КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА

  • 88 494
  • 475
  •   1
Отговори
# 300
  • Плевен
  • Мнения: 974
Крисче, кейка изглежда страхотно. Напоявай го подобаващо и ще му се насладите по Коледа.

Сега ме карате да започвам да мисля за този прословут щолен.Преди две години купих от Метро,но хич не ни хареса  Sick .Добре,че дойде една приятелка,която е живяла в Германия, та си го хапна.Иначе трябваше да го хвърля.Но сега си мисля, дали пък да не пробвам с ваша рецепта  newsm78 .Ами ,ако случайно купешкият не е бил нещо наред  newsm78 . .

Аз съм в същата чуденка  newsm78, ако ми остане някой свободен съботен или неделен ден, ще се пробвам с един щолен. За следващия уикенд съм планувала да пека кейка и в началото на декември или края на ноември започвам меденките и др. сладки. А дотогава ще събирам още рецепти от майсторките тук   chef.

# 301
  • 7800
  • Мнения: 243
Браво, Krische ! Направо си го докарала като от списание. Аромата не си го представям, понеже до преди малко едва издържах да не хвана ножа и да дегустирам. И мъжо и той подстрекаваше (въпреки забележките му към едносантиметровата черна коричка). Но сладкишчето вече отлежава и очаква звездния си момент.  eat

...Ох, че уютно е в тази тема, чак си пуснах една коледна песничка докато чета (само не ме мислете за луда Crazy)
...

Ох, не съм сама.  Close-mas: Мен от един месец ме сърбят ръцете да си пускам сборника от коледни песнички, ама все се притеснявам да не ме намразят колежките. Как ли ще изтрая чак до декември.....

# 302
  • Мнения: 2 708
Ехееей Скаличке, не се ядосвай, вътре няма как да не е вкусен. Мой мъжо подчупна от тук от там трохички, дето се изрониха, докато го слагах на решетката да изстива и ....... верно и при нас голям мерак за опитване. Децата и те се подвиват наляво-надясно, барем докопат и те трошичка, аха работата да стане на живот и смърт Joy И мойто сега отлежава завитичко, ама ми се отчупи леко едно мъндзърко парченце, докато го мандахерцах а извън тенджУрата, а пак обратно в нея, пък и увито даже, ама смятам да си го залепя, като го украсявам после. Охххх, много ми е Юютничко тук, ама утре е понеделник и първия звънец неумолимо звъни в 7.3, а ние преди неговия глас трябва да сме кацнали Laughing
Заплюла съм си тая седмица и фъджа на Котка да направя, че пише че можело да се замрази и да седи във фризера няколко месеца. Оригинала е тук , а превода на Котка е:

"Лесен шоколадов фъдж  Котка  l


150 гр. печени и обелени лешници, нарязани на едро (може и орехи) – аз даже цели ги сложих, не пречат при рязането после

396 гр. подсладено кондензирано мляко – тук се продава само Dutch Lady, опаковката е от 397 гр., така че за 1 грам хич не му придирях 

452 гр. натурален шоколад на парчета (тези безумни грамове се получават заради паундите, но мисля, че и 450 гр. да се сложат за по-лесно, няма да е фатално)

28 гр. (2 с.л.) безсолно масло

2 ч.л. есенция ванилия


Покрийте дъното и стените на форма 20х20х5 см. с алуминиево фолио. Смесете кондензираното мляко, шоколада и маслото в огнеупорен съд и поставете над съд с кипяща вода. Разтопете така шоколадовата смес като бъркате често, за да не загрее сместа твърде много, защото така може фъджът да стане зърнест. Бъркайте докато се получи гладка маса (доста гъста). Махнете от огъня и прибавете ванилията и ядките. Изсипете сместа в приготвената форма и изравнете с шпатула. Изчакайте да изстине на стайна температура и извадете от формата като повдигнете краищата на алуминиевото фолио. Нарежете на парчета с остър нож и съхранявайте в хладилник няколко дни или във фризер няколко месеца. Оставете да се размрази за час-два преди употреба.

При мен какво се получи: въобще не бях обърнала внимание на размера на формата в рецептата (аз и нямам толкова малка) и съответно ми се получи много тънък слой, а не както на снимката в сайта, така че когато изстина и се втвърди, го навих на руло с повдигане на фолиото. Оставих го час-два в хладилника, след което го нарязах на филийки и го замразих в кутия.

Докато го правех по едно време си помислих дали не си губя времето и продуктите, защото в крайна сметка натурален шоколад + мляко + ядки какво дава? Млечен шоколад с лешници. Но в крайна сметка резултатът беше интересен – има много приятна, леко дъвчаща консистенция, предполагам заради кондензираното мляко, и не съжалявам, че го направих."


Коте, благодаря ти Hug

Ама и това на Rumya
http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchens/chocola … ecipe2/index.html
ми "дразни" окото....

Последна редакция: пн, 10 ное 2008, 00:27 от Krische

# 303
  • Мнения: 3 034
Гъбките и снежните човеци са от смес равни количества крема сирене и настъргано саламурено сирене омесени с малко размекнато масло. Може да си приготвиш топчетата от преден ден и да ги замразиш в камерата само си набучкай клечки за зъби където ще ти трябват за сглобяване така си съкращаваш работата в последния момент. Отгоре на гъбките са малки доматчета а точките могат да са от масло, майонеза или крема сирене.

благодаря ти!   bouquet никога нямаще да се сетя за камерата! ще се пробвам  Grinning

# 304
  • Мнения: 7 144
Ох, че уютно е в тази тема, чак си пуснах една коледна песничка докато чета (само не ме мислете за луда Crazy)

Колкото до черния тефтер- аз имам 4 тетрадки с рецепти, събирам ги от ученичка......

Не си само ти Joy Чак детето покрай мен зорлем научи Джингъл белс на перфектен английски  hahaha.
Колкото до тефтерите, о радост голяма, наскоро на село открих съкровищницата на баба.

Тиквените сладки на Танита и у нас са хит! Много са подходящи, защото също носят аромата на Коледа!

# 305
  • Плевен
  • Мнения: 974

Това го правих миналата година и стана страхотно. Само вместо бонбони отгоре поръсих с натрошени лешници. Пожъна огромен успех. Препоръчвам го на любителите на силно шоколадови десерти  Peace.

# 306
  • Мнения: 213
Много хубава темичка  bouquetвече реших да направя ваниловите рохлички и линцеровите сладки на Наталина.Мисля да направя и капама само да видя къде ще сме за Коледа.Досега никога не съм правила за Бъдни вечер пълнени чушки с боб,но тази година ще опитам.Ако знаете някоя хубава рецепта,моля споделете Hug

# 307
  • В лудницата на 2-рия етаж.
  • Мнения: 2 026
Миналата година купихме готов щолен,но нещо не ми хареса.Все пак се чудя дали да не направя домашния,то при толкова хвалби как да не се изкуши човек Mr. Green

# 308
  • Мнения: 540
страхотна тема се получи
само си крада идеики и си ги записвам
 newsm10 newsm10 newsm10

# 309
  • София
  • Мнения: 3 061
Момичета, страхотни рецепти  Hug  Hug Мисля, че ще си уплътня целия декември Simple Smile Благодаря ви!

Имам въпрос относно Английския кекс. Изпаднах в голямо чудене къде да го държа  newsm78 Единственото студено място в апартамента е терасата. Но няма ли да измръзне???? Вие къде го съхранявате до Коледа???

# 310
  • Плевен
  • Мнения: 974
Аз съхранявам Английския кейк в хладилника  Simple Smile.

# 311
  • Мнения: 1 313
Аз реших да комбинирам рецепта за мъфин с такава за меденки. Това е снимка на резултата, определено ще ги повтора и потретя сигурно да Коледа  Wink.
Не мога да отворя линка с рецептата нито в къщи нито в офиса. Можеш ли да я копираш тук, защото и аз имам от коледните формички за мъфини и искам да пробвам нещо по-коледно в тях.

etomira, аз когато правих този кекс го държах върху един гардероб в хола, където не държим много топло, в тенджера, опрян на стената, защото още нямахме изолация и стените бяха много студени Crazy. Съхрани се. Много ми се смяха на тенджерата върху гардероба Grinning

В къщи още мирише на коледни сладки, въпреки че ги правих в събота и след тях готвих доста други неща. Много е приятно Simple Smile

# 312
  • Мнения: 2 243
Крисче, захаросани бели и червени череши, както и цитрусови корички си купувам от едно магазинче до Руски паметник. Ако те устройва това като район за пазаруване, да напиша по-подробно?

Не е на сложно място: тръгва се от Руски паметник по Скобелев в посока НДК по десния тротоар и точно на спирката на тролеите се намира магазинчето. Няма как да се пропусне - отпред жената винаги излага подправки.


Само да помоля да уточним и да ме извините разбира се къде е  магазинчето - то преди 5-те кьошета ли се пада или на спирката на тролея на  5-те ?
 Аз знам една спирка дето е при МВР болница, после тролея минава покрай Руски паметник и май чак на кьошетата спира след това Thinking.



Извинявам се, че чак сега се включвам, но да потвърдя, че наистина има спирка на тролеите и преди, и след Руски паметник. Магазинчето е точно на спирката след Руски паметник (посока НДК).
Оттам купих и звездовиден анасон, някой беше питал.


Леле, вие сериозно се захванахте с подготовката, ще трябва и аз да се взема в ръце.

Крисче, не виждам снимката с коледния кейк... newsm78   Фъджа и аз ще го правя, беше голям хит миналата година. Peace

# 313
  • Мнения: 5 001
.Досега никога не съм правила за Бъдни вечер пълнени чушки с боб,но тази година ще опитам.Ако знаете някоя хубава рецепта,моля споделете Hug
Накисваш сухите чушки в гореща вода за да набъбнат и поомекнат(за да можеш да ги напълниш...Иначе ще се счупят,ако не са накиснати)....Сваряваш боба с морков,целина(корен)-нарязани на кубчета.Изцеждаш го от водата,добавяш сол,джоджен,дом. пюре 1 с.л.(или домашна лютеница).Разбъркваш хубаво и пълниш чушките.Нареждаш в тава,заливаш с водата дето е врял боба и слагаш тавата покрита  във фурната.Накрая загряваш олио,добавяш 1 ч.л. червен пипер и изливаш върху чушките в тавата....Оставяш да отлежи.

# 314
  • Мнения: 276
Babay Mama аз правя щолена със суха мая и без значение какво количество мая е указано в рецептата, слагам толкова ,колкото е оказано на пакетчето с мая  и малко отгоре за съответно количество брашно. Маята която ползвам е 1 пакетче за 750г брашно. Като правя щолен или козунак слагам 2 пакетчета на килограм брашно.

radost24 , Джемма не съм давала рецептата. Тя е супер елементарна и не съм предполагала, че би представлявала интерес Embarassed Мисля, че тази рецепта е доста популярна и може някой друг да я е пускал вече.

За сладките
2 яйца
1 ч.ч захар
щипка сол
1 ч.ч разтопена свинска мас
1 пакетче амонячна сода
брашно (колкото поеме)
1 ванилия

 1 бурканче мармалад за слепване

За украсата:
150  шоколад, масло
орехи и (или) кокосови стърготини

Замесваме меко и гладко тесто с всички продукти. Разточваме лист с дебелина 4-5мм , като набрашняваме масата и точилката непрекъснато.Изрязваме с малки формички за сладки ( за Коледа правя звездички, елхички и камбанки, големи около 4-5см). Слепяме две по две вече изстиналите сладки с мармалад или конфитюр (предпочитам сливи, ягоди, боровинки или дюли) .Вече слепените сладки потапяме до половината в разтопения с малко масло или маргарин шоколад и веднага (докато още шоколада е топъл) потапяме в смлени орехи или кокосови стърготини.

!!! Сладките се пекат на 180-200 и се изпичат за 3-4 мин.Не е необходимо да мажем тавата с нищо. Непрекъснато ги наблюдавайте, защото стават много бързо.

Това е оригиналната рецепта, но аз съм пробвала с масло вместо мас, с канела вместо ванилия и с бакпулвер вместо амонячна сода и пак стават хубави.

Най-добре е сладките да постоят ден-два за да омекнат. Буквално се топят в устата !

Последна редакция: пн, 10 ное 2008, 12:39 от MamaChrisi

Общи условия

Активация на акаунт