Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 059
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 255
Мисля че трябва да изпратите веднага на всички от набор 2006б мейл, че трябва да направят предварително кандидатстване за ЦДг, не знам иначе как ще разберете кой за коя ЦДГ иска да е. Да не говорим за неяснотите относно това кога дете, навършващо 3 г. му се активира тая кандидатура- на рождения ден ли, на 1 януари ли, или на друга дата...На мен например щом ми активирате кандидатурите за ЦДг, веднага ще деактивирам тези за ОДЗ, защото хем нямам шанс, хем не са ми удобни.Но кога ли ще е този ден не знам, май и вие не сте си решили....
И сега лично към г-н Джонев- мисля че повечето хора вече разбраха какви са Ви били задълженията и какви са Ви правомощията, но тъй като проявявате желание да се включите в напъните за разбутване на това блато, хората/майките се обръщат към Вас по- емоционално. При положение че от това зависи съдбата на семейството, е нормално да се реагира доста емоционално.Но освен емоционалното, в постовете има и доста конструктивни въпроси. Макар че не отговаряте на повечето от тях, аз лично се надявам че те ви помагат да си очертаете проблемните места и да се избегнат нови големи гафове при това класиране.Мисля че вече придобихте доста добра представа от някои особености на ДГ, полека лека ще проумеете и други. Дг е много особена услуга. Децата не са зарзават да ги подредим по големина или по цвят. Има доста особености и мисля че тазгодишния регламент изобщо не ги отчете. Раб. група даде най- доброто от себе си, при положение че никой от нас не е професионалист в тази област! Надявам се и професионалистите да свършат своята работа както трябва...

# 256
Идеята за това комбиниране при кандидатсването трябваше да го кажете в раб. група, там има майки на деца от набор 2006 и щяха да ви очертаят веднага основните проблеми!Сега се губи ценно време, а все пак е ясно че не можете да прецените всички ситуации, които възникват при едно такова решение.

# 257
Нали от тази година направиха така, че целия набор на определена година да кандидатства за 1 група (2006 - за ясла, 2005-1гр.....) Мисля, че на 1 януари целия набор 2006 (т.е. цялата опашка за яслата) автоматично си става опашка за 1 група и това е!

Да, това е идеята.

Екип на кг.софия.бг

Бих искала да ви попитам екипа на кг.софия.бг, или както там се наричате, ЗАЩО това не го обяснихте ясно още началото на тази година, че да знаем ние, че ако не запишем детето си на ясла, кандидатствайки по тази ваша система НЯМА ДА ИМА ШАНС ЗА ДЕЦАТА НИ да бъдат записани първа група в одз следващата година? Нали щяло да има нова система, кандидатстване на ново, тъй като сами признахте, че тази ваша система е неефективна? Наистина ли ще се подиграете с целия набор 2006 дечица? С родителита им? Ей това не разбирам... Престанете с тези призиви за конструктивност и ясни предложения, както и преди отбелязах тази тема е много емоционална за родителите... осебено тези, поставени от ВАС в безизходица. Аз съм от онази група родители, които разбират предимството на това децата да посещават частна градина, да са по 10 в група, но нямам финансова възможност да посрещна този разход и то по две! Освен това тук измежду множеството емоции могат да се прочетат и много конструктивни предложения, какъв е вашият конкретен коментар по тях?

Това подчертаното,нещо не го разбрах май ThinkingКак така няма шанс?!За кои деца?!Проблем ли има някакъв?!Като се сетя за темата за протеста,и пагубного и заминаване в отвъдното,реших че няма такъв...Или просто си пием кафенцето сутрин пред компа...

пп Сори за ОФААААА...Но ние сме един голям ОФФФФФ по принцип... Hug

# 258
  • София
    Червена шапчица, наистина мисля, че децата от 2006 набора, които не са кандидатствали тази година за ясла, нямат шанс за първа група одз следващата по причини, които не само аз, а и други майки многократно сме обсъждали!

# 259
  • гр.София
Г-н Джонев, очаквате ли да се запази процентното съотношение 30 към 70-деца със и без предимства? Не отчитате ли,че ще се обявят много редовни студенти и самотни майки (нереални такива)? Ако досега в Общината отиваха да се молят само хора наистина затруднени или нахални,при обявяване на официално предимство бройката ще скочи.

# 260
Все още не е решено какви ще са критериите, на последната среща дискутирахме само лотарията, която ще е неизбежна при еднакви точки в една част от случаите(например при ОДЗ).
Дали ще ги има тия два критерия...не се знае още

# 261
  • София
Всички специални случай също трябва да минават през системата. Какво значи някой да отиде да се моли? Означава си директно корупция, аз така го разбирам, за вас не знам.

# 262
  • София
Всички специални случай също трябва да минават през системата. Какво значи някой да отиде да се моли? Означава си директно корупция, аз така го разбирам, за вас не знам.
Точно!!!  Peace Да не говорим, че и да си "специален случай" пак ти затръшват вратата под носа!!!
Моят син е със 100% инвалидност поради увреждане на очния нерв,  и за неговото подобрение е много важна непрекъсната стимулация, мнението на следящата го лекарка е че детето трябва да ходи на детска градина, да общува с други деца, да се учи наравно с тях. Само да поясня, че той се оправя не по зле от всяко друго дете и че трябва да се загледаш в очичките му за да разбереш, че има проблем. Не можахме да се класираме тази година, защото нямаме предимство!!!

"Критерии, определяни с точки, сборът от които дава общия брой точки, необходим за класиране и определящ местоположението на детето в списъка

Деца, на които поне един от родителите/осиновителите или дете (брат/сестра) от семейството е с инвалидност от 71% до 100% - 15 точки "
А какво с случва със самите деца с инвалидност? Те пак ли няма да имат предимство???

# 263
  • София
Lovi - татко.

nadia* - Заповядай на следващата среща на работната група. Обикновенно се провежда в сряда от 14 часа.
Следи темата за да разбереш коя сряда ще бъде, защото в последно време срещите не са толкова чести.
Там присъстват експерти от отдел "Образование", директорки на ДГ и представители на родителски организации. Никой няма да ти затръшне вратата.
А и е добре да се разбере кой може да затръшне врата пред това дете.

# 264
  • София
Деца, на които поне един от родителите/осиновителите или дете (брат/сестра) от семейството е с инвалидност от 71% до 100% - 15 точки "
А какво с случва със самите деца с инвалидност? Те пак ли няма да имат предимство???

това доказва колко малко е мислено при определяне на предимствата. на никой тъпак-експерт в СОС не му е хрумнало, че деца инвалиди също има.

мила nadia, опитахте ли да се срещнете с кмета на вашата община и да му изложите проблема? кметовете разполагат с допълнителни бройки за детските градини, извън системата. те би трябвало да са именно за такива специални случаи като вашия.

# 265
По нелепо написаният ми пост ще разберете, че един от бутоните на лавиатурата ми не работи. Моля за извинение.
Исам обаче да споделя нещо с вас.
Най-малият ми син е приет за първа група в 129 ЦДГ в Стрелбище. Там са приети общо 45 деца за този набор. Голямо беше учудването ми обаче, огато миналата седмица диретората ми аза, че вече приетите деца са над 60. Според нейните думи редно било да приеме деца на родители от систамата на образованието. Да обаче това са една трета от децата приети в този набор. Сега погледнах в системата и там това не беше отразено.
Не знам защо, но нещо не можах да опирам лина от системата.
Давайте съвет, може ли да се направи нещо?
На мен това ми прилича на самоуправство.

# 266
  • София
Надя, детето се води със СОП, нали? Ако е така, във "Точкова система - вариант 1 за дискусия"   тези деца са включени заедно с инвалидите в семейството.  В предишният вариант фигурират с "или" заедно с тях. Поправете ме, ако греша, но мисля, че тези деца са деца то семейството и предимството се отнася и за тях, както и за друг член от семейството.

Но защо твоето дете не е прието? Говори ли с директорката? Доколкото си спомням деца със СОП имат директно предимство.

# 267
Надя, детето се води със СОП, нали? Ако е така, във "Точкова система - вариант 1 за дискусия"   тези деца са включени заедно с инвалидите в семейството.  В предишният вариант фигурират с "или" заедно с тях. Поправете ме, ако греша, но мисля, че тези деца са деца то семейството и предимството се отнася и за тях, както и за друг член от семейството.

Но защо твоето дете не е прието? Говори ли с директорката? Доколкото си спомням деца със СОП имат директно предимство.

От това което си спомням, не е точно така формулирано директното предимство, ето намерих го :
11. С предимство по низходящ ред се ползват:
- Деца на родители с увреждания над 90 %
- Деца с брат/сестра в съответното детско заведение
- Близнаци и деца от семейства с 3 или повече деца на възраст до 10 години

Но децата със СОП се ползват с предимство като специален случай!

21. Системата дава възможност за записване на деца по изключение - т.нар. специални случаи. Изключения се правят предимно за деца в тежко социално положение и деца на служители на детските градини. Други възможни изключения са близнаци на вече класирани деца и деца със специални образователни потребности. Те се записват на отговорност на директорите в допълнение на обявената бройка свободни места. За всеки специален случай се въвежда обяснение. Отдел „Образование" упражнява контрол на специалните случаи.

Затова трябва да разговаряш с директорката! Не вярвам да ти откаже! Успех!

# 268
Надя, няма защо да чакаш за работна среща, за да слушаш как се подиграват с децата ни. Отиди директно при кмета на вашата община и изложи проблема си. И той е човек, а и за това е там, за да помага. Твоята ситуация е реална, както и проблема ти. Не отлагай. Желая ти успех  Peace

# 269
Лошото е, че сигурно лично няма да се видиш с кмета, ами ще пишеш молба и т.н., на която дали някой ще й обърне внимание... Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт