Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 135
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 300
ivasl благодаря ти   bouquet, аз кандидатствах за ОДЗ през февруари Wink, ама чак сега сме 7-ми чакащи  ooooh!

Покрай тези мои размисли и страсти ми дойде една идея, съжалявам ако вече сте я обсъждали, просто не мога да изчета всички теми Embarassed, но все пак реших да ви я споделя Mr. Green
Не е ли възможно да се направи и кандидатстването в ясла (от 8м. до 3г.) обвързано с дадена ДГ. Нещо като при ОДЗ-тата, но в кооперация с ДГ. Така няма всички родители да напират за ОДЗ и ще са спокойни, че детето им е подсигурено до училищна възраст. Не знам защо но си мисля че по този начин ще се постигне затишие сред много от родителите. А и все си мисля, че така по лесно ще се предвидят необходимите места в детските заведения Thinking
Надявам се да съм била полезна  bouquet

# 301
Да, Танче, имаме такава идея, но тя среща повече съпротива, отколкото подкрепа...ох, направо не ми се пише, че бях изумена не само от администрацията, но и от някои майки тук...толкоз по темата от мен.

# 302
Е то хубаво от самостоятелната ясла децата да ходят в ЦДГ с един вид предимство,но тези които не ходят нито в ясла,нито в ОДЗ какво правят?В ОДЗ предимсво брат,сестра,в ЦДГ-то предимство ясла и останалите никога няма да се доредят да ходят на градина.

# 303
  • Върху лъчите на Слънцето.
С други думи пти началното класиране се теглят толкова деца, колкото са местата. Останалите чакат, но не са подредени и не знаят дали ще са следващият изтеглен.Ново теглене има при ново освободено място(текущо класиране).

При ново освободено място или при текущото класиране? Защото, ако е при освободено място, то може би, (ако) това става автоматично в момента на обявяване на мястото... трябва системите да са свързани... и още същият ден (може би след минути) да има прието дете... Докато при текущо класиране може би ще е необходим пръст, който  *да натисне копчето*, за да се задейства механизма...

# 304
Ми за това не знам, Гневна, ако някой е разбрал повече от мен по въпроса, ще напише. То по- големия проблем е че свободни места не се знае дали се обявяват...не знам дали ще става автоматично това натискане на копчето...

# 305
  • Върху лъчите на Слънцето.
Какво обсъждане става на последък... не мога да изчета всичко!  Sleeping
Мисля си за точкуването. Как ще се прецени кой критрий какъв брой точки да дава? Всеки има различна гледна точка. Кой ще определи тежестта на критериите - директорките или СО?

# 306
СО. Директорките нямат разработено предложение като нас, но подкрепят или отхвърлят някои критерии. За пример: подкрепят районирането и раб. родители, отхвърлят самотна майка и соц. слаби, защото са имали много злоупотреби.

# 307
  • софия

..... Пък и при условие, че на практика се запазва сегашния регламент и за 2009/2010 г., не мисля че някой много ще се разбърза.

Вече съвсем  #Crazy #Crazy Как се запазва сегашният регламент? Кой регламент? Вече нищо не разбирам ooooh!

# 308
  • София
Сегашния се запазва за кандидатствалите тази година - може би това е искала да каже?

# 309
Игси,да,по сегашния регламент не е предимство да си полусирак.
 Майката отдавна е могла да си подаде документи за чиста ясла.

Не си ме разбрала - подала си е документи, точно когато трябва - там по големите истерии, всички ги помним, но номерът й е бил "нам кой си"... И сътответно не го взимат в яслата защото няма никакво предимство.

# 310
  • София
Lovi - татко.
Тази тема е за определяне параметрите за кандидатстване през 2009 г. Напоследък обаче ми заприлича на нещо съвсем друго.

Дами и господа експерти от СО, не е нужно само да четете темата! Вярно е, че сте врели и кипели в тези проблеми, но е необходимо, ако искате да се получи нещо позитивно, да се включите и Вие в тази тема! Споделете Вашите виждания, за това което е приложимо, и за това което не може да се осъществи! Не се срамувайте, ние сме обикновенни родители, които осмислят Вашето възнаграждение.

Дами и господа специалисти от "Сирма", Вашето участие определено се забелязва в тази тема. Но освен категоричните твърдения, за това което не може, е необходимо и да споделите Вашите проблеми. Споделените проблеми могат да намерят решение, както и да се възвърне доверието на родителите.

# 311
Според мен трябва да имат точки самотните родители поради смърт на единия, а не поради развод или извънбрачни отношения.   След като се докаже това със смъртен акт, няма как да има злоупотреби.  Това е по въпроса за опасенията на директорките, за които спомена Плодова фея.

Не съм съгласна с това, деца с предимство към деца без предимство да са в процентно отношение.  Така се отнема предимството им, а уж имат такова.

Не съм съгласна с критерия време, защото следващите са обречени на неуспех.

Освен инвалидност на родителите, трябва да се отчете и инвалидност на децата  или какво точно е СОП.

# 312
  • София
Lovi - татко.

светлапетла - не се отнема предимството на децата, които са заявили такова. При процентното съотношение всички деца с предимство ще бъдат приети, както и досега. Единственно може да се получи дете заявило предимство да не бъде класирано в ДГ по първо желание, а да е класирано в ДГ второ или трето желание.

Целта на това процентно съотношение е да се осигури прием във всяка една ДГ и на двете категории деца - без предимство и с предимство.

Тази година има много ДГ в които приемът на деца е изцяло зает от децата с предимство.

Трябва да се осигури шанс и на децата без предимство.

# 313
Така - да. Така вече съм съгласна.

# 314
Lovi - татко.

светлапетла - не се отнема предимството на децата, които са заявили такова. При процентното съотношение всички деца с предимство ще бъдат приети, както и досега. Единственно може да се получи дете заявило предимство да не бъде класирано в ДГ по първо желание, а да е класирано в ДГ второ или трето желание.

Целта на това процентно съотношение е да се осигури прием във всяка една ДГ и на двете категории деца - без предимство и с предимство.

Тази година има много ДГ в които приемът на деца е изцяло зает от децата с предимство.

Трябва да се осигури шанс и на децата без предимство.
   При недостига на места , пак няма да де осигури/даде/ шанс на децата без предимство.Районите в София са с различна натовареност.Например в "ненатоварен район",в който пак има недостиг, но по-малък, да речем в  дадена градина за дадена група, например 1-ва, кандидатстват 200 деца.Ако приемем ,че процентното съотношение е 30%:70%, то децата с предимство ще са 60. В същото време , в "натоварен район" , пак в 1-ва група, кандидатстват 600 деца, от тях 180 са с предимства. Всяко от кандидатстващите деца има поне по три желания , но те са все в същия район, бил той "натоварен" или "ненатоварен".Как точно се осигурява шанса , на едните и другите,ако местата са 150 / 3 градини с по 25 места, общо 150/.Нямам предвид конкретни райони на София, просто давам пример.
  За  мен "шанс" е равностойно на "късмет" и на "случайност", а те не се осигуряват.А може би за тези които отидат на жребий ще им бъде предложено да ползват и Прогнозен калкулатор като този за тотото http://www.bgtoto.com/-това е черен хумор.

Общи условия

Активация на акаунт