Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 320 529
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 825
  • Мнения: 483
Само да ви кажа за линцеровите сладки...тестото лепи, но след престой в хладилника се оправя и се работи изключително лесно с него.После разточвам кората директно върху пекарска хартия и там изрязвам с формичките, така не се деформират.
Момичета, страхотни красоти сте спретнали, браво!
Аз започвам другата седмица с всичко.

# 826
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Имам нужда от спешна помощ. Току що почнах да меся тестото за Линцерови сладки на Наталина и нещо немога да схвана. Тестото ми е меко и се лепи страшно много, в рецептата пише, че се слагат точно 500 грама брашно. Та въпросът ми е нормално ли е тестото да ми е такова и ще се оправили след като престой в хладилника? А и освен това май нещо не ми става гладко тестото.

Здравей!

Ако лепи много може да добавиш още малко брашно, но не прекалявай, за да не станат твърди(може яйцата ти да са били по-големи, не знам) . Тестото трябва да е меко - това е маслено тесто. И да от хладното тестото ще се стегне. Не знам какво разбираш под това, че не е гладко - ако не е на буци и не може да се събере на топка- седи на трохи, тогава нещо не е наред. Но ако може да го събереш на топка и го оваляш, трябва да стои гладко и хомогенно.

Успех!

НАТАЛИНА БОЖЕСТВЕНИ СА - меденките ти, а ни не само те! /правиш ли и по поръчка, че докато пристигнат до "гръчко"......? / !!
Моля те ако имаш възможност да предложиш рецептата за "Шомлой галушки" - имах я преди повече от 20 години, но.... Благодаря на всички за чудесните сладкиши.

Благодаря за милите думи! Шомлой Галушки е всъщност унгарска (или по-скоро словако-унгарска) рецепта и тук Чехия не я правят. Имам рецепта, но още не съм я пробвала. Ако искаш ще я напиша.

Искам помощ. Почнах да правя меденките на Джули, сложих всичко както е описано по рецептата за тестото и вече го меся час, сигурно и нищо не става. Седи като пясък и въобще няма и видимост да стане, като тесто. Имате ли си на идея защо стана така и какво мога да направя за да го оправя? Много ми е спешно, дано може някой да ми помогне Sad.

Може би е вече късно, но - може да прибавиш още едно яйце в случая. И все пак си мисля, че не си месила добре - да в началото е като пясък, но после се събира и не е нужен час за това, а по-скоро 10-15 мин.

Добито - страхотни меденки!  bouquet

pokahontas ммммм, замириса ми чак тук! Hug

ПС. По-нагоре  някой питаше дали слагам хартия - под линцеровите и ванилените кравайчета - НЕ, Те са с маслено тесто и не залепват.

# 827
  • Мнения: 483
Само да ви кажа за линцеровите сладки...тестото лепи, но след престой в хладилника се оправя и се работи изключително лесно с него.После разточвам кората директно върху пекарска хартия и там изрязвам с формичките, така не се деформират.
Момичета, страхотни красоти сте спретнали, браво!
Аз започвам другата седмица с всичко.

# 828
  • Мнения: 90
Имам сериозен проблем с тестото за линцеровите сладки. Току що го извадих от хладилника- хубаво, стегнато тесто. Трагнах да го разточвам и да правя формичките и... #Crazy тестото неможе да ми се отлепи от кухненския плот. Сабрах го на топка и пак в хладилника. Чакам съветчета от вас и ако нищо не стане ще го изхварля и ще я караме без коледни сладки Close

# 829
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Имам сериозен проблем с тестото за линцеровите сладки. Току що го извадих от хладилника- хубаво, стегнато тесто. Трагнах да го разточвам и да правя формичките и... #Crazy тестото неможе да ми се отлепи от кухненския плот. Сабрах го на топка и пак в хладилника. Чакам съветчета от вас и ако нищо не стане ще го изхварля и ще я караме без коледни сладки Close

Леко поръсваш с брашно плота, слагаш топката, правиш питка, също поръсваш и точиш - точно както при точене на кори! Ако е нужно поръсваш пак, като обръщаш тестото при разточване!

Или както lightblue е писала точно над твоят пост - разточвай върху хартия, изрязвай директно върху нея, махни излишното тесто и печи така! Peace

Последна редакция: нд, 30 ное 2008, 07:46 от natalyna

# 830
  • Мнения: 1 021
Признавам, че не изчетох цялата тема, но от това което прочетох не намерих отговор на въпроса си.
Въпросът ми е главно към natalyna, но разбира се ако някой има опит, моля да го сподели.
В шоколадовата глазура на меденките има 1 сурово яйце, в айсинга с който се рисува 2 сурови белтъка. Малко ме е страх да използвам необработени яйца, а пък искам да украся меденките. Ако пропусна яйцата ще се получат ли глазурите или ще ми препоръчате някаква друга?

# 831
  • Мнения: 389
dessita_i, Без  белтък не може да стане глазура. А относно яйцето с какао и малко вода,задължително го прецеди.Няма сташно. Аз скоро го правих станаха вълшебно
desi_go, Както наталина ти е казала поръсваш малко брашно и дирекно върху хартията за печене разточваш и изрязваш

# 832
  • София
  • Мнения: 2 518
MamaChrisi, благодаря, ще направя една дозичка така.
Roska_ps, такива съм правила и имам все още от тях, но ми се искаше да направя и сушени.
Dessita_i, някой беше писал, че яйцата трябва да се накиснат за 30 мин. в разтвор от калиев пергамент, май така се пишеше Embarassed, а и не си спомням кой беше писал, да ме извини  Embarassed

# 833
  • Мнения: 1 541
dessita_i , аз също не правя глазурите със сурови яйца, защото и детето яде. Миналата година някой беше дал идея за глазура с прясно мляко и аз направих моите с нея. Ако не се включи по- рано друга, аз ще я намеря по- късно днес и ще я пусна. Ето как станаха миналата година. Тази само ще трябва да се справя без да става на балончета  Wink

За АКК и аз сложих пресни корички. Сега ме притеснихте какво ли се е получило, защото за пробен не си оставих тесто. Ама каквото- такова- късно е вече, чадо  Tired

Днес ще разточвам рохличките- дано да няма препятствия там  Praynig

# 834
  • Мнения: 1 440
Здравейте, всички!

Аз за днес пак нищо не съм запланувала, но пък чета редовно Peace Снощи стана въпрос с едни мои познати за използването на яйца изобщо в ресторантьорството и те ми казаха, че дезинфекцират яйцата с някакви хлорни таблетки директно преди употреба. Някой знае ли нещо? Аз винаги ги мия с препарат за съдове, но мисля, че не е достатъчно newsm78

# 835
  • София
  • Мнения: 6 602
Нямашеме няколко дена и темичката доста напреднала, страхотни неща сте сътворили. Днес запланувах да направя портокаловите корички и май ще замеся и джинджифиловите сладки на Зори. Другия уикенд ще са меденките и ванилените кравайчета сигурно. Ще пускам снимки, ако се справя успешно  Laughing

# 836
  • Мнения: 1 021
emy_emy , pokahontas , *MILADY* Мерси за отговорите!   bouquet
*MILADY* много добре са ти се получили миналогодишните меденки. Ще разровя и аз за тази глазура. А ти след като направи меденките ли я прави глазурата или няколко дни преди Коледа?

# 837
  • София
  • Мнения: 6 602
emy_emy , pokahontas , *MILADY* Мерси за отговорите!   bouquet
*MILADY* много добре са ти се получили миналогодишните меденки. Ще разровя и аз за тази глазура. А ти след като направи меденките ли я прави глазурата или няколко дни преди Коледа?

Аз миналата година ползвах за меденките ледената глазура (виж рецептата в тортената тема), тази година съще нея ще ползвам за украса, защото също се страхувам от сурово яйце. Мисля, че е добра за тази цел, малко повече се изчаква да засъхнат меденките, но нищо.

# 838
  • София
  • Мнения: 2 649
който се притеснява да ползва суров белтък е достатъчно да накисне яйцето в бледорозов разтвор на калиев перманганат. Няма да има никакви притеснения. Белината прониква през черупката и не е добър вариант за дезинфекция.

# 839
  • 7800
  • Мнения: 243
Ох, голям зор видях да ви изчета.

Снощи замесих тестото за рохличките и днес следва да ги пека. Естествено имам тъп въпрос - ще ли е проблем, да съхранявам готовите кравайчета (дано да станат) в метална кутия (евентуално покрита отвътре с пекарска или кухненска хартия), или задължително да търся картонена?

Общи условия

Активация на акаунт