имате ли кредит?

• 72 637
  • 679
  •   1
Отговори
# 90
Ние имаме също няколко кредита/въпреки че включвам като бройка тук кредитните карти/, които теглихме заради покупка на колите ни.Имаме един в размер на ОББ, който свършва февруари следващата година и три кредитни карти.Аз лично имам овърдрафт в размер на една заплата.Общо към всички банки сметките ни излизат към 180 лева месечно, като тепърва още събирам пари за овърдрафта.Просто в днешно време няма човек, които да не е теглил кредит.Особенно, ако си решил да си купиш нещо по-скъпо или голямо, а нямаш парите на куп.

# 91
И аз затова питам, защото точно дисциплината "финанси" ми беше пълна мълга, а се потрудих доста да проследя логиката и процесите. Може аз нещо да съм се чалнала, но през цялото време имах усещане, че нещо не ми се връзва. Някакви много сложни формули, изчисляване на какво ли не, за да се окаже накрая, че нищо не ясно - поне така ми изглежда на мен.

В момента уча финанси и се чувствам по същия начин. Laughing

Ок, ще преживея да платя 1200 за телефон от 1000 лева, но за по-големи суми за по-дълъг период от време? Теглиш кредит 100 000 при 8% и накрая плащаш към 260 000?! Е, не, мерси...

# 92
  • София
И аз затова питам, защото точно дисциплината "финанси" ми беше пълна мълга, а се потрудих доста да проследя логиката и процесите. Може аз нещо да съм се чалнала, но през цялото време имах усещане, че нещо не ми се връзва. Някакви много сложни формули, изчисляване на какво ли не, за да се окаже накрая, че нищо не ясно - поне така ми изглежда на мен.

В момента уча финанси и се чувствам по същия начин. Laughing

Ок, ще преживея да платя 1200 за телефон от 1000 лева, но за по-големи суми за по-дълъг период от време? Теглиш кредит 100 000 при 8% и накрая плащаш към 260 000?! Е, не, мерси...

Иначе живееш при свекървата и пишеш в "Досадните реплики"  Joy

# 93
Иначе живееш при свекървата и пишеш в "Досадните реплики"  Joy

Това разведри иначе сериозната тема  Mr. Green

Между другото, аз съм малко учудена, че толкова много хора взимат кредити в България - щото българинът, както е казано, много се страхува да не настине и да не се мине  Mr. Green и много хора са се впрегнали да изчисляват печалбите на банките от кредитите.. обаче, не се сещам кой ще е този, който ще ми даде 100 000 лева, които да му връщам на по 500 следващите 30  години примерно, без да има някаква изгода от това.. предпочитам да имам една къща в повече сега, вместо да "лиша" банката от печалбата и от мен в знак на протест  Wink

# 94
Винаги сме имали кредити - по един, по два, до четири сме стигали .... С кредитните карти обаче сме скъсали окончателно  Naughty
Сега сме с един голям кредит (неговият) и един не толкова голям (моят). Всички средства влагаме в жилището ни и за автомобил за него и за мен.
Лихвата не е убийствена (7.9% и за двамата), а и миналогодишни 340 лв. не са равни на 340 тазгодишни . Когато понамалее малкият кредит, ще го прехвърлим към големия чрез предоговориране и, живот и здраве, ще теглим нов за гараж (но това е само хипотеза).

# 95
  • Бургас
Ние също сме с няколко кредита и не виждам иначе кога щяхме да си купим кола,или пък някои други важни неща.
Не виждам и нищо лошо в кредитите като нямаме друг избор /това не е оправдание,а въпрос на личен избор за изход от дадена финансова ситуация/.

# 96
  • София
Имам и аз кредит във вид на кредитна карта - колкото мога успявам всеки месец минималните вноски да погасявам поне.... Crazy

# 97
Сумата, която ви трябва не е толкова голяма и всяка банка ще ви предложи изгоден вариант на връщане  Peace
По темата -имаме кредити....два или май три бяха .не помня ве4е  ooooh!

# 98
  • София
предпочитам да имам една къща в повече сега, вместо да "лиша" банката от печалбата и от мен в знак на протест  Wink

Аз пък отказвам да храня банките  Sunglasses

# 99

Аз честно казано нямам амбицията да храня цяла банка  Tired

# 100
Ето един елементарен пример,затова защо е по-изгодно да се вземе кредит или стока на изплащане : трябва ми легло с ракла за детската,преди месец беше 120лв. Реших,че ще си заделя за 1-2 месеца пари и ще си го взема в брой.Да,обаче този месец същото легло вече е 150лв,тоест с около 25% по-скъпо !!! Излиза че щеше да е по-добре да го бях взела на изплащане за 3 месеца и щях да платя по-малко,и щях да го ползвам.
Значи ако опциите са: дали да теглиш заем и да купиш дадена стока,жилище или друго наистина необходимо,като междувременно го ползваш ;или да спестяваш няколко месеца или години, за да го придобиеш. За мен е по-добре да плащам лихви,но да купя на по-ниска цена и да си го ползвам.

# 101
Имам един малък кредит към ДСК. Не ми тежи вноската. В момента се чудя дали да не тегля голяма ипотека на едно жилище, защото с мъжа ми искаме да ги вложим в определен бизнес, но още сме на етап чуденка. Сигурно ще го направим де, защото иначе така средства за инвестиция на куп няма откъде да вземем.

# 102
Не, никога не бих изтеглила 5-6 хиляди лева.
Кредит бих теглила само за здраве, бизнес или за жилище. За нищо друго.
Говоря от опит - имала съм няколко кредита ( 2 кредитни карти и 2 кредита ,плс. източен овърдрафт) все уж малки суми, които ме впримчиха да плащам с години глупости, от които дори нямаше следа после.
От тогава съм се зарекла никога повече да не тегля заеми , да не искам заеми от хора, освен за гореспоменатите неща.
Направо ми е жал за хора, които изплащат всичко - от телевизор, през кухня  и кола до мобилни телефони.
леле,все едно са прокълнати

# 103

Аз пък отказвам да храня хазаина Sunglasses

# 104
  • София
Забелязвам аз една..тендеция ли да го нарека ,не знам.Хора,които са подсигурени с дом от родителите си,са твърдо против ипотечните кредити примерно,ако пък мама и тати помагат и ей така,всеки месец с парички,и потребителските стават една ли не синоним на ..чума Mr. Green.Е да,ама някои от нас като са създали семейство,са се влачили с години по квартири,плащали са наеми солени,мама и тати са хора с нискоквалифицирани професии,чудещи се те самите как да се изхранват,не са купували навремето апартаменти за всяко от децата си.Та без кредити някак поне ние не успяхме да се справим.И не съжаляваме за избора си.

Общи условия

Активация на акаунт