръчно пране, но не е чак толкова непоносимо.

# 177
  • Sofia
По голяма чат от обзавеждането в нас е купено на кредит. Не мога да си представя, че години наред ще спя на земята, ще пера на ръка и т.н. само защото ще си събера пари и ще си платя веднага това, което съм си харесала. А на кредит ги имам в момента, ползва ги и ми е удобно. В цял свят хората живеят с кредити, не виждам нищо лошо в това.

# 178
Да, няма еднозначен отговор. Всеки е прав за себе си. Мен задължения за години напред не могат да ме зарадват, ако ще с тях да съм изпълнила каквато и да е лелеяна мечта в сферата на материалното (ще ми се отще още като подпиша договора).

# 179
  • Sofia
Ами ако нямаш финансови затруднения те разбирам, но много хора в България живеят трудно, а за спестяване на пари не може да се да се говори. Затова се прибягва към кредита друг начин няма.

Общи условия

Активация на акаунт