Израел 14

• 30 246
  • 287
  •   1
Отговори
# 180
 Hug

Много поздрави на Тали и дано се оправи с компа! Grinning

Ментичка,те двамата си приличат.В "Буфор" ако Итай не е с очилата едвам ги различавах.
Жалко,че има много малко информация на английски за тях,поне копирам на иврит името и си търся снимки и клипове.Гледах трейлъра на "Авива Ахувати" с Итай и си разглеждам един сайт за него. Mr. Green
"Лагерен огън" е много особен филм,трябва да се осмисли.Отначало не ми харесваше.
"Мехурчето" ми е любим,обаче завършва много тъжно.Комично е,докато Янив е скаран с Голан и се дебнат кой ще изневери пръв. Laughing
Наистина ли улиците са празни в Шабат,никой не излиза?
Исках да гледам филма за етиопското момченце Давид,което е захвърлено от родителите си в бежански лагер,обаче няма сийд. Confused

Сега писах съобщение на Анди,ще се съберем да се видим и с нея.  remybussi

Лека нощ! Hug

# 181
   Тъкмо гледахме филма по BTV - Мюнхен . Кара  човек да се замисли този филм наистина.

# 182
  • T"A
Да препоръчам най-вкусния фалафел, който съм опитвала:
http://www.mouse.co.il/CM.food_item_place,382,213,8063,.aspx
"Хипо" в Тел Авив, даже се оказа органик и т.н.  Hug има много специален вкус, според мен  Peace

Свекър ми е трябвало да участва в тази олимпиада (в Мюнхен), по онова време е бил състезател по фехтовка. За негов късмет, почти в последния момент не се е качил на самолета заради спор с треньора, не помня вече дали този треньор е сред жертвите  Thinking

"Мехурчето" ми е любим,обаче завършва много тъжно. Комично е, докато Янив е скаран с Голан и се дебнат кой ще изневери пръв. Laughing
Наистина ли улиците са празни в Шабат, никой не излиза?

Мече, тази сцена от филма не си я спомням  newsm78 Но в Тел Авив в събота е доста оживено - заведенията работят (с изключение на кашерните), плажът е пълен с хора, но няма ГТ, магазините са затворени. Но там, където е населено с религиозни, наистина е странна атмосферата, обаче улиците не са празни, де...

"Лагерен огън" (няколко обяснения за който не го е гледал) се разказва за религиозно семейство, в което бащата е починал, а майката кандидатства пред комисия за заселване на селище в териториите. Всъщност главното действие се върти около малката и дъщеря - Тами, която е влюбена в героя на Ошри Коен - Рафи, и покрай това на Л'аг бе Омер отива на неговата медора (огнище, лагерен огън). Там обаче се натъква на опр. сексуално посегателство. Цялата общност обвинява момичето и се опитват да потулят случая... Спорният момент във филма е реакцията на Тами, която въпреки случилото се се връща към Рафи ...
За търсене в нета - Campfire (Medurat Hashevet) 2004 מדורת השבט

Мече, аз до ден днешен не знам дали харесвам този филм.  Thinking Това, което ми харесва, е, че както и много други израелски филми, и този представя един болен проблем. И го прави по един безкомпромисен начин, без да украсява историята или да обещава хепи енд.  Peace

Две песни на Ран Данкер за лека нощ:
"Нека оставим"http://uk.youtube.com/watch?v=xjtOpD0jjG0
"Равни":http://uk.youtube.com/watch?v=5Lw-lMpjgbA
 55  sleepuu

Пете, защо редактира поста си? Аз в имейла го получих с линкове  newsm78

# 183
Здравейте кукли ! Аз карам грип и тези дни ви чета само Simple Smile искам да гледам театрална израелска постановка .... Жадна съм за израелско изкуство !
 В този си пост искам нещо да ви споделя !
 Запознах се с едно момче - български сириец ( но когато го попиташ какъв си , той отговаря - сириец ) От няколко дни си пиша с него за най- различни теми  от религия до тероризъм и обратно , но до сега не бяхме намесвали Израел ребром (може би умишлено)  ! Той е на 21 и е доста интелигентен   , опитва се да е либерален и обективен ! В един от нашите разговори  аз му казах , че уважавам всички религии и хора по света , но държа на моята , за мен тя е важна и не бих имала гадже примерно мюсюлманин (религиозен , който се моли по 5 ти и т.н. ) , защото религиозното различие винаги ще   седи и  нито той ще е от "моите " нито аз от "техните" ! А той ми каза - Малка си още , като минат 2 ,3 години ще се промениш и аз на 18 мразих всички евреи ! Тогава го попитах - А сега мразиш ли ги ? А той ми отвърна - не седял съм дори на маса с евреи  ,но  мразя Израел и  ционистите които я създадоха, тази държава не трябва да съществува !   Shocked И тогава осъзнах как всичко случващо се свързано с този конфликт , ние не можем да променим но той  нас (или някой от нас ) може  ! Това е човек , млад можещ , умен , с идеи амбиции и т.н.  , който дори не е живял в Сирия а с такава омраза говори за Израел ... Направо съм туш долу ! Живея с надеждата ,че младите хора    ще направят света  различен и белезите от миналото няма да горят ! Просто се потресох от  тази омраза , защото почуствах ,че е истинска  и си помислих , че е достатъчно още 2 ма като него и какво правим..... Знам че може би не трябва да ви пиша това , обаче впечатлението е доста силно в мен , и макар, и  благодарение на  ценностите с които съм възпитана  , семейните традиции , религиозните устои  и т.н. аз си мисля ,че преди това какви сме - бели, черни , жълти , християни мюсюлмани или юдеи ние всички сме хора ! Едно е да харесваш част от тях , други не , да чувстваш как разликата с едните се топи а с други се превръща в пропаст , това е право на всеки -да избира -с кой къде и какво ... Но желанието да унищожиш държава  и хилядите хора деца майки които я обитават е наистина кофти ! Тогава си помислих , че всеки който е участвал или е видял с очите си тази война мисли така за другия ! Но те имат право  до накъде ...техните семейства са избити  ,тяхната кръв попива земята ! Ужаса остава завинаги !  ( аз съм присъствала на сбиване в дискотека  и спомена още е неприятен и в мен  , макар ще бяха чужди хора пияни и т.н. а не искам и не мога да си представя война ) Но него не мога да оправдая - живее в държава (чужда от мястото на събитията ) където може да изгради максимално обективна гледна точка  на светогледа си , а той попил явно от някой тази омраза и я възпитава и не мисли че е нередна дори ! Два пъти съм била особено щастлива - първият път  беше когато попаднах на един форум за Саудитска Арабия и след всичко прочетено там - как жената не я имат за нищо , бях много щастлива ,че съм българка и дори политиците не ми се струваха токова лоши! А вторият  път е сега-  след като това момче ми каза  колко много мрази Израел  и как ционистите са я създали  - особено щастлива че съм родена в България ,  чувствам се горда че имам израилтянски корен и съм  щастлива ,че имайки този корен и обичайки Израел от разстояние аз не изпитвам омраза към който и да е !
Споделям ви това , защото не съм свикнала с него за да не ми прави впечатление , знам че го има но въпреки това....Може би съм още малка и го взимам много на сериозно , особено по този въпрос,особено за Израел  , но не го приемам и се  надявам че и като "порасна " няма да го приемам  !    Peace Peace Peace
Ако някой мисли поста ми за а -морален или  неуместен нека да го изтрие ! 

# 184
  • Sofia - TelAviv
Момичета, чета ви постоянно даже миналата седмица започнах да пиша няколко пъти , но се оказа че имаме някакъв проблем с интернет браузара на компютъра икато пиша малко по-дълги съобщения ме изхвърля  ooooh!  Мъжа ми каза че ще го оправи, ама нали знаете за "обущаря дето ходи бос" та и ние сме така, на програмиста компютъра му не е в ред  Crossing Arms Sick
Сега използвам малка пролука на работа та да се опитам да наваксам.

Аз изчезнах защото, първо около Сокот малкия беше почти 2 седмици нпрекъснато болен, осввен че вакнцията ни се отрази зле откъм време, защото трябваше или да го мъкна с мен на работа или да си стоя в къщи.
След това миналата седмица, мога с гордост вече да кажа че Фондация Движение на българските майки откриха първото Защиттено жилище за деца без родители, които напускат държавните институции. Ето малко снимки от самата сграда и събитието. http://www.snimka.bg/album.php?album_id=305600 И всъщност организирахме трескаво събитието.

Иначе исакх много да ви пиша, защото непрекъснато виждах тука интересни неща, ама сега вече и съм забравила  ooooh!

Това за което се сещам, че единия ден бях почнала да пиша е за Университа А-птуха, за която Мента спомена. Това е нещо оето в БГ не съществува и мисля че на много хора ще им е интересно, защото май не сме писали затова.
Отворения Университет на Израел е доста интересен по своята организация. Има клонове във почти всички градове на Израел и има май почти всички специалности, без медицинските. Това е учебна, организация- повече отколкото институция или заведение, защото се учи в нерегламентирани часове, дни и години ако щете. Всеки учащ се си избира според това което исак да учи, дните, предметите и мястото където да посещава лекции. Лекциите са предимно вечер, защото повечето хора които го посещават, работят през деня и всъщност точва е основната цел на този вид обучение.
Уникалното в този университет, че не си длъжен да имаш Багрут(диплома за завършено средно образование) за да се запишеш да учиш. Затова много ученици, наред със средното си образование започват да посещават и лекциите за завършване на висше. Естесвено накрая, май трябва все пак да имаш и Багрут(затова не съм сигурна обаче).
Този университет е много удобен за семейни хора, за хора с по-малки възможности, въпреки че накрая излиза че е по-скъпо в него отколкото в обикновенния  ooooh! но пък можеш да си избираш според свободното време и средствата кога и какво да учиш. За самите програми на обучение, те са същите като в обикновенния университет в Израел. Имаш право да си избираш сам дисциплините според точкова система която е уточнена в програмата за специалността.

Ами май това е  newsm78  продължавам да ви чета, само дето  подготвяме  Благотворителния базар за Коледа и нямам много време.   bouquet

Последна редакция: пн, 10 ное 2008, 10:19 от Karol&Erik

# 185
Мента , незнам защо , но при проверка после не се отваряха сайтовете нацяло, а някакви странни половини ......някакъв дефект ...Изтрих ги...От Уикипедията са ..Опитай да ги пуснеш ти ако искаш. И мен ме хвана яд ...незнам защо така ....Интересно беше ....

# 186
  • T"A
Пете, явно нещо временно е било, аз си ги отворих и с кеф ги четох (доколкото руският ми го позволява Mr. Green)
Направо ги копирам от мейла  Wink
Тук пише за филма: Мюнхен (фильм)
Тук - за реакцията на Мосад (много интересно!): JPost: Мосад обиделся на Спилберга за "Мюнхен"

Karol, и ние сме в отбора на обущаря  Mr. Green Гледах снимките - браво на вас! Всичко е новичко, лъскаво, личи, че с мерак се работи... Отвореният университет наистина е организиран много стриктно, но следването в него е адски трудно, между другото повечето специалности там са бакалавърски, това е може би единственият недостатък.
Анди, ще ти отговоря и по темата за омразата, която си повдигнала, но друг път, че сега съм на друга вълна  Peace За театрите обаче мога да кажа, че се пълнят и по това съдя, че израелците обичат да ходят на театър  Peace Обаче има едно много странно нещо - рядко публиката се изправя на крак, аз от България си бях свикнала, особено на бис, да ставам - а тук това някак не е прието много-много  newsm78

Вчера преядох и не можех да си легна до много късно  ooooh! Посред нощ съм ставала да хвърлям боклука, за да се разтъпча, като балон се бях издула. Накрая си лягам адски уморена, а половинката ми ме пита "Ат нирдемет?" (=Задревмаш ли), а аз му отговарям "Ани льо бетардемет" (=Не съм в кома, в безсъзнание). Представяте си колко ми е бил акъла  Tired Гледах най-после Sex & the City и се сетих да разкажа, че, когато го даваха по кината в Ерусалим, на рекламите цензурираха думата Sex  и го рекламираха като "...and the City"  Laughing

# 187
Ментичка , не желая да обременявам никой , радвам се дори че не си на тази тема , споделих го защото бях все още под въздействието му !  Wink Израел е една прекрасна държава , колкото повече чета толкова повече желая ........ Жадна съм за израелска култура , тук в България допира за израелските неща (особено за хора които се интересуват , а те са доста напоследък съм забелязала ) трябва да е по достъпен ! Ако питат мен  2 еврейски  културни домове да направят , няколко училища (е не знам дали са чАк толкова много евреите в бг де  Wink ) Но да има информация , форуми ,достъпност ,разпространение !
А за преяждането , както е тръгнало с тея вкусотии дето поствате май всички ще минем през  тоя път  Joy важното е ,че сега си добре , аз понякога като ям нещо по пикантно и получавам мн гадни киселини (веднъж от едно ядене на няква мексиканска храна леле .. стана ми лошо , не че ядох кой знае колко ами беше мн пикантно )
Секса и града аз го гледах като излезе , любимият сериал ... даже чаках премиерата с голямо нетърпение , но  останах горе долу доволна ,  на теб хареса ли ти ?! ( Mr. Big  много остарял  ама е голям сладур , така и аз да кажа нали говорите за мъже ! Е не е евреин ама ако трябва ще стане хах  Joy ) А иначе има един сладур от "Секса и града " -Джейсън Луис ! И първоначално като го видях  и реших че е  Джейсън Левис  (jason lewis ) хаха то простотата не мори а мъчи  Joy И си викам - брех , тоз не стига че толкоз секси пък и има еврейско ( Левис- леви  хаха веднага търся  аз няква връзка , луд умора няма хаха  Joy ) Пък после по ТВ-то му съобщиха името Луис  и мн. се разочаровах ,че няма нищо еврейско хаха  -  +16 http://lh3.ggpht.com/_2yB7B0WH1P8/RvfzF04A49I/AAAAAAAAB7Y/FlYrDb … /absolut_hunk.jpg - е туй е въпросния момък  Wink  Майтап да става !  П.С. Меченце продължавай с класацията за мъжете .. че и аз се заинтригувах ! Wink Hug

# 188
  • T"A
Анди, линкът не се отваря  Sad  Не се отчайвай - мнооого са евреите в Холивуд! Уди Алън е един от тях, новият му филм е много сладък - препоръчвам го горещо!!!

Отдавна се каних да напиша нещо екологично  Sunglasses Тъй.... В Израел сега навлизат нови тенденции и преди месец се натъкнах на една статия, в която разказват за проектозакон, който може да осигури защита от това да ти пълнят пощенската кутия с хартийки-реклами.
Винаги съм се чудила защо, след като има защити на електронните пощенски кутии от получаването на bulk/junk mail, не се измисли нещо и за обикновените пощи... (което ще спести и тонове хартия Peace)

Проектозаконът е предвиждал да се забрани на рекламоразпространителите да пускат реклами в кутиите на хора, които не желаят това (което може да се отбележи с лепенка на кутията). Който наруши забраната, по закон би бил задължен да плати глоба от 5000 шекела. Пише, че това предложение е минало на първо четене, но все още не е прието като закон  Sad
Въпреки това, вече продават лепенки, на които пише "бли доар зевел"=בלי דואר זבל=без поща-боклук  Peace Продават се в Интернет: www.nogarbagemail.com, и в две кафенета, които са се съгласили да разпространяват тези лепенки. А ние получихме и от зелените (от движението им) и веднага си залепихме - две! (за по-сигурно). Надписът е "Без реклами в нашата поща"  Mr. Green не ги щем!

По този въпрос статия в нета на иврит: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3589057,00.html
Първият сайт, към който пуснах линк, е написан на много езици, но инициативата е на телавивци  Grinning

Последна редакция: пн, 10 ное 2008, 13:35 от Mentha

# 189
  • T"A
Започвам да се превръщам в нещо средно между вестоносец и списател на блог  Confused Нищо, де, все пак да си кажа привет   bouquet
Снощи даваха репортаж от Божи гроб - за това как арменски монаси и такива от гръцката православана църква направо се сбиват там на място - нали голямо делене правят на всеки сантиметър от Светинята за християните. Днес забелязах, че са качили в Интернет-изданията въпросната случка...

Пускам два линка с видео, не знам кой от двата ще се зареди по-бързо и по-добре, но и на двата има видео - дано успеете да видите за какво става дума  Peace

Тук има статия на иврит и репортаж с видео: http://news.walla.co.il/?w=/1/1374824
А тук е на английски, но също има видео и май е по-добро: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1035666.html
(трябват plugins, за да се види)

Ако горните две видеа не се отварят, намерих по-добро  Hug http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7718587.stm

Сигурно и на руски може да се намери нещо по въпроса, обаче аз не мога да си формулирам търсенето на руски  Blush

# 190
Харди newsm51 , продължавам!

Ментичка  Flowers Rose Лулу,Янив и Ноел се прибират от някакъв вечерен купон и минават през центъра на Т"А и по улиците се търкалят само празни торбички и листа.
Лулу казва : "Обичам Т"А по време на Шабат.Няма никой и си сам със себе си".
Тук показаха репортаж от сбиването,във вестниците има снимки как полицаи едвам разтървават биещите се Shocked

6. Охад Нолер и Юда Леви в сцена от "Йоси и Джагър"

7.Итай Туржеман,актьор от киното и театъра
-"Буфор"
-"Лагерен огън"

8.Роай Клайн,модел

Утре Н9 и Н10  Simple Smile

Лека нощ!   bouquet

# 191
Ама тези  се маризат бе ! Опорочават всичко свято !  ooooh! И какво делят ?! Ццц да се смееш ли , да плачеш ли ?!
 ПлюшЧе сладко  не спирай .... Чакам 9 , 10 ...  Нещо русо , синеоко ако има -пу за мене хах  Wink Айде лека ,Че Умирам за сЪн  Laughing

# 192
Добро Утро  Wink Къде сте  бе сладурки ? Бурен живот кипи при вас, никакво време нямате   Laughing Ето намерих линк как българките медии отразиха случая  - http://www.vbox7.com/play:a6057125

# 193
[quoteСнощи даваха репортаж от Божи гроб - за това как арменски монаси и такива от гръцката православана църква направо се сбиват там на място - нали голямо делене правят на всеки сантиметър от Светинята за християните. ][/quote]
Излагация!Ето защо съм вдигнала мерник на всякакви църкви.Нагледала съм се на какво ли не?Християнка съм ,но н еискам да имам нищо общо с разни църкви.Всичко е за власт и пари! Close

# 194
Мента-   Joy тези ..по скоро от манастира Шао лин ми приличат .Ама ...нормално ...там където няма Водителство и посока , има човешки страсти..нищо ново.

Мента спомена за органик по нагоре, а аз основно само такова пазарувам от години / и за козметика също/ ...имаш ли поглед в Израел до колко е развито еко продукцията и изобщо хората интересуват ли се? Тук в Англия става все по популярно.

Петя, ти що не ядеш люто бе булка. Simple SmileАз се научих , къде покрай индийското , пакистанското..ние обичаме и често си хапваме, къде покрай нигерийските манджи (някои , не всички)Crazy на мъжа.   Иначе ние в къщи НЕ готвим лютиво де. PeaceНо голямата ми дъщеря как яде лютиво ако се наложи...чак мен ме изненадва Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт