Работна тема за кандидатстване за детска градина София- 3

• 55 050
  • 1 136
  •   1
Отговори
# 645
  • софия
По последни данни (от кг.софия), всички опашки се запазват и се прехвърлят за следващата година. Само за новите групи (първа гр. ЦДГ и яслени групи в ОДЗ) ще има ново кандидатстване по нов регламент (най-вероятно ще си въведат лотарията). ..... Ако някой се сети да кандидатства догодина от същият набор, просто няма шанс. Ако беше 2006 набор, щеше да е на опашката за 1 гр. ОДЗ и да има възможност да кандидатства за ЦДГ по новият регламент. Колкото до чесането, то от самото начало е такова, просто защото никой не се съобразява с нашето мнение.
Дано не е така, защото така проблемът още повече ще нарасне и ще има големи драми!

# 646
                 Първо гледах репортажа по ВВТ,след това по БТВ и мъжО рече ,че го е засякъл и на още места ,ама не уточнявахме точно в кои тв-та.Важното ,че е направено и поне Младост да свали малко напрежението. Peace

Много сме загубени. Трябваше да отидем там майки с деца от други квартали и да замеряме ББ с яйца. Що пък само бабите да го могат?!

ooooh! smile3555

# 647
  • Върху лъчите на Слънцето.
Аа аз пък си мисля, че с тази детска градина, която откриха сега още 2 години ще се бият в гърдите какво са направили и ще заблуждават.....
Колкото до предварителното кандидатстване независимо от това къде е трябва да го има. Иначе какъв му е смисъла.
Колкото до прехвърлянето на опашките какво да ви кажа това ще е най-голямата глупост ако се въведе, а ние ще сме най-големите.... "телета" (и аз незнам как да се изразя по-точно, за да не прозвучи грубо и обидно. Ако някой съм го засегнала да ме извини!!!! Hug) ако го приемем и си трайкаме
Mен пък това правило ме устройва, както предполагам и всички, които на 04.02 си скъсаха нервите. Ние бяхме опитни зайчета и си заслужаваме компенсацията за това. Пък лотарията, която ни готвят, хич не ме устройва. И да ви кажа, колкото и да е грубо: "дреме" ми за тези, които тогава не са кандидатствали, защо аз трябва да се съобразявам с тях. Crossing Arms 
Така де... или трябва сега да ги пуснем най-отпред?! ooooh! Да попитам някоя майка, чието дете не е каднидатствало - ако го беше направила и детето и цяло лято е 1-ва резерва и в един чудесен момент опашката се пренареди, а детето и стане да речем 58 чакащ - на какво мнение ще е?! Моето дете не е в челните редици на списъците. Но има и такива!
 Мноооого назад в темата и мноооого пъти съм казвала, че ако не се запазят настоящте позиции няма да е честно. Защото тези, които не са кандидатствали не са били на "зор" или са имали вариант за гледане на детето. И че тези, които са кандидатствали, но не са приети, трябва да получат поне по 1 точица преднина, заради похабените нерви ( поне от уважение към нас!) Crossing Arms и по този начин, дори и с малко, ще се намали броя на децата с еднакъв брой точки.

# 648
  • Върху лъчите на Слънцето.
                 Първо гледах репортажа по ВВТ,след това по БТВ и мъжО рече ,че го е засякъл и на още места ,ама не уточнявахме точно в кои тв-та.Важното ,че е направено и поне Младост да свали малко напрежението. Peace

Много сме загубени. Трябваше да отидем там майки с деца от други квартали и да замеряме ББ с яйца. Що пък само бабите да го могат?!

ooooh! smile3555

Ооо, не! Че някой ще рече, че го замеряме за това, че е построил градината! Криво ще ни разберат! Нали знаете как се манипулират и медии и какво ли не!

# 649

Мноооого назад в темата и мноооого пъти съм казвала, че ако не се запазят настоящте позиции няма да е честно. Защото тези, които не са кандидатствали не са били на "зор" или са имали вариант за гледане на детето. И че тези, които са кандидатствали, но не са приети, трябва да получат поне по 1 точица преднина, заради похабените нерви ( поне от уважение към нас!) Crossing Arms и по този начин, дори и с малко, ще се намали броя на децата с еднакъв брой точки.

Това не е вярно и е глупаво. Кандидатствах, но системата ни отхвърли, защото малката е родена 3 дни след 1-ви ноември. На зор сме и малката си ходи на ясла. Щом системата ме е ощетила, като ме е лишила от възможността да кандидатствам за първа група в ОДЗ, защо сега пак да ме ощетява?  Thinking

И защо пак подхванахме темата с "кой е по-нуждаещ се". Повечето (80 % поне) от тези, които пишем в темата няма да бъдат класирани, защото сме средностатистически семейства: нямаме друго дете в същото ОДЗ, нямаме 5 броя деца, не сме инвалиди (слава Богу) - както и да го въртим и сучем, трябва да се изпари 2/3-ти от квартала и тогава ще има място за нас в градините/ОДЗ-тата.

# 650
  • софия

Това не е вярно и е глупаво. Кандидатствах, но системата ни отхвърли, защото малката е родена 3 дни след 1-ви ноември. На зор сме и малката си ходи на ясла. Щом системата ме е ощетила, като ме е лишила от възможността да кандидатствам за първа група в ОДЗ, защо сега пак да ме ощетява?  Thinking

И защо пак подхванахме темата с "кой е по-нуждаещ се". Повечето (80 % поне) от тези, които пишем в темата няма да бъдат класирани, защото сме средностатистически семейства: нямаме друго дете в същото ОДЗ, нямаме 5 броя деца, не сме инвалиди (слава Богу) - както и да го въртим и сучем, трябва да се изпари 2/3-ти от квартала и тогава ще има място за нас в градините/ОДЗ-тата.
Peace
Според мен, няма място за изказвания от рода "по-нуждаещ се, защото миналата година бил кандидатствал, ама не бил приет". Имало е изисквания и правила, с които ВСИЧКИ сме се съобразявали - и тези, които са си "късали нервите"; и тези, които "великата" с-ма е ощетила, просто, защото е недомислена и недоправена; както и тези, които сме преценили, че през 2008 детето ни няма да започне да посещава ДЗ. Аз не мисля да се извинявам и чувствам виновна за това, че имам възможност да си гледам детето докато стане време да ходи на градина, НО не съм и съгласна да съм ощетена, защото не съм я записала, когато се е родила или за ясла. Не сме кандидатствали за където и да било, когато и да било до момента, просто, защото към съответното време НЕ Е ИМАЛО ТАКОВА ИЗИСКВАНЕ. Ако ще се въвежда прехвърляне на опашките, е редно то да се прилага за децата от набора, който ще кандидатства следващата година за 1ва яслена група (т.е. връща се старото положение до 2007 г., когато си записваш детето още с раждането), а за останалите - непрехвърляне на опашките в смисъл, класиране по реда на кандидатстване. Нека се прехвърлят опашки, за да не се подлудяват отново всички да се записват, но класирането да се прави по друг критерий/други критерии. Какви да са те е съвсем отделен въпрос, по който изписахме сума ти теми и в крайна сметка пак нищо не се знае.

Последна редакция: вт, 09 дек 2008, 14:37 от zvanche

# 651
Kaква ясла бе, хора, говорим за градина, яслата няма нищо общо със случая.  ooooh!
А ние обсъждахме (предварително) кандидатстване за 1ва градинска група в ОДЗ.
По идея, за сега, при градинските и яслените групи наистина, май, ще има прехвърляна на опашките, но няма логика запазването реда на опашката от кандидатствали за 3та яслена за 1ва градинска в ОДЗ. За мен няма логика и няма да е честно и прехвърлянето между групите, защото тази година се кандидатстваше не по принцип за ДЗ, а за определена група (най-малкото и системата не позволяваше да избереш група - яслена/градинска, а автоматично е подреждала децата, според годината на раждането им).

Звънче, виждам,че си голям ентусиаст все още и се надяваш да заквасиш морето.. Simple Smile... успех..
Сега да споделя моето виждане по твоя казус.
ВИНАГИ до сега 1 група на детските градини към ОДЗ, са се попълвали АВТОМАТИЧНО от децата , посещаващи яслена група към същото ОДЗ. Едва, ако се окаже,че някой от децата са се отказали и има свободни места, то директорките са ги допълвали по реда на чакане на молбите за първа група (нали не мислиш, че не са се запазвали опашките на чакащи за ясла, в случай, че не са стигали местата ?) В този ред на мисли, намирам известна логика в решението на СИРМА да запазят опашките за първа група в детските градини към ОДЗ.
Логично е, колкото и да не ти харесва...
Това кореспондира точно с практиката щом се роди дете да се подава молба за ясла и детска градина в околните ОДЗ-та с надежда докато стане на възраст за кандидатстване, да се "класира"..
Е..въпросната компютърна система УЖ се бореше точно с това..., но..както станя ясно се е борела ЗА това , да се намерят места за всички, които не са се сетили навреме да подадат такива молби..
В крайна сметка, спестява се единствено ходенето лично до ОДЗ.. иначе нещата..отиват натам да са същите..
..
С въвеждането на точкова система, леко ще се променят нещата..и ОДЗ и ЦДГ ще се превърнат по-скоро в социални домове..
Ама..като си мълчим и не можем да измислим какво ни устройва всичките...ще получаваме каквото ни предложат..
..
Дано лотарията ни се размине...
..
Аз лично съм ЗА да се оставя на директорките да преценят кои деца да "вкарат" при равен брой точки..
Така и те няма да с анапълно безгласни букви... пък и.. освен общинарите, и сдиректорките ще усеят да пробутат някой свои хора..т.е..ще има повече доволни..
..
Във всеки случай, каквото и да решат за тия случаи с равен брой точки, би трябвало да се публикува РЕДА по който в крайна сметка ще чакаме да бъдат приети децата, за да не си чакаме безкрайно и от първа резерва да се връщаме в последни и после пак и пак..
Чак от такива подигравки, могат да ни предпазят, АКО ИСКАТ.

# 652
  • софия
Оххх, Щурчо не съм никакъв ентусиаст, а се ядосвам. Заквасяването на морето ми беше ясно, че няма да се случи от самото начало (бях и писала), но НАИСТИНА ВЯРВАХ, че със системата се прекратява "практиката щом се роди дете да се подава молба за ясла и детска градина в околните ОДЗ-та с надежда докато стане на възраст за кандидатстване, да се "класира"". Такива бяха и изявленията на Фандъкова в началото на 2007 г. Знам и че ясленчетата преминават автоматично в градината, но остават и няколко свободни места. Това е и причината да не се пъна, както 2007, така и миналата година да кандидатстваме за ясла - бях с ясното съзнание, че малката няма да ходи. Лично за себе си, още откакто се е родила малката, съм решила драмата със записването в общински заведения - за първи път ще се възползвам от служебното си положение и месторабота без грам угризения, но все ми се искаше това да не е така. Защото, ако аз мога - други 1001 майки, не могат, по простата причина, че не работят там, където аз работя и по-важното - това не е начин и не е честно. Но след като няма друг начин, няма да съм най-голямата тъпачка да не го използвам (най-малкото, че това е родният ми град и просто нямам никой роднина извън него. Да не говорим за данъците, който съвестно си плащам и за които очаквам поне нещо,  и т.н.)

# 653
  • гр.София
 Не мислите ли ,че е много рисковано да стоите на опашките за ОДЗ-1-ва група,дори и да сте преден номер?! Според мен до 1-ва група ще се доберат само хора с предимства. Много от тях тепърва ще кандидатстват.
 И ще си изгорите точките за 1-во желание (ако ги въведат наистина).

# 654
Здравейте, мили мами! Да се запиша и аз най-накрая:) Аз съм от София,но живея във Варна от 5 год. и съм от малкто:)),които са прочели цялата тема--това направо си е геройство:) Сега и аз да споделя-кандидатствах на 4.02,защото мислех да се прибирам вече в Софето,но малката я приеха в ясла(още на второ класиране),а баткото в ДГ не успя,говорих с директорката и тя ми каза че няма шанс.Тогава за да не вземам мястото на друго дете се отказахме същия ден и не висяхме класирани 2 седмици и реших да остана още една год. във Варна.Но каква изненада-на 3 класиране приеха и големия,но за малката вече намаше начин в яслата.Затова освободихме мястото и в ДГ с мисълта за учебната 2009/2010. Сега се оказва,че май докато не тръгнат на училище няма начин да се приберем в  София  Thinking Но и тук правилата ги промениха,след малко ще ги напиша.Имам голяма молба към Вас.- Ако някой е наясно със законите нека подскаже ,по кои точки мога да обжалвам,защото не само че няма да влезе малката в ДГ,но ще изпишат и баткото,който вече 2 год.ходи . БЛАГОДАРЯ
ПРАВИЛА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕЦА В ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА

Детски ясли са здравно-профилактични и възпитателни заведения, в които се отглеждат деца от 10 месеца до 3г.

В яслените групи към обединените детски заведения се приемат деца от 10 месеца до постъпването им в първи клас.

Съгласно чл.20, ал.1 от ЗНП подготовката на децата за училище е задължителна една година преди постъпването им в първи клас.

Детските градини са възпитателно-образователни институции за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.

І. Задължителни документи

1. В детските ясли и яслените групи към детските градини, заявления за постъпване се приемат от първия работен ден след зимната ваканция на текущата календарна година до 10.05. Заявленията на децата от ІІ и ІІІ възрастова група се подават целогодишно и се приемат при наличието на свободни места.

2. Заявления за първа възрастова група за следващата учебна година се подават в детските градини от 01.04 до 10.05. на текущата календарна година.

3. В заявлението задължително се изписват трите имена на детето, ЕГН, постоянен адрес на родителите и телефон за връзка. Представя се оригинален акт за раждане на детето, като ксерокопието на същия остава в детското заведение.

Заявление, в което не се съдържат тези данни, се приема след попълването им и представянето на необходимите документи.

4. Други задължителни документи, които следва да се приложат към заявлението:

- удостоверение от НАП- Варна, че двамата родители-имат регистриран трудов договор в общинско, държавно предприятие, частно търговско дружество или сдружение с нестопанска цел със седалище територията на община Варна..
- За самоосигуряващи се родители, документи от трудови договори при НАП, че лицето упражнява дейност, както и удостоверение за наличие или липса на задължения, съгласно чл.87, ал.6 от ДОПК. -
От Община Варна, дирекция "Местни данъци", удостоверение за наличие или липса на задължения по чл. 87, ал.6 от ДОПК за всеки от родителите, документ за предходната календарна година, че лицата не дължат данъци, заплащани в община Варна.

- Тези документи се представят в детските ясли и детските градини за всяка учебна година, както и при преминаване в по-горна възрастова група.

- Безработните родители да представят документ за регистрация от бюрото по труда- Варна

5. Приемът на документите се извършва от завеждащ ясли, директора на детското заведение или от упълномощено със заповед от тях лице, което сверява данните. Издава се пореден вх. № на заявлението, подаден от електронната система.

6.Децата се приемат по реда на входящия номер, с изключение на децата ползващи предимства.

7. Обявяването на списъците с приетите деца в детските ясли, яслените и първите групи в детските градини става на видно място във всяко детско заведение на 31.05. В едноседмичен срок от обявяването на списъците, родителите на приетите деца писмено декларират записването на детето си в съответната ясла и детска градина.

8. При липса на свободни места в отделни ясли и детски градини, от дирекция "Образование" и дирекция "Здравно развитие", предлагат на родителите място в друго детско заведение при съществуваща възможност за прием.

9. Деца, навършили 6-год. възраст и не посещавали до този момент детска градина, се насочват в подготвителен клас в училище.

ІІ. Децата в самостоятелните ясли и детските градини се приемат с предимство преди всички останали деца, след спазване на изискванията от т. 3 до т.6 от настоящите Правила за прием  при следните условия:

Деца на родители с постоянен адрес към прилежаща на детското заведение територия, както следва:

деца, със заболявания съгласно Наредба за медицинска експертиза на работоспособността до 16г. с решение на ЛКК или ТЕЛК;
многодетни семейства, в които има други деца с тежки заболявания;
деца, на които поне един от родителите е с инвалидност от 71% до 100%; / решение на ТЕЛК/;
трето и следващо дете на многодетни родители и деца-близнаци; /актове за раждане/;
деца-сираци или деца полусираци; /акт за смърт/;
деца на родители студенти и двамата обучаващи се в редовна форма във ВУЗ на територията на Община Варна ./представят удостоверение за всяка учебна година/. За тези родители не важи изискването по т.3 и т.4
дете, настанено за отглеждане в приемно семейство, съгласно чл. 26 от Закона за закрила на детето;
деца от семейства, в които поне един от родителите е медицински работник за детски ясли, а за детските градини-учител;

# 655
Оххх, Щурчо не съм никакъв ентусиаст, а се ядосвам. Заквасяването на морето ми беше ясно, че няма да се случи от самото начало (бях и писала), но НАИСТИНА ВЯРВАХ, че със системата се прекратява "практиката щом се роди дете да се подава молба за ясла и детска градина в околните ОДЗ-та с надежда докато стане на възраст за кандидатстване, да се "класира"". Такива бяха и изявленията на Фандъкова в началото на 2007 г. Знам и че ясленчетата преминават автоматично в градината, но остават и няколко свободни места. Това е и причината да не се пъна, както 2007, така и миналата година да кандидатстваме за ясла - бях с ясното съзнание, че малката няма да ходи. Лично за себе си, още откакто се е родила малката, съм решила драмата със записването в общински заведения - за първи път ще се възползвам от служебното си положение и месторабота без грам угризения, но все ми се искаше това да не е така. Защото, ако аз мога - други 1001 майки, не могат, по простата причина, че не работят там, където аз работя и по-важното - това не е начин и не е честно. Но след като няма друг начин, няма да съм най-голямата тъпачка да не го използвам (най-малкото, че това е родният ми град и просто нямам никой роднина извън него. Да не говорим за данъците, който съвестно си плащам и за които очаквам поне нещо,  и т.н.)

Браво - така те искам, Звънче..
Ползвай си предимствата и служебното положение и всичко, каквото можеш, защото никой няма да ти каже браво, ако не го направиш..
Аз като последен балък не се възползвах от възможността да подам молба за особен случай тази година..
Мисля да видя каква ще е ситуацията следващата година, и....... ако е пак безнадеждна (каквато очаквам), ще сезирам Закрила на децата за да препоръчат на моето да ходи на градина..
Така съм решила.
Нямам нищо против да го наблюдават колкото години искат след това..и мен също..
СИСТЕМАТА във вида в който очаквам да се появи за следващата година е пълна подигравка с децата ни и с нас- родителите.
И аз като теб нямам никой, който да може да ми помага нито в София, нито в провинцията. А си плащам данъците редовно.. И то пълните..
Това е много нищено..- ефекта е нулев.. Трябва да си безработна, безпарична, многодетна и безотговорна майка (по възможност самотна такава , на която децата са с баща неизвестен), да си инвалид, или децата ти да са такива, за да имаш НЯКАКЪВ шанс..
Пу-пу.. да не се случва на никого реално да е в такава ситуация, каквато описах..
Да са ни живи и здрави децата..

# 656
С две ръце подкрепям врненския регламент.
СМятам,че и в София трябва да се въведе такъв 1:1
За пореден път се възхищавам на справедливостта на варненските общинари в ситуацията на липса на места в яслите и градините.
Браво!

# 657
А дали се е обсъждал вариант ако майката не работи, детето й да няма право на ясла или детска градина?
Струва ми се справедливо донякъде - щом не работиш, значи нямаш належаща нужда детето ти да посещава ДГ. !
........
Извинявам се, туку що прочетох правилата за Варна - там има точно такова изискване ! Браво!

Последна редакция: вт, 09 дек 2008, 17:36 от roverandom

# 658
  • софия
Аз също, още, когато приеха правилата във Варна си казах: браво! Сигурна съм, че в София няма да се приеме подобен регламент, защото не е "политически коректен" предвид предстоящите избори и липсата на дългосрочно виждане за справянето с проблема. Той за това си се и задълбочава с всяка изминала година, а за отвличане на вниманието се променят правилата всяка година. Дано не съм лош пророк, но живот и здраве, след няколко години, при това положение на нещата, ще се "видим" в подобна тема за училищата (за тази година имаше останали буквално 5 читави).
roverandom, точно напротив - колкото си по-безработна, с повече деца и по-нисък доход, толкова шансът детето ти да го приемат е по-голям. Задължително е да отговаряш на всички тези критерии. Дори и да си като щурчо с 4 деца - не "вървиш". Поне според проектни критерии.
Щурчо, за 10 години професионално изкривяване в сферата на администрацията се убедих, че кучетата си лаят, керванът си върви и спасението на давещият се, е в ръцете на самият давещ се. Недей чака, а си действай! Hug

Последна редакция: вт, 09 дек 2008, 19:12 от zvanche

# 659
За училищата...от 10г е така..Още като се оглеждах за училище за баткото..Че и за момичетата ситуацията беше същата.. Трагедията в образователната система е ...пълна.. Смятай, щом гледаха детето ми като изкопаемо за това,че в гимназията няма неизвинени отсъствия,че и грамота й връчиха за това..(по наше време си беше напълно в реда на нещата..) Да не говорим колко са ощетени децата ни с това,че всички са отличници.. Абе..по тази тема ферман мога да напиша..
Ама..за регламента тук...Шапка свалям на варненци..
И никога няма да проумея, при този ОГРОМЕН бюджетен дефицит, който декларират политиците, при факта,че измина цяла година от фарса на кандидатстването миналата година (който впрочем и общинарите и от СИРМА са си очаквали доста преди заветната дата 04. февруари), та..при всичко това и при факта,че предстои още цяла година до следващата учебна година за която тепърва ще ни правят на маймуни, нас, данъкоплатците, дето сме сбъркали и сме се родили в тази държава, та..при това положение, ЗАЩО няма добро желание да се стегнат бившите детски градини, които сега се ползват от общината и да се построят нови такива...а вместо това се размахват идеи за лотария  #Cussing out и всевъзможни  критерии..
И най-кошмарното от всичко е, че толкова си вярват и насериозно се взимат, че..смятат, че след всичките тия наши теми в които оплюваме СИСТЕМАТА, накрая ще могат с чиста съвест да ни припишат поредното "творение", което ще ни изправи на нокти...

Общи условия

Активация на акаунт