Неплатен и платен отпуск след майчинство?

• 121 668
  • 910
  •   1
Отговори
# 825
Здравейте момичета. Имам следния въпрос: От октомври 2010г. излизам по майчинство, имам 100 дни неизползвана отпуска от 2007, 2008, 2009 и 2010 г. От министерството на труда и социалната политика ми отговориха, че според новите разпоредби няма да си загубя отпуската ако я взема наведнъж при отпадане на  причината за неползването му, т.е като реша да се върна на работа. Сега виждам , че има майки, на които са отговаряли, че § 3е от допълнителните разпоредби на КТ предвижда неизползваният до 1 януари 2010 г. платен годишен отпуск за предходни календарни години да може да се ползва само до 31 декември 2011 г и че след този момент, вече старите отпуски да не могат да се ползват. Някой има ли информация дали тази разпоредба е вече приета, т.к доста майки ще изгорят със старата си отпуска. Благодаря предварително за отговора ви!

# 826
И аз имам въпрос, но казуса ми е доста сложен, за това няма да го разяснявам.
Мога ли да изляза в неплатен отпуск за отглеждане на дете (дъщеря ми е на 2.5г) след като вече съм се върнала веднъж на работа, а и все още не съм изразходвала натрупалия ми се през майчинството платен отпуск. От обясненията тук, разбирам , че ако изляза в такъв - ще ми се води стаж. Но какви осигуровки (и здравни, и пенсионни ли?) ми се плащат и от кого - от държавата или от работодателя?

# 827
  • Пловдив
И аз имам въпрос, но казуса ми е доста сложен, за това няма да го разяснявам.
Мога ли да изляза в неплатен отпуск за отглеждане на дете (дъщеря ми е на 2.5г) след като вече съм се върнала веднъж на работа а и все още не съм изразходвала натрупалия ми се през майчинството платен отпуск-да, . От обясненията тук, разбирам , че ако изляза в такъв - ще ми се води стаж-да, . Но какви осигуровки (и здравни, и пенсионни ли?) ми се плащат и от кого - от държавата или от работодателя?-само здравни от работодателят

Rumiro ,все още не е прието,но и да се приеме твоите отпуски няма да изгорят,защото ти ще си възпрепятствана да ги вземеш към 31 дек 2011.ще ги ползваш наведнъж като ти свърши майчинството

# 828
  • София
Здравейте! И аз имам един въпрос. Sad И не мога да разреша ситуацията, в която се намирам. Зна4и моето дете се роди май 2007 година . До месец май 2009 съм била платен отпуск по майчинство. След този период работодателят ми ме пусна 1 година неплатен отпуск. От месец юли ме прехвърли към другата му фирма. Въпросът ми е имам ли право на платен отпуск за тези две години платен отпуск.Или нямам такова право. Според работодателят ми нямам право и той не ми дължи и не трябва да ми изплаща нищо.Но  според една позната той е задължен да ми ги изплати...Благодаря ви! Praynig

# 829
  • Пловдив
Въпросът ми е имам ли право на платен отпуск за тези две години платен отпуск.Или нямам такова право.

искаш да кажеш дали имаш право на платен отпуск за двете год майчинство-да,имаш право
също имаш право и за едната година неплатен
и двете неща се зачитат за трудов стаж и затова ти се полага и отпуск
подай си молбата,искай писмен отказ и отиди в Инспекцията по труда

# 830
Четох колкото можах,но информацията е доста,затова се надявам да отговорите и на моите въпроси в частност..  Praynig
През май 2011г. детето ми ще направи 2г.,което значи,че трябва да се върна на работа.
Имам намерение да се върна за 10 дни на работа,за да ми се актуализира заплатата,но в нашата фирма заплатите  са на заработка.Тоест,няма твърд надник.Осигуряват на 340лв. Значи ли ,че за база за платения отпуск ще се вземе сумата на която осигуряват?
Другият ми въпрос е-прочетох че е хубаво тези 10дни да се работят в края на месеца,инъче пак ще се вземе в предвид мин.раб.заплата,така ли е? И ако е така ,има ли смисъл тогава да се върна при положение,че детето става на 2г. на 8.05 и аз трябва да се върна на работа на 9.05 ??
Ще съм много благодарна на отговор,рано е още,но човек трябва да се организира отрано  Simple Smile  Hug   

# 831
  • Пловдив
Четох колкото можах,но информацията е доста,затова се надявам да отговорите и на моите въпроси в частност..  Praynig
През май 2011г. детето ми ще направи 2г.,което значи,че трябва да се върна на работа.
Имам намерение да се върна за 10 дни на работа,за да ми се актуализира заплатата,но в нашата фирма заплатите  са на заработка.Тоест,няма твърд надник.Осигуряват на 340лв. Значи ли ,че за база за платения отпуск ще се вземе сумата на която осигуряват?-взима се предвид заплатата ти за месеца,в който имаш 10 отработени дни.няма да ти я изплатят само основната заплата.но трябва да уточниш дали те осигуряват на 340 лв,а ти дават повече или със заработката те осиг на 340 лв
Другият ми въпрос е-прочетох че е хубаво тези 10дни да се работят в края на месеца,инъче пак ще се вземе в предвид мин.раб.заплата,така ли е?-ако работиш 10 дни този месец,трябва да излезеш в отпуск другия месец,за да има смисъл да си работила.така че не може да се каже,ме трябва 10 те дни да са в края на месеца  И ако е така ,има ли смисъл тогава да се върна при положение,че детето става на 2г. на 8.05 и аз трябва да се върна на работа на 9.05 ??-за ти се изплати отпуската на актуализираната заплата,трябва да отработиш 10 дни през май и да излезеш отпуск юни месец.работи от 16 до 31 май.като от 9 до 15 май си пусни неплатен
ако изобщо не се върнеш на работа, а си ползваш директно неплатения отпуск-отпуска ще ти се изчисли на заплатата ти от преди майчинството,а не на 240 лв
Ще съм много благодарна на отговор,рано е още,но човек трябва да се организира отрано  Simple Smile  Hug   

# 832
Изтече ми неплатеният отпуск по чл.167, ако се договорим с работодателя да ползвам още няколко месеца неплатени, предполагам че аз поемам осигуровките, но какви?
Благодаря!

# 833
  • Пловдив
Изтече ми неплатеният отпуск по чл.167, ако се договорим с работодателя да ползвам още няколко месеца неплатени, предполагам че аз поемам осигуровките, но какви?
Благодаря!

от обикновения неплатен само 30 дни в годината ти се зачитат за стаж
по време на наплатен се плащат здравни 20,16 лв на месец

# 834
  • София
Имам да чета тук....но искам да питам нещичко и не знам в коя тема  Embarassed

В изчисляването за подаване на документи да детските....смятам доходите на родителите, а смятам ли и детските които съм получавала   newsm78

bouquet  bouquet  bouquet
и започвам да чета и после отвам в темата за борсата по труда  Crazy

# 835
  • Пловдив
, а смятам ли и детските които съм получавала   newsm78

не,не ги смяташ

# 836
  • София
, а смятам ли и детските които съм получавала   newsm78

не,не ги смяташ

Heart Eyes Много благодаря и се извинявам за спама   bouquet

# 837
Здравейте, имам следния проблем: до 30 юли бях в майчински за отглеждане на дете до 1 год. След това си пуснах отпуска като си мислех, че ще ми се плати на база получена последна заплата- която е основна + бонус. Оказва се, че ми я плащат на база основна без бонус.Правилно ли е това и как мога да си търся правата?

# 838
Имам и аз няколко въпроса.Нещо се обърках от всичко прочетено и имам нужда от помощ.По принцип съм в майчинство до април 2011г.,но поради ред причини ми се налага да се върна на работа.Исках по възможност да се върна за няколко дни на работа и след това да си пусна полагаемата платена отпуска за 2009 и 2010г.От работата се опитват да ме убедят,че трябвало първо да си пусна отпуската или поне половината и след това да почна работа,под предтекст че няма кога да си я изчистя.За 2011г щяло да ми се трупа още и затова.Не го смятам за правилно и затова ме интересува ако се съглася на какви пари ще ми изплатят натрупаната отпуска.От прочетеното дотук останах с впечатлението,че ще е на минимална рз.Признавам си че изобщо не съм запозната с тези неща.Преди да изляза в майчинство,последните 3 м. ползвах болнични.Точно тук малко се обърках,някъде по назад четох че се изплаща въз основа последната заплата преди майчинство,после видях,че е въз основа на заплата от последния месец.Моля ви кажете ми кое е вярно,нужно ли е да се връщам за актуализация на заплатата.На колко пари все пак ще ми ги изчислят тези 40дни отпуска?Също прочетох,че и ако си прекъсна майчинството сега до навършване на 2г на детето ще получавам и 1/2 от майчинството.Това плюс заплатата ли се получава?
Благодаря предварително.

# 839
  • Пловдив
Също прочетох,че и ако си прекъсна майчинството сега до навършване на 2г на детето ще получавам и 1/2 от майчинството.Това плюс заплатата ли се получава?

да,получава се плюс заплатата или отпуската.попълваш декларация за целта
ако не се върнеш на работа,ще ти изплатят отпуската на заплатата ти от преди майчинството и от преди 3 те м болнични преди 45 дневния ти,а не на 240 лв

ако все пак иска актуализация на заплатата,трябва например да отработиш 10 работни дни през септември,а да започнеш да ползваш отпуска си през октомври

Общи условия

Активация на акаунт