имате ли кредит?

• 71 857
  • 679
  •   1
Отговори
# 450
  • София
В наше време никой не спестява за апартамент, а търси какво да продаде или откъде другаде да намери необходима суха пара, защото не на всички банките отпускаха 100 % от сделката, а и за обзавеждане или довършителни работи трябват пари. Въпросът е откъде да се вземе необходимият кеш, а не как да се изтегли кредит.
Ако изобщо може да се говори за спестяване, то е по-скоро да има някакви пари за не дай Боже.

# 451
  • София
Да спестяваш за самоучастието си, примерно 20-30 %, си е неизбежно. Иначе на теория, сигурно и 100 % можеш да спестиш, но на практика - трудно.

# 452
  • София
Ако на 90 000 ми искат 30% самоучастие колко време ще отнеме това при скок на цените на жилищата? Как се спестяват почти 30 000 от едно семейство?

# 453
  • София
NikiFin, аз изобщо не ги мисля банките... За мен е важно да мога да си плащам кредита, а ако не мога ще си понеса последствията. И няма да умра от срам.

А колкото до това дали е тъпо да се пести - според мен е. Парите се обезценяват. Така че по-добре да харчиш чужди.

# 454
Абсолютно е добре да се харчат чужди пари, ако има къде да ги реализираш успешно и в добавка изкарваш предостатъчно свои, за да си спокоен и да знаеш че сега правиш нещо, което е ценно, а кредита за в бъдеще няма да те затрудни особено.
Редакция по молба на автора.

Последна редакция: ср, 07 яну 2009, 18:56 от Дивиана

# 455
Включвам се и аз с един пример,че цените на имоти от преди десетина години до сега доста се промениха .Пък и банковата система.За в бъдеще се не знае,може пък постепенно пак да паднат цените на имотите,не се знае. Аз преди десетина години не успях да бъда одобрен за кредит,а ужасно исках. Сега  мога без проблем на лизинг каквото искам да си купя,а и купувал съм доста неща на лизинг.След като изплащах  едното нещо, купувах  друго пак на лизинг,но за за голям кредит просто не ми се рискува да тегля,не само заради променените  лихви за изплащане,а поради страха,че няма да мога да го изплатя,ако се случи нещо непредвидимо в семейството и работата ми.

Та исках това да споделя,че в панелния  блок  на братовчедка ми  се сетих  през около 1999 г се продаде апартамент 80 квадрата за 8 000 долара и само след няколко години пак в същия блок ,друг апартамент около 65 квадрата за 8 500 евро в окаяно състояние. Съвсем скоро собствениците на 80 квадратния апартамен са го продали за цели 42 000 евро.Верно,след ремонти,но никой не е знаел през далечната 1999 как драстично ще се промени пазара. За теглещите кредити не е зле да си направите проба за себе си колко ви е максимума за спестяване поне 3-4 месеца преди да теглите истинския кредит.

За строенето тухличка по тухличка при мен специално си е точно така,защото  на къщата на дядо ми си  надстрох цял етаж   постепенно,а по принцип можех и друга къща да започна в същия двор да започна ,но щеше да ми легне доста скъпо. Който има мерак  за имоти и продобивки,запретва ръкави да бачка яко и да не прави разходи за щяло и нещяло,това е. Ако рискува да тегли кредит за имот,ОК,защо не?  Hug

# 456
  • София
В момента ужасно много са паднали цените на оценките на жилищата и банките финансират до 80% от ликвидационната стойност, която е с 12% по-ниска от пазарната оценка. С други думи реално ти трябват самоучастие около 50% от цената, на която купуваш. И само една банка все още отпуска кредити. Надявам се да взема моя, преди да са спрели и те.

# 457
В момента ужасно много са паднали цените на оценките на жилищата и банките финансират до 80% от ликвидационната стойност, която е с 12% по-ниска от пазарната оценка ...

В повечето случаи и преди си беше така Rolling Eyes

# 458
E.L.,  така е, тъпо е да се спестява за апартамент специално. ...
И защо да е тъпо?  newsm78

Пример - преди около 6 години можеше да се купи приличен апартамент в София за около 30 000 лв, че и по-малко. Ние нямахме тези пари спестени накуп и изтеглихме кредит, като купихме апартамент на такава цена. Ако бяхме се отказали от кредита и бяхме продължили да спестяваме с идеята да го купим с пари кеш, щеше да се наложи да купуваме при много по-високи цени, защото много скоро след това цените тръгнаха рязко нагоре и така в продължение на години. За жалост, цените не стоят на едни нива. Допълнително инфлацията изяжда стойността на спестяванията и накрая се оказва, че със спестените пари човек може да си купи само семки и бонбонки.

Така де, ама ако бяхте купили апартамент през лятото на най-високите цени, а сега както са паднали си загубите работата, тогава какво? Знаеш ли в Щатите че милиони семейства сега се пекат на огън точно защото не са могли да допуснат че всичко няма да се развива както доскоро по възходяща линия - и цените на имотите, и икономиката, и кариерата им. За съжаление и в икономиката, и в пазара на недвижими имоти има цикличност и дори възходящият цикъл да е продължил много дълго, накрая пак завършва със срив. И най-лошото е че когато пазарът на недвижими имоти се срине, обикновено и икономиката се срива, и работни места се губят. И става така че хем имотът ти вече струва по-малко от цената на която си го купил, хем едновременно много хора си губят работните места, хем на пазара на недвижимите имоти всеки предлага и нищо не можеш да продадеш, дори на цени по-ниски от това, на което си купил. На мен ми я ясно че през съзнателния си живот вие сте били свидетели само на периода на възход, който продължи доста дълго  и оттам си правите изводите съвсем основателно за вас, но уви, не са толкова розови нещата. Не искам да кажа че кредитите са нещо лошо, и аз ги използвам, ама и да се идеализират не трябва.

Мда, парите освен да се пестят, могат и да се инвестират... и не само в недвижима собственост Mr. Green

# 459
В момента ужасно много са паднали цените на оценките на жилищата и банките финансират до 80% от ликвидационната стойност, която е с 12% по-ниска от пазарната оценка ...

Е,не.Не съм съгласна за преди.Само до преди 4-5 месеца почти всеки който поискаше,получаваше кредит.Даваха 100% + допълнителни пари за довършителни работи.Сега ситуацията е коренно различна.Оценка на жилище във Варна ми направиха преди месец и оценката и ликвидационната стойност бяха ОК,но пък проблем се оказа,че няма Акт 15.Наистина много банки спряха кредитите,но определено не е останала само една.Друг е въпросът дали си струва при такива условия да с етегли кредит.Още повече,че се очаква спад в цените или поне задържането им,а специалисти прогнозират спад в кредитните лихви през второто полугодие.
Затова бих ви посъветвала да изчакате малко с бъдещи покупки ако не ви е спешно.

# 460
  • София
Heureuse, ние сме купували и при високите цени, не бъди сигурна, че сме купували само при ниските. Ако започна всеки път да мисля най-лошото, за да избегна какъвто и да било риск, значи да не правя абсолютно нищо.
И нека не сравняваме кредитния пазар тук и в Щатите, защото от колко години той се развива там и от колко тук?

# 461

Е,не.Не съм съгласна за преди.Само до преди 4-5 месеца почти всеки който поискаше,получаваше кредит.Даваха 100% + допълнителни пари за довършителни работи.Сега ситуацията е коренно различнa ...

Купувала съм май 2004 и януари 2008 г., отделно работата ми е свързана с продажби и кредити, в масовия случай, оценката винаги е била доста под пазарната цена, а отпуснатата сума до 80, максимум 90% (за ново с разрешително за ползване). 100% - да, става, ама залагаш 2 имота, при нас втория път също стана така.

# 462
  • София
Лесно е да се гледат нещата, които вече са се случили и да се казва "тогава трябваше" или, "ако не бяхме направили това и това...". Въпросът е в това, че е важно как човек реагира на ситуацията в определен момент и как планира и действа тогава, а не как е действал преди години. Няма смисъл да се сравняват цените и кредитите преди 10 години или ако щете само допреди няколко месеца и сега. Въпреки, че се говореше отдавна за криза при американците, че цените тук са прекалено надути, че заеми се дават на едва ли не всеки, никой не искаше дори да си помисли, че може пазарът да се обърне, а кризата да ни застигне. Е, сега тези, които купиха на високите цени през лятото и теглиха големите кредити ще са на загуба. На банките не им трябват апартаменти и правят отстъпки при изплащането, но пак си гледат интереса. Видя се сега какво става - започнаха коледни промоции на жилища, а пазарът замря. И в допълнение сегашната криза и проблемите с работните места и заплатите и кризата при строителите с техните заеми ще доведат до още повече поевтиняване. Подозирам, че идва моментът на хората, които са изчаквали и не са купували на скъпите цени.

# 463
Когато през 2000 купих двустаен панел за 8000долара /жалко,че не намерих още 4000 за тристаен/,всички ми казваха,че съм луда да дам толкова много!!! Mr. Green След 6 години го продадох за 30000евро!!! и теглих кредит за 15000,и общо за 45000евро купих четиристаен тухлен,в строеж.Пак ми казваха,че съм луда да купя толкова скъпо,защото тогава големите панели с Г-кухни бяха по 38000! За 2 години,заедно с мъжът ми си изплатихме кредита. Сега не знам колко би струвал апартамента ни,но е нещо от порядъка на 100 000евро.
Така,че понякога е добре да се рискува.

# 464
Когато през 2000 купих двустаен панел за 8000долара /жалко,че не намерих още 4000 за тристаен/,всички ми казваха,че съм луда да дам толкова много!!! Mr. Green След 6 години го продадох за 30000евро!!! и теглих кредит за 15000,и общо за 45000евро купих четиристаен тухлен,в строеж.Пак ми казваха,че съм луда да купя толкова скъпо,защото тогава големите панели с Г-кухни бяха по 38000! За 2 години,заедно с мъжът ми си изплатихме кредита. Сега не знам колко би струвал апартамента ни,но е нещо от порядъка на 100 000евро.
Така,че понякога е добре да се рискува.

Поредното доказателство, че трябва да се действа с акъл и да се не слуша стадото

Общи условия

Активация на акаунт