Коледа и Нова година - сладки изкушения !

• 320 032
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 555
Добре де, сега гледам линцерите на donica.t и пак си задавам един стар въпрос: как запазвате формата им така правилна? Миналата година тестото ми се получи много приятно за работа, лесно като по учебник, но при прехвърлянето в тавата малко се деформираха, а при печенето съвсем. Някай има ли идея или трик?

# 556
  • Czech Republic
Здравейте дами!

Нямам много време, но от време на време поглеждам, та отговарям на въпросите към моите рецепти:

Момичета ако от сега украся меденките с белтъчната глазура , до коледа няма ли да се развали? Thinking

Нищо им няма - в глазурата има много захар, която е като консервант!

Здравейте Grinning
След няколко дена четене, реших да се присъединя към вас. За АКК хич и не мисля, защото не съм толкова смела. Набелязала съм меденките на Джули, Ванилените кравайчета и Линцерите. По- нататък ще тормозя max-mamma и Джемма за щолена, но първо съм решила да опитаме един купешки, за да видим дали ще ни се хареса вкъщи Wink
Та днес реших да изтренирам с Линцеровите сладки и имам един въпрос (не ми се смейте, правя сладки за сефте в живота си Embarassed ): месих, месих и тестото ми стана малко лепкаво Rolling Eyes . Дали не съм объркала количеството брашно? Има такава някаква вероятност за разлика в порядъка на 100-тина грама, защото везната ми е ужасТна. Освен това под "гладко тесто" има ли се предвид баш гладко тесто? Защото мойто гладко не мога да го нарека. Не че не е хомогенно, но не ми е гладко гладко Confused...
Ами... това е. Ако може някой да ми помогне в аматьорските опити Blush . Ще го разстилам и режа след час и половина, та имам време за съвети всякакви.
Благодаря предварително Hug

Колко лепкаво беше тестото? Ако леко, не е проблем, защото се слага да отлежи в хладилника и се втвърдява от хладното. После при разточването просто посипвай с повече брашно. Ако е много лепкаво, тогава прибави брашно но гледай да не прекаляваш, защото ще станат твърди. И после как така не е гладко тестото? на бучки ли е? Тогава има голяма вероятност да не си го омесила добре (то и затова може да лепне). Трябва да е абсолютно гладко тестото - то няма мая или някакви набухватели за да има шупли или мехурчета.

Добре де, сега гледам линцерите на donica.t и пак си задавам един стар въпрос: как запазвате формата им така правилна? Миналата година тестото ми се получи много приятно за работа, лесно като по учебник, но при прехвърлянето в тавата малко се деформираха, а при печенето съвсем. Някай има ли идея или трик?

Нарина посипваш ли добре с брашно когато разточваш? ако ти е залепено тестото за дъската, ясно е, че няма как да не се развалят. И друго - аз местя с нож, за да не пипам с ръце!

# 557
  • Балчик
Друг начин е да разточиш тестото направо върху хартия за печене, изрязваш, махаш излишното тесто и не пипаш сладките. Прехвърляш листа хартия в тава или върху решетката на фурната и печеш. Peace

# 558
Срам- не срам да си покажа творението Crazy :

Отчета: след 3,5 часа отлежаване в хладилника, двата проблема ми се решиха сами: не лепнеше и беше гладко. Хубавото дотук Tired . Формата им при пренасянето в тавата не мръдна, но при печенето- определено се деформираха. Освен това ми се понадуха и като ги слепих, дойдоха малко дебелки. Но това, което най- не ми хареса е, че станаха твърдички. Ако ги оставя в кутия за n-време, дали ще омекнат Rolling Eyes ? Или нещо съм сбъркала друго? Ползвах маргарин и масло 50 на 50. Иначе вкусът им е страхотен Crazy .
Благодарности на Наталина за рецептата и отговора, както и на max-mamma  bouquet

# 559
Джемма, НаталинаHug ще пробвам и по двата начина. За медената къщичка планувах да точа директно върху хартията за печена Peace

# 560
  • Czech Republic
Е много добре са си даже! Да явно си ги разточила по-дебело.
За твърдостта - твърди са в началото, докато не са слепени. А и затова се правят поне 2 седмици преди Коледа, за да омекнат. Когато се слепят, поемат от влажноста на мармалада и омекват до няколко дни. Ти обаче ако искаш да ги запазиш за Коледа не е трабвало да ги слепяш с мармалада - така няма да издържат повече от 2 седмици.

# 561
donika.t , сладките ти са страхотни !  Peace

Джемма , много хитра идея за хартията за печене , непременно ще се възползвам !
  Grinning

# 562
Наталина, каква Коледа, те се ометоха Laughing . Бяха за проба, не бях правила сладки досега. Но за двете седмици преди празниците ще го взема под внимание и ще се съобразя, за да ми поомекнат Peace . Много ти благодаря Hug

# 563
  • Разград
donika.t,ето моите:
http://media.snimka.bg/1359/008973550.jpg
Още не сме ги опитали.
Много добре си втасаха,почти двойно се увеличиха.Уж,половин доза направих като си мислех за един щолен,а то излезе доста голямо тесто и щолените станаха два.

# 564
Нещата, които правите са страхотни! Направо изкушения !   bouquet  chef   Искам да ви попитам дали някой знае как се прави тиквеник и подходящ ли е за Бъдни вечер! 

# 565
Здравейте момичета,

преди 2 години направих АКК за първи път, сложих портокалови корички които сама си ги направих. Предлагам ви да пробвате:

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,21.msg72.html#msg72

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,181.msg740.html#msg740

А тук е моята къщичка:  http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=1676066

# 566
мимита, тиквеникът е чудесен десерт за Бъдни вечер Peace Аз  вземам пакет кори около 0.5кг и слагам 2бр. кори после ръся обилно настъргана тиква, счукани орехи, захар, канела, накапвам олио и завивам на руло. Нареждам рулата под формата на охльов или усспоредно една до друга. Пека на средно силна фурна до зачервяване (мисля около 45-50мин) Peace

# 567
 Narina , благодаря ти много Hug!  Изглежда ми лесно за приготвяне, задължително ще спретна един!

# 568
Благодаря за отговорите!  bouquet

# 569
Здравейте момичета! Има ли някоя от вас, която вече направи портокаловите корички, че имам въпросче. Laughing Значи- мислите ли ,че ще им има нещо, ако заделям коричките в продължение на 2 дена например, защото няма кой да изяде 3-4 портокала на веднъж? Страхувам се ,че ще изсъхнат.

Общи условия

Активация на акаунт