Консултации с адвокат/Темата на Пела!!!- продължение

• 77 470
  • 696
  •   1
Отговори
# 225
моля,мамите адвокатки.

сина ми е от първия ми брак.издръжката му е 15 лв.,смеШно но факт.пари баЩа му никога не е праЩал.праЩаха ги бабата и дядото,но докато стана на 10 год.след това заминахме за испания и до там.
сина ми ме попита, дали може да си ги иска.на 12/06/09  навърШва 18 год.и мисля 4е е прав те са си негови по закон.каквото иска да прави с тях(иска да си купи собствен компиутър,заЩото баЩа му му беШе обеЩал да му прати от неговите,но уви пак лъжи,а детето е нау4ено ако се обеЩае неЩо да се изпълни ако ли пък не то не се обеЩава)
казва 4е като навърШи 18 не иска и да 4ува за него.
не съм много запозната със законите.
баЩа  му със жена си имаха компиутърна зала до миналата година.след това не работеха .в момента не знам.

позволява ли закона да се изиска издръжката от 07/2001 до 06/2009.

за предпо4итане е мамите да ми пиШат на ли4ни 4е нямам възможност да следя винаги

# 226
Здравейте Пела.
С приятеля ми живеем от година и половина заедно той си има детенце на 5 годинки, но няма развод с жена си. Детето живее с нас, а при майка си ходи веднъж седмично. Когато детето е било на 3 г.  претърпява тежка операция и само месец след операцията майката решава да ги изостави, защото е била намерила мъжът на живота си. След два месеца тя се връща отново при мъжа си понеже детето и е имало нужда от майка си. Но проблемът е, че е била вече бремена от другия. И пак ги изостава. Само искам да кажа, че детето е осиновено и тя не е биологична майка на детето. Моите въпроси: 1.Ако приятеля ми подаде документите за развод ще може ли да вземе правата върху детето? 2.Има ли вероятност съдът да ги предостави на нея?
Благодаря Ви предварително.

# 227
Здравейте, Пела!
Писах ви на 21 януари. И отново моля за помощ!!!!!!!!!!!! Тогава слушайки сърцата си и в унисон със съвета ви продължихме борбата за връщането на снахата. Брат ми се среща многократно с нея. Отговорите на молбите му варираха от "искам да се съберем", през "време е да си живея собствения живот" и "гади ми се от теб и детето ти", до " отивам в чужбина" и "искам развод"... И след това отначало същото... Всеки ден ние чакаме той да се прибере с нея, а се прибира с ново нейно желание! Преди месец окончателно поиска развод и каза, че е наела адвокат. За пръв път попитала и за детето. След два дни каза, че е раздвоена и сигурно ще се съберат, и беше раздвоена до вчера. Междувременно получихме преди 12 дни документите за развода. Там са изписани десетки неслучили се събития, детето е определено като болно многократно / благодарим на Бог, че  е здраво( според педиатърката му)/,променени са факти и дати. Вчера е казала окончателното си решение/ поне за тези три дни/ - иска свободата си  и вече и детето. От това се страхувахме и преди...Има ли начин брат ми да запази и продължи да отглежда сина си, така както е правил през цялото време до сега? Това, че само той е бил източник на доходи през цялото време на съжителството и брака може ли да му помогне? А факта, че майката би отглеждала детето в дома на родителите си , от където е гонена два пъти има ли значение? Извинявайте, че пак пиша аз - уверявам ви, че запознавам брат си с всичко , което би помогнало за положителния изход от ситуацията (връщане на съпругата и/или запазване на детето). ПОМОГНЕТЕ!!!!!!!!!
ОТГОВОР: Веднага си наемете по възможност най-пекания адвокат във Вашият град, ако няма такъв или се съмнявате в способностите му от друг град.
В едномесечен срок от получаването на книжата по делото трябва да депозирате отговор. Съветите ми се оказаха неуспешни. Сега действайте, трябва да и дадете добър урок. Делото Ви е напълно спечаляемо. Тя е виновна за развода и трябва да се разбере. Пишете ми на л.с. за подробности.
Пела, здравейте отново! Hug
Дано ми простите, че отново ви досаждам с нашите неволи. През март ви писах на лични отговора по бракоразводното дело и мнението ви много ме обнадежди! Но отново възникна проблем ...Спешно е- отново ще пиша на лични.Извинете ме за наглостта и ви моля помогнете! Praynig

# 228
моят случай е следният:имам брак от 12 години и 2 деца на 10 и на 5 години.Живеем в собствено ипотекирано жилище.Ако се разведем и децата и жилището бъдат присъдени на мен,кой трябва да плаща вноските по ипотеката?каква издръжка мога да очаквам за двете деца?

# 229
Много ви моля за мнение. Praynigискам да попитам-съществува ли казус"покупко продажба прикриваща дарение"?По време на брака ни моят съпруг и сестра му така си прехвърлиха жилищата.Това бил единствения вариант според адвоката му в който след евентуален наш развод той да си запази жилището.Забравих да упомена че бах извикана да подпиша собствено ръчно написана декларация,че съм запозната че с тази продажба се прикрива дарение и с две думи отказвам всякакви претенции към жилището.Много грозна работа се получи,която ме измъчва и до днес..Въпроса ми е при евентуален развод недай си боже, какво ще се случи с мен и децата?  Малко объркано представих нещата ,но дано сте ме разбрали!   Благодаря предварително и желая на всички ви весели празници  bouquet     

# 230
Здравейте Пела имам следния казус с бившият ми имам дете на 2 години от 1 сме разделени тои живее в америка тази година в началото на априм ме изненада сьс сьдебен иск в кото иска да взима детето за свиждане с приспиване лятото цял месец и през повечето ваканции. Между нас няма конфликт и реално ние сме разделени заради майка му която непрекаснато правеше скандали между нас и накрая той избра да се разделим таи като яавно беше че мога да се разбера с маика му. Според мен неговия иск е продиктуван ОТ НЕЯ ПОРАДИ ФАКТА чЕ НЕ ПОзволявам тя да я вижда. В иска му има куп лажи казваики че сам му поставяла финансови условия за жвиждане на детето и тн. Има ли вазможност след като тои не е в бьлгария да писадят да даам детето на баата която обядва с две бири и една ракия и която никога до несега не я вийдалка,бащата сьщо не би могал да се грижи за нея тай като тои не познава елементарните нужни на детето може ли да искам свждания само в мое присаствие и може ли да ми кажете адвокат в софия кам които да се обарна ако имате такав познат

# 231
Здравейте!
И аз имам нужда от съвет. Praynig
Ако нямаме брак има ли смисъл да се боря за издръжка?  Rolling Eyes
Благодаря ви предварително!  Hug

# 232
Здравейте, Пела. Прочетох, че съдът присъжда максимум 100 лв. издръжка за дете. А възможно ли е , ако едно от децата е със здравословен проблем, няколко операциии т.н. да се присъди повече и вчрно ли е, че се очаква да се увеличи този максимум? И още 1 въпрос- ако мъжът получава добри доходи, но не се осигурява на тр. договор, това проблем ли ще е за осъждането му да плаща издръжка?
ОТГОВОР: Аз лично съм виждала РЕШЕНИЯ и за по високи издръжки. Трябва детето да има изключителни нужди, а бащата да има възможност да ги дава-парите.

Последна редакция: пт, 24 апр 2009, 09:36 от Пела

# 233
Здравейте!
Притеснението ми е, че ми престои развод не по взаимно съгласие, а мъжът ми живее в чужбина. Как мога да се разведа като  него го няма? Имаме и дете.
Приемането на новия семеен кодекс ще даде ли улеснения  в това отношение и имате ли представа кога евентуално ще се приеме.
ОТГОВОР:Задължително трябва да се яви на едно с. заседание. Има и друг начин завежда се иска от Ваше име по чл. 99, ал. 3 от СК, той изпраща нотариално заверено специално пълномощно за адвокат и пак Ви развеждат. Вашият адвокат, ако е опитен и знае какво и как да се направи ще измисли начини и ще Ви предложи.

# 234
С бащата на синът ми сме разделени от 9месеца, нямаме сключен граждански брак. Виждам по отговорите ти на другите момичета че е хубаво да уредим нещата и пред съда - род. права, задължения, издръжки и може би нещо друго   newsm78
Искам да попитам какъв е реда и колко би ми струвало приблизително.
ОТГОВОР: Завежда се дело по СК и всичко се урежда. Всеки адвокат си има различни хонорари.

# 235
Здравей Пела! Аз съм нова тук и искам да те попитам относно издръжката на детето ми. Има ли срок , който трябва да изчакам след като бащата не плати издръжката на детето си за месеца или директно да пристъпвам към действие или по точно както знам за среща с прокурора?
ОТГОВОР: Ако бащата не плати в двумесечен срок, се подава жалба до РП по местоживеене по:
Чл. 183. (1) (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г., бр. 28 от 1982 г., бр. 92 от 2002 г., в сила от 1.01.2005 г., по отношение на наказанието пробация - изм., бр. 26 от 2004 г., в сила от 1.01.2004 г., бр. 103 от 2004 г.) Който, като е осъден да издържа свой съпруг, възходящ, низходящ, брат или сестра, съзнателно не изпълни задължението си в размер на две или повече месечни вноски, се наказва с пробация.
(2) Същото наказание се налага и на онзи, който нарочно се постави в невъзможност да дава издръжка, било като прехвърли имуществата си, било като не упражнява правата си или по друг начин.

# 236
... имам нужда от съвет историята ми на кратко: със бившия ми съпруг не живеем заедно от 08.2008г. от 02.04 2009г. вече сме официално разведени по взаимно съгласие като той се съгласи с издръжка от по 80лв. на дете, децата ни са 2. Но за това време откакто сме разделени не ми е плащал никаква издръжка, проблема е че, немога да го намеря нямам никаква връзка с него. Въпросът ми е как да действам от сега нататък по въпроса със издръжката да заведа дело щ/у него или има и др. варианти. Благодаря предварително за отделеното време.
ОТГОВОР:За времето от 08.2008 година до влизане в сила на съдебното РЕШЕНИЕ по делото, трябва да сте се споразумели т.е. да го има вписано, ако не то той не ти дължи нищо. Ако след04.2009 година не плаща издръжката, ще се снабдиш с ИЛ за присъдените издръжки и ще образуваш изпълнително дело. Адвоката ти знае какво и как да направи. Можеш да подадеш и жалба до РП-по местоживеене по чл. 183 от НК.

# 237
...1. Как стоят нещата с подялбата на колите - те са две, мога ли изцяло да ги задържа за себе си. Мъжът ми е с адресна регистрация от друг град, аз съм със софийска, платила съм данък и на двете на мое име в Софийската община. Мога ли да претендирам за тях.
2. Искам да се разведа по негова вина -  за пред съда задължително ли материалите (снимките) трябва да са от детективска агенция или може и мои приятели да го проследят и да го снимат, това има ли голямо значение.
3. За детето, може ли по някаакъв начин да се успее вземе правата - аз от месец започнах нова работа, до преди това бях майчинство, работата ми е държавна и дохода ми е към 800 лв месечно. В същото време той е студент и сега завършва обучението си-има държавни изпити.
4. Честно казано изобщо не съм запозната с процедурите по развода. Къде трябва да се подадат документи - в неговия град където се оженихме или в София където е родено детето и имам адресна регистрация?
5. Какво друго мога да използвам за да не се опита да вземе правата върху детето?
ОТГОВОР:1. И двете са придобити по време на брака и са в режим на СИО. Той има по половинка от всяка една от тях.Не можете да претендирате.
2. В съда не може да представите снимките. Можете да разпитате свидетели, които са го видели и снимали в интимна близост с други жени.
3. Не Вие ще претендирате родителските права и ще ги получите с тава описаната фактическа обстановка.
4. В София, ще си наеметев адвокат той е запознат.
5. Всички доказателствени средства по ГПК.

# 238
сина ми е от първия ми брак.издръжката му е 15 лв.,смеШно но факт.пари баЩа му никога не е праЩал.праЩаха ги бабата и дядото,но докато стана на 10 год.след това заминахме за испания и до там.
сина ми ме попита, дали може да си ги иска.на 12/06/09  навърШва 18 год.и мисля 4е е прав те са си негови по закон.каквото иска да прави с тях(иска да си купи собствен компиутър,заЩото баЩа му му беШе обеЩал да му прати от неговите,но уви пак лъжи,а детето е нау4ено ако се обеЩае неЩо да се изпълни ако ли пък не то не се обеЩава)
казва 4е като навърШи 18 не иска и да 4ува за него.
не съм много запозната със законите.
баЩа  му със жена си имаха компиутърна зала до миналата година.след това не работеха .в момента не знам.

позволява ли закона да се изиска издръжката от 07/2001 до 06/2009.

за предпо4итане е мамите да ми пиШат на ли4ни 4е нямам възможност да следя винаги
ОТГОВОР:Можете да се снабдите с ИЛ и да образувате от името на детето изпълнително дело при частен или държавен съдия изпълнител. Ако си наемете адвокат, той ще знае какво и как да направи. Ще си съберете парите.
След като навърши 18 години и ако учи редовно във ВУЗ може да съди баща си за по висока издръжка. Тя ще му бъде присъдена до навършване на 25 години.

# 239
Здравейте Пела.
С приятеля ми живеем от година и половина заедно той си има детенце на 5 годинки, но няма развод с жена си. Детето живее с нас, а при майка си ходи веднъж седмично. Когато детето е било на 3 г.  претърпява тежка операция и само месец след операцията майката решава да ги изостави, защото е била намерила мъжът на живота си. След два месеца тя се връща отново при мъжа си понеже детето и е имало нужда от майка си. Но проблемът е, че е била вече бремена от другия. И пак ги изостава. Само искам да кажа, че детето е осиновено и тя не е биологична майка на детето. Моите въпроси: 1.Ако приятеля ми подаде документите за развод ще може ли да вземе правата върху детето? 2.Има ли вероятност съдът да ги предостави на нея?
Благодаря Ви предварително.
ОТГОВОР: Веднага се обърнете към адвокат. Много е сложно, защото в приятелят Ви е записан и за баща на другото и дете. Освен брачното дело трябва да се заведе и второ дело и той да докаже, че не е баща на второто дете.
1. Да, категорично щом се грижи за него; 2. Не, но си намерете добър адвокат все пак.

Общи условия

Активация на акаунт