имате ли кредит?

• 72 637
  • 679
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
уф, болна тема
и аз бях противник на кредитите, получавам прилична заплата, но пак я кретам от аванс до заплата (да е жива и здрава майка ми, че като закъсам идва да ми готви)
взех първия кредит за кола - 10 годишна бракма, ама без кола вече сме за никъде
вторият - за да си купя по-голямо жилище, щото в гарсониера не се живее нормално
сега ги обединих в един (без наказателни такси) - тежи ми, но не съжалявам, особено имайки предвид инфлацията - вноската когато теглих кредитите беше доста по-голяма пропорционално на получавания доход

# 61
  • София
Имаме, даже няколко. Умирам от ужас, че няма да можем да ги плащаме. Но това е живота, без кредит щях да живея на квартира. Опитвам се да мисля положително.

# 62

Много съм ЗА и при "малките" покупки на кредит - например, трудно ми се откъсват 1000 лева за телефон ако трябва да го платя в брой. На вноски по 100-200 лева обаче не ми се виждат чааак толкова много, и по-лесно се решавам  Wink

1000 лева за телефон??? на кредит???
Класика. Класика. Нямам какво да добавя повече.

# 63
Каква драма съзря, казабланка Thinking

# 64
Имаме 1 потребителски кредит, но е за по-голяма сума, изтеглихме го за да си обзаведем жилището, защото беше чисто ново, пълна карабина. Не съжалявам! Даже сега мислим да го рефинансираме, защото в сегашната ни банка ни покачиха лихвения % и то с доста и наказателна такса за предсрочно погасяване нямаме, а в другата банка, понеже работя в държавна институция ни дават кредит с доста по-ниска лихва. Макар че с тази финансова криза доста са затегнали отпускането на кредити и искат куп документи, но пари на куп няма от къде да намерим, за това решението е кредит ...имаме си ЛСД телевизор, компютър, съдомиялна, пералня, печка, климатици ...всичко от което имахме нужда.

# 65
За условията, предлагани от различни банки- виж тук- http://www.moitepari.bg/.

На въпроса ти - да, имаме. Теглили сме кредит, за да си купим крайградска къща, в която да си почиваме и най-вече детето, дай боже децата в последствие, да бяга и играе на въздух. Имахме парите в наличност, но предпочетохме да ги инвестираме в основен ремонт на основното ни жилище/извинявам се за тавтологията/, за да се чувстваме добре и да не сме със съзнанието, че правим компромис със себе си и мястото, в което живеем. Годишната лихва по кредита отдавна е изядена от инфлацията и мисля, че това е достатъчно оправдание за наличието му.

Имаме и кредитна карта, с която пазаруваме често, но не за да ползваме средствата по нея, а отстъпката, която тя ти дава при покупка на стоки над определена стойност. Ако погасиш сумата, до определено число на месеца, не се дължи лихва върху ползваната част. Единственият разход по картата е таксата за поддръжка.

# 66
Нямам кредит и не бих теглила, особено сега, тък като знам, че не ги отпускат вече и страшно много са вдигнали лихвите. Направо съчуствам на всички, които имат да връщат пари.

# 67
Нямам кредит и не бих теглила, особено сега, тък като знам, че не ги отпускат вече и страшно много са вдигнали лихвите. Направо съчуствам на всички, които имат да връщат пари.

Извинявай, но въобще нямаш представа за това, което пишеш Tired

Колко са се вдигнали лихвите? Сега са 7-8, максимум 9%.
Ние теглихме кредит за жилище 2004 г., тогава знаеш ли колко беше лихвата? 12.75%!!! И само за 1 г., т.е. от 2004 до 2005 г. падна с 4%! Говореше ли се нещо в медиите - не! Защо да се говори - всички доволни, потриват ръце и плащат 1/4 по-малки вноски. Сега се вдигна с 1% и всичко гръмна, че едва ли не ни обират Crazy

За съчувствието - мерси, няма нужда  Hug тази година купихме още един апартамент, общата ни вноска за двата е 500 евро, 250 идват от наема на втория, така че към банката внясяме само 250 евро. Ако бяхме останали под наем, за аналогичен апартамент, трябваше да даваме на хазаин 280-300 евро, т.е. повече. Дали съжалявам - не Grinning били сме цели 7 г. под наем, гонили са ме посред зима, бременна, за срок от 10 дена, защото дядката реши, че му бил малък наема, въпреки договора.

Лесно е да говориш, когато имаш покрив над главата  bouquet

Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 22:15 от Никол

# 68
Каква драма съзря, казабланка Thinking

Драмата е живей за мига и над финансовите си възможности - да, кредитите го осигуряват, въпроса е докога. Драмата е многопластова и не е с хепиенд обикновено. Аз мога без кредит да си купя телефон за 1000 лева. Знаеш ли кога ще го направя - никога, а с кредит два пъти никога. Разбирам всички 25 годишни млади хора, които искат всичко сега, обаче ако няма разум, после има сълзи, в смисъл, че лесно се харчат пари, ама като са и на кредит, както си имал всичко на мига, така можеш и на мига да го "отнемаш".
Не се заяждам, просто съм  преживяла и 91 г. и 97г. и деноминацията, а това си е добър урок - и за харчене (колко, за какво и в какъв момент) и за инвестиции (същото като при харченето) и за спестявания. Може би затова аз виждам драмата, а ти - не.

# 69
Никол, лихвата ти е била 12 %, ама забравяш да кажеш върху каква сума - пряко сили и без никакво самоучастие (в което се съмнявам, защото тогава още беше стагнирано отпускането на кредити) от ваша страна да е била  20-25 000 евро, а сега се отпускат (или отпускаха) кредити за 80 000 -100 000 евро. Е вноската и при 6 % не може да е като твойта, нали. Вноската по такъв кредит е поне 1000 лева, което не е равно на наем дори за тристаен в приличен район.

# 70
казабланка, жената съчувства наред на всички, без значение кога са теглили кредит Laughing

Самоучатстието ни 2004 г. беше 20%, а тази година точно 0. Тогава беше 20%, защото ги имахме, иначе нямаше проблем и да изтеглим цялата сума (под формата на потребитески кредит или за "ремонт и преустройство").

А що се отнася за сравнението наем - заем, относително е, човек трябва да си знае възможностите, ако под наем може да си позволи 250 евро, ще тегли и кредит за 300 евро месечна вноска, защото няма да усети разликата, но пък след 2-3 г. вноската му ще е по-малка или равна с тази на наема. Е, ако иска да се изхвърли с 3-ст. в Лозенец няма да стане, както казах, трябва да си знае възможностите. И колкото и да е странно, повечето хора успяват да погледнат трезво на нещата и да не се изхвърлят Peace

# 71
Никол, браво! Значи от трепереща да не те изхвърли на улицата гадния и алчнен наемодател  наемателка, сега и ти си се превърнала в такава ( наемодателка). Добре дошла в отбора.  welcome

# 72
...наистина се изплаща доста повече от взетото...

Това най-много ме притеснява при кредитите - да, имаш това, което искаш СЕГА, но да платиш 2-3 пъти над цената...

# 73
При положение,че годишната инфлация е 20-30%,а лихвите по кредит са 7-9%,естествено,че да теглиш кредит е изгодно.
На въпроса- имаме кредит,200лв ни е вноската на месец. Но затова имаме и просторен собствен апартамент и сме спокойни,че не зависим от родители или хазяи.

# 74
... сега и ти си се превърнала в такава ...

Не, не съм "такава" Wink
Наясно съм с юридическата страна.
И съм коректна като намемодател.
По средата на срока на договора, няма да се юрна да го нарушвам и променям условията по него, разбирай цената.
Подписала съм се и го спазвам.
Очаквам същото отношение и от другата страна по договора.

Дай Боже повече наемодатели като мен Whistling Grinning

Това най-много ме притеснява при кредитите - да, имаш това, което искаш СЕГА, но да платиш 2-3 пъти над цената...

Ееее, чак пък 2-3 пъти Rolling Eyes вие май смятате и тези, дето ви ги дава банката за ваши  Grinning например, ако теглите 80 000 евро, ще върнете за 25 г. 160 000 евро, ама нали се сещате, че вие имате 0, т.е. тези 80 000 евро са си на банката, а не ваши, с една дума връщате каквото ви е дала и веднъж размера Peace

При жилищен кредит например, сумата за 30 г. е приблизително еднаква с парите, дадени на хазаина, но в единия случай жилището остава твое, в другия, продължаваш да му плащаш (а той м/у временно е изплатил още един имот на негово име).

При кредит за стока - оскъпяването е 2 вноски, например взехме си велоергометър, цена 180 лв., 1 г. по 18 лв. на месец, оскъпяване 36 лв., но пък тия 18 лв. не сме ги и усетили, а и въобще не са 2-3 пъти над сумата  Stop

Изплатили сме и монитор, и кафемашина, и миялна, та знам за какво говоря Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт