Египет - втора тема

• 43 396
  • 442
  •   1
Отговори
# 285
Ох,вярно - сега пресметнах,а и видях линийката ти.Честито и да ви е жива и здрава!!И като порастнат децата - знаеш къде да ги заведете  Peace

# 286
Снощи се върнах от фантастична, наситена седмица в Египет...
Пътувах с "Искони" - видях пирамидите в Гиза и Сакара, Египетския музей, Стария Кайро, коптските православни манастири в пустинната местност Уади Натрум, Александрия - новата библиотека и острова където е бил фара. После през Суецкия канал стигнахме и до Синай в Мала Азия и там качих връх Моисей където според Библията Моисей взел Божиите заповеди и присъствах на литургия в най-стария православен манастир в света- Света Екатерина, над 1500 годишен. Опазен е от мюсюлманите защото пророка им Мохамед издал декрет според който този манастир трябва да си остане неприкосновен. Изумително е как монасите са се заселвали на тези пустинни, сухи места. После бяхме в симпатичен хотел насред пустошта(Зафарана) - от едната страната страхотни голи планини, от другата лазурното Червено море. Оттам пък стигнахме до други 2 манастира - Св. Павел и Св. Антоний. Накрая през Хургада и вкъщи.

Не предполагах че Египет е така богат и на християнска култура. И че почти всичко в Египет е така старинно.

# 287
SharenaSol, това организирана екскурзия ли е или правена специално за вас? Точно това са местата, които искам още да видя в Египет.

# 288
Звучи страхотно! И аз искам да посетя тези места, плюс мястото на Червено море, където се е разделило на две.

# 289
SharenaSol, това организирана екскурзия ли е или правена специално за вас? Точно това са местата, които искам още да видя в Египет.
Организирана е, виж на сайта им -
http://www.iskoni.com/mnogodnevni_4uvbina_Egipet.html

Разбрах че ще имат дати за Египет и през есента, но трябва да се обадиш в офиса им, за да си сигурна... мисля да ида с тях и до Израел - Ерусалим и светите земи... харесаха ми, а и програмите им са нестандартни, води се поклонническо пътуване и не толкова екскурзия. Ще пусна снимки тези дни, но сега уча за изпит и нямам време да качвам  Crazyекскурзовода изпада в едни по-религиозни беседи(богослов е човека) в автобуса, но за тези моменти добра работа ми свърши музиката в ушите и красивите албуми от манастирите  Laughing

# 290

Позволявам си да вметна, без да съм Шарена сол, че фирма Искони први специални екскурзии - т.е. насочеността им е посещение на православни места - древни храмове, манастири...имат сайт можеш да го разгледаш. Маршрутите им нямат аналог.

# 291
  • Стара Загора
Александрия - новата библиотека и острова където е бил фара.
Би ли разказала малко повече за библиотеката. Какво включваше посещението ви, видяхте ли планетариума, а онази единствена запазена част от хранилището на древната библиотека?
Това е една от основните причини да избера Египет като дестинация и ми е много интересно как протича посещението.

# 292
Много ви благодаря   bouquet
Аз прочетох "иВкони" и търсих ли, търсих  Embarassed

Още един въпрос- на какъв език е екскурзоводското обслужване?

# 293
Програмата е много добра и за кратко се посещават ключови места - за организирана екскурзия е идеална, с културен акцент. Добре е,че има и такива  Peace

# 294
Александрия - новата библиотека и острова където е бил фара.
Би ли разказала малко повече за библиотеката. Какво включваше посещението ви, видяхте ли планетариума, а онази единствена запазена част от хранилището на древната библиотека?
Това е една от основните причини да избера Египет като дестинация и ми е много интересно как протича посещението.

в новата библиотека бяхме закратко, обясниха ни как е построена и разгледахме безплатните експозиции. За единствената запазена част от хранилището на древната библиотека се закупува отделен билет, но не беше предвидено разглеждане. Планетариума дори не сме влизали, но от това което разказа служителката на библиотеката разбирам че вътре представят шоу на звездното небе.. нещо което може да се види на много места по света. Иначе самата сграда е импозантна, струва им 220 милиона долара, ала откритото Средиземно море, което е през един булевард от библиотеката си е казало думата - беше паднала малко замазката на сградите.
За сметка на това видях прастари машини за правене на книги там
Препоръчаха и сайта си  http://www.bibalex.org/English/index.aspx
качили са някои книги за безплатно четене и тепърва ще качват още

Още един въпрос- на какъв език е екскурзоводското обслужване?

На български! Екскурзовода си е българин, той май си управлява и фирмата тук. Това което ми хареса при тях е че си изпълняват обещанията от до. Единственото което пропуснах беше Копския музей в Стария Кайро, но то беше защото се пазарих за едни огърлици  Laughing Embarassed В Египет работят с партньор копска фирма/фондация (уточнение: коптите са ортодоксални християни, които при един вселенски събор се отделили от източно православната църква. В момента са 10 милиона в Египет и цъсрквата им е доста богата).  Та въпросните копти имат връзки и по манастирите, затова и нашата фирма имаше достъп до места и мероприятия тудно достъпни за обикновения турист. Фирмата си беше пратила представител египтянин който говори и руски, та той помагаше на нашия екскурзовод къде с технически формалности, къде с разяснения по беседите.

Имаше и други прекрасни моменти - разходка с лодка с платно по Нил, камилите и бедуините при Света Екатерина, все още не съм се опмнила от преживяването.
Опитвам се да пусна снимки в снимка.бг, засега безуспешно...

# 295
  • Стара Загора
Шарена сол, благодаря за разясненията.
Аз сайта им съм го огледала добре, но там никъде не срещнах инфо за хранилището. Радвам се, че може да се посети, па макар и с отделен билет.
Колкото до планетариума, само да ни остане време и него ще посетим. Аз съм запален звездоброец и не мога да пропусна една александрийска небесна  презентация. Пък и тук си нямаме планетариум с IMAX.

A нещо за хотела ви в Александрия можеш ли да кажеш?
Къде беше разположен и какви бяха условията?

# 296

A нещо за хотела ви в Александрия можеш ли да кажеш?
Къде беше разположен и какви бяха условията?

беше край крайбрежния булевард и беше ужасен - мръсен, смърдящ, най гадното място в което бях изобщо в Египет. Как се казваше не знам дори, беше на около километър от хотела на 4 сезона. Ако ще ходиш си избери поне 4 звезди, в Египет имат склонност да слагат 3 зведзи на места които и 1 не заслужават, поне от моя опит в Александрия мога да твърдя. Имаше хлебарки в банята, а прозореца гледаше към вътрешния двор и съответното смрад от кухнята. Хората спяли откъм външната улица казаха че цяла нощ им бучал булеварда и вятъра от морето плющял в стъклата на стаите. И имаше сватба на последния етаж  Laughing Mr. Green

# 297
И аз благодаря   bouquet
Смятам първо да ги ползвам до Израел, а после пак Египет. Дали може да се заявят хотели 4 или 5 звезди?

# 298
Бека, видя ли програмата им Йордания + Израел - мен доста ме съблазни, макар че най-вероятно и по тези места ще ходим самоорганизирано. Иначе не мисля,че биха ти отказали настаняване в по-висока класа хотел - нали ще си платиш за това. Peace

# 299
Ще попитам има ли възможност за смяна на хотела.
Проблемът е че програмите на Искони са много наситени, ставането е в 6 и 30, за да може да тръгнеш преди 8, а нерядко се прибирахме след 9 вечерта в хотелите, т.е. няма достатъчно време за трансферите до различни хотели. Програмата за Египет може да се опише дори като тежка, моя приятелка ще иде с тях до Израел през март и ще ви кажа как е било.
И колкото по-рано се запишеш толкова по-добри шанс=ове имаш за предно място в автобусите...

Общи условия

Активация на акаунт