Черен списък на храни и хранителни продукти - Бг

• 283 642
  • 1 823
  •   1
Отговори
# 1 605
Охладено пиле "РУСО" в срок на годност ,но мирише лошо.

# 1 606
А не е ли "РОСО" е марката на пилето?

# 1 607
За бозата- не съм срещала боза без подсладител(искам със захар, ама няма).

Случайно на пазара "Красно село" намерих боза със захар.

Бозата която купувах с години също е много вкусна. Бутилката е излята с надпис на съдържанието- което включва захар. но  се срещат бутилки с етикети на които пише подсладител. След като попитах направо извора се оказа че е с подсладител. Sad

Много обичам боза, и понеже често купувам , Мимито също я обикна от малка .А днес майка ми като ме видя че съм купила боза , ми каза : " И аз много обичам , но преди време гледах репортаж по телевизията , че вътре слагали боклуци (стари кифли и т.н. - непродадените закуски) ги смилали и ги ползвали за производството на бозата И взех все по-рядко да купувам.."
А аз си мислех , че е полезна бозата ...  newsm78
Купувам все от боза "Здраве ". Веднъж купих боза "Босамакс" и хич не ми хареса на вкус  Rolling Eyes

Тя е полезна но тази от едно време не днешната!
И аз много я обичам, но отдавна не я купувам, на детето недей да даваш.Просто ти давам съвет.

# 1 608

Тя е полезна но тази от едно време не днешната!
И аз много я обичам, но отдавна не я купувам, на детето недей да даваш.Просто ти давам съвет.

О , боже  Confused doh А няма ли начин да си приготвям в домашни условия (и дали ще е същата на вкус долу горе  newsm78) Че знаеш ли как му се услажда на Мимито ... Само като я види и вика "Иза , иза  ! Дай ! " (демек - Боза , боза  Laughing)

# 1 609
Мъжът ми купил от  БИЛЛА бяла риба филе-300 гр. ,индивидуално опаковани ,вакумирани.Вносител Силвекс Комерс ООД София
ул.Мюнхен 14 тел.0888 803 570 До тук всичко е ОК.Реших да я размръзя-резултат 1 чаена чаша вода.И понеже имам домакинска везна подсушавам фелето,претеглям-не 300,а 100гр.

# 1 610
Направих опита с йода.В кис. мляко Елби има нишесте, а в Бор Чвор няма.Ще пробвам и Елена.

# 1 611
  • Варна
Може ли някой да ми каже,как става този опит с йода newsm78.нещо съм пропуснала..

# 1 612
Върху малко кис. мляко капваш 1 капка йод и ако се оцвети в синьо-лилав цвят значи има нишесте.

# 1 613
" Леонска наденица" на "ЛЕКИ". Реших и аз да я опитам , а и мойте вкъщи си похапват от време навреме. Пълен отврат, намерихме от външната опаковка в самата наденица. Ето затова трябва да имам винаги готвено.

# 1 614
  • София /Абсурдистан
Направих опита с йода.В кис. мляко Елби има нишесте, а в Бор Чвор няма.Ще пробвам и Елена.
В Бор Чвор може и да няма нишесте, ама има желатин, при това в изобилие, даже е повече от млякото ....

# 1 615
  • София
Прясно мляко Лактеа UHT 1.5% - току що отворено, в срок на годност, но смърди на развалено и има същия този вкус Sick

# 1 616
  • Варна
Върху малко кис. мляко капваш 1 капка йод и ако се оцвети в синьо-лилав цвят значи има нишесте.
Благодаря  bouquet

# 1 617
В Бор Чвор може и да няма нишесте, ама има желатин, при това в изобилие, даже е повече от млякото ....

Със сигурност.
В Елена няма нишесте.

# 1 618
  • София /Абсурдистан
О , боже  Confused doh А няма ли начин да си приготвям в домашни условия (и дали ще е същата на вкус долу горе  newsm78) Че знаеш ли как му се услажда на Мимито ... Само като я види и вика "Иза , иза  ! Дай ! " (демек - Боза , боза  Laughing)

Имам рецепта за домашна боза, но не съм я пробвала лично. Не помня вече от къде я имам и не мога да посоча източника. Ако искаш опитай.
БОЗА
Бозата е типично за България и Балканския регион гъсто, слабоалкохолно питие с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от различни брашна (ечемик, овес, царевица, пшеница), но най-качествена и най-вкусна е бозата от просено брашно.
Предлагаме ви описание за приготвяне на боза в домашни условия. Рецептата е за 5 литра.

БОЗА
Необходими продукти   
•   5 л вода
•   2 чаши брашно
•   2 чаши захар
•   1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

Закваска за бозата
Необходими продукти   
•   1-2 лъжици препечено брашно
•   1 чаша хладка вода
•   1 лъжица захар
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко се разбърква.
Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто (с мая).
Имаме основание да предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода и лъжичка захар и оставена да ферментира.
За да станете добър бозаджия, очевидно трябва да експериментирате.

Оспамих темата, извинете.

# 1 619

Имам рецепта за домашна боза, но не съм я пробвала лично. Не помня вече от къде я имам и не мога да посоча източника. Ако искаш опитай.
.......
Благодаря ти много !  bouquet  bouquet  bouquet
Ще пробвам лятото , защото сега времето като е студено , сигурно няма да ферментира ...

Общи условия

Активация на акаунт