Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 061
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 465
  • София
За 2007 набор-надявам се да е недоразумение.
И аз! Peace Не сме кандидатствали все още, нали за следващата учебна година (не за настоящата) не са подавани документи и няма да има значение времето и реда на подаването им. Или бъркам нещо? Thinking

# 466
За 2007 набор-надявам се да е недоразумение.
И аз! Peace Не сме кандидатствали все още, нали за следващата учебна година (не за настоящата) не са подавани документи и няма да има значение времето и реда на подаването им. Или бъркам нещо? Thinking
И аз съм в същото положение  Tired Надявам се скоро да излезе  официалния регламент, че да стане ясно какво ще се случва с децата родени 2007 година, които досега не са кандидатствали и дали изобщо ще имат шанс да се ползват от тази услуга Peace
И аз лично искам да благодаря на всички, които участваха в работната група  Hug

# 467
  • София
"Основните параметри на решението се запазват: точки за социални критерии( това се знаеше), допълнителни точки за избор на градина (райониране)(подкрепям), евентуално допълнителни точки за постоянен софийски адрес (подкрепям,може или настоящ), прозрачен и сигурен жребии само за избор между деца с еднакъв брой точки, евентуален баланс момчета/момичета, обща комисия за предварително определяна на точки по социалните критерии(подкрепям). Няма да има фактор 'време'."

Не виждам Я. Джонев да е написал нещо ново и различно. Защо скачаме като опарени?
 Ако прочетете и последния му пост преди петъчната среща и първия след това-става ясно,че не е имало среща на Работната група.  Ние побързахме и яхнахме метлите.

Lovi - татко.
Наистина не е написал нищо различно от това, което той си предлага:
1. По точките за социалните критерии - това е протокол 11 на работната група, в който се дават точки единствено на деца с предимства.
2. Допълнителни точки за избор на градина (райониране) - това е критерий предложен и поддържан от Сирма, за да няма чисто райониране.
3. Евентуално допълнителни точки за постоянен софийски адрес - евентуално може и да не се използва.
4. Прозрачен и сигурен жребии само за избор между деца с еднакъв брой точки - прословутата "томбола" предложена от Сирма, и подкрепяна единственно от нея.
5. Евентуален баланс момчета/момичета, обща комисия за предварително определяна на точки по социалните критерии - това е нещо по-различно и по-ново поне за мен.

Никъде не видях предложенията от форума - квотен принцип за равнопоставеност на децата.

А за яхането на метлите, изказването беше малко двусмислено, както и той го определи по-късно, че не се е изразил правилно.

# 468
Ако ще се осигурява баланс момчета/момичета би следвало да се осигури във всяка ДГ и приемлив баланс на деца с предимства и деца без. Може би максимум 50% за деца с предимство -  четох някъде подобно предложение.

Но не знам технологично доколко е приложимо.

# 469
  • София
Lovi - татко.

Ели, всичко е въможно, стига да има добро желание от страна на прилагащите.

# 470
  • София

Този баланс момичета/момчета не ми се вижда изпълним. А и както се вижда, тръгнем ли да търсим баланси...се започва и по други параграфи.

Иначе идеята е добра, да, някой ден когато няма дефицит на места може и да се приложи.

# 471
Toчно проблемът със съотношението момчета-момичета, една директорка го изтъкваше. Тя каза, че по принцип приемът през системата на Сирма не е задължителен, все още не е нормативно приет, т.е. никой не може да ги задължи да приемат децата по списъка. Директорките го правят на добра воля, но могат да го нарушават по всяко време, без да подлежат на проверка. Разбира се имат и добри аргументи.

# 472
  • София
Да, там, където приеха дъщеря ми, в група от около 26 деца само 3-4 са момичета #Crazy Децата са различни, но май като цяло момчетата са по-бесни и директорката определено беше недоволна.

# 473
Toчно проблемът със съотношението момчета-момичета, една директорка го изтъкваше. Тя каза, че по принцип приемът през системата на Сирма не е задължителен, все още не е нормативно приет, т.е. никой не може да ги задължи да приемат децата по списъка. Директорките го правят на добра воля, но могат да го нарушават по всяко време, без да подлежат на проверка. Разбира се имат и добри аргументи.
А директорките преди 4.02.2008г. правили ли са си баланс момичета момчета? Аз мисля, не поне при сина ми нямаше. А и ми се струва доста нереално по райони и години децата могат да са различни като бройки момичета и момчета. Там където са преобладаващо момчета или момичета неможеш просто така да ги отсееш защото били по - буйни или мудни например  Sick

# 474
Колкото до работната група аз лично смятам, че са свършили чудесна работа и искрено им благодаря. Имам предвид родителите от работната група. Не смятам, че някой от тях е виновен за нещо и  вече е време да спрем да се оставяме някой да ни разделя и да се "скачаме" едни срещу други точно това е целта на управляващите, за да кажат после ама те не знаят какво искат.
Сажалявам, че само такива работи пиша напоследък, ама просто главата ми не ражда нищо конкретно по темата, което няма да се повтори. Не може ли за следващата среща на работната група да напишем едни общи предложения, всички, които са в този форум да се подпишат и да ги внесем официално. Embarassed

# 475
Аз не бих се занимавала повече със въпросната Сирма,и г-дин Джонев...

И само да попитам от любопитство,някой да потвърди за започването на строеж на ДГ,крило към такава,или нещо от сорта?!Ще съм ви благодарна!!!

пп По роднинско му,Сирма ще оперът парцала,за невъзможността на Бат Бойко да се справи с проблема...или нежеланието му...

# 476
И само да попитам от любопитство,някой да потвърди за започването на строеж на ДГ,крило към такава,или нещо от сорта?!Ще съм ви благодарна!!!
  Ето тук  се вижда много бавно движение  на сайта на Агенцията обществените поръчки, ж.к. „Стрелбище” и ”Сердика”  http://www.aop.bg/case.php?mode=show_doc&doc_id=176612  ,  „Надежда” http://www.aop.bg/case.php?mode=show_doc&doc_id=171422  ,  Триъгълника на територията на район „Надежда”http://www.aop.bg/case.php?mode=show_doc&doc_id=170060 . Но още само процедури и конкурси а кога ще станат готови, никой не  не знае.

# 477
  • София
До нас правят разширение на 124 детска градина. Доколкото знам обаче за тази градина отдавна има одобрено решение и съответно пари за това строителство, но то доста се забави. Започнаха може би преди около месец максимум. И на мен ми е интересно доколко се спазва обаче тази http://kg.sofia.bg/?page=tablici_merki_1_4  програма. Аз поне нищо не съм чула освен че се готви започването на градината в Люлин. Беше коментирано някъде в тази тема. Според таблицата обаче, строежа е трябвало да започне още май месец.  Thinking

# 478

Здравейте на всички, за пръв път пиша в темите за детските градини, просто реших да споделя нещо с вас.
Дъщеря ми започна градина в един квартал на София, който не е квартала, в който живеем, понеже заради работното време там ми беше удобно да я водя и най-вече да я взимам от градина в нормално време. После нещата се промениха, преместиха ни офиса и ми стана невъзможно да я водя и прибирам, но татко и каза че ще се справим и няма да я местим, за да я стресираме и той се ангажира изцяло с това, понеже той кара колата. Това продължи до това лято, когато и на него му преместиха офиса и положението стана ад.
Тогава взех решение, че ще я преместя в нашия квартал. Избрах градината до съседния блок и се обадих на директорката да попитам при положение, че я местя от друга градина и оттам ще освободим място има ли нещо особено или просто си кандидатствам по общия ред, и също очаква ли се да има места тъй като чакащите за групата, родени 2003 бяха 10деца тогава лятото и в никоя градина в квартала нямаше свободни места в тези групи.
Няма специален начин за преместване на такова дете, посещаващо градина с желание да се премести в друга въпреки, че освобождава място.
Директорката каза, че си кандидатствам и в края на септември, началото на октомври да се обадя да проверя дали ще има места.

В средата на Септември срещам майка от блока, чието дете е в тази същата група на родени 2003 година на тази същата градина и тя ми казва че няколко деца от групата на детето и са напуснали. Тогава реших, че в събота ще има класиране, чакащите по това време за тази група вече са доста намалели- четирима.
Нямаше класиране и следващата седмица отидох лично да попитам директорката какво е положението и ще бъдат ли обявени места, като не споменавам, че знам, че са се освободили такива.
Отговорът- 2-3 деца са заминали за Испания, но понеже още не са си изтеглили медицинските картони затова не са обявени местата. Датата е 24 Септември.
Чаках няколко съботи да има класиране, но такова нямаше и кандидатствах за друга градина в района, където се бяха освободили места за тази група. Класираха ни и записах дъщеря си там- от 5ноември е там на градина.
Във въпросната градина и до момента не са обявени свободни места и не е имало класирания. Последните данни са от тази събота (15 Ноември).

Колко ли още време Директорката ще чака да се изтеглят медицинските картони на заминалите за Испания деца?

Не съм сигурна, но мисля, че ако дете не посещава 40дни детската градина без медицински причини, то бива отписано. Може и да не са ми точни сведенията, но горния въпрос според мен е актуален. Аз ще продължа да следя съботните класирания за тази група в тази детска градина, за да ви информирам за отговора на въпроса. Дали пък предстоящата събота няма да има класиране.
Вече нямам желание да записвам детето си там.

Директорките не са длъжни да обявяват в системата освободените места от напуснали деца, особено ако по списък групата надвишава норматива както е в почти всички градини и групи. Обяснението е, че всъщност тези деца са били в повече и сега групата е оптимизирана. Също така, обаче, могат по всяко време да приемат ново дете по свое собствено усмотрение.
Аз също искам да преместя детето си от Надежда в Люлин, но от мнения на майки и от собствен опит знам, че само ако някой приближен на директорката ни препоръча мога да се надявам да го преместя. Със сигурност знам, че движение в групата във въпросната детска градина е имало без да се обявяват свободни места в нито един момент. Миналата седмица още едно дете замина в чужбина с родителите си.

# 479
  • Върху лъчите на Слънцето.
А директорките преди 4.02.2008г. правили ли са си баланс момичета момчета?
Не зная дали навсякъде, но по принцип така се правеше.

Общи условия

Активация на акаунт