имате ли кредит?

• 71 542
  • 679
  •   1
Отговори
# 555
Кога преминава собствеността при твоите познати? Веднага, със задължението да се плаща цената на части/вноски/ всеки месец или отложено - чак когато се плати цялата цена? Защото ако е второто/ а аз мога да се обзаложа, че е второто/ им кажи хич да не се хващат...

Защо?

# 556
Никол, моя въпрос беше риторичен.. честно казано аз не виждам смисъл да даваш пари за наем и да се опитваш да спестяваш отделно..
belinda, строителите не могат да продават директно на 100% и затова гледат да реализират продажба на вноски под формата на лизинг и все пак да си осигурят някакво финансиране.
а иначе ето определението за финансов лизинг по МСС 17:
Финансов лизинг — лизингов договор, при който по същество се прехвърлят всички рискове и изгоди, произтичащи от собствеността върху даден актив. В края на договора правото на собственост може да бъде или да не бъде прехвърлено.

Ужасно неясно още по дефиниция  Crazy

# 557
  • София
И тази тема се обърна на заем срещу наем. Безсмислено е, защото зависи от конкретните условия. А иначе това за предимствата на заема като цяло ми прилича на рекламна прошурка, в която след звездичката са всички важни неща - качество на строителството, инфраструктура, кредитни условия, местоположение и всичко, което се сети човек.

# 558
Андариел, да всичко зависи от конкретните условия
естествено, че ако мога да наема апартамент за 600 лв, а месечната ми вноска ще е 1200 по заема .. оставам си под наем и толкова..
знам и много безумци набълбукали се с вноски от 1200-1500 лв само и само да имат тристаен в престижен район, а сумарния им доход е не повече от 2хил, питам какво правят ако им се роди дете или единия остане без работа ?
На тези същите млади хора кредитни инспектори и брокери на НИ са им нарисували преди 1 година супер светлата картинка от европейски заплати и високи цени на НИ.. Обаче картинката сега е друга и се чудят как да се оправят

Някой горе беше писал, че вноската да била до 50% от заплатите ... за мен до 30% е разумната стойност, 50 % са много

# 559
  • София
Кога преминава собствеността при твоите познати? Веднага, със задължението да се плаща цената на части/вноски/ всеки месец или отложено - чак когато се плати цялата цена? Защото ако е второто/ а аз мога да се обзаложа, че е второто/ им кажи хич да не се хващат...

Защо?
Защото юридически погледнато жилището не е продадено, а само има възможност това да се случи в края на периода, както е написала КОТЕ. Какво означава това практически? Че вие не сте собственици, ами никакви...Че жилището си остава в собственост на продавача и ако, не дай Боже, той изпадне в несъстоятелност - каквато е съдбата в криза на много търговци, а строителните фирми от гледна точна на закона са това, търговци - "вашето" жилище остава в масата на несъстоятелността на търговеца и ще бъде продадено както всичките му други активи. А вие оставате на улицата с пръст в уста, защото направените вече вноски дори не можете да искате обратно, т.к. те няма да се считат дадени по договор за продажба на изплащане/ щом собствеността не е ваша, няма продажба/, а като наем. Минавката е голяма. Рискът е голям. Аз никога не бих се хванала на това хоро, колкото и да съм на зор.

# 560
Никой не е казал,е ще се купува на лизинг и на зелено.Ще купуват почти готов апартамент.Е,вярно че ще минат години докато им прехвърлят собствеността,но пък не може да иска човек всичко,и пари да не дава наведнъж,и собственост прехвърлена,и всичко...Все пак собственика на фирмата си е вложил парите,изплаща заеми,данъци и ние отиваме и му казваме "искам апартамент,ама ми го прехвърли и ще ти давам всеки месец вноска".А и доколкото знам те познават строителя ,е....не са близки.Аз лично също бих приела да си взема жилище "на лизинг" и обмислям варианта,но там къдети сме не се предлагат такива.Естествено бих си направила добър договор,абе има начини....

# 561
frog, прочети пак това, което ти е написала Белинда,
това, че се познават и колко е сериозен строителя не е гаранция за 3-4 год напред ..
Във Варна една от най-големите фирми е в несъстоятелност, никой дори от бранша на НИ не е и предполагал т.е имаше едни индикации ама само толкова

# 562
frog, прочети пак това, което ти е написала Белинда,
това, че се познават и колко е сериозен строителя не е гаранция за 3-4 год напред ..
Във Варна една от най-големите фирми е в несъстоятелност, никой дори от бранша на НИ не е и предполагал т.е имаше едни индикации ама само толкова

Ето какво предлагат големи строителни фирми в Пловдив като бонус: http://www.marica.bg/show.php?id=18
Вече жилищата се предлагат с готови бани, подови настилки и кухненско обзавеждане, но стагнацията на пазара е голяма и купувачи пак няма, защото банките не дават пари, според мен банките са спрели да дават големи кредити за жилища, защото очакват голям срив в цените, това е неизбежно, въпросът е точно с колко ще паднат...  newsm78 
Ноо, нас специално за сторежа сегашната ситуация ни устройва супер, защото материалите и цената на труда вървят стремглаво надолу.  Hug

# 563
  • София
Хубавото в работата на правния съветник е, че е именно "съветник". Мога да си кажа мнението по даден въпрос, но то не е задължително, разбира се, още повече, когато е безплатно Laughing Всеки е свободен да си харчи парите, както намери за добре, Фрог Peace

# 564
  • Бургас
А някой знае ли как стои въпроса с потребителските кредити?
Какъв е тавана за отпускане на такъв вид кредит?На мен в Уникредит ми бяха казали -30 нетни или брутни /не помня точно/заплати.Ако някой скоро се е интересувал,нека сподели.

# 565
А някой знае ли как стои въпроса с потребителските кредити?
Какъв е тавана за отпускане на такъв вид кредит?На мен в Уникредит ми бяха казали -30 нетни или брутни /не помня точно/заплати.Ако някой скоро се е интересувал,нека сподели.

Таванът на потребителските кредити, без ипотека е 20 000 лева. В някои банки искат 1 или 2-ма поръчители, относно точно какви документи искат, не съм се интересувала, виж, ако те интересува ипотечен потребителски кредит, мога да ти дам подробности, ние в момента чакаме да подпишем пред нотариус, за да ни дадат парите.

# 566
На лизинг купуват руснаците защото кредит нямат начин да теглят. Просто са притиснати да го правят. Но това е голяма минавка, а строителите се възползват от това че някои нямат друг избор.

# 567
Хубавото в работата на правния съветник е, че е именно "съветник". Мога да си кажа мнението по даден въпрос, но то не е задължително, разбира се, още повече, когато е безплатно Laughing Всеки е свободен да си харчи парите, както намери за добре, Фрог Peace
Абсолютноси права за всичко,което си написала.
Но за мен дали ще плащам наем или вноска на някой строител няма значение.С тази разлика,че има голяма вероятност ако плащам на строителя накрая жилището да остане за мен,докато при наема няма такава вероятност.

# 568
Но за мен дали ще плащам наем или вноска на някой строител няма значение.С тази разлика,че има голяма вероятност ако плащам на строителя накрая жилището да остане за мен,докато при наема няма такава вероятност.
Абе теория на вероятностите е обширна наука  Laughing Също има вероятност да останеш и без жилище след определен брой години погасяване на кредита.

# 569
me4ekle4e, при кредита зависи от твоето финансово състояние, а при лизинга НЕ

Общи условия

Активация на акаунт