Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 128
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 480

Тогава взех решение, че ще я преместя в нашия квартал. Избрах градината до съседния блок и се обадих на директорката да попитам при положение, че я местя от друга градина и оттам ще освободим място има ли нещо особено или просто си кандидатствам по общия ред, и също очаква ли се да има места тъй като чакащите за групата, родени 2003 бяха 10деца тогава лятото и в никоя градина в квартала нямаше свободни места в тези групи.
Няма специален начин за преместване на такова дете, посещаващо градина с желание да се премести в друга въпреки, че освобождава място.
Директорката каза, че си кандидатствам и в края на септември, началото на октомври да се обадя да проверя дали ще има места.

В средата на Септември срещам майка от блока, чието дете е в тази същата група на родени 2003 година на тази същата градина и тя ми казва че няколко деца от групата на детето и са напуснали. Тогава реших, че в събота ще има класиране, чакащите по това време за тази група вече са доста намалели- четирима.
Нямаше класиране и следващата седмица отидох лично да попитам директорката какво е положението и ще бъдат ли обявени места, като не споменавам, че знам, че са се освободили такива.
Отговорът- 2-3 деца са заминали за Испания, но понеже още не са си изтеглили медицинските картони затова не са обявени местата. Датата е 24 Септември.
Чаках няколко съботи да има класиране, но такова нямаше и кандидатствах за друга градина в района, където се бяха освободили места за тази група. Класираха ни и записах дъщеря си там- от 5ноември е там на градина.
Във въпросната градина и до момента не са обявени свободни места и не е имало класирания. Последните данни са от тази събота (15 Ноември).

Колко ли още време Директорката ще чака да се изтеглят медицинските картони на заминалите за Испания деца?

Не съм сигурна, но мисля, че ако дете не посещава 40дни детската градина без медицински причини, то бива отписано. Може и да не са ми точни сведенията, но горния въпрос според мен е актуален. Аз ще продължа да следя съботните класирания за тази група в тази детска градина, за да ви информирам за отговора на въпроса. Дали пък предстоящата събота няма да има класиране.
Вече нямам желание да записвам детето си там.

Директорките не са длъжни да обявяват в системата освободените места от напуснали деца, особено ако по списък групата надвишава норматива както е в почти всички градини и групи. Обяснението е, че всъщност тези деца са били в повече и сега групата е оптимизирана. Също така, обаче, могат по всяко време да приемат ново дете по свое собствено усмотрение.
Аз също искам да преместя детето си от Надежда в Люлин, но от мнения на майки и от собствен опит знам, че само ако някой приближен на директорката ни препоръча мога да се надявам да го преместя. Със сигурност знам, че движение в групата във въпросната детска градина е имало без да се обявяват свободни места в нито един момент. Миналата седмица още едно дете замина в чужбина с родителите си.

Здравей, благодаря за отговора, когато ходих да говоря с Директорката, тя ми каза следното почти я цитирам
"нали знаете, че приемането вече става само чрез системата"
Ако това, което ти казваш е вярно, и Директорките не са длъжни да се съобразяват със системата, нали отново всички родители ще се организират да търсят връзки, за да приемат детето му по усмотрение на Директорките.

Ако това е така, защо изобщо се измислят правила и се въвеждат регламенти и всичко останало.
Въпросите са ми към запознатите с отговорите.

# 481
  • гр.София
 Неприятно ми е да го кажа-но като се отказват да въведат нов регламент за 2009 година  и той да не е само проект ,допускат и следващата година директорките да не се съобразят със С-мата .
 Толкова ли е трудно за два месеца до февруари да се измисли и утвърди нов регламент?

# 482
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не зная дали е толкова трудно, но като всяко нещо в тая държава - преди всичко са нечии интереси. А ние не знаем кой и какви такива има...

# 483
  • София
Toчно проблемът със съотношението момчета-момичета, една директорка го изтъкваше. Тя каза, че по принцип приемът през системата на Сирма не е задължителен, все още не е нормативно приет, т.е. никой не може да ги задължи да приемат децата по списъка. Директорките го правят на добра воля, но могат да го нарушават по всяко време, без да подлежат на проверка. Разбира се имат и добри аргументи.
А директорките преди 4.02.2008г. правили ли са си баланс момичета момчета? Аз мисля, не поне при сина ми нямаше. А и ми се струва доста нереално по райони и години децата могат да са различни като бройки момичета и момчета. Там където са преобладаващо момчета или момичета неможеш просто така да ги отсееш защото били по - буйни или мудни например  Sick
Разбира се, че са правили баланс и сега го правят. Не са длъжни да приемат по системата, тя е само проект. И ще продължат да го правят, ако нещата не се утвърдят нормативно. Защо мислите, че няма нито една проверка досега?

# 484
А ти можеш ли да ни дадеш пример за такава? Мислим така, защото не виждаме доказателства!

# 485
  • София
А ти можеш ли да ни дадеш пример за такава? Мислим така, защото не виждаме доказателства!
Пример за какво? Доказателства за какво? От Сирма сами признаха, че директорките не са длъжни да приемат по системата, правят го на добра воля, т.е. няма основание да ги проверяват. И това го знам и от разговор с директорка, която сама си признава, че може да приеме което и да е дете извън системата.

# 486
Тук пише друго, различно от това, което коментирате http://kg.sofia.bg/?page=red_zapisvane

Ред за кандидатстване, записване и прием в детските заведения на Столична община

1.
2.
3. Подаването на заявления и записването на децата в детските градини се извършва чрез информационна система за обслужване на детските градини в Столична община (ИСОДГ).
4.
5. Директорът на детската градина обявява в системата брой места в детската градина и свободни места за прием по възрастови групи в срок до последния работен ден на месец декември на текущата календарна година. Броят на свободните места се актуализира своевременно при настъпили промени.
.
.
.
20. Подадени заявления за прием на деца извън посочения ред са невалидни. Ако класирано дете не се запише в две поредни седмици от датата на класиране, кандидатурата му се деактивира и на негово място се класира следващия чакащ.
21. Системата дава възможност за записване на деца по изключение - т.нар. специални случаи. Изключения се правят предимно за деца в тежко социално положение и деца на служители на детските градини. Други възможни изключения са близнаци на вече класирани деца и деца със специални образователни потребности. Те се записват на отговорност на директорите в допълнение на обявената бройка свободни места. За всеки специален случай се въвежда обяснение. Отдел „Образование" упражнява контрол на специалните случаи.
.
25. Настоящият ред има за цел да уеднакви начина на подаване на заявления и приемането на деца в Общинските детски заведения на територията на Столична община.

Единственото, което ме притеснява в горния ред е това, че е валиден за Общинските детски градини на Столична община, а според това http://kg.sofia.bg/?page=zakon_nar_pros
ЗАКОН ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА
.
Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) Детските градини и училищата са държавни, общински и частни. Обслужващите звена са държавни и общински.

(2) Държавни са детските градини, училищата и обслужващите звена, които са с национално значение и се финансират от държавния бюджет чрез Министерството на образованието и науката или чрез други министерства и ведомства. Предоставените им за ползване имоти са публична държавна собственост.

(3) Общински са детските градини, училищата и обслужващите звена, които се финансират от общинските бюджети. Предоставените им за ползване имоти са публична общинска собственост.

Сега трябва някой да ми каже къде да проверя кои детски заведения са общински и кои са Държавни и включени ли са Държавните детски заведения в информационната система, защото ако са, то значи не се спазват правилата.

А при положение, че на страницата на информационната система има това Ред за кандидатстване, записване и прием в детските заведения на Столична община, то за мен това траябва да се спазва и всяко движение на деца в детско заведение трябва да минава през системата, с изключение на специални случаи, които подлежат на проверка според точка 25 от реда, който цитирах.

Защо при това положение да няма причина за проверки на Директорите?

# 487
Аз не бих се занимавала повече със въпросната Сирма,и г-дин Джонев...
И само да попитам от любопитство,някой да потвърди за започването на строеж на ДГ,крило към такава,или нещо от сорта?!Ще съм ви благодарна!!!
..............
В Люлин 10 има започнат строеж на ДГ. Точен адрес в момента не мога да дам,че не си спомням улицата  Blush
Преди около месец бяха на етап основи /ако така се казва   Embarassed/
Явно не се знае кога ще е готов регламента  newsm78

# 488
  • София
Svetlat, ето ти една част от написаното от kg.sofia на 19.10:

3.   регламентът на ИСОДГ няма правна сила по-висока от вътрешните правилници на градините, т.е. формално погледнато директорите можеха да приемат деца по различен ред от регламентирания - разбира се, всички директори проявиха добра воля и приеха регламента на ИСОДГ като водещ. (Новият регламент ще се гласува в СОС и ще придобие и формално по-голяма сила от вътрешните правилници.)

# 489
Я тогава ти защо ни зададе този въпрос?!  newsm78

Защо мислите, че няма нито една проверка досега?

# 490
  • софия
Svetlat, това което цитираш (не закона, естествено) е информация от сайт, а не от нормативен документ  Peace

Последна редакция: ср, 19 ное 2008, 15:24 от zvanche

# 491
Svetlat, това което цитираш е от сайт, а не от нормативен документ  Peace

Да, от сайт е, но е в раздел нормативни документи, първият от списъка: http://kg.sofia.bg/?page=regulations

Последна редакция: ср, 19 ное 2008, 15:38 от svetlat

# 492
  • София
Я тогава ти защо ни зададе този въпрос?!  newsm78

Защо мислите, че няма нито една проверка досега?
Гневна, не си ми разбрала въпроса. Смисълът му е не, че има проверки, за които незнаем, а че няма такива. И това е защото, няма основания за проверки. Риторичен въпрос. Simple Smile

# 493
  • София
Svetlat, този ред за записване няма официален характер, не е гласуван даже в СОС. Затова се напъват сегашният да го вкарат за гласуване, та да е поне малко официален.

# 494
Svetlat, този ред за записване няма официален характер, не е гласуван даже в СОС. Затова се напъват сегашният да го вкарат за гласуване, та да е поне малко официален.

Добре, хубаво, обаче никой не е информирал хората, когато трябваха да регистрират децата си, за да имат шансове да ги приемат в градина, че цялата работа е неофициална и никой не им е дал правото да отидат и да заяват на Директорите, че те искат тяхното дете да е в тази градина и директора да им разгледа молбата, защото нейния правилник е с повече тежест.
Всички родители се съобразиха със системата, директорите са проявили добра воля и сега излиза, че совите не са това, което са.

Не е честно, реално излиза, че всички деца са незаконно приети, а родителите излъгани.

Последна редакция: ср, 19 ное 2008, 15:43 от svetlat

Общи условия

Активация на акаунт