Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 118
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 495

Добре, хубаво, обаче никой не е информирал хората, когато трябваха да регистрират децата си, за да имат шансове да ги приемат в градина, че цялата работа е неофициална и никой не им е дал правото да отидат и да заяват на Директорите, че те искат тяхното дете да е в тази градина и директора да им разгледа молбата, защото нейния правилник е с повече тежест.
Всички родители се съобразиха със системата, директорите са проявили добра воля и сега излиза, че совите не са това, което са.

Не е честно, реално излиза, че всички деца са незаконно приети, а родителите излъгани.
Е това ме разби тотално  Shocked. Предлагам да се анулира приема чрез този сайт, че туку виж някой решил да съди...незнам кой всъщност. Ха-ха, голям цирк. Още като разбрах, за стартирането на сайта, си мислех, че е ще стане някоя каша, но чак това не съм си представяла!

# 496
Не е честно, реално излиза, че всички деца са незаконно приети, а родителите излъгани.

Незаконно означава против закона. Не, децата не са приети незаконно. Приети са по ред, одобрен от директорките. Няма кой да обори този прием, освен самите директорки, а те вече са се съгласили с него. Няма как изведнъж да решат друго и да изгонят вече приети деца.
Въпросът е в това, че следващата година примерно директорките могат да възразят срещу този или друг ред, който е неофициален (както стана ясно) и да приемат деца по други правила.

# 497

Надявам се, че ще имат успех да узаконят смислен регламнт, за да са ясни правилата за всички и да се знае при проблеми кой как носи отговорност.  Peace

# 498
21. Системата дава възможност за записване на деца по изключение - т.нар. специални случаи. Изключения се правят предимно за деца в тежко социално положение и деца на служители на детските градини. Други възможни изключения са близнаци на вече класирани деца и деца със специални образователни потребности. Те се записват на отговорност на директорите в допълнение на обявената бройка свободни места. За всеки специален случай се въвежда обяснение. Отдел „Образование" упражнява контрол на специалните случаи.
.
Ей,това най-ми харесва.Не зная кой какво предлага,но се нарушава наредбата за брой деца в групите.Което води и до повишаване рисковете за децата.
             Ета това е законното положение за броя деца в групите на ДЗ.
Таблица за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в
групите на училищата и детските градини

№ по ред Училища, детски градини и обслужващи звена Показател Норматив за броя на
учениците и на децата в паралелка, група                                         минимален   максимален
I. Детски градини       
1. Целодневни, полудневни и сезонни детски градини       група         12                    22
  Яслени групи                                                                              8                  18                                                                                                                                                                                                                                                                   

И завишаване може да има САМО в рамките на 10 %.Не ми е ясно до кога всеки ще си прави каквото иска. SickА когато има и дете със СОП /дори едно/ броя на децата в групата е наполовина.
                      Правени или неправени проверки факт е ,че директорите НЕ приемат нито едно дете без да са подали необходимата информация в общината.А там кой какво прави си е съвсем нова тема.Дали е регламентиран приема или не - факт е ,че се спазва начина на кандидатстване и прием.Дали всички са доволни и дали се приказват празни приказки отново е друга тема.Мога да кажа само едно със сигурност,че на персонала в ДЗ му писна вече да се иска постоянно увеличаване на броя на децата в групите.

# 499
Didia, какво да ти кажа...някои въпроси винаги остават без отговор, защото са неудобни. Факт е че и директорките повдигат някои от неудобнит въпроси, но ефекта е същия- нищо.
Нещата са толкова...сложни...че просто не вярвам , че нещо ще се оправи,или  промени към добро...вместо логични действия, се разигравта все по- странни циркове, а крайната цел май е ликвидиране на общинската услуга ДГ...

# 500

Незаконно означава против закона. Не, децата не са приети незаконно. Приети са по ред, одобрен от директорките. Няма кой да обори този прием, освен самите директорки, а те вече са се съгласили с него. Няма как изведнъж да решат друго и да изгонят вече приети деца.
Въпросът е в това, че следващата година примерно директорките могат да възразят срещу този или друг ред, който е неофициален (както стана ясно) и да приемат деца по други правила.
Как така ще възразят директорките срещу новия регламент.Нали Столична община им се явява работодател.Все едно моя шеф да ми нареди нещо и аз да не го изпълня.Какво следва:Уволнение?Или нещо бъркам? newsm78

# 501
Трики, ето това е отговорът:

... една директорка го изтъкваше. Тя каза, че по принцип приемът през системата на Сирма не е задължителен, все още не е нормативно приет, т.е. никой не може да ги задължи да приемат децата по списъка. Директорките го правят на добра воля, но могат да го нарушават по всяко време, без да подлежат на проверка. Разбира се имат и добри аргументи.

Т.е. в момента една директорка може да приеме дете извън системата и въпреки че Общината й е работодател, не може да я уволни, защото няма на база на какво да я задължи да не приема това дете. Ако и следващата година регламентът не е нормативно приет, а е на добра воля, както тази - директорките могат да откажат да го спазват.

# 502
Трики, ето това е отговорът:

... една директорка го изтъкваше. Тя каза, че по принцип приемът през системата на Сирма не е задължителен, все още не е нормативно приет, т.е. никой не може да ги задължи да приемат децата по списъка. Директорките го правят на добра воля, но могат да го нарушават по всяко време, без да подлежат на проверка. Разбира се имат и добри аргументи.

Т.е. в момента една директорка може да приеме дете извън системата и въпреки че Общината й е работодател, не може да я уволни, защото няма на база на какво да я задължи да не приема това дете. Ако и следващата година регламентът не е нормативно приет, а е на добра воля, както тази - директорките могат да откажат да го спазват.
В Младост, няма да споменавам номера на ДЗ, срещи 700 лева приеха детето на моя позната миналата седмица, БЕЗ ДА Е КАНДИДАТСТВАЛА ПРЕЗ сайта.
Директорката се обосновала, че парите им трябват за ремонт.
А който иска нека си хаби нервите и да чака детето му да бъде класирано през системата.

# 503
sladkish4e    -  и със система и без система - все е тая..... Пари са се взимали, взимат се и пак ще се взимат - така е не само в ДГ, за съжаление... Ежедневно се сблъскваме с проблема. Явно те боли, боли ме и мен и въпреки това, се старая да играя по правилата и за сега успявам, така и ще продължавам, така съм възпитана и така възпитавам и децата си .... Не обвинявам никого - нито директори, нито администрация - еднакво всички са виновни и ние също сме съучастници с "мълчание" или с "пари" .... Просто стоя далече от масите, да не се сливам с простотията .... Егоистично е, а и не е правилно, но поне при мен дава добри резултати - не бих пречила, ако мога бих помогнала.... Следя внимателно темата и стигнах до извода, че на повечето тук-пишещи, проблемът им е не толкова, че тяхното дете не е или няма да бъде прието, а защо е или ще бъде прието детето на друг ... Еми звучи ми странно мнението, че щом някой няма "предимство", то и този който го има не трябва да го има .... щом това не съм самият аз! Гледам философски на нещата и това ме прави щастлива, въпреки, че понякога съм малко като щрауса, ама здраве да е!

# 504
  • София
Еми звучи ми странно мнението, че щом някой няма "предимство", то и този който го има не трябва да го има .... щом това не съм самият аз! Гледам философски на нещата и това ме прави щастлива, въпреки, че понякога съм малко като щрауса, ама здраве да е!
Браво Hug Едно от малкото смислени мнения до момента Peace
Чакаме новия регламент значи Tired

# 505
Системата е добра или лоша, но места за всички няма. Затова хората се озлобяват един друг.
Но човек трябва да се бори все пак, нали?.... Peace

# 506
# 507
                       Видяхме!Само дето някой си пише магистратурата , пък  друг си мисли,че ще се промени нещо.Колко магистратури и колко въпросници са попълнени от наши студенти и колко предложения и модели са направени  трудно могат да се изброят.Само дето никой повече не ги е видял след като са защитени.Така и ще стане и с тази.Много важно,че защитата не е в БГ.

# 508
Добър ден!Искам да попитам след новия регламент 2009год. губим ли си номерата или си ги запазваме и кога започва новото класиране?Много благодаря.  bouquet

# 509
  • гр.София
Добър ден!Искам да попитам след новия регламент 2009год. губим ли си номерата или си ги запазваме и кога започва новото класиране?Много благодаря.  bouquet
Новият регламент нито е приет,нито е измислен все още. За определени набори може и да се запазят номерата ( 2005 , 2004,...)-за тях си  има текущо класиране. 2006 набор сигурно ще имаме класиране  в края на май. А кандидатстването на нови деца от 2007 набор тъне в мъгла.
 Интересно,какво ще стане с децата от 2006 набор,които искат да си останат на опашките в ОДЗ-тата, а не се пренасочат към ЦДГ.

Общи условия

Активация на акаунт